Како направити травњак: врсте, припрема, садња, негу

Прекрасан, добро одржаван травњак у близини куће - ова слика не воли само изглед. Смарагдна трава наглашава архитектонска рјешења, издваја цвијеће, рабатке, алпске брдове. Да би траву направили сопственим рукама не треба вам много времена, али је неопходно знати како то исправно радити. 

Основа скоро свих травњака је трава. То је различитих врста, са различитим карактеристикама, различитим бојама. У клими средњој зони Русије, сви се не осећају добро. Стога, ако желите купити готову мешавину, обратите пажњу на зонирање: у првој зими ризикујете да изгубите цео травњак.

Зелени травњак сопственим рукама може се урадити за пет до седам недеља

Зелени травњак сопственим рукама може се урадити за пет до седам недеља

Посебну пажњу мора водити риеграсс. Брзо се креће, ствара дебео, леп тепих, али не толерише мразе и замрзава у нашој клими. Када купујете спремну мешавину, гледајте његов састав: риеграсс треба бити мало. Ако се замрзне, од тога неће бити много штете.

Када сејати траву

Можете сејати траву од 1. маја до 15. августа. Када се пролеће сетва, потрошња семена по квадрату површине мало повећава (за 10-15%). Дакле, брзо ћете добити диван травњак, а зими ће травњак бити снажан. Због велике густине биљке ће се такмичити међу собом и слаби ће бити исцедени. До пада ће преживети само јако.

Када се сетите љети, придржавајте се стопе потрошње. Због недостатка времена, слабе биљке неће имати времена да се избаце, али све ће бити ослабљене овом борбом. Због тога је за летње травњаке важна добра негу.

Која трава је најбоља

Најљепша боја и густа трава су у овсену кашу и блуеграсс. Њихове зелене су нежне и смарагдне. Приликом стварања партхеного травњака их користите. Али за друге врсте травњака, које ће ходати, не могу се користити: брзо ће их гњевити. На таквим травњацима често сеје палачинке различитих сорти. Није тако нежна, толерише одређени степен стреса.

Избор траве травњака је широк, али најчешће пет:

Избор траве травњака је широк, али најчешће пет:

За сјењене травњаке, овсена јела је такође погоднија. Али чак и неӕе расти у дубокој и константној сенци. Солна светлост је основа фотосинтезе. И бар неко време треба да се осветли травњак.

Врсте травњака

Навикли смо на чињеницу да је травњак нужно трава која покрива тло. У њему се могу уредити цветни лежаји, рабатки, алпске слајдове и други украсни елементи. Ово није сасвим тачно. Постоје, бар, три сорте цветних травњака. Они су несумњиво декоративни, али је мало вероватно да ће радити на њима.

Цветање травњака

Њихову основу - житарице, али значајно "разређене" од вишегодишњих или годишњих цветања биљака. Одабрани су тако да цветање пролази кроз читав период вегетације - од средине прољећа до краја јесени. У зависности од врсте биљака у саставу, постоје три врсте цветних травњака.

Луговои

Већ по имену јасно је да у саставу биљке, што се може видети на правој ливади. Једино ретко у пуном саставу иу строго измереном пропорцију. За траве такве додатих конвенционалне становника пашњака, као детелина, камилице, ланчаног монетцхати дренак, хајдучке траве и других цветница или декоративнолиственние. Упркос обиљу цвећа, главне су биљке.

Ливада ливаде је врло украсна

Ливада ливаде је врло украсна. У различитим временима различите биљке цвјетају и врста се стално мијења, палета се мијења

Јасно је да често нећете косити такву лепоту, али једном до два пута годишње за обнављање и подмлађивање треба смањити. Биљке су вишегодишње, стога, уз правилно наводњавање брзо враћају декоративност. Није увек прикладно да се сједи на целој територији са таквом смешом, али неке зоне су веома пријатне за око.

Моорисх

То се разликује по томе што се цвијеће користи годишње. Јер такав травњак уопште није урезан. Житарице су покривене омамљеним, има мање од цвјетова. У маурском травњаку доминирају цвијеће. И по висини и броју (погледајте фотографију).

Дакле, изгледа као маурски травњак - боја свих боја током целе сезоне

Дакле, изгледа као маурски травњак - боја свих боја током целе сезоне

Изабрани су тако да је цвет био што је могуће дузе. Обично се састоји цорнросе, Сунцокрет, невена, Матиола лан Грандифлора Есцхсцхолзиа и друге светле Аннуалс.

Нетравиан

Ово је сасвим необичан састав травњака, који се састоји од биљних покривача. Сејање на отвореном простору је безнадежан посао, растуће саднице је дуго, а куповина готова је скупа. Дакле, не-травнати травњак узгаја се не годину дана, а не два: биљке се засадују у малим количинама, чекају док не расте. Овакав травњак с властитим рукама најтеже расту: резултати рада су видљиви тек након неколико година, али напори су вредни тога.

Нетрадиционални травњак - не-тектонски травњак направљен од биљних покривача

Нетрадиционални травњак - не-тектонски травњак направљен од биљних покривача

Травнати травњаци

На виду лаика, различите врсте травњака из трава су скоро идентичне: можда мало другачије боје. Али поред различитих нијанси зеленила, имају различите карактеристике: може се ходати, друга је - контраиндикована, норма сетве се разликује, потребна је различита брига. Наравно, користе се различите биљке различитих својстава.

Обично

Најодрживији на гњечењу, можете га шетати. Трава се покупи чврстим, наизглед грубим. Али лакше је водити бригу о томе, што се мање исцрпљује, неке грешке које се често почињу током самосталне сетве нису видљиве. Обичан травњак је одличан избор за летње викендице.

Приземље

Ово је један од најоданкатурнијих и свечаних травњака. Одликује га висок декоративан, трава се покупи са деликатним, лепим цвећем. Трава је ниска и густа, са правилном пажњом она изгледа баш лепа. Такви травњаци су постављени на отвореним местима, али где год нико неће ходати: превише меких житарица неће издржати такав терет. Зато што партерре травњак (види фотографије) је посејан тамо где ходају само дуж стаза.

Партерре травњак је један од најквалитетнијих и најраспрострањенијих

Партерре травњак - један од најкраснијих и "елегантних"

Посебно

Расељена на косинама. У саставу своје траве, са богатим коријенским системом, способним да одржи тло од прања. Отпорност оваквог премаза је просечна, али добро функционише своју основну функцију. Посебан травњак се може посадити на падини која води до реке или језера, ако постоји на вашем сајту.

Атлетски

Смеша је сложенија - поред традиционалних сорти житарица су посебни, отпорнији на абразију. Декоративни спортски травњак није његова главна карактеристика, јер је чак и врло добро одржавана, изгледа много горе од обичног и, нарочито, приземља. Али има врло високу отпорност на абразију.

Због употребе специјалних биљака, трошак је већи, теже је неговање. Јер сеје мешавину оних који стоје зона, која ће бити активно експлоатисати: игралиште, простор где ће активно иду - у близини Газебо, дечије игралиште, љуљашке. Остатак области је најчешће резервисан за обичан травњак.

На игралишту или игралишту, боље је посадити спортски травњак

На игралишту или игралишту, боље је посадити спортски травњак

Природно

За ову врсту премаза, смеше се не купују, не врше никакав рад. Само сечите оне травице које су. Најчешће, природни травњак је остављен у башти: штити тло добро од сушења, а услови декоративности овдје нису јако високи. Превише биљке које се не уклапају у жељену слику се ручно бришу. Остатак у процесу фризура постаје све мањи, формирајући боју различитих боја.

Како направити диван травњак

Узгој травњака састоји се од неколико фаза:

  • Припрема земље - уклањање корова, ако је потребно - подешавање киселости и повећана плодност.
  • Сејање траве, редовно заливање.
  • Прва фризура. Изводи се након што траба достигне одређену величину.
  • Редовна нега и периодична фризура.

У процесу морате да пазите на влажност земљишта и брзо уклонити коров с времена на време храњења, сеју ћелаве мрље које могу настати након превише суво лето или сувише оштре зиме. Ово, укратко, цела технологија узгоја травњака, а затим детаљније у параграфима.

Припрема земље

Прво што треба урадити је процјена плодности земљишта. Ако је земља глина или иловица, трава на њој не расте. Морат ћете водити озбиљну припрему тла. Постоје две могућности: да попуните подручје са плодним земљиштем изнад или да уклоните земљу и попуните јамо како бисте попунили тло.

Једноставно, наравно лако да заспи, али то није увек могуће спровести:. Тло слој у овом случају требало би да буде око 20 цм Подизање травњака на висини - проблеми највише разумно решење са преусмеравање воде захтева висок утврђене границе, и спољни облик се испоставља чудно. Због тога се глине земљишта чешће уклањају до дубине од 15-20 цм, а затим се у земљиште формира земљиште.

Ако сте изабрали другу опцију, може се поставити геотекстил на дну темељне јаме. То не дозвољава да узгајају корове и нећете имати проблема са пљацком.

Земљиште се уклања до дубине од 20-25 цм, а потом испуњено земљом

Земљиште се уклања до дубине од 20-25 цм, а потом испуњено земљом

Ако је тло нормално, припремање тла за траву травњака није тако тешко. Прво уклоните све коровље. Ово се може урадити механички - помоћу лопатице и / или руку, могуће је користити хербициде. Узгајају се у складу са упутствима, заливајући место будућег травњака. Након неколико дана вегетација постаје жута и гребена, уклања се. Истовремено са ослобађањем од корова, уклоните камење, корење, друге делове који могу спречити раст коњског система.

Следећи корак је провјерити киселост земљишта. Практично сва трава која је део мешавине травњака расте добро на неутралним земљама. Ако желите да имате диван травњак, мораћете да прилагодите своју киселост. Због тога, у продавници вртларара и пољопривредника, пронађите комплет за одређивање киселости земљишта и проверите који је тла у вашем подручју. Ово је само литмус тест који треба поставити на земљу, сачекајте док се не обори, а на основу боје графикона на пакету одредите киселост вашег тла. Ако је тло кисело, додајте креч, ако је реакција алкална - разбацајте здробљени тресет. Следеће је копање. Истовремено са отпуштањем уклоните те камење и коријене које падају.

У мочварним земљиштима, како би се развила прелепа травњака, неопходно је створити нормалне услове за одвод воде

На мочварним земљиштима, како би се развила прелепа травњака, неопходно је створити нормалне услове за преусмеравање воде

Следећи корак је додавање плодног слоја. Плодно лабаво и лагано земљиште се уноси и дистрибуира по целој површини равномјерним слојем дебљине 6-10 цм. Пласт се прво поравнава лопатама, а затим с куглицама. У овом случају пожељно је формирати благу пристраност према огради: тако да нећете имати проблема са заливањем травњака у тушевима: вода ће се одводити са локације. Нагиб је минималан - 1 цм по метру или један и по. Ово је сасвим довољно да се осигура одлив воде, али напољу то неће бити приметно.

Припрема тла за травњак - ракете горе

Припрема тла за травњак - ракете горе

Један тип: увезено земљиште садржи коријене, камење, гранате итд. Да би их уклонили, пребацује се кроз велику мрежу (као што се то ради током изградње, када се песак преплови). А премештање већ се транспортује око локације.

Следећи корак у уређењу травњака својим рукама је тампање или ваљање. Омогућава компактно тло, а када особа не удари на травњак, тло испод стопала није ударано, али остаје равно. Такође, овај процес омогућава вам да идентификујете неправилности које ће се нужно појавити као резултат свих копнених радова.

Ако нема специјалног ваљка, може се направити од комада азбеста или гвоздене цијеви. Унутар цеви пролазите шипку, држите дугмад (иако једноставно спојите конопац). Сви ваљци за траву са рукама које сте урадили. Сада је повучен дуж локалитета, рамминг земљиште док се не може стати без пада.

Покретање травњака је важна фаза, омогућавајући идентификацију неправилности

Померање травњака је важна фаза, омогућавајући откривање неправилности. Да бисте то урадили, користите траку за косење (или га направите из цеви, буради)

Када се ваљање травњака нужно показује грмљавина и јама. Од громова уклонимо вишак, заспимо. Након што смо изравнали површину, узимамо траве за траву и још једном пролазимо кроз локацију. Да бисте добили савршено равну површину, можете узети дугачку плочу и истегнути га заједно на месту, одсећи ивицу неравнине. Или направите уређај од две плоче - као на слици испод. Они могу радити сами.

Да бисте направили прекрасан травњак, морате пажљиво изравнати површину

Припрема локације за травњак укључује пажљиво нивелисање тла

Примена ђубрива

Можете увести ђубрива у неколико фаза (један од њих). У принципу, ако сипате 6-10 цм увезеног ђубрива на нормално земљиште, не можете користити ђубриво. Али за активнији раст - можете додати:

  • након што су расипали увезено земљиште дуж градилишта и пре нивелације за грабуље;
  • ако се ђубрива користе у сувим облицима, могу се мешати с семењем;
  • разређити и водити земљиште.

Најоптималнији начин је заливање. Гарантује равномернију дистрибуцију хранљивих материја. Али овим методом, ретко се ради о себи, ако нема аутоматског система за наводњавање. Друга два су еквивалентна. Погодно је донијети сјеменке: потребно је мање времена.

Усадја трава

Пре свега потребно је мало растављеног стиснутог тла. Само шетајте лаким кочницама, лагано отпуштајући горњи слој. Сада можете сејати траву.

Купујем сејалица, која кошта око $ 200-300 за једну апликацију да је тешко разумно, јер проткан семе за травњак у канту, а старомодни начин разбацане на површини: узети шаку и лагано тече кроз прсте који су расути мање или више равномерно. Они који желе да бар неке од механизације, можемо понудити две варијанте једноставних бушилице за кошење траве, које се лако направити са својим рукама. Ово је лименка или пластична боца у којој су направљене рупе (погледајте слику).

Домаће сејалице за травњак

Домаће сејалице за травњак

Да се ​​то не деси тако да је у једном углу густо, ау другом празно, пожељно је дијелити парцело и семе у делове. Потрошња семена је означена за сваку смешу. Која је површина засадене површине, можете процијенити на лицу мјеста и измерити количину коју желите да распршите. За оне који први пут раде травњак на својој дацхи, боље је подијелити измјерену количину на два једнака дела и проћи први дио заједно, а затим преко. Тако ће се семе дистрибуирати равномерније.

Након сетве, семе треба покрити земљом. Постоје два начина за ово:

  • Прођите кроз грабље, покушавајући посипати семе на тлу. Овај метод је мање поуздан - многи остају споља, заједно су их залепљени птицама, а клијавост се погоршава.
  • Посути с остацима увозног земљишта. Пласт је 3-5 мм. Сва семена су покривена земљом, налазе се у бољим условима, погоци су бољи.

На ово можете претпоставити да је травњак с властитим рукама. Остаје да се воде и чекају дражење.

Уређаји за заливање травњака, који се могу купити у продавници

Уређаји за заливање травњака, који се могу купити у продавници

Заливање и чекање

Заливање травњака је неопходно у зависности од услова: земљиште не би требало да се осуши, али не би требало бити превише мокро. Вода се не сме прскати великим потоком, не би требало да постоје потоци или лужине. Сипајте ток у мале трицклес: инсталирајте прскалица или прскалицу, ако је сипана у руку, ставите млазницу на црево. На горњој фотографији видећете неколико опција које ће помоћи у решавању проблема заливања. Продају се у продавницама.

Постоји и неколико домаћих прскалица за заливање травњака. У већини њих је пластична боца са отвором у њему, повезана са цревом за заливање. Може лежи и наводњавати суседно подручје. Ако је притисак у систему довољан, можете га везати за колону. У овом случају подручје за наводњавање ће бити веће. Прскалице за заливање травњака својим рукама су врло једноставне. Погледајте фотографију.

Лавн прскалице са рукама од боца тешко учинити: да је боца се загрева нокат, направити рупу (пречник је изабран емпиријски, али почните са малих)

Лавн прскалице са рукама од боца тешко учинити: да је боца се загрева нокат, направити рупу (пречник је изабран емпиријски, али почните са малих)

Још један начин да добијете мале спрејеве: у комаду пластичне цеви направите рупе или направите танку резу. Добијају се танке струје или вентилатор (на слици испод).

Зашто треба прскати воду? Јер земљиште треба држати влажне (али не и мокра) на дубини од око 6-10 цм за нормалан развој кореновог система ако је само испуњена врха то ће бити само још горе. Вода потискује кисеоник и корени не могу да дишем. Дакле, наводњавање или наводњавање капљице је најбољи начин за заливање травњака.

Седам до десет дана касније, појављују се прве пуцње. Они су и даље ретки, али немојте бити узнемирени. Употребљава само семе неких сорти, у којима се пуцњаве појављују брзо. Остатак касни. Уз правилну негу након 20-30 дана, висина траве за траву достиже 10-15 цм. У овом тренутку потребно је провести прво кошење. Оставите по први пут око 5 цм висок. На овој висини, трава ће активно расти. Након још 10-12 дана поново ће бити око 12 цм. Сада можете смањити траву краће - остављајући 3-3,5 цм.

Како се бринути за траве травњака

Главна брига - правовремена заливање, уклањање корова и периодична фризура. Ако водите са прскањем, тло ће садржати довољно кисеоника и биљке треба нормално развијати.

Како провјерити колико воде траве добијају

Како провјерити колико воде траве добијају \

Проблеми са недостатком кисеоника могу се јавити након продужених тешких тушева, када је вода на лицу места или неправилно наводњавање са истим резултатом. Затим је потребна зрачење травњака. Да бисте то урадили, користите ваљак, сличан оном који се користи за обарање тла, али на овоме постоје точке које пиерце травнато подручје. Кроз ове пробе, кисеоник улази у тло, биљке почињу да расте боље.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 − = 64