Kako odabrati čeličnu kupelj?

Kako odabrati čeličnu kupelj?

Za mnoge od nas čelična kupka je najbolja opcija onoga što danas nudi vodovodno tržište. Po nekim svojim parametrima nadilazi tradicionalna lijevanog željeza i moderne akrilne kade. Na temelju zasluga i demerita, kao i kako odabrati čeličnu kupku, reći ćemo u ovom članku.

Čelična kupelj u unutrašnjosti

Kriteriji kupnje

Prilikom odabira kupke čelika, posebnu pozornost treba obratiti na sljedeće karakteristike:

 • Debljina stijenke. Ne smije biti manji od 0,4 cm. Ako su zidovi tanji, to ukazuje na nisku kvalitetu proizvoda. Postoji jednostavan način za određivanje kvalitete čelične kupelji u trgovini: samo trebate pokušati ga premjestiti. Kupka tankog lima može se lako podići ili gurnuti. Ako je debljina ploče dovoljna, potrebno je malo napora da to učinite, jer teži oko 20 kg.
 • Pojava kupke. Značajke materijala omogućuju vam da proizvodite proizvode s potpuno ravnom površinom. Stoga, ako vidite šupljine ili ispupčenja na zidovima ili dnu kadice, što jasno nije predviđeno dizajnom, bolje je ne kupiti proizvod.
 • Stanje emajla. Obloga treba biti ujednačena, nemaju čips, mrlje i druge nedostatke. Nijansa cakline nije bitna: može biti lagano plavkasto ili bež boje - odaberite onu koju želite.
 • Zvuk. Kvalitetna kupka čelika odabrana je na istom načelu kao i zrelog lubenice na tržištu: oni ga dodiruju na različitim mjestima. Zvuk mora biti glatka, bez ikakvih vanjskih vibracija, zvonjenja i odbijanja.

Čelična kupka na bazi

Kupka od nehrđajućeg čelika

Odvojena kupka čelika

Stvarčice

 • Trošak. Čelična kupelj koštat će vam mnogo jeftinije nego isti proizvod od lijevanog željeza ili akrila. Ali to ne znači da čelik gubi druge materijale u odnosu na druge parametre. Ako kupite čeličnu kupku od dokazane proizvođača, onda se može kvalitativno natjecati s kvalitetnim lijevanim željeznim i akrilnim kade.
 • Snaga. To se odnosi i na sam materijal i na premaz cakline. Za oštećenje čelične kupelji vrlo je teško, tako da se ne možete bojati puknuti tijekom čišćenja. Čelična kupka je vrlo čvrsta i stabilna, ali unatoč tome, dovoljno je lagana da olakša njegovo transportiranje i ugradnju.
 • trajnost. Čelična kupka će vas dugo trajati, čak i uz aktivnu upotrebu, jer šteti čeličnom proizvodu, morate se jako truditi. Sigurno podnosi pranje s različitim sredstvima za čišćenje, promjenama temperature i mnogim drugim problemima koji čekaju kupanje u procesu korištenja.
 • Širok izbor. Za razliku od kupelji od lijevanog željeza, čelične kupke se proizvode u velikom broju oblika i veličina, tako da možete lako kupiti kadu u vrlo maloj ili neobičnoj sobi.

Debljina čelične kupelji

kontra

 • Visoki koeficijent toplinske vodljivosti. Na ovom mjestu kupka čelika gubi od lijevanog željeza i akrilnih proizvoda. Voda u čeličnoj kupelji se vrlo brzo hladi. Za ljubitelje da se upijaju u toploj vodi može postati velika minus.
 • Nedostatak izolacije buke. Mlaz vode, premlaćivanje na dnu čelične kupke, emitira glasan zvuk koji može postati uzrok stalne brige za vaše domaćinstvo i susjede.

Čelična kupka bez izolacije buke

Međutim, ako vam neke konfuzne čelične kupke zbunjuju, nemojte odmah odbiti kupnju jer ih možete eliminirati jednom i za sve na dva načina:

 • Većina proizvođača nudi kupnju posebnih obloga za upijanje buke za kadu. Oni su pričvršćeni sa svih strana kade, sa stražnje strane proizvoda. Pojava kupke malo trpi, ali taj se problem lako riješi. Kupelj možete zatvoriti zaštitnim zaslonom organiziranjem dodatne pohrane.
 • Kako bi prigušili zvuk izlijevanja vode i stvorili dodatnu toplinsku izolaciju, dovoljno je nanijeti debeli sloj montažne pjene na vanjsku površinu kupelji. Istina, izgled sve to neće biti veoma estetski, pa ako odlučite koristiti ovu metodu, trebali biste voditi brigu o sakriti moderniziranu kadu iza dekorativnog zaslona.

Naljepnica s zvučnom izolacijom i toplinskom izolacijom

Zvučna izolacija s pjenom

Posebne naljepnice na čeličnoj kupelji

Obrasci i veličine

Prilikom odabira oblika i veličine čelične kupke, najprije treba proći od parametara sobe, točnije od njezinih dimenzija, izgleda i stila.

 • Za vrlo male kupaonice izrađuju se posebno oblikovane tzv. Duljina takvih kupki je mala - samo 120 cm, ali u uvjetima nedostatka slobodnog prostora to može biti dobro rješenje problema.
 • Standardne kupaonice obično su opremljene pravokutnim ili ovalnim kupkama, veličine od 150 do 180 cm (takve kupke se nazivaju "laganje");
 • U četvrtastoj kupaonici savršeno odgovara kutnom modelu. Takva kupka ne samo da će vam pomoći uštedjeti prostor (u kupaonici koja je nikada nije dovoljno), ali će zaista izgledati spektakularno, pogotovo kada je opremljen posebnom niša za to.
 • U prostranim sobama, možete dati otvor za fantasy. Danas se u središtu prostorije nalazi zasebna kupka, kao i kupke postavljene na postolje ili postolje.

Mala čelična kupka

kutna čelična kupelj

Standardna čelična kupka

Mnogo ovisi o stilu kupaonice. Na primjer, za klasični interijer, bolje je odabrati zaobljene modele koji stoje na ukrasnim nogama, a za moderan minimalistički interijer poželjno je koristiti strog geometrijske oblike.

Enamelirani ili nehrđajući čelik?

Moderne čelične kade dolaze u dvije vrste - izrađene od konstrukcijskog čelika i izrađene od nehrđajućeg čelika. Razmotrimo svaki od materijala odvojeno.

Odvojena kupka od crnog čelika

Konstrukcijski čelik

Konstrukcijski čelik Dugo se koristi za proizvodnju sanitarne opreme. Od nje su napravljene uobičajene emajlirane kupke, koje smo navikli vidjeti u našim domovima. Glavna prednost takvih kupki je niska cijena. Osim toga, lako ih je brinuti, a sapunice i mrlje na površini cakline gotovo su nevidljivi. Jedini nedostatak kupke konstrukcijskog čelika - brzo izgubi svoj izvorni izgled, jer je caklina sklona koroziji. Međutim, taj proces se može usporiti uz pomoć posebnih zaštitnih sredstava.

Nehrđajući čelik

Nehrđajući čelik

Nehrđajući čelik je mnogo manje popularan. To je prije svega činjenica da su takve kupke puno skuplje od emajliranih. Nehrđajući čelik - ekološki je i siguran za ljudski materijal, osim toga, otporan na habanje i izdržljiv. Stoga - visoke cijene sličnih proizvoda. Međutim, nije bez kupelji od nehrđajućeg čelika i nedostataka. Dakle, na njegovoj površini jasno su vidljivi vapnenački premazi i mrlje za vodu, stoga, svaki put nakon završetka higijenskih postupaka, mora se obrisati suhom krpom. Ali čak i uz pravilnu njegu, nehrđajući čelik kupka može brzo izblijediti.

Kupaonica od nehrđajućeg čelika

Kupka od nehrđajućeg čelika

Nehrđajući čelik

Vodeći proizvođači

Kaldewei

Njemačka tvrtka Kaldewei već dugo proizvodi čelične kupke pa je uspjela zaraditi ogroman asortiman. Ovaj proizvođač proizvodi kupke u velikom rasponu cijena. Nesumnjive prednosti čeličnih proizvoda ove tvrtke su debljina zidova i kvaliteta premaza emajla.

Standardna Kaldwei kupka

Estap

"Estap" je tvrtka iz Slovačke, poznata po posebnom načinu primjene cakline na površinu čelične kupelji. Tehnologija suhog nanošenja u elektrostatičkom polju omogućava da se ovojnica učvrsti i izdrži.

Bath Estap

Emalia

Poljska tvrtka "Emalia" nudi čelične proizvode europskog standarda po prilično niskoj cijeni. Emajlirane čelične kupke ovog proizvođača razlikuju se po svojoj čvrstoći i visokoj otpornosti na koroziju.

Kupka Emalia

Roca

Španjolski proizvođač luksuznih sanitarnih proizvoda "Roca", poznat je po visokoj kvaliteti i veličanstvenom dizajnu svojih proizvoda. Usprkos visokim troškovima, proizvodi ove tvrtke uvijek su traženi.

Roca Bath

BLB

Portugalska tvrtka "BLB" proizvodi čelične sanitarne proizvode europske kvalitete po vrlo povoljnim cijenama. Proizvedene na suvremenoj opremi, ove kupke karakteriziraju visoka strukturna čvrstoća i trajnost premaza emajla.

Kupka portugalske tvrtke

Jika

"Jika" je proizvođač iz Češke, koji proizvodi visoko kvalitetne i jeftine čelične kade prekrivene visokokvalitetnim emajlom. Životni vijek ove kupelji je oko 30 godina. Izbor modela je mali, ali su prikazani svi standardni oblici i veličine.

čelična kupka iz tvrtke Jika

Metalurški pogon Verkh-Isetsky

VIZ-Stal je jedan od vodećih proizvođača čeličnih kupki u našoj zemlji. Proizvodi ove biljke karakterizirani su visokom čvrstoćom premaza, budući da se primjena odvija u dvije faze, pomoću staklene keramike. Rezultat je savršeno ravna i glatka površina. Neki modeli imaju zaštitnu prevlaku.

Čelične kupke od VIZ čelika

Lipetsk cijevni pogon

Lipetske čelične kupke poznate ruskom potrošaču već više od 70 godina. Tradicionalno su traženi, zahvaljujući njihovoj niskoj cijeni. Nedostatak tih kupki je da je debljina stijenke manja od 2 mm. Ali, unatoč svemu, oni služe dovoljno dugo - do 20 godina.

Čelične kupke postrojenja Lipetsk cijevi

Usporedna analiza cijena

Zbog vaše udobnosti prikupili smo podatke o cijenama kupki od čelika različitih proizvođača. Proizvodi s najnižom cijenom su kade za sjedenje duljine ne više od 1,2 m. Najskuplji proizvodi su nestandardne kupke u obliku, veličini ili opremljene dodatnom opremom. Za standardni proizvod uzeli smo običnu pravokutnu kupelj s duljinom od 1,7 m.

Tvrtka Najjeftinija kupka Najskuplja kupka Standardna kupka
«Kaldewei» 5 000 rubalja. 178 000 rubalja. 10 000 rub.
«Estap» 5 000 rubalja. 10 000 rub. 6 000 rub.
«Emalia» 4 000 rub. 10 000 rub. 6 500 rub.
«Roca» 5 000 rubalja. 11 000 rub. 7 000 rub.
«BLB» 4 000 rub. 67 000 rubalja. 5 500 rub.
VIZ-Stal LLC 4 000 rub. 9 000 rubalja. 4 500 rub.

Kao što se može vidjeti iz tablice, širenje cijena za čelične kupke nije jako veliko. Trošak proizvoda vodećih europskih proizvođača i kupki domaće proizvodnje gotovo je identičan, pa se kod kupnje bolje usredotočiti na važnije parametre, što smo detaljno opisali u ovom članku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 − = 37