Hur man polerar möbler i hemmet

Polerade möbler har ett mycket "ceremoniellt" utseende. Det är ganska specifikt, men många gillar det. Svårigheten är att det är lätt att förstöra den glänsande ytan, och det är svårt att återvända till det. Ofta är det enda sättet att polera möbler.

Polerade möbler är bra i klassiska interiörer

Polerade möbler är bra i klassiska interiörer

Det vanligaste problemet är repor. Med fint att vara färdigt är det möjligt med polering med speciella egenskaper. Djup, med skador på ved eller faner, kan bara avlägsnas genom ny polering (om det är gamla sovjetiska möbler, täckta med nitrolack). För att göra detta, ta först bort all den gamla beläggningen helt, använd sedan lacken och polera hela delen. Det vill säga polermöbler - nya eller gamla - sker enligt en algoritm, med den enda skillnaden att det gamla lacklackret måste avlägsnas.

Om produkten är nyare, är den troligen täckt med ett tjockt lacklager. Om repet är djupt men inte nåde finer eller trä, är situationen något enklare. Först är det repade skiktet avskalat med 80 och 120 sandpapper. Sedan males det med ett jämnare korn. Applicera därefter en två lager lack, efter torkning - polerad.

Ett annat fall, när det kan vara nödvändigt att polera möbler, - med opacitet eller gulning av lacken. Detta händer ofta. Behandling är också svårt fullständigt avlägsnande av gammal lack och applicering av en ny med polering. På samma sätt löses problem med alla andra spår som inte kan avlägsnas med konventionella medel (för att återställa polerade, finpussade trämöbler läs här).

Lack kan endast göras på en vågrät yta

Lack kan endast göras på en vågrät yta

En annan sak: Polermöbler görs endast och uteslutande i ett horisontellt läge. För att göra detta måste du ofta demontera allt. Det här är svårt, men det finns ingen annan väg ut. Arbetet kan endast göras på en vågrät yta.

Pre-slipning

Polermöbler är en lång process och börjar med slipning. Först är alla sprickor och andra defekter täckta med en lämplig träbaserad kitt. Efter helt torkning (datumet anges på etiketten) börjar slipning.

För polering av trä eller faner är slipmaskinen bäst lämpad. Tape eller disk - en fråga om smak och preferenser, beror också på komplexiteten i form av möbler. Du behöver också en uppsättning sandpapperskorgen från stor (80) till mycket grunt (1200).

I en nypa kan USM komma med ett speciellt munstycke (disk och kardborreband). Men när man arbetar med det är det svårt att uppnå ett riktigt bra resultat - det finns ingen behov av rörlighet för slipplattformen, så resultatet av sådan polering av trädet kommer inte att vara över genomsnittet.

Vad kan behövas för lack av möbler

Vad kan behövas för lack av möbler

Slipning börjar med ett korn av 80. Det fungerar snyggt och tar bort endast stora oegentligheter. Därefter upprepas behandlingen med en sandpapper för 120, därefter 180 och 240. Under arbetet är det nödvändigt att periodiskt avlägsna damm och inspektera ytan, för att upptäcka oegentligheter och andra defekter. ibland är de bättre definierade av beröring.

Sedan tar vi vatten och sandpapper med korn 320. Vi blöt markytan och nazhdachku. Återigen maler vi allt, men med vatten. I detta skede borde du få ett bra resultat - allt ska vara smidigt. Om allt passar dig fortsätter vi, om inte, vi mala det ett tag.

underbeläggning

Primerande trä och fanerade ytor är nödvändiga för att lacken ska ligga jämnt. Vid polering öppnade vi de flesta av porerna, släppte några av fibrerna. Om du omedelbart täcker dem med lack, kommer det att absorberas ojämnt, på grund av vilket ytan kommer att gå färgad. Primeren täcker de flesta porerna, så att lacken ligger jämnt.

Inmatning av möbler med finérbeläggning kan göras på två sätt. Den första är snabb, men den åtföljs av en stark lukt. Det är nödvändigt att ta nitrolack eller polyuretanlack, späd den med 10-20% (beroende på initialtätheten), täck ytan.

Primer är nödvändigt för att lacken ska ligga jämnare

Primer är nödvändigt för att lacken ska ligga jämnare

Den andra metoden för priming är lång men rätt och nästan luktfri. Ta ett epoxilim, en mjuk trasa. Bättre - flanell, helst - vit, för att inte smälta och inte ändra möbelfärgen. Med denna tampong gnuggar epoxin i faner.

Medan allt torkar, kommer damm att klibba på ytan. Det måste raderas. Det här igen kan göras på två sätt: genom cykling och slipning. Om cykling - ta ett skarpt blad (du kan från en tapetkniv) och vi rengör allt onödigt. För att inte skada finéret måste bladet flyttas längs fibrerna. Med polering är allt känt: huden med korn 320 och vatten. Den beredda ytan rengörs av damm, tvättas med vatten, torkas. Efter torkning kan du applicera en lack.

Faktum är att det inte är nödvändigt att ytterligare polering av möbler. Redan i detta skede ser produkten ut anständigt.

Applicering av lack

På en gång om vilka lacker är det bättre att använda. Bäst är alkyd (Tikkurila-serien Unika-super), polyuretan och vattenpolymer (bra - svenska basen).

Trots frånvaro av lukt är vattenbaserad lack inte det bästa valet för den första färgupplevelsen. Det är faktiskt en suspension baserad på vatten. Men det är långt ifrån så ofarligt som det allmänt tros. I sammansättningen av vattenbaserade lacker finns det dock mycket skadliga lösningsmedel i små kvantiteter. Bara den vanliga acetonen och andra kan inte hålla en sådan komposition i ett stabilt tillstånd. Så vi måste använda mycket mer "coola" lösningsmedel.

Detta är förresten, och orsaken är faktiskt annorlunda - processens komplexitet. Vid applicering av lack absorberas vattnet i träfibrerna, de stiger upp. Som ett resultat, efter den första behandlingen är ytan långt från platt, men väldigt grov. Denna effekt är särskilt stark på produkter gjorda av tall. Så efter torkning av det första lagret av vattenbaserad lack tar vi USM eller kvarn, vi griper huden med korn 320 och slipar den till jämnhet. Om du har tur, kommer nästa lager att ligga platt och nappen inte kommer att stiga igen, om inte - du måste upprepa operationen igen. Situationen är inte dödlig, naturligtvis men obehaglig. Med andra lacker händer detta inte.

Än att applicera en lack

Nu lite om metoderna för lackering. Professionella tror att det bästa är sputtering från en sprutpistol. Kanske är det, men inte alla hemmästare har en sådan enhet, och sprutpistolen måste kunna arbeta. Av de manuella användningsmetoderna applicerar den populära metoden en skumgummi (du kan använda en ny köksvamp) eller en mjukpanna (mjuk, vit, luddfri trasa). Att bestämma, vi måste försöka, än det är mer praktiskt för dig, eftersom det blir mer smidigt (om det visar sig alls).

Nästa metod är en liten skumrulle. Lämplig om lackerad yta av enkel form utan små delar (dörrblad, till exempel).

Appliceringen av lack med pensel är den mest upopulära metoden

Appliceringen av lack med pensel är den mest upopulära metoden

Otroligt nog är användningen av en pensel för möbler den sista. Faktum är att jämnt applicera ett lacklager på detta sätt är svårt. Du behöver en bra pensel med en mjuk, tjock, naturlig borste, som inte får klättra i något fall.

teknik

Oavsett den valda metoden för att applicera lacken måste dess lager vara tunna, av likformig tjocklek. På borsten / svampen / valsen / tampongen ta lite pengar, gnid det på ytan så noggrant som möjligt. Doppa i lacken nästa gång först efter att spårets "verktyg" inte längre lämnar. På så sätt täcker vi hela ytan, låt den torka.

Laglack kan kräva mycket

Laglack kan kräva mycket

Det applicerade lackskiktet torkas inte till slutet, men den tid som anges på lackpaketet i "till tack" eller "applicering av nästa lager". I genomsnitt är det för vattenhaltiga lacker 1 timme, för alkyder - 5 timmar. Nästa lager appliceras med samma förfarande. Det totala antalet lager är vanligtvis från 5 till 9 beroende på kvaliteten på faner och den preliminära poleringen. När ytan blir helt jämn torkas lacken för att torka helt - 2-3 dagar. Därefter börjar slipning igen.

Polering lack

Processen är densamma som i beredningen, endast skinnen används med en finare korn - från 400. Slipning nödvändigtvis med vatten - fuktar ytan och nazhdachku. Efter bearbetningen bifogar vi sandpapper med 600 korn, sedan med 1000 och 1200.

Mala lacken

Mala lacken

Detta steg är den sista innan direktpolering. Efter denna behandling måste ytan vara absolut platt, homogen, utan defekter.

Polermöbler

Slutstadiet - Efterbehandling med polermassa. För att göra detta behöver du en pasta för polering. Du kan använda möbler, men brukar använda fordon. Lämplig är vilken som helst i kompositionen av vilken det inte finns något vax (till exempel "anti-crap"). Ett bra resultat ges av dem där det finns åtminstone en liten andel Teflon. De har också små repor och ojämnheter som släpper ut.

Polermöbler efter applicering av lack kräver mindre tid än alla andra. Det här steget kräver en naturlig filt - de gnuggar pastan över ytan. För att inte arbeta manuellt, på kardborrband eller USM, är ett utskuret filthjul fäst. En pasta appliceras på den polerade ytan, kvarnen är påslagen till maximal hastighet och möblerna är inställda på önskad glansnivå. Med god förberedelse är det realistiskt att få en spegelyta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 − = 67