Former för bra ringar med händer

Användningsområdet för armerade betongringar är ganska omfattande. Om det finns behov av att spara pengar, kan du själv göra det. Men detta kräver formar för betongringar. Köpet av sådan utrustning är ett dyrt nöje, för privat bruk kommer det inte att motivera sig. Men du kan också göra formulär själv. 

Vad är betongringar för?

Ofta behövs betongringar för byggandet av en brunn, men de används också för installation av ett autonomt avloppssystem - de gör septiktankar eller filtreringsbrunnar. Ett annat användningsområde är mangan vid installation av storm och avloppssystem. De gör till och med källare av betongringar. Och det finns olika alternativ - vertikalt, horisontellt. Generellt är tillämpningsområdet brett.

Betongringar används för konstruktion av olika konstruktioner

Betongringar används för konstruktion av olika konstruktioner

Det finns ringar av olika storlekar för olika behov, de har också olika väggtjocklekar, kan vara med eller utan förstärkning. Trots ett sådant överflöd av val, tänker många på att göra armerade betongringar med egna händer. Hela poängen är att med utvecklingen av sajten behöver du inte en ring, och inte ens tio. Vissa tar bara ett dussin mer till brunnen. Den primära kostnaden för tillverkning av armerade betongprodukter är mycket lägre än deras detaljhandelspris. Även med tanke på det faktum att du måste göra mögel för betongringar. Och om du fortfarande överväger kostnaden för leverans, är besparingarna väldigt jämnaste.

Varianter och storlekar av betongringar för brunnar

Industriellt tillverkade betong- och armerade betongringar måste uppfylla de normer som föreskrivs i GOST 8020-90. Deras dimensioner kan tas från bordet, liksom den ungefärliga vikten och priset (anges med leveransen i Moskva).

namn höjd Väggtjocklek Invändig diameter vikt Pris utan lås / med lås
KS-6 7 centimeter 12 centimeter 58 centimeter 60 kg 390 gnidning
CS-7-1 10 centimeter 8 centimeter 70 centimeter 46 kg 339 gnidning
COP-7-1,5 15 centimeter 8 centimeter 70 centimeter 68 kg 349 gnidning
CS-7-3 35 centimeter 8 centimeter 70 centimeter 140 kg 589 gnidning
CS-7-5 50 centimeter 8 centimeter 70 centimeter 230 kg 800 gnidning
CS-7-6 60 cm 10 centimeter 70 centimeter 250 kg 830 gnidning
CS-7-9 90 centimeter 8 centimeter 70 centimeter 410 kg 1230 gnidning
CS-7-10 100 cm 8 centimeter 70 centimeter 457 kg 1280 gnidning
CS-10-5 50 centimeter 8 centimeter 100 cm 320 kg 1110 gnidning
10-6-CC 60 cm 8 centimeter 100 cm 340 kg 1130 gnidning
CS-10-9 90 centimeter 8 centimeter 100 cm 640 kg 1530 gnidning / 1700 gnidning
CS-12-10 100 cm 8 centimeter 120 cm 1050 kg 2120 gnidning
CS-15-6 60 cm 9 centimeter 150 cm 900 kg 2060 gnidning
CS-15-9 90 centimeter 9 centimeter 150 cm 1350 kg 2670 gnidning
CS-20-6 60 cm 10 centimeter 200 cm 1550 kg 3350 gnidning
CS-20-9 90 centimeter 10 centimeter 200 cm 2300 kg 4010 gnidning
CS-25-9 90 centimeter 12 centimeter 250 cm 2200 kg 16100 gnidning

För tillverkning av produkter av varje typ ska vara två delar av formen - extern och intern. Avståndet mellan dem är föreskrivet i GOST, beroende på ringens storlek. För förstärkta ringar för en brunn med en diameter av 70 cm eller 100 cm är det 7 cm respektive 8 cm, vid tillverkning av ringar utan ett bokmärke av förstärkning, är tjockleken på väggarna mycket större - 12 cm och 14 cm.

För att producera ringar av ringar krävs speciella former

För beredning av ringar krävs speciella former

Förutom olika storlekar finns det fortfarande en annan profil på ringarnas ändparti - jämnt och med lås. Låsen är en åsliknande utskjutning. Ring sådana ringar pazogrebnevymi eller lås. Sätt på varandra, de är väl vidhäftade, de är svåra att flytta med sidolast, vilket är mycket viktigt för byggandet av brunnar i vilket syfte som helst. Minus detta alternativ - mer komplexa former för betongringar - det är nödvändigt att bilda lämpliga steg i ändarna.

Teknik för tillverkning av betong och armerade betongbrunnar

För att göra betongringar i produktion används en hård lösning med en liten mängd vatten, efter hällning utsätts den nödvändigtvis för vibrationer. Utan denna process är det omöjligt att uppnå jämnhet och hög hållfasthet. Vid framställning av vibratorer är inbyggda i formarnas väggar. För privat tillverkning är det möjligt att använda nedsänkbara vibratorer för betong. Dessa är relativt små enheter, vars kropp hålls i händerna och vibratorhuvudet sänks ner i betongen. Längden på detta munstycke ska vara tillräckligt för att nå nästan till botten av ringen.

Så det ser ut som en nedsänkbar vibrator för betong i drift

Så det ser ut som en nedsänkbar vibrator för betong i drift

Vilken betong att använda

Betong för brunnringar för belastningens styrka används minst B15 (klass M200). Sammansättning av hårdbetong som används i produktionen:

  • cement ПЦ500Д0 - 230 kg:
  • sand av medelstorlekstorlek (modul med storlek 1,5-2,3) - 900 kg;
  • krossad sten i fraktionen 5-10 mm - 1100 kg;
  • mjukgörare C-3 - 1,6 kg;
  • vatten - 120 liter.

Utgången är en kubikmeter betong. Mängden vatten är angivet för sandfuktighet på 4%. Om sanden är våt minskas mängden vatten betydligt.

Hur kan en form för produktion av zinkringar

Hur kan en form för produktion av zinkringar

Att det är nödvändigt att säga att i en vanlig hushållsblandare som "päron", sådan torr betong blandar du inte. För blandning måste en tvångstypblandare användas. Om det inte gör det, gör mer flytbar betong. Nackdelen med denna lösning är att det är nödvändigt att motstå betong i formen under en tid (från 4 till 7 dagar beroende på temperaturen). I närvaro av en form för betongringar kan ett dussin betongringar sträcka sig i en månad. Lösningen är att göra lösningen så stel som möjligt och att ha mer än ett par formen.

Förstärkning av betongringar

Det är möjligt att, genom alla regler, binda en förstärkande ring från en ribbstång 8-10 mm tjocka cirklar, sammanförda med vertikala förstärkningsdelar. Antalet ringar av förstärkningen beror på ringens höjd. Det optimala avståndet mellan dem är 20-30 cm. När hålringen är 90-100 cm, tillverkas tre eller fyra förstärkningsbälten. Vertikala segment är inställda i steg om 30-40 cm. De är bundna med en speciell stickningstråd.

Till det övre förstärkningsbandet är det möjligt att binda slingor, för vilka det blir möjligt att vrida betongringen med hjälp av lyftutrustning.

Exempel förstärkning av armerad betongring

Exempel förstärkning av armerad betongring

Vid montering av förstärkningsbältet, kom ihåg en detalj: förstärkningen borde ligga i betongens tjocklek. Från metallen till kanten av produkten ska vara minst 3-4 cm. Därför visar figuren ovan att förstärkningsbälten inte är på ytan, men mycket lägre. Ungefär och det är nödvändigt att ha en armatur.

Armaturen kan också svetsas, men det är bättre att binda - desto starkare är konstruktionen

Armaturen kan också svetsas, men det är bättre att binda - desto starkare är konstruktionen

Self-made armerad betong ringen ofta färdig armeringsnät - bar tjocklek inte är mindre än 4 mm, beck 20 cm Dess tråkiga skurna höjd och längd, är vikta in i ringkanten vira .. Denna förstärkning är något sämre än den vanliga, men det räcker att ge större styrka.

Vad ger vibrerande

Vibrationen ökar styrkan i betong i flera klasser (utan att ändra formuleringen). Vid bearbetning av betong suger den framför sig, luftbubblor kommer ut ur det, fyllmedlet och cement fördelas jämnt. Att göra utan det här förfarandet kommer inte att fungera - väggarna kommer att lossna, läcka och snabbt bryta ner.

Smidiga och täta väggar kan endast erhållas om betongen vibrerar

Smidiga och täta väggar kan endast erhållas om betongen vibrerar

Men man kan inte överdriva det - stratifiering kan inträffa. Stoppa behandlingen när krympningen av lösningen är stoppad, ytan blir mjuk och cementmjölken kommer att visas på toppen.

Tillverkningsprocess

På ett jämnt område eller ett järnplåt är den yttre (yttre) delen av formen installerad. Om en spårring är gjord läggs spårformaren ned. På ett avstånd av 3-4 cm från formen av formen exponeras ett förstärkande nät. Den inre delen av formen sätts fast med skruvar till de utskjutande delarna av den yttre formen (fingrarna).

Betongen kastas i fast form med skovlar eller någon slags apparat. Efter att ringen är fylld vibrera (i färdiga former tar det 1-2 minuter). Om nödvändigt (se krympning) läggs betong. Efter vibrationens slutning rensas ytan av ringen av trowel. Montera om nödvändigt och tryck på ryggringen.

Under industriella förhållanden utförs stracken omedelbart - för detta ändamål används hårdbetong, så att du omedelbart kan använda satsen för att göra nästa ring. För att göra detta, ta bort fingrarna, ta bort formen. Att bilda det nedre spåret, förblir sprödheten tills betonguppsättningarna.

Hur och från vad man ska göra gjutformar för betongringar

Fabriksformerna är gjorda av plåt, förstärkt med förstyvningsribben. Tjockleken på metallen är 3-8 mm, beroende på ringens storlek.

Formar för brunnringar är oftast gjorda av metall

Formar för brunnringar är oftast gjorda av metall

Från fat med tjocka väggar

Hemma är det inte lätt att böja en plåt med önskad krökningsradie. Det är mycket lättare att hitta två tjockväggiga fat med olika diametrar. Diametrarna bör variera med 14-16 mm. I detta fall kommer väggtjockleken vara 7-8 mm. För en brunnring med förstärkning är vad som krävs.

För att göra det enklare att arbeta med formen för armerade betongringar kan du fästa de två halvorna med dörr gångjärn

För att göra det enklare att arbeta med formen för armerade betongringar kan du fästa de två halvorna med dörr gångjärn

Tunneln är avskuren i botten, den inre delen görs högre med ca 10 cm - så det är bekvämare. För att kunna avlägsna formen från den färdiga ringen, är tapparna sågade i två delar. Halvor måste vara ordentligt anslutna. Du kan göra detta på olika sätt:

  • svetsa hörnen med borrade hål, dra åt med bultar;
  • gör "öron" för att hammar kilar.

Till den inre delen ledde inte, till varje hälft måste du svetsa några strängar, vilket kommer att hålla väggarna från förvrängning.

Sätta in en del av formen i den andra, sätt dem på samma avstånd ett i förhållande till det andra (mäta gapet i en cirkel). På flera ställen borras hål - under tapparna, med vilka de kommer att fixas. Hårnålar - bitar av en stång från båda sidor av vilka tråden är skuren. Hålen är placerade mot varandra, så att formen på formen kan fixeras på ett tillförlitligt sätt.

I de borrade hålen sätter du in tapparna, dra åt muttrarna. När tjockleken är inte särskilt stora väggarna hos formen för betongringar, kommer troligen att ha att innesluta en stor mutter bricka eller skäras från en metallplatta med ett hål - vid gjutning av betong för att bilda inte är böjda.

Plåt

Om så önskas kan man tillverka formar för betongringar och en remsa av plåt och trästänger, vilket ger formningsstabiliteten. Skär remsan av önskad längd - längs cirkelns omkrets + 10 cm till fogen. Bredden på remsan är lika med längden på ringen + 10 cm. Böj nedåt och uppåt med 5 cm, längs kanten av remsan gör du samma kant. I sidokanten borra hål för åtdragningsbultarna. Den övre kanten skärs varje 20-25 cm (mindre om diametern på ringen är liten). Nu kan bandet böjas - få en ring. Men det är väldigt instabil - "spelar". Stiffhet kan ges med en träram.

Former för betongringen kan tillverkas av stålplåt

Former för betongringar kan vara gjorda av stålplåt

Skär bitar av 20-25 cm långa från baren. Montera dem under sidan för att borra ett hål i metallen, fäst de självskurna remsorna av staplarna. När längden på staplarna är 20-25 cm kommer formen inte att vara rund men mångfacetterad. Om detta är avgörande för dig kan du göra snitt oftare, klippa staplarna kortare. Det är också nödvändigt att stärka höjden. För att göra detta, använd också barer. Stärka dem oftare - så att väggarna inte böjer sig.

Om du vet hur du använder svetsning kan du gå på ett annat sätt. Förutom plåt, behövs ett profilerat kvartsrör. Den passar 15 * 15 mm eller 20 * 20 mm. Först måste du böja fyra identiska halvbågar från profilröret. Fyra stora - för extern formning och fyra mindre - för inre. Till bågarna svetsar de snittremsor av metall.

Som underlag för att använda bågar från ett profilrör

Som underlag för att använda bågar från ett profilrör

Från träkort eller barer

Om du arbetar med ett träd lättare kan du samla former för zhb-ringar av trä. De samlas in från smala plattor, längst ner och på toppen fast med en ring. Ringen kan vara gjord av metall, till exempel, från ett böjt profilerat rör. Den kan böjas på rörböjningen med önskad krökningsradie.

Former för tillverkning av ringar kan tillverkas av trä

Former för tillverkning av ringar kan tillverkas av trä

Om samkonst är din häst, kan du också göra bågar ur trä. Materialet är inte så viktigt. Styrkan och styvheten hos den resulterande formen är viktig. Observera att fälgen är fastsatt på utsidan av den större formen och från insidan mindre.

Viktigt! För att avlägsna formen lätt måste smörjformen före fyllning fyllas. Om du planerar att använda betongringar till en brunn med dricksvatten, kan du använda solrosolja. Om en teknisk anläggning ska användas kan den användas som ett smörjmedel blandat med maskinolja eller med DT (eller ren motorolja).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 2 =