Installera kantar med egna händer

När du anordnar blomstersängar och stigar, dekorerar gården eller intilliggande territorium, är det ofta nödvändigt att installera dividerare. Oftast för detta användningsområde kantar (kallas fortfarande curbs). Och installationen av kantstenen är inte så svårt att nödvändigtvis bjuda in laget. Det är ganska möjligt att klara av dina egna händer. I alla fall med hjälpare.

Utnämning och typer av curbs

Curbs används för att skilja platser med olika lock och / eller last. De kan skilja spåren från gräsmattor, blomsterbäddar, trädgårdar eller köksträdgårdar, tjäna som en gågator och körbanegräns etc.

Gränsen skiljer vägarna och stigarna från gräsmattor och torg

Gränsen skiljer vägarna och stigarna från gräsmattor och torg

De utför flera funktioner samtidigt:

 • tjäna för visuell design av spår
 • omfördela lasten;
 • skydda spåren från utlakning och förstörelse.

Om du vill att spåren ska fungera länge måste du sätta en kantning längs kanten. Han håller alla material, som inte tillåter att kollapsa eller ändra form.

Olika färger, storlekar och tvärsnitt

Olika färger, storlekar och tvärsnitt

Curbs eller curb stenar har olika storlekar, gör dem från olika material, tillämpa olika tekniker. Den vanligaste typen - betongbalkar, men det finns också plast, vibroderade.

Typer av betongkanten och kantstolar

Betongbalkar är de vanligaste, de är av olika storlekar. De är indelade i två kategorier:

 • Road stone. Bredare och längre, ofta med förstärkning inuti (en eller två stålstänger 12-14 mm i diameter). Används för att separera körbanan och gågatan.
 • En kantsten (kallas också en kantsten, en trädgård eller trottoarkant). Mindre i storlek och vikt, utan förstärkning. Vanligtvis separerar gågatorna från gräsmattor. Tål kortsiktiga raster i en bil. Med allvarligare och beständiga belastningar är det oönskade att sätta dem, eftersom de förstörs.
Typer av kantstenar för att skilja spår

Typer av kantstenar för att skilja spår

Andra typer av kantstenar som blockerar vägbanan tillämpas inte, eftersom de inte har tillräcklig styrka.

Vägar är inte alltid direkt - det finns böjar. Skarpa vändningar i en vinkel är lätta - sätt i rätt vinkel och sätt fast anslutningspunkten med betonglösning. För smidiga varv finns radiusdelar med olika krökningsradie. De kan användas för att skapa ett staket för runda, ovala blomsterbäddar.

dimensioner

Curb-block tillverkas vanligtvis i längder på 1000 mm, som är utformade för att separera gångbanor från bördig jord - 850 mm lång. Fortfarande finns element av 500 och 400 mm i längd. Vanligtvis är det kanten på spår från beläggningsplattor. De produceras inte bara på gjutbetongsteknik, utan också på vibro-kompressionstekniken, där beläggningsplattan tillverkas.

Måtten är olika

Måtten är olika

Höjden på kantstenen kan vara:

 • 300 mm - för att skilja trottoaren från vägbanan;
 • 200 mm, 180 och 150 mm - för spåren.

Bredden 200, 180 mm (vägsten), 150, 100, 80 mm (kantsten).

Montering av kanten på sandcementblandning eller betong

I jordar som är benägna att vräka, måste installeras på trottoarkant podsypku av sand och grus, som läggs ovanpå ett lager av betong, är det placerat en trottoarkant. Med denna installation står gränserna i många år utan problem. Förfarandet är följande:

 • Med hjälp av pinnar som är installerade på viktiga platser och strängar sträckta sig mellan dem, skapas märken.
 • På de märkta markeringarna gräver en gräv. Bredden ska vara sådan att på sidorna av den inställda stenen var ett avstånd på 10-15 cm från varje sida. Djupet väljs så att skiktet av kompakt krossad sten på botten var inte mindre än 10 cm, från ovan - minst 5 cm peskotsementnogo lösningen och trottoarkant tornar ovanför ytan av banan inte är mindre än några få centimeter (särskilt som - beroende på din önskan).

  Curb-installation: system

  Curb-installation: system

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 4 = 3