Kupka s osvjetljenjem: kromoterapija kod kuće

Kupka s osvjetljenjem: kromoterapija kod kuće

Osvjetljenje boja u kupaonicama ne samo da igra ukrasnu ulogu već ima i ljekovito djelovanje. Ovaj efekt naziva se kromoterapija.

korist

Svaka boja spektra ima svoju valnu duljinu (elektromagnetsko zračenje) i ima poseban terapeutski učinak na živčani sustav.

vrlo lijepa kupaonica sa svjetlom

Jedna svjetlosna zračenja imaju opuštajući, smirujući i anestetički učinak, a drugi, naprotiv, toniziraju i stimuliraju.

svjedočenje

Indikacije za kromoterapiju:

 • poremećaji živčanog sustava;
 • metabolički poremećaji;
 • napadi panike;
 • nesanica;
 • depresija;
 • posttraumatska bol;
 • povećano umor;
 • neuspjeh biorhythms;
 • poremećaji cirkulacije krvi i funkcioniranje kardiovaskularnog sustava;
 • rehabilitacija nakon operacije.

Kupka s osvjetljenjem

Kupka s osvjetljenjem - kromoterapija

kontraindikacije

Kromoterapija također ima kontraindikacije. Najčešće se manifestiraju pojedinačno na temelju općeg stanja zdravlja. Na primjer, crvene nijanse utječu na funkcioniranje srca, što može nepovoljno utjecati na pacijente s hipertenzijom. Hladne nijanse imaju sedativni učinak, stoga melankoličari se ne preporučuju, a epilepsiju, bljeskajuće svjetlo strogo je kontraindicirano.

Metode kromoterapije

Najbolji učinak postiže se zajedno s vodenim postupcima u kadi. Topla voda uklanja napetost, opušta, energično čisti i omogućuje vam da se uključite u liječenje. Postoje tri glavne metode kromoterapije:

 • fluorescentni;
 • molekularni;
 • vizualno.

Kupka s osvjetljenjem

Fluorescentna terapija je prolaz bijelog svjetla kroz filtere boja, pri čemu je izlazna snaga određene boje formirana.

S molekularnom kromoterapijom filteri su masti, gelovi ili druga posebna sredstva, uključujući homeopatski.

Vizualna terapija je gledanje slika i okolina objekata određene boje. Ovdje se utjecaj javlja kroz vizualnu percepciju.

Kupka s plavim svjetlom

Kupka s bijelom svjetlošću

Terapeutski učinci boje mogu biti i soli za kupanje, aromatična ulja i drugi proizvodi za njegu. Uz korištenje rasvjete boja u tuš kabinama i kupkama, možete koristiti ljekoviti učinak u dekor soba i dodatnu rasvjetu.

Kupka s osvjetljenjem

Izlaganje spektru boja

Svaka boja ima svoj terapeutski učinak.

 • Plave nijanse imaju najdulji val, i zato snažnije djeluju na živčani sustav, pružajući opuštajući učinak. Ljubičasta je naznačena za živce, bol, ublažava anksioznost i anksioznost. Plava pomaže u potpunom opuštanju i opuštanju. Plava se smiruje, liječi nesanicu, ublažava prekomjerno uzbuđenje, menstrualnu bol, daje osjećaj smirenosti.
 • Topla sjenila, naprotiv, napunjena su energijom, iritiraju živčani sustav, toniziraju. Crvena je idealna za umor, stimulira živčani sustav, ubrzava otkucaje srca, poboljšava cirkulaciju krvi, napuni živahnost. Prikazuje se pod sniženim tlakom i super-hlađenjem. Naranča nije tako agresivna. Olakšava stres, dajući osjećaj psihološke udobnosti, time oslobađajući apatiju i melankoliju. Narančaste nijanse ispunjavaju energijom, potiču apetit, pomažu kod astme i alergija. Žuta stimulira aktivnost mozga, potiče komunikaciju, smanjuje umor i osnažuje. Ta se boja preporučuje pri visokim psihološkim i mentalnim opterećenjima, na primjer, tijekom sjednica. Žuta poboljšava probavu i ubrzava metabolizam, pomaže u gubitku težine.
 • Zlatna sredina je zelena. Povezan je sa svježinom, zelenilom, zdravljem, ispunjava osjećaj sklada. Pomaže u ublažavanju napetosti oko mišića, umora, glavobolja, poboljšava metabolizam. Zelena boja ima umirujući učinak na živčani sustav, ali ne potiskuje, poput plavih nijansi.

Ružičasta rasvjeta u kadi

Kromoterapija može imati značajan učinak na živčani sustav, opuštanje ili punjenje energijom. No, za ozbiljne bolesti, to djeluje samo kao dodatni postupak iscjeljivanja, a ne kao neovisna terapija. Navedite koje će nijanse biti najučinkovitije, možete imati stručnjaka za kromoterapiju.

Plavo osvjetljenje u kadi

Djevojka u kadi s žutim pozadinskim osvjetljenjem

Zeleno i plavo osvjetljenje u kadi s dvije posude

Ružičasta rasvjeta u kadi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 78 = 84