Hur man gör en gräsmatta: typer, förberedelse, plantering, vård

En vacker, snyggt gräsmatta nära huset - den här bilden gläder sig inte bara utseendet. Smaragdgräs betonar arkitektoniska lösningar, fördelar blomsterbäddar, rabatki, alpina kullar. Att göra en gräsmatta med egna händer behöver du inte mycket tid, men det är nödvändigt att veta hur man gör det korrekt. 

Grunderna för nästan alla gräsmattor är gräs. Det är av olika typer, med olika egenskaper, olika färger. I klimatet i Rysslands mellansektion känner inte alla av dem väl. Därför, om du ska köpa en färdig blandning, var uppmärksam på zoning: under den första vintern riskerar du att förlora hela gräsmattan.

Grön gräsmatta med egna händer kan göras om fem till sju veckor

Grön gräsmatta med egna händer kan göras om fem till sju veckor

Särskild försiktighet måste vidtas med ryegrass. Det stiger snabbt, skapar en tjock, vacker matta, men det tolererar inte frost och det fryser i vårt klimat. När du köper en färdig blandning, se dess sammansättning: Råggräsmatta borde vara liten. Om det fryser kommer det inte att bli mycket skada på den.

När att så gräset

Du kan så gräs från 1 maj till 15 augusti. Vid vårsåkning ökar konsumtionen av frön per kvadrat av området något (med 10-15%). Så får du snabbt en vacker gräsmatta och på vintern går gräset starkt. På grund av växtens höga densitet kommer konkurrensen att konkurrera mellan sig och de svaga kommer att tvingas ut. Fram till hösten kommer bara att överleva starkt.

Vid sådd på sommaren håller du fast vid konsumtionshastigheten. På grund av brist på tid kommer svaga växter inte att ha tid att skingras, men allt kommer att försvagas av denna kamp. Därför är det viktigt med omsorg om sommaren gräsmattor.

Vilka gräsmattor är bäst

Den vackraste färgen och tjocka gräset är i havregryn och bluegrass. Deras gröna är ömma och smaragd. När du skapar parthenogo gräsmatta använder du dem. Men för andra gräsmattor, som går, kan de inte användas: de kommer snabbt att trampas. På sådana gräsmattor sår de ofta pannkakor av olika sorter. Inte så öm, det tolererar en viss grad av stress.

Valet av gräsmatta är stort, men oftast används fem:

Valet av gräsmatta är stort, men oftast används fem:

För skuggiga gräsmattor är havremjölken också mer lämplig. Men även det kommer inte att växa i en djup och konstant skugga. Saltljus är grunden för fotosyntesen. Och åtminstone ett tag bör gräsmattan vara upplyst.

Typer av gräsmattor

Vi är vana vid det faktum att gräsmattan är nödvändigtvis gräs som täcker jorden. I det kan ordnas blomsterbäddar, rabatki, alpinrutschbanor och andra dekorativa element. Detta är inte riktigt sant. Det finns åtminstone tre sorter av blommande gräsmattor. De är utan tvekan mer dekorativa, men det är osannolikt att de ska arbeta med dem.

Blommande gräsmattor

Deras grundval - spannmål, men betydligt "utspädd" av fleråriga eller årliga blommande växter. De väljs så att blomman passerade hela växtperioden - från mitten av våren till senhösten. Beroende på vilken typ av växter som ingår i kompositionen finns tre typer av blommande gräsmattor.

äng

Redan vid namnet står det klart att i växtens sammansättning, som kan ses på en riktig äng. Endast sällan i full komposition och i en strängt uppmätt proportion. Till gräset läggs till sådana traditionella invånare i ängen som klöver, kamomill, tusensköna, myntgödd verbee, vinrör och andra blommande eller prydnadsväxter. Trots blommans överflöd är de främsta örterna.

Äng gräsmatta är mycket dekorativa

Äng gräsmatta är mycket dekorativa. Vid olika tillfällen blommar olika växter och arten förändras ständigt, paletten ändras

Det är klart att du ofta inte kommer att klippa sådan skönhet, men en eller två gånger per säsong för renovering och föryngring måste skäras. Växter är ständiga, därför med korrekt bevattning snabbt återställa dekorativitet. Det är inte alltid lämpligt att suga hela territoriet med en sådan blandning, men vissa zoner är mycket glädjande för ögat.

moriska

Det skiljer sig från att de blommor som används är årliga. För en sådan gräsmatta skär inte alls. Spannmål plockas upp av stunted, det finns färre än blommor. I den moriska gräsen dominerar blommorna. Både i höjd och i antal (se bilden).

Så det ser ut som en maurisk gräsmatta - en upplopp av färger hela säsongen

Så det ser ut som en maurisk gräsmatta - en upplopp av färger hela säsongen

De väljs så att blomman var så lång som möjligt. Vanligtvis, i sammansättningen av vallmofrön, majsblommor, kalendula, matiol, lin, stor variation, escholzia och andra ljusa årgångar.

Netravyanoy

Detta är en helt ovanlig gräsmatta komposition, bestående av markdäck växter. Att såga dem på den öppna marken är en hopplös verksamhet, växande plantor är långa och att köpa färdiga är dyrt. Därför odlas en gräsgräsmatta inte i ett år och inte två: Planterna planteras i små mängder och väntar tills de växer. En sådan gräsmatta med egna händer för att bli svårast: resultatet av arbetskraft är synligt bara efter några år, men ansträngningarna är värda det.

Icke-traditionell gräsmatta - en icke-tektonisk gräsmatta gjord av markplanter

Icke-traditionell gräsmatta - en icke-tektonisk gräsmatta gjord av markplanter

Gräsiga gräsmattor

Vid lekmannens syn är olika gräsmattor nästan lika: kanske något annorlunda färg. Men förutom olika nyanser av grönska, har de olika egenskaper: man kan gå, den andra - kontraindiceras, normen för sådd skiljer sig, olika vård krävs. Naturligtvis används olika örter med olika egenskaper.

vanlig

Den mest motståndskraftiga mot trampning, du kan gå på den. Örter plockas upp med tuffa, till synes grova. Men det är lättare att ta hand om det, oftare luka ut, några av de blunders som begås ofta under självständig sådd är inte synliga. Vanlig gräsmatta är ett utmärkt val för sommarstugor.

Bottenvåning

Detta är en av de mest dekorativa och ceremoniella gräsmattorna. Det präglas av hög dekorativa, gräset är upptaget med känsliga, vackra blommor. Gräset är lågt och tjockt, med ordentlig vård ser det bara underbart ut. Sådana gräsmattor är ordnade på öppna ställen, men vart som ingen kommer att gå: för mjuka spannmål kommer det inte att stå emot en sådan last. Eftersom parterre gräsmattan (se bilder) sås där de bara går längs vägarna.

Parterre gräsmatta är en av de mest dekorativa och

Parterre gräsmatta - en av de mest dekorativa och "eleganta"

speciell

Förskjutna på backarna. I sammansättningen av sitt gräs, med ett omfattande rotsystem, som kan hålla jorden från att tvätta bort. Inredningsförmågan hos en sådan beläggning är genomsnittlig, men den utför sin grundläggande funktion väl. En speciell gräsmatta kan planteras på en sluttning som leder till en flod eller sjö, om det finns en på din webbplats.

sports

Blandningen är mer komplex - förutom att traditionella sorter av spannmål är speciella, mer resistenta mot nötning. Dekorativ sport gräsmatta är inte dess huvudsakliga karaktäristiska, för även mycket välskötta, det ser mycket sämre ut än det vanliga och speciellt bottenvåningen. Men det har en mycket hög nötningsbeständighet.

På grund av användningen av speciella örter är kostnaden för den högre, svårare är omvårdnad. Därför är det nödvändigt att plantera en sådan blandning i de zoner som kommer att utnyttjas aktivt: en lekplats, ett område där de aktivt går - nära ett lusthus, en idrottsplats, en gunga. Resten av området är oftast reserverad för en vanlig gräsmatta.

På en lekplats eller en lekplats är det bättre att plantera en sportgräsmatta

På en lekplats eller en lekplats är det bättre att plantera en sportgräsmatta

naturliga

För denna typ av beläggning köps inte blandningar, de utför inte något arbete. Bara klippa de gräs som är. Ofta lämnar en naturlig gräsmatta i trädgården: det skyddar jorden väl från att torka ut, och kraven på dekorativitet här är inte så höga. För stora växter som inte passar in i önskad bild tas bort manuellt. Resten i hårklippningsprocessen blir mindre och bildar en soda av olika färger.

Hur man gör en vacker gräsmatta

Odling av en gräsmatta består av flera steg:

  • Jordberedning - borttagning av gräs, om nödvändigt - justering av surhet och ökad fertilitet.
  • Sågräs, regelbunden vattning.
  • Den första frisyren. Det utförs efter att gräset har nått en viss storlek.
  • Regelbunden vård och periodisk hårklippning.

I processen måste du hålla ett öga på markfuktighet och snabbt ta bort ogräs från tid till annan utfodring, sugga kala fläckar som kan visas efter alltför torra sommaren eller för hård vinter. Detta, kort sagt, hela tekniken för att odla en gräsmatta, och sedan i detalj i stycken.

Jordberedning

Det första som behöver göras är att bedöma jordens bördighet. Om jorden är lera eller lamm, växer gräset normalt inte på det. Du måste göra allvarlig markberedning. Det finns två alternativ: att fylla området med bördig jord ovanifrån eller för att avlägsna jorden och fylla gropen för att fylla marken.

Enkelt, naturligtvis lätt att somna, men det är inte alltid möjligt att genomföra. Jordskiktet i detta fall bör vara ungefär 20 cm Höj gräsmattan till en höjd - inte den mest rimliga lösningen Problem med att avleda vatten kräver höga befästa gränser och externa formuläret blir konstigt. Eftersom det ofta ta bort lera jorden till ett djup av 15-20 cm, och sedan i den resulterande gropen importerade mark.

Om du väljer det andra alternativet kan geotextil läggas på botten av fundamentet. Det kommer inte att tillåta ogräs att växa genom det, och du kommer inte att ha problem med avluftning.

Marken avlägsnas till ett djup av 20-25 cm och fylls sedan med jord

Marken avlägsnas till ett djup av 20-25 cm och fylls sedan med jord

Om jorden är normal är det inte så svårt att förbereda jorden för gräsmatta. Ta först bort alla ogräs. Detta kan ske mekaniskt - med trowel och / eller händer är det möjligt att använda herbicider. De uppföds enligt instruktionerna och vattnar den framtida gräsmattan. Efter några dagar blir vegetationen gul och mår den bort. Samtidigt med befrielsen från ogräs, ta bort stenarna, rötterna, andra fragment som kan förhindra hästsystemets tillväxt.

Nästa steg är att kontrollera jordens surhet. Nästan alla örter som ingår i gräsmixblandningen växer bra på neutrala jordar. Om du vill ha en vacker gräsmatta måste du justera dess surhet. Därför, i butiken för trädgårdsmästare och lastbilsbönder, hitta ett kit för att bestämma jordens surhet och kontrollera vilken typ av jord som finns i ditt område. Detta är bara ett lakmusprov som måste läggas på marken, vänta tills det är färgat och, baserat på färgdiagrammet på förpackningen, bestämma surheten hos din jord. Om jorden är sur, tillsätt kalk, om reaktionen är alkalisk - sprida den krossade torven. Nästa är en grävning. Samtidigt med lossningen, ta bort de stenarna och rötterna som faller.

I myrka jordar, för att växa en vacker gräsmatta, är det nödvändigt att skapa normala förhållanden för att dränera vatten

På myrliga markar för att växa en vacker gräsmatta är det nödvändigt att skapa normala förhållanden för vattenavledning

Nästa steg är tillsatsen av ett bördigt lager. Den bördiga, lösa och lätta jorden är införd och fördelad i hela området med ett jämnt lager av 6-10 cm tjockt. Skiktet är först jämnt med spadar, sedan med rakar. I det här fallet är det önskvärt att bilda en liten förspänning mot staketet: så att du inte kommer att få problem med att vattenloggar gräsmattan i duschar: vattnet dräneras från platsen. Lutning gör minst - 1 cm per meter eller en och en halv. Detta är tillräckligt för att säkerställa utflöde av vatten, men utåt kommer det inte att märkas.

Förbered jorden för gräsmattan - raka upp häckarna

Förbered jorden för gräsmattan - raka upp häckarna

Ett tips: importerat land innehåller rötter, stenar, grenar etc. För att ta bort dem siktas det genom ett stort nät (som det görs under konstruktion, när sand siktas). Och de siktade transporteras redan runt platsen.

Nästa steg i arrangemanget av gräsmattan med egna händer är tampning eller rullande. Det gör det möjligt att komprimera jorden, och när en person inte går på en gräsmatta, är marken under foten inte stansad, men är fortsatt platt. Denna process låter dig också identifiera oegentligheter som nödvändigtvis kommer att uppstå som resultat av alla markarbeten.

Om det inte finns någon speciell rulle kan den tillverkas av en bit av en asbest eller ett järnrör. Inuti röret passerar du stången, du griper knopparna (fast du bara knyter repet). All gräsmatta med dina händer du gjorde. Nu släpas han längs platsen och ramar jorden tills den kan stå utan att falla igenom.

Lansering av gräsmattan är ett viktigt steg, vilket gör det möjligt att identifiera oegentligheter

Att gräva på gräset är ett viktigt steg för att avslöja oegentligheter. För att göra detta, använd en gräsmatta (eller gör det från ett rör, fat)

När man rullar gräset visar man nödvändigtvis hump och grop. Från humps tar vi bort överskottet, somnar vi. Efter att ha nivån på ytan tar vi en gräsmatta och återigen passerar vi platsen. För att få en perfekt platt yta, kan du ta en lång styrelse och sträcka den tillsammans längs platsen, skär av kanten av ojämnheten. Eller gör en enhet av två brädor - som i bilden nedan. De kan arbeta ensam.

För att göra en vacker gräsmatta måste du noggrant planera området

Förberedelse av platsen för gräsmattan inkluderar noggrann planering av marken

Användning av gödningsmedel

Du kan introducera gödselmedel i flera steg (en av dem). I princip, om du häller 6-10 cm importerat gödselmedel ovanpå normal jord kan du inte använda gödningsmedel. Men för mer aktiv tillväxt - kan du lägga till:

  • efter att de spridda den importerade jorden längs platsen och före utjämning av rakes;
  • om gödselmedel används i torr form kan de blandas med frön;
  • späd och vattna jorden.

Det optimala sättet är att vattna. Det garanterar en jämn fördelning av näringsämnen. Men med den här metoden vill sällan någonting bry sig om det inte finns ett automatiskt bevattningssystem. De andra två är likvärdiga. Det är mer praktiskt att ta med fröna: det tar mindre tid.

Plantera gräset

Först behöver man raka lite löst komprimerad mark. Bara gå med lätta rakar, löst det övre lagret något. Nu kan du så gräset.

Köp såmaskin, som kostar ca $ 200-300 för en enda ansökan är det knappast rimligt, eftersom varvas med frön för gräsmattan i hinken, och gammaldags metod för utspridda på ytan: ta en handfull och flyter långsamt genom fingrarna som är spridda mer eller mindre jämnt. De som vill åtminstone en del av mekanisering, kan vi erbjuda två varianter av enkla övningar för gräsmatta gräs, som är lätta att göra med dina egna händer. Det här är en burk eller en plastflaska där hål gjordes (se bild).

Hemlagad fröer för gräsmattan

Hemlagad fröer för gräsmattan

För att inte hända så att det i ett hörn är tätt, och i det andra - tomt, är det önskvärt att dela tomten och fröna i delar. Utsädesförbrukningen anges för varje blandning. Vad är området för det planterade området, du kan uppskatta på plats och mäta det belopp du vill sprida. För dem som gör gräset för första gången på deras dacha är det bättre att dela upp den uppmätta kvantiteten i två lika delar och passera sektionen först längs och sedan över. Så frön kommer att fördelas jämnare.

Efter sådd bör fröna täckas med jord. Det finns två sätt för detta:

  • Gå igenom rakeplatsen, försök att strösa frön på marken. Denna metod är mindre tillförlitlig - många förblir utsida, de lims ihop av fåglar, och spiringen försämras.
  • Strö över rester av importerat land. Skiktet är 3-5 mm. Alla frön är täckta med jord, är i bättre förutsättningar, skott är bättre.

På detta kan du anta att gräsmattan med egna händer gjorde du. Det återstår att vatten och vänta på spridning.

Apparaten för bevattning gräsmattan, som kan köpas i affären

Apparaten för bevattning gräsmattan, som kan köpas i affären

Vattning och väntan

Vattning gräsmattan är nödvändig beroende på förhållandena: jorden bör inte torka ut, men den bör inte vara för våt. Vatten ska inte sprutas med en stor ström, det borde inte vara några strömmar eller plasar. Häll strömmen i små trickles: Installera sprinkler eller sprinkler, om det hälls i handen, lägg ett munstycke på slangen. På bilden ovan ser du flera alternativ som hjälper till att lösa problemet med bevattning. De säljs i butiker.

Det finns också flera hemlagade sprinkleralternativ för vattning av gräsmattan. I de flesta av dem är det en plastflaska med hål gjorda i den, ansluten till en vattenslang. Det kan ligga och bevattna det intilliggande området. Om trycket i systemet är tillräckligt kan du binda det till en kolonn. I det här fallet kommer bevattningsområdet att vara större. Sprinklers för att vattna en gräsmatta med egna händer är väldigt enkelt. Titta på bilden.

Lawn sprinklers med händerna ut flaskor med svårt att göra: ta flaskan värms spik, gör ett hål (diameter väljs empiriskt, men börja med små)

Lawn sprinklers med händerna ut flaskor med svårt att göra: ta flaskan värms spik, gör ett hål (diameter väljs empiriskt, men börja med små)

Ett annat sätt att få små sprayer: i ett stycke plaströr för att göra hål eller göra en tunn skärning. Antingen tunna strömmar eller en fläkt erhålls (bilden nedanför).

Varför ska vattnet sprutas? Eftersom jorden bör hållas fuktig (men inte blöt) vid ett djup av ca 6-10 cm för den normala utvecklingen av rotsystemet om det är bara fylld med toppen av detta kommer att bli bara värre. Vatten tränger syre och rötter kan inte andas. Så sprinkling eller droppbevattning är det bästa sättet att vattna gräsmattan.

Sju till tio dagar senare visas de första skotten. De är fortfarande sällsynta, men var inte upprörd. Bara sådd bara frön av vissa sorter, där skott förefaller snabbt. Resten sprutar senare. Med lämplig vård efter 20-30 dagar når grässtativets höjd 10-15 cm. Vid den här tiden är det nödvändigt att utföra den första klippningen. Lämna första gången ca 5 cm hög. På denna höjd växer gräset aktivt. Efter ytterligare 10-12 dagar kommer det igen att vara ca 12 cm högt. Nu kan du klippa gräset kortare - lämnar 3-3,5 cm.

Hur man bryr sig om gräsmatta

Huvudvården - Tidig bevattning, ogräsavlägsnande och periodisk hårklippning. Om du vattnar med sprinkling, kommer jorden att innehålla tillräckligt med syre och växterna ska utvecklas normalt.

Hur man kontrollerar hur mycket vatten ditt gräs får

Hur man kontrollerar hur mycket vatten ditt gräs får \

Problem med brist på syre kan uppstå efter långvariga tunga duschar, när vatten pölar på platsen eller med felaktig bevattning med samma resultat. Då är luftning av gräsmattan nödvändig. För att göra detta, använd en rulle som liknar den som används för att ramma jorden, men här finns punkter som piercerar gräset. Genom dessa punkteringar går syre in i jorden, växter börjar växa bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + = 17