Kako samostalno završiti kupaonicu s pločicama

Popravak kupaonice jedan je od najdužih projekata: puno operacija koje zahtijevaju vrijeme. Završi sve kupaonske pločice. Također nije najjednostavniji zadatak koji zahtijeva poznavanje tehnologije. Osim toga, moramo razviti shemu rasporeda, ali ne i nekako, ali lijepo. I također - za izračunavanje broja i ne smije biti u zabludi. 

tehnologija

Prema modernim zahtjevima pločice se postavljaju na ravnu površinu. Razina je s maksimalnom visinskom razlikom od 5 mm po 1 km km. m. Ako zidovi ili podovi ne zadovoljavaju taj uvjet, zidovi trebaju kit - ako je progiba do 3 cm - ili žbuka s više zakrivljenih površina. Pod se zatim izravnava pomoću estriha.

Crijep se postavlja na zidove na razini

Zidovi moraju biti ravni

Ako već postoji pločica na podu, ali ga želite zamijeniti, morat ćete srušiti staru, razinu više ili manje sve razlike i ulijevati otopinu betona, poravnajte svjetionike. Možete koristiti samo-izravnavanje mješavine, ali oni također trebaju biti izravnati, iako ne kao pažljivo kao konvencionalni beton. Nakon što će beton prikupiti oko 50% snage dizajna (oko 7 dana na temperaturi od +20 ° C), možete nastaviti s radom.

Ponekad pločice na podu nisu uklonjene (obično male). U tom slučaju, može se ulijevati sprežnik od 2-3 cm, a zatim postaviti novi.

Kakav je sastav zida kupaonice

Da se glatko / grije zidovi u kupaonici? Svi spojevi su izrađeni na osnovi dva veziva: gipsom ili cementom. Budući da je kupaonica - soba s visokom vlagom, uporaba gipsane žbuke ili kipa je nepoželjna. Ne, oni se mogu koristiti, pogotovo jer u mnogim višekatnim zgradama zidovi kupaonice su također izrađeni od gipsa. No, gips je vrlo higroskopan i upija vlagu iz zraka, od zidova. To neće spriječiti pločicu ili ljepilo. Kako ne bi "privukla" vlagu, zidovi se ne pojavljuju gljiva ili plijesni, površina će morati biti dobro impregnirana sa spojevima koji smanjuju higroskopnost. I poželjno je nekoliko puta. I to - dodatne troškove i znatne. Stoga je bolje koristiti odmah kompozicije temeljene na cementu - one u početku imaju nisku higroskopnost.

Rothband - popularna gipsana žbuka, Vetonit - cement

Rothband - popularna gipsana žbuka, Vetonit - cement

donji kaput

Prije početka gipsa ili kipa, prije polaganja pločica, sve su površine napunjene. O ovoj fazi ne možete zaboraviti. Primjeri poboljšavaju prianjanje jednog sloja materijala na drugi, što pozitivno utječe na kvalitetu završnog sloja. Ako završite na zidovima bez premaza, šanse su da će završiti odskočiti, ponekad uz kit, ponekad samo s ljepilom - gdje se otkriva najslabiji zahvat.

Nekoliko primer opcija

Nekoliko primer opcija

Prilikom odabira temeljne posude obratite pozornost na dodatna svojstva. U kupaonici će biti korisni antifungalni aditivi, kao i hidrofobni aditivi (odbojna voda).

Kako položiti pločicu

Zapravo, nakon svih ovih koraka, kupaonske pločice su odmah gotove. Prije svega, položite ga na pod. Koristite poseban ljepilo za crijep za mokre prostorije. Oni počinju s vrata, prelaze na daleku zid. Obično uz suprotni zid nalazi se kupaonica, tako da će sve obrezivanje biti ispod nje.

Na podignutom podu nanesite sloj ljepila oko 4-5 mm, s uglavljenom lopaticom uklonite višak, postavite pločicu, podignite ga na vodoravnoj površini, provjeravajući razinu. Na isti način, sve sljedeće su složene, izdržljive praznine uz pomoć plastičnih križeva. Na podu obično koriste pločice velikog formata, pa se križevi zauzimaju deblji - 3-5 mm.

Nakon što se ljepilo osuši (datum je označen na pakiranju), možete početi završavati zidove kupaonice. Tehnologija je jednostavna i vrlo slična gore opisanom:

 • na primjenjenoj glatkoj zidu nanosi se sloj ljepila debljine 3-5 mm, višak se odstranjuje urezanom lopaticom, koja tvori žljebove;
 • Podne pločice se nekoliko sekundi uranjaju u vodu, postavljaju na mjesto, prešaju i zalijepite ručkom lopatice, postižući je čak i na svim ravninama položaja;
 • provjeriti položaj uz pomoć razine zgrade, provjeravajući horizontalnu i vertikalnu instalaciju;
 • zatim stavite drugi;
 • jaz između susjednih elemenata izložen je posebnim plastičnim križevima (2-3 mm ovisno o formatu);
 • Provjera vertikalnosti i horizontale.
Završavajući kupaonske pločice: stavili smo na zidove

Završavajući kupaonske pločice: stavili smo na zidove

Postoji još jedan način - ljepilo se ne nanosi na zid, već izravno na pločicu, uklanjajući suvišak s istim urezanim lopaticama. Pričvrstite ga na zid i točno poravnajte. Ova metoda nije bolja, a ne gore. Odaberite onu za koju smatrate da je prikladnija.

Postupno popunio prvi red - od zida do zida. Drugi je stavljen na nju, i tako dalje, već na strop, a zatim prelaze na drugi zid. Tijekom rada nemojte zaboraviti ukloniti križ. Ljepilo se brzo pribavlja, kao rezultat može biti teško odabrati ih. Također, provjerite jesu li pločice čiste. Svi tragovi ljepila, čak i najznačajniji, moraju biti obrisani. Možete koristiti spužvu ili krpu, ili oboje. Obratite pažnju na činjenicu da ljepilo ne izlazi iz šavova. Oni bi trebali biti poluprazni - oni će morati biti ukrašeni - gumiran.

Štrljaljke s posebnim obojanim spojevima, koje su odabrane u tonu ili kontrastu. Nakon što se ljepilo osuši, smjesa se razblažuje u tijesto, nanosi se na šavove s malom gumenom lopaticom, a višak se također uklanja. Ostaci se protrljaju mekanom, neizmjernom krpom.

Utiskivanje spojeva pločica

Utiskivanje spojeva pločica

Postoji mnogo više značajki i nijansi - na izgled, dizajn kupaonice, vrata, itd., Ali općenito, završetak kupaonice s pločicama je upravo ta tehnologija.

Značajke izgleda

Da biste dobili kvalitetnu i lijepu kupaonicu, prvo morate razmisliti o izgledu pločica. Pretpostavimo da ste već pogledali nekoliko inačica različitih boja ili veličina. Sada moramo odlučiti što je bolje kupiti iu kojoj količini. Teškoća je što danas, završetak kupaonice s pločicama dramatično je monoton od poda do stropa. Obično se kombiniraju dvije ili tri boje, a prisutni su i brojni fragmenti sa slikom ili dekorom. I moramo točno brojiti njihovu količinu, kupiti odmah od jedne serije i ne smijemo se istodobno pogrešno (zbog tehnoloških značajki, proces boja različitih stranaka može imati značajne razlike).

Primjer crtanja pločica za uređenje kupaonice

Primjer crtanja pločica za uređenje kupaonice

Kako bi riješio taj problem, a istovremeno da se razvije pločica izgleda shemu, morat ćete veliki list papira u stanici ili graf papir, olovka i olovke u boji. Na ploči nacrtajte prozor sobe, točno promatrajući dimenzije i proporcije. Na odgovarajućim zidovima, zabilježite mjesto vrata, kupaonica, sanitarija, ogledalo, perilica rublja. Crtanje svih objekata na istoj skali. Bolje je napraviti veliki crtež - tako da će biti lakše nacrtati pojedinosti, kao i razmotriti pločicu po komadu.

Primjer rasporeda pločica u kupaonici

Primjer rasporeda pločica u kupaonici

Na pripremljenom planu, u istoj skali, nacrtajte crijep, slikajte ga odgovarajućim bojama. Zato možete bolje zamisliti kako će sve izgledati, testirati nekoliko varijanti izgleda - u vodoravnim prugama, okomito, pomicati ih, što ih čini širim / uže / više itd.

Kada se odlučite za narudžbu točno kako želite da stavi van kupaonicu (u smislu položaja različitim bojama, propusnost, i druge nijanse) će morati odabrati raspored ponovno iscrtavanje, ali uzimajući u obzir ukrasnu veličinu.

Obrezane pločice nalaze se u jednom od kutova

Obrezane pločice nalaze se u jednom od kutova

Ako počnete postavljati pločicu samo s jednog uglova, u drugom morate ga izrezati. Od danas u trendu velikih formata pločica, ove reznice s jedne strane uvelike pokvariti ukupni dojam. Stoga je postavljena na sredinu zida, "ubrzavajući" podrezivanje u dva kuta. Ispada se simetrična slika koja izgleda puno bolje.

Samo ovdje postoje nijanse. Zid je izgledao normalno, širina obloge bi trebala biti više od polovice. Previše uski umetci izgledaju kutso. To je regulirano mjestom: na središnjoj liniji možete staviti šav ili sredinu pločice. Nacrtajte tako da uglovi nisu samo uske trake.

Redizajnirani način pakiranja uzimajući u obzir ove trenutke. Zatim brojite broj uzimajući u obzir one koje treba ukloniti. Da, broj pločica će biti više, ali pogled na vašu kupaonicu u ovoj verziji je mnogo privlačniji.

Ovdje su opisane načela stvaranja dizajn kupaonice vlastitim rukama. Ovdje su opisane značajke registracije kombiniranih kupaonica. 

Kako crijep kupka - pravokutni, zaobljeni

Jedan od važnih trenutaka pri ukrašavanju kupaonskih pločica - kako ukrasiti prednji dio kadice. Najčešće je također zalijepljen pločicama (druga opcija - za pokrivanje plastičnim pločama). Ali samo da ga ne možete objesiti, trebat će vam temelj. Izrađena je od opeke (bolje od keramike, a ne silikata, iako je jeftinija) ili od gips ploče otpornih na vlagu.

Iz oba materijala moguće je postaviti zid jednak ili okrugli. S ciglama sve više ili manje jasno, samo pitati vas ukrasti na nacrtana luka, koristeći lagano slomljena linija. Potom se vrti na žbuku.

Za savijanje suhozida, izrezan je iznutra na trake širine 3-5 cm, ovisno o polumjeru zavoja, pola linija razbija gips i savijati ga po potrebi. Postavljanje prikladnog oblika baze, temeljna je i već je moguće postaviti pločice na ljepilo na standardni način.

Stoga postavite temelj cigle

Stoga postavite temelj cigle

Tu su u završnu kupelji još jedan suptilnost :. Između ruba i kupaonice jedan od zidova može biti prilično udaljenosti - od 5 do 15 cm ta udaljenost mora biti nešto da pokrije inače dolje će teći u vodu, a udaljenost je veća, više problematično to zatvoriti. Izlaz je napraviti policu od gips ploče, na koju onda zalijepiti crijep. Postupak je sljedeći:

 • izlagati kupku strogo vodoravno;
 • prenijeti na zid liniju gornjeg ruba kupaonice (kvadrat ili vladar);
 • od primljene linije se vratite na debljinu planiranih materijala (debljina pločice + debljina suhozida + debljina ploče na kojoj će sve to ostati);
 • pričvrstite šipku ili profil (gornji rub se podudara s primjenom);
 • na profil je pričvršćena široka ploča (obrađena s antisepticima) koja stupa na stranu kupaonice;
 • Jaz između ploče i kupaonice ispunjen je brtvilom;
 • komad gipsane ploče otporne na vlagu se izrezuje s vrha;
 • gruntuem;
 • Ova polica kasnije, kada je ukrašavala zidove, postavlja pločice srezane po veličini.

Ako odlučite instalirati tuš u kupaonicu, možete pročitati ovdje o procesu montaže.

Kupaće pločice: foto ideje

Posljednjih godina dekoracija kupaonice ima dva glavna kretanja: