Skala di bilik mandi – kaedah berkesan memerangi serangga

Skala di bilik mandi - kaedah berkesan memerangi serangga

Dari rupa serangga di bilik mandi, tiada siapa yang boleh diinsuranskan, kerana terdapat banyak sebab untuk kejadian mereka. Dalam artikel ini, kita akan mengetahui semua sebab penampilan mereka di kediaman manusia dan mencari kaedah yang paling berkesan untuk memerangi serangga ini.

Sebab-sebab penampilan serangga di bilik mandi

Biasanya serangga hidup di dalam bilik-bilik di mana iklim mikro terganggu. Akibatnya, keadaan yang menggalakkan timbul untuk kediaman mereka. Mereka boleh masuk ke rumah menggunakan paip pengudaraan, retak di dinding dan melalui tingkap terbuka. Jika anda tidak selalu membersihkan bilik mandi dan tidak mengambil pengudaraan yang baik, serangga akan menjadi jiran biasa anda. Kelembapan yang meningkat di bilik mandi adalah keadaan utama penyebaran pelbagai jenis serangga seperti labah-labah dan cacing kayu, timbangan dan lipan.

Apa yang kelihatan seperti bersisik

Sarkas adalah serangga yang sangat biasa di bilik mandi, kerana dia suka kehadiran kelembapan. Serangga jenis ini dicirikan oleh hakikat bahawa ia boleh hidup dalam apa jua keadaan. Oleh itu, jika anda tidak mengambil langkah untuk memusnahkan skala, serangga ini akan tinggal di apartmen untuk jangka masa yang panjang.

Skala adalah serangga kecil, Dia mempunyai badan yang panjang dan banyak kaki yang membolehkannya bergerak dengan cepat. Dia melarikan diri dari mata prying, jika dilihat oleh penyewa apartmen. Maka kebarangkalian penangkapan itu cukup kecil. Serangga jenis ini mempunyai antena yang panjang, yang terletak di bahagian depan dan belakang badan.

Mereka makan kanji, kain sintetik, kertas, dan juga peminat makanan tetap, tidak peduli dengan makanan yang mengandung gula. Mereka tidak mewakili bahaya tertentu kepada kesihatan manusia, tetapi di bilik mandi akan menjadi tidak menyenangkan dan menjijikkan. Skala dibahagikan kepada beberapa spesies bergantung kepada warna badan. Mereka boleh berwarna perak, telus, kekuningan dan kehijauan.

Serpihan telus

Selalunya, pangsapuri dihuni oleh skala perak. Ia sangat prolifik, dan jika langkah-langkah diambil untuk memusnahkannya, bilangan serangga akan berkembang dengan pesat. Sekiranya anda melihat serangga ini di dalam rumah anda, anda tidak boleh berlama-lama, anda mesti terus bergerak ke tindakan aktif untuk memusnahkan skala.

Pakar untuk memusnahkan serangga di dalam rumah

Bagaimana untuk menyingkirkan skala di rumah

Seringkali untuk melawan serangga, mereka beralih ke perkhidmatan khas untuk mendapatkan bantuan. Untuk menghancurkan serangga yang tidak diundang di rumah, anda boleh menggunakan bahan kimia moden, kerana ia berkesan dan kosnya rendah, tetapi harus diingat bahawa bahan kimia boleh menjadi sangat toksik dan berbahaya bagi kesihatan dan haiwan manusia.

Untuk membersihkan ruang tamu, anda mesti membeli salah satu daripada yang berikut:

 • pembersih mandi yang mengandungi klorin dalam komposisi;
 • tembaga vitriol;
 • aerosol khas untuk pemusnahan serangga.

Ia perlu memastikan kerja yang baik dalam pemanasan dan sistem pengudaraan di bilik mandi.Pengering udara di dalam bilik, semakin kecil kemungkinannya untuk skala dan cacing kayu.

Anda boleh memasang sistem pengudaraan paksa dan tuala elektrik yang lebih panas untuk mengelakkan masalah dengan mengekalkan suhu optimum di ruang paip jika berlaku penutupan air panas atau gangguan dalam sistem pemanasan.

Tindakan utama pemusnahan serangga di bilik mandi:

 • Ia adalah perlu untuk mengambil semua objek dan serpihan dari bilik mandi untuk mempunyai akses ke semua sudut dan tempat yang tidak boleh diakses.
 • Melakukan pembersihan musim bunga, di mana semua benda dan barang di dalam bilik mandi perlu dirawat dengan agen pembersihan khas yang mengandungi klorin.
 • Apabila semua kawasan dan objek kering, perlu menggunakan larutan sulfat tembaga dan semuanya kering dengan baik. Ia perlu memohon kipas haba atau perapian untuk mengeringkan sudut-sudut bilik dengan baik, serta di bawah bilik mandi dan di tempat-tempat terpencil yang lain.
 • Gunakan formulasi aerosol. Mereka perlu menyembur seluruh bilik dan menutupnya selama satu jam. Kemudian anda perlu menguduskan bilik mandi dengan baik, supaya tidak menghirup wap beracun. Jangan gunakan larutan aerosol yang lemah, yang dihasilkan secara tumbuhan, kerana kesannya perlahan dan tidak berkesan. Untuk mencapai hasil maksimum, rawatan perlu diulang selepas beberapa hari.
 • Secara bebas membuat campuran asid borik, yang mesti dalam bentuk serbuk, dengan kapur. Oleh itu, perlu mematuhi nisbah 1: 4. Serbuk ini ditaburkan dengan semua tempat di mana serangga boleh hidup. Dalam seminggu perlu membersihkan bilik campuran dan serangga mati. Dan sekali lagi, perlakukan bilik mandi dengan campuran dan biarkan selama seminggu untuk menyingkirkan semua serangga baru yang muncul dari telur.

Rawatan aerosol bilik mandi

Membersihkan bilik mandi

Asid Borik untuk pembasmian kuman premis

Juga, untuk melawan skala, anda boleh menggunakan ubat-ubatan rakyat yang diturunkan dari generasi ke generasi:

 • Perangkap kaca terdiri daripada satu kandang biasa, yang dibalut kertas, pita penebat atau pita untuk tingkap. Ia harus meletakkan sekeping epal atau roti. Perangkap ini ditetapkan untuk malam, dan pada waktu pagi serangga akan berada di bank. Bau makanan akan menyebabkan mereka masuk ke dalam balang, tetapi mereka tidak boleh keluar dari itu.
 • Perangkap basah dari akhbar tidak memerlukan sebarang perbelanjaan khas. Ia perlu mengambil akhbar, membasuh dengan baik dan meninggalkannya di atas lantai. Pada serangga pagi sudah menetap di dalamnya, kerana mereka suka tempat basah. Akhbar itu tidak boleh digunakan, tetapi hanya dibersihkan dan dibakar dengan cepat. Jika anda mula membentangkan kertas, beberapa skala boleh melarikan diri, kerana ia bergerak dengan cepat.

Perlu diingatkan bahawa lebih baik untuk memulakan pertempuran dengan serangga dengan kaedah rakyat, agar tidak membahayakan kesihatan anda. Hanya dalam kes kegunaan cara kebangsaan, ada kemungkinan untuk lulus ke persediaan kimia yang lebih kuat. Apabila menggunakannya, jangan lupa melindungi kesihatan anda dan semasa mengendalikan, pakailah alat pernafasan, sarung tangan pelindung dan jangan biarkan dana ini di tempat yang boleh diakses oleh kanak-kanak.

Perlindungan terhadap bahan toksik

Bagaimana serangga berbahaya di bilik mandi

Jika serangga kecil muncul di bilik mandi, yang bergerak sangat cepat dan bersembunyi dari kami, hampir semua orang berfikir sama ada mereka akan membahayakan kesihatan. Serangga yang paling biasa di pangsapuri adalah bersisik. Ia benar-benar tidak berbahaya kepada kesihatan manusia, hanya dari penampilannya ada rasa jijik, dan rampasan mood. Skala boleh merosakkan apartmen anda, kerana dia suka makan kertas. Dalam habitat biasa, dia tinggal di tempat yang gelap dengan kelembapan yang tinggi. Oleh itu, di apartmen dia akan memilih bilik bilik mandi, tetapi untuk makanan akan pergi ke rumah. Skala makan pada bahan yang berasal dari tumbuhan, dan juga mempunyai kanji dan polisakarida dalam komposisi.

Tempat makanan skala

Timbangan boleh makan tepung, gula, gam untuk kertas dinding, pengikat buku, foto, serta kain sintetik. Oleh itu, ia boleh melakukan sedikit bahaya kepada benda anda, foto dan buku kegemaran anda.

Pencegahan

Untuk serangga tidak digulung di bilik mandi, perlu melakukan tindakan pencegahan yang berterusan:

 • Lakukan pembersihan umum sekali seminggu, pada masa yang sama ia perlu membersihkan bilik mandi, siling dan lantai, dinding, dan semua tempat yang sukar dicapai dengan kualitatif.
 • Masih nenek moyang kami secara aktif digunakan sejuk untuk perjuangan menentang serangga yang berlainan. Apabila ia sejuk di luar, perlu membersihkan bilik mandi. Selama beberapa jam, anda perlu membuka semua pintu dan tingkap di dalam bilik, supaya udara sejuk memenuhi bilik mandi. Tetapi ingat keselamatan diri anda. Bukan untuk menahan sejuk, pergi berjalan-jalan atau dekat di salah satu bilik yang hangat. Jika suhu kurang daripada 10 darjah, maka serangga dewasa dan telur mereka akan mati. Selepas pengalihudaraan, perlu menghapuskan semua objek dan permukaan sekali lagi untuk menghilangkan kondensat. Ia perlu menyapu serangga mati dan mengeluarkan cengkaman telurnya.

Kaedah perjuangan ini, tentu saja, adalah berkesan, tetapi tidak terpakai dalam pangsapuri moden. Walau bagaimanapun, ia boleh digunakan dalam dachas.

Kaedah di atas akan menjadi profilaksis yang sangat baik dari penampilan skala di bilik mandi. Tetapi walaupun anda melihat beberapa serangga, anda tidak boleh kecewa dan panik. Perkara utama ialah tetamu yang tidak diingini tidak membiak. Jika anda memulakan perjuangan tepat pada masanya, maka anda boleh dengan mudah menyingkirkannya.

Serangga lain dan kaedah memerangi mereka

Selain bersisik, serangga biasa yang boleh muncul di bilik bilik mandi, ada makarel. Ia mempunyai dimensi kecil, badannya dicat kelabu, dan belakangnya sedikit cembung. Ciri utama woodlice adalah cinta bilik basah dan sukar untuk menyingkirkan mereka. Juga di bilik mandi anda boleh bertemu labah-labah.

Untuk menghalang penampilan serangga di premis bilik mandi, rawatan stim permukaan boleh digunakan semasa pembersihan. Kaedah rawatan stim panas adalah sangat berkesan untuk mengeluarkan kotoran, sisa sabun, pembasmian kuman dan memusnahkan larva dan telur serangga.

Mandi stim bilik mandi

Untuk mengawal serangga, ubat terbaik adalah pencegahan. Pastikan bilik mandi bersih. Semasa melaksanakan pembersihan basah umum, perhatian khusus harus dibayar kepada dinding dan penutup lantai.

Untuk membersihkan lantai, anda boleh menambah detergen sedikit ke dalam air, yang termasuk klorin, untuk membuat pembasmian kuman tambahan. Perhatian khusus perlu dibayar kepada pengudaraan dan pengeringan bilik untuk mengurangkan tahap kelembapan di bilik mandi. Sebagai contoh, kayu tidak dapat bertahan di bilik kering dengan suhu udara yang tinggi.

Moistice dalam sistem pengudaraan

Jangan lupa bahawa melalui aci ventilasi, serangga yang berbeza masuk ke dalam bilik, jadi untuk melindungi terhadap pencerobohan "tamu" yang tidak dijangka, anda harus menggunakan mesh logam khas. Agar tidak mewujudkan kelembapan yang tinggi di dalam bilik, semasa penggunaan prosedur air, perlu menggunakan kipas ekzos dan selepas mandi atau mandi kering, keringkan dinding dan lantai di bilik mandi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 − = 61