Bagaimana untuk membuat kolam di negara ini, di taman, berhampiran rumah

Di pondok atau berhampiran rumah terdapat tiga tempat kegemaran untuk rekreasi: beranda, gazebo, ayunan dan kolam. Malah kolam kecil seperti magnet menarik sekitar. Air mengagumkan walaupun dalam kuantiti yang kecil ... Dan kolam dengan tangan mereka sendiri boleh dibina dalam beberapa jam. Tetapi ini adalah kolam buatan kecil. Untuk membina yang besar akan memerlukan wang dan masa.

Di mana menggali

Lebih baik melihat kolam buatan kecil dari atas. Oleh itu, jika ada kemurungan yang sepadan di tapak, adalah yang terbaik untuk melakukannya di sini. Walau bagaimanapun, terdapatnya dan sisi negatif: anda perlu menaikkan pinggir mangkuk yang lebih tinggi, supaya air hujan tidak masuk ke dalam. Pilihan kedua adalah untuk menghasilkan sistem pelepasan air (di atas kolam untuk membuat sistem saliran).

Jika ada suatu tempat di kawasan utama, ia adalah logik untuk membuat kolam semula jadi, menggali atau pendalaman mangkuk yang sedia ada, meletakkan membuka batu atau batu-batu dari sempadan, tumbuh-tumbuhan tumbuhan. Brook, yang pasti dalam kes ini adalah juga boleh meningkatkan, meletakkan batu bulat tepinya, lemas mereka di dalam tanah bantat, anda akan menambah lebih banyak kekuatan pantai, akan dapat untuk menanam tumbuh-tumbuhan kelembapan penyayang di antara mereka.

Bukan semua orang di laman web ini mempunyai kemewahan seperti aliran atau kunci. Ia perlu membuat takungan tiruan. Dengan reka bentuk yang betul, mereka tidak kelihatan lebih buruk daripada yang semula jadi.

Bagaimana untuk membuat kolam buatan dengan mangkuk (tanpa filem)

Cara paling mudah dan paling cepat untuk membuat takungan tiruan di negara ini adalah untuk mengebumikan mangkuk siap di tanah, menghias dan zadekorirovav kelebihannya. Mangkuk plastik - siap pakai dalam pelbagai bentuk, saiz dan warna (kebanyakannya biru, hijau dan hitam).

Bentuk mangkuk untuk kolam kecil di tapak mungkin berbeza

Bentuk mangkuk untuk kolam kecil di tapak mungkin berbeza

Pembinaan taman plastik atau kolam negara bukanlah tugas yang mudah. Berikut adalah arahan langkah demi langkah:

 • Ia perlu menggali penggalian dalam bentuk mangkuk. Sekiranya bentuknya sangat tidak standard, anda boleh membalikkannya di tempat pemasangan, menggariskan sesuatu dengan kontur (sekurang-kurangnya digali dengan sekop). Sampul dibawa ke sisi, penggalian sedang digali. Ia sepatutnya lebih besar saiznya - sedikit lebih luas, tetapi tidak lebih mendalam. Tepi atau harus berada pada tahap dengan tanah, atau sedikit menonjol. Jika ternyata untuk menaikkan sedikit kelebihan akan menjadi lebih baik: semasa hujan tidak akan menjadi air kotor.
 • Setelah kedalaman yang dikehendaki dicapai, tahap bawah di ufuk: ia selaras pertama dengan spades, maka jalur dipadatkan dan rata membuang lebihan. Permukaan mestilah rata dan tegar: plastik mesti mempunyai sokongan yang baik. Jika tanah adalah kurang mencapai ke peringkat (tanah liat), anda boleh mencurahkan 5-10 cm pasir, basah dan dipadatkan.
 • Peringkat seterusnya adalah pemasangan mangkuk di dalam lubang. Jika bahagian bawah dibuat walaupun, tepi mangkuk akan menjadi tepat di kaki langit. Sekarang ruang yang tersisa di antara dinding mangkuk dan lubang harus diisi dengan tanah atau pasir dan dirosakkan dengan baik.
 • Sekarang terpulang kepada reka bentuk: pemasangan selesai, anda boleh menuangkan air.

Apabila teknologi ini telah membina sebuah kolam di kawasan itu dengan cahaya, lihat di dalam gambar ini (galeri foto boleh menatal diri anda dengan klik pada imej kecil di bahagian bawah).

Tetapi tidak semestinya dan tidak di mana-mana terdapat peluang untuk sentiasa menambah dan mengalihkan air ke kolam. Kemudian anda akan menanam tumbuhan sedemikian yang akan memurnikannya, atau mengubahnya secara berkala.

Kolam dari bilik mandi lama

Tidak perlu membeli cawan. Mana-mana kapasiti boleh digunakan. Malah mandi lama. Ia ternyata sangat baik. Semua tindakan adalah sama, lubang menggali pertama, ia meletakkan mandi, yang memandang lebih jauh pada siri gambar-gambar berikut. Pada mereka kolam dari mandi lama berubah menjadi tempat yang sangat menarik.

Kolam dari tayar kereta (dengan filem)

Kolam mini boleh dibuat dari tayar kereta lama, atau lebih tepat dari tayar. Lebih besar lagi, semakin besar kolam. Perkara yang paling sukar dalam perniagaan ini adalah untuk memotong sebahagian sampingan. Jika hasilnya adalah tajam, mereka perlu dirawat dengan kertas pasir. Tugas kedua yang paling sukar ialah menggali lubang saiz yang sesuai. Ini menyimpulkan kesukaran. Selebihnya agak mudah.

Dipasang di dalam tayar pit yang dipangkas, yang ditutupi di sisi bumi, mengetatkan dengan baik. Juga, bumi atau pasir dicurahkan, bahagian bawahnya disamakan. Ambil sekeping filem polyethylene padat, anda boleh dilipat separuh dan tutup tangki yang terhasil. Sangat tidak mencuba: tuangkan air, ia akan menyebarkan filem itu sendiri.

Daripada polietilena, anda boleh mengambil filem spanduk (terdapat syarikat pengiklanan yang membuat iklan luar) atau sekeping khusus untuk kolam renang dan kolam. Mereka lebih kuat (tetapi lebih mahal).

Hujung melekat filem itu dibalut di sekitar dinding kolam anda, dihiasi dengan batu. Peranti kolam selesai, seterusnya - hiasan dan penanaman tanaman. Lihat bagaimana untuk membuat kolam keluar dari tayar di photoreport.

Itu sudah tentu tidak rumit dalam apa-apa peranti di sana. Kolam takungan sedemikian di dalam rumah negara boleh dibina oleh sesiapa sahaja dengan tangan mereka sendiri, dan pelaburan adalah minimum.

Secara umum, kolam mini diperbuat daripada periuk, tong, periuk, bahkan periuk bunga. Perkara utama adalah bahawa perlu ada tubuh, dan ia tidak begitu sukar untuk mengaturnya: pengalaman secara beransur-ansur datang. Mereka meletakkan mereka di taman, di dacha, berhampiran rumah. Ia adalah mungkin untuk menarik air, membuat tetesan, ia boleh ditanam di bawah pokok, contohnya, atau pokok renek. Dan kecantikan dan faedah pada masa yang sama.

Mengenai asas-asas reka bentuk landskap dibaca di sini.

Membuat kolam dengan filem

Mencipta kolam tiruan ini dari filem, anda hampir mengulangi karya yang diterangkan di atas, hanya tanpa memasang mangkuk:

 1. tandakan bentuk kolam masa hadapan;
 2. menggali lubang, membentuk, jika perlu, ledges;
 3. membersihkan bahagian bawah objek tajam: akar, batu, dan sebagainya;
 4. tingkatkan tepi kolam anda;
 5. menyebarkan filem kalis air;
 6. mengisi kolam dengan air;
 7. membaiki tepi filem;
 8. menghiasi.

Kolam Dacha, yang dihasilkan oleh teknologi ini boleh menjadi saiz yang lebih padat. Titik penting: di tanah longgar untuk membuat hanya lubang dan meletakkan filem itu tidak akan berfungsi. Harus tampil dengan beberapa aktiviti untuk memperkuat pantai. Dalam kes ini, anda mesti meletakkan mangkuk itu, atau membuat pembinaan yang lebih serius - bata atau konkrit. Seterusnya, pertimbangkan contoh bagaimana murah untuk membuat kolam filem.

Projek pertama: tahap sisi dengan tanah

Lapan langkah mudah dan kolam anda di pondok dibina. Bagaimana untuk menggali dan melengkapkan kolam di negara ini, menjadikannya kelihatan seperti semula jadi di dalam fotoreport.

Projek kedua: kedua belah pihak dinaikkan

Versi kedua kolam buatan sendiri pada peringkat pertama dibina hampir sama dengan yang pertama. Hanya selepas kedalaman lubang mencapai reka bentuk, kedua belah pihak dinaikkan, meletakkan di tepi bata dan konkrit. Ia ternyata menjadi kolam dengan sisi yang dibangkitkan. Sistem peredaran air juga telah dibuat. Ia dibentangkan dalam gambar di bawah.

Bagaimana untuk membuat kolam dengan pam untuk sungai. Susunannya agak rumit, tetapi hasilnya lebih dekoratif

Bagaimana untuk membuat kolam dengan pam untuk sungai. Susunannya agak rumit, tetapi hasilnya lebih dekoratif

Seperti yang anda lihat, kolam ini lebih banyak berlapis dan jumlahnya lebih serius. Sekiranya anda ingin mempunyai kolam saiz sederhana dan tidak membina mangkuk yang serius, anda boleh meneruskan seperti yang ditunjukkan dalam gambar: tuangkan lubang yang dibuat dengan pasir, tutup dengan geotekstil, dan letakkan filem di atas. Geotekstil secara merata mengedarkan beban dan tidak membenarkan percambahan tanaman. Ini benar terutamanya jika anda sedang membina kolam di taman dan terdapat pokok renek atau pokok-pokok di sekitar.

Mengenai bagaimana untuk membuat mata air dengan tangan anda sendiri membaca di sini. 

Projek yang serius: dari bata dan konkrit

Jika anda ingin mempunyai kolam besar di negara ini, dan ingin membina sendiri, anda perlu mengkaji topik membina kolam renang. Pertama, pembinaan mangkuk - satu hingga satu mengulangi semua peringkat. Malah bentuk kadangkala dibuat langkah demi langkah. Benar, bank-bank tidak menghiasi dengan tumbuhan, dan tidak menanamnya di dalam lembangan itu sendiri ... Tetapi proses pembinaan itu sendiri, dengan tetulang, melepa, kalis air adalah sama. Selain itu, sistem bekalan air dan sistem pembersihan air adalah serupa. Kecuali fakta bahawa kaedah pembersihan kimia tidak digunakan di kolam, tetapi penapis, scramer dan ultraviolet boleh digunakan.

Secara umum, kolam besar bukanlah kesenangan yang mahal. Dan kos memerlukan hanya bangunan, tetapi juga mengekalkan kolam besar dalam keadaan normal: penapis perlu dibersihkan secara tetap dan menukar kartrij atau backfill. Tetapi kesenangan, sudah tentu hebat ...

Mengenai organisasi dan pembinaan air terjun di laman web ini, baca di sini. 

Tumbuhan kolam

Apabila membentuk atau memilih mangkuk, pertimbangkan bukan sahaja bentuk dan kedalamannya. Jika anda ingin tumbuh-tumbuhan tumbuh di dalam kolam, anda memerlukan kawasan pantai yang marshy. Jika takungan diwujudkan dengan filem, anda boleh membuat profil seperti dalam gambar.

Bagaimana untuk membuat bahagian bawah untuk tumbuh dengan betul. Penyusunan kolam akan lebih mudah jika anda membuat bumbung pada tahap yang berbeza, menyebarkan batu, tuangkan sedikit tanah di dalamnya

Bagaimana untuk membuat bahagian bawah untuk tumbuh dengan betul. Penyusunan kolam akan lebih mudah jika anda membuat bumbung pada tahap yang berbeza, menyebarkan batu, tuangkan sedikit tanah di dalamnya

Lebih mudah untuk melakukan ini jika anda menuangkan lapisan dasar pasir sekurang-kurangnya 15 cm tebal. Dengan bantuannya, anda dapat melegakan seperti yang anda suka. Untuk berfungsi lebih mudah dan filem itu tidak robek, di atas pasir meletakkan geotekstil. Membran tipis ini sangat kuat untuk pecah. Anda boleh melakukan apa sahaja yang anda mahu, dan jangan memecahkannya. Setelah dibentuk dengan bantuannya, kelonggaran yang diinginkan di bahagian bawah, anda boleh meletakkan filem itu dan meletakkan batu di atasnya, isi dengan air dan menanam tumbuhan untuk kolam pada tahap yang berbeza.

Untuk mendapatkan oksigen yang mencukupi di dalam air, anda boleh menanam Kanada Elodie, hornwort dan paya. Mereka digambarkan di bawah. Mereka ditanam di dalam air - ini adalah tumbuhan akuatik.

Tumbuhan ini memperkayakan air dengan oksigen

Tumbuhan ini memperkayakan air dengan oksigen

Laut dalam

Mereka ditanam di tempat yang paling dalam, di bahagian bawah dalam periuk khas dengan sejumlah besar lubang. Di dalam periuk, tanah di sekeliling akar tumbuhan itu dihiasi dengan baik dan diisi dengan kerikil kecil. Batu-batu menghalang pencairan dan tidak memberi ikan (jika kolam dengan ikan) untuk menggali ia.

Yang terbaik di dalam takungan tiruan merasakan kapsul telur (dwarfish, multileous dan alien), teratai air (putih dan hibrid), terapung paling biasa, telnus biasa.

Air dangkal

Jenis tumbuhan ini boleh ditanam dari pantai atau pada kedalaman yang sederhana, kadang-kadang - biasanya berhampiran pantai di tempat yang hampir kering. Kaedah penanaman adalah serupa: dalam bekas dengan tanah, ditaburi dengan kerikil halus. Hanya kali ini untuk menghadkan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan: dalam keadaan baik tumbuh sangat cepat.

Tumbuhan laut dalam dan air cetek tidak boleh lebih daripada 30%, jika tidak, kebanyakan permukaan air akan ditutup dengan daun, dan ini sudah menjadi paya. Sesuai untuk takungan buatan adalah spesies tumbuhan berikut: bijirin ara dan rawa, callota rumput, rotan tiga berdaun, buluh tabernamontana, anak panah yang biasa dan luas, bersiar-siar dan bersilih ganti. Sesetengah tumbuhan ini untuk kolam dacha terdapat pada gambar di bawah.

Pantai

Tanaman ini tumbuh dengan baik di tanah lembap. Mereka ditanam dalam kumpulan, yang lebih pendek lebih dekat ke pantai, maka yang lebih tinggi. Apabila menghiasi takungan buatan, tidaklah berguna untuk menanam pantai dengan banyaknya pada tahun pertama. Dalam setahun anda perlu berjuang dengan kelebihan mereka. Sekiranya anda memilih pokok atau semak untuk ditanam, jangan letaknya dekat dengan tumbuhan untuk menutup kolam. Terdapat banyak tumbuhan, berikut adalah beberapa: Astilba Cina

Bahawa air di kolam tidak mekar adalah penting, tentu saja, mempunyai penapis, tetapi ada penyaring alami. Ini juga tumbuhan: Gondok air, yang juga dikenali sebagai Eichornia sangat baik dan cantik.

Sehingga air di dalam kolam tidak berkembang, menanam bunga yang indah ini

Sehingga air di dalam kolam tidak berkembang, menanam bunga yang indah ini

Kini anda tidak boleh hanya membuat kolam dengan tangan anda sendiri, tetapi menanamnya dengan tumbuh-tumbuhan yang indah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 23 = 31