Panelen voor het afwerken van de wanden van de keuken, badkamer, gang, woonkamer

Het aantal afwerkingsmaterialen groeit jaar na jaar. Maar de wandpanelen voor binnenhuisdecoratie zijn al lang bekend. De eerste om houten panelen te gebruiken voor wandomhulling, later werden andere materialen toegevoegd. 

Wat zijn de wandpanelen voor interieurdecoratie (vrijgaveformulier)

Panelen voor wanden - een voordelige optie voor afwerking. Ze kunnen op basis van elke kromming en uiterlijk worden gemonteerd. Bij de installatie is een lang en moeilijk proces van pleisteren en plamuren niet nodig. Wandpanelen voor binnenhuisdecoratie zijn bevestigd aan de lat van houten balken of metalen profielen, die eventuele onregelmatigheden verbergt. Dit afwerkingsmateriaal wordt in drie soorten geproduceerd: in de vorm van vellen, platen en latten. Laten we elke soort in meer detail bekijken.

In moderne interieurs zien wandpanelen er dynamisch uit

In moderne interieurs zien wandpanelen er dynamisch uit

Rekplaten voor wanddecoratie

Heb een kleine breedte. maar een aanzienlijke lengte. Elkaar is verbonden door het principe van een poot-groef. Er zijn rekwandpanelen voor interieurdecoratie, waarbij de gewrichten onopvallend zijn, er is een uitgesproken reliëf. Van de montagekenmerken: de lat moet zich in een richting loodrecht op de richting van installatie bevinden. Als de latten horizontaal worden gemonteerd, moet de lat verticaal zijn.

Gemaakt van MDF, spaanplaat, vezelplaat en plastic (PVC), worden veel gebruikt. Rekplaten PVC zijn populair voor de budgettaire afwerking van wanden en plafonds in badkamers, keukens. Hun zwakheid is kwetsbaarheid. Met mechanische belastingen plastieken buigt, in zeldzame gevallen kunnen scheuren. Voor plaatsen met een hoge luchtvochtigheid is het mogelijk om MDF-panelen te gebruiken (behalve voor plaatsen waar ze direct in contact komen met water). Lintborden Vezelplaat en spaanplaat zijn meer geschikt voor droge ruimtes. Ze hebben een veel hogere weerstand tegen spanningen. Goed voor het afwerken van muren in gangen, gangen en woonkamers.

Rackpanelen bij installatie worden aan een krat bevestigd door zelftapes of door een bouwnietmachine. Er zijn ook speciale bevestigingen: klemmen. Het gordijn is bevestigd aan de kist en de hark wordt vastgehouden door het uitstekende deel - de tong. Over het algemeen worden klemmen gebruikt om wandpanelen te monteren voor elk type interieurdecoratie. Dit is een handig inbouwsysteem.

Installatie van rackwandpanelen kan worden uitgevoerd in een horizontale, verticale, hellende richting. Het minste afval is met verticale of horizontale installatie. Hoewel de Rack-panelen een aanzienlijke lengte hebben (van 2,4 m), zijn er nog steeds gewrichten. Voor hun decoratie zijn er speciale dockingstrips. Speciale extra elementen worden gebruikt voor het ontwerp van binnen- en buitenhoeken, startlatten voor het decoreren van de rand van de afwerking.

Verticaal, horizontaal, schuin, één breedte, anders ....

Verticaal, horizontaal, schuin, een breedte, anders ....

Over het algemeen moet gezegd worden dat de wandpanelen voor interieurdecoratie - een goede keuze. Hun uiterlijk wordt gecombineerd met stijlen van etnische oriëntatie, loft, modern, sommige klassieke richtingen. In feite hangt alles af van het uiterlijk van het paneel. Ze kunnen hout, keramische tegels, stenen oppervlak imiteren. Eerlijk gezegd, imitatie op PVC-wandpanelen is "zo-zo". Zelfs van een aanzienlijke afstand kan worden gezien dat dit van kunststof is. Waarschijnlijker is de houtachtige reliëf op de vlot panelen MDF, iets slechter - op de spaanplaat.

Platen voor wandafwerking

Panelen voor het afwerken van wanden in het pand worden geproduceerd in de vorm van platen. Ze hebben een rechthoekige of vierkante vorm. De maximale grootte van het vierkant - 100 * 100 cm, rechthoekig - 120 * 80 cm. Van de kenmerken van de installatie - de lat moet worden gemaakt om de grootte van de platen. In sommige systemen zijn de fragmenten verbonden door middel van koppelprofielen die zichtbaar zijn tussen de platen en die een andere kleur kunnen hebben (vaker - een donkerdere). Hierdoor ziet de muur er volumineuzer uit.

Wandpanelen voor binnenhuisdecoratie hebben een groot formaat

Wandpanelen voor binnenhuisdecoratie hebben een groot formaat

Plaatmuurpanelen voor interieurdecoratie van MDF, spaanplaat, hout, gips, metaal (aluminium, geverfd of roestvrij staal) worden geproduceerd. In ons klimaat worden metalen wandpanelen voor interieurdecoratie van gebouwen niet vaak gebruikt. Maar van MDF en spaanplaat - een populair afwerkingsmateriaal voor woonruimtes en gangen. Ze kunnen zo soepel in één kleur worden geverfd en hout, steen of metselwerk, keramische tegels, beton nabootsen. In tegenstelling tot kunststofpanelen, is imitatie betrouwbaar, omdat de productietechnologie het mogelijk maakt om het oppervlak niet glad maar gestructureerd te maken.

Dit is een van de soorten gipspanelen voor het afwerken van muren

Dit is een van de soorten gipspanelen voor het afwerken van muren

Gipswandpanelen hebben een diepe textuur. Dit is het materiaal dat 3D- of 3D-panelen wordt genoemd. Vanwege de hoge plasticiteit van gips is het mogelijk om een ​​oppervlak van elke vorm te maken. Dergelijke platen worden wit, maar kunnen worden geverfd.

Sheet-finishing materiaal voor muren

Damwandpanelen voor binnenhuisdecoratie van muren hebben vaste afmetingen - hoogte van 220 mm tot 300 mm, breedte is meestal 125 cm, hun waardigheid is zo groot dat de plaat het gebied van vloer tot plafond inneemt. Over de breedte zullen ze waarschijnlijk moeten aanmeren, maar de naden zijn ontworpen als decoratie, dus het ziet er goed uit. Van de bevestigingselementen - met kleine onregelmatigheden aan de muur, kunnen ze rechtstreeks aan de muur worden bevestigd, zonder het apparaat van de kist.

wandpanelen voor platen - een manier om de wanden snel waterpas te stellen en tegelijkertijd af te werken

wandpanelen voor platen - een manier om de wanden snel waterpas te stellen en tegelijkertijd af te werken

Bladwandpanelen zijn gemaakt van PVC, gelamineerde spaanplaat en vezelplaat, MDF. Kunststof panelen zijn goed voor natte ruimtes - badkamer, keuken. Vaak imiteren keramiek, baksteen en steenmetselwerk. Op het plastic wordt het gewenste reliëf gevormd, dus deze simulatie lijkt redelijk aannemelijk. Er zijn ook panelen van plaatstaal met fotoprint. Ze worden vaak gebruikt als keukenschorten - voor het afwerken van de werkmuur in plaats van keramische tegels.

Damwandpanelen van gelamineerd vezelplaat - een van de budgetopties voor interieurdecoratie. Meestal imiteert hout, maar is te vinden onder een baksteen en stenen metselwerk, zacht geverfd. Vanwege de hygroscopiciteit van het materiaal worden ze alleen gebruikt in droge ruimtes - gang, woonkamers.

Sheet MDF-panelen met imitatiematten en metselwerk

Sheet MDF-panelen met imitatiematten en metselwerk

MDF-platen kunnen worden gebruikt in omstandigheden met hoge vochtigheid, het afwerkmateriaal van spaanplaat is geschikt voor het decoreren van ruimtes met een normale vochtigheidsgraad. Over de textuur en kleuren zijn er allemaal dezelfde opties: imitatie van hout, steen en metselwerk, zacht geverfde platen. Wandplaten MDF kunnen een reliëfpatroon (3D) hebben. Maar in tegenstelling tot gips kunnen ze niet worden geverfd.

Kenmerken en toepassingsgebied per type materiaal

Over het PVC-paneel zal niet vertellen. Over hen is er een apart artikel met een gedetailleerde beschrijving van de technologie van montage op muren en plafond. In deze paragraaf beschouwen we de wandpanelen voor de binnenafwerking van andere materialen. Er zijn er meer dan genoeg. Er zijn de gebruikelijke MDF en spaanplaat, er zijn exotische bamboe, glas, metaal.

Het verfraaien van de muren met decoratieve panelen wordt steeds populairder

Het verfraaien van de muren met decoratieve panelen wordt steeds populairder

MDF-panelen

Afwerking van wandpanelen op basis van MDF bestaat uit drie vormen van vrijgave: rek, plaat en plaat. Hun oppervlak kan worden behandeld met fineer of gelamineerd (bedekt met een film), geverfd. Het oppervlak kan glad of reliëf zijn, schilderen - alles, zelfs in bloemen. Meestal imiteren MDF-panelen een houten oppervlak (kan een natuurlijke kleur van de boom zijn, opgefleurd, afgezwakt in verschillende kleuren).

Een andere optie is populair bij metselwerk, het metselwerk is iets minder gebruikelijk. Er zijn effen kleuren, en hoewel ze worden gepresenteerd in goedkopere materialen zoals houtvezelplaat en spaanplaat, worden ze nog steeds gekocht. Daar zijn redenen voor:

  • MDF is een van de veiligste materialen. Het is gevormd uit houtafval dat is gemalen tot de vezels, waarna het bij hoge temperatuur wordt geperst. Onder deze omstandigheden wordt een natuurlijk bindmiddel, lignine, aangetroffen in houtvezels. Als het bindmiddel niet genoeg is, voegt u een bindmiddel toe dat eerder uit andere stenen is geëxtraheerd. Daarom wordt MDF beschouwd als een natuurlijk afwerkingsmateriaal, het is toegestaan ​​voor gebruik in kinder- en medische instellingen (de formaldehyde-emissiefactor van dit materiaal is niet hoger dan E1).
  • MDF is niet bang voor hoge luchtvochtigheid, reageert weinig op temperatuurveranderingen. Daarom kunnen MDF-wandpanelen voor binnenhuisdecoratie worden gebruikt in ruimtes met hoge luchtvochtigheid, maar niet waar er direct contact is met water.
  • Je kunt een reliëf vormen van elke complexiteit. Eenvoudiger tekeningen worden gevormd tijdens het persen, meer volumineus en complex - met behulp van een router. Deze technologie maakt MDF 3D-wandpanelen.

Het tekort aan dit materiaal bestaat nog steeds: het kost veel. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Density.
  • Dikte van het materiaal.
  • Complexiteit van vormen en schilderen.

De minimumprijs - van $ 30 per vierkante meter, het maximum - tot enkele honderden dollars. Maar hier moet nog steeds worden begrepen dat de MDF-wandpanelen verschillende doelen hebben. Er zijn muurafwerkingen. Ze hebben een hoge dichtheid en dikte (vanaf 8 mm dik). De minimumprijs is vanaf 40 $. Voor het afwerken van het plafond. Het is mogelijk om dun te nemen (vanaf 6 mm), omdat de mechanische belasting praktisch afwezig is. Maar we moeten rekening houden met het volgende feit: dat hoe dunner de MDF, hoe vaker het nodig is om suspensies (bevestigingsmiddelen) te plaatsen. Anders kunnen MDF-panelen onder hun eigen gewicht buigen. Bevestigingsmiddelen zijn het geld waard, dus als het lukt, is het onbetekenend. Maar neem meer tijd om te werken.

Spaanplaatpanelen

Van de spaanplaatpanelen voor wandafwerking maakt u plaat- en plaattype. Het materiaal wordt gekenmerkt door een lage weerstand tegen vocht, dus wordt het alleen gebruikt in kamers met een normale luchtvochtigheid. Hij reageert ook slecht op de kou, daarom is hij niet gewend aan onverwarmde loggia's en balkons, badhuizen, huisjes van seizoensbezoek.

Gelamineerde of gefineerde wandpanelen voor binnenhuisdecoratie van spaanplaat zien er goed uit in moderne interieurs

Gelamineerde of gefineerde wandpanelen voor binnenhuisdecoratie van spaanplaat zien er goed uit in moderne interieurs

Gebruik bij de vervaardiging van spaanplaat een kunstmatig bindmiddel dat formaldehyde bevat. In een grote concentratie is deze stof gevaarlijk, omdat de productie van het materiaal wordt gecontroleerd door het sanitaire en epidemiologische station. Elke partij materiaal wordt getest, volgens de resultaten van laboratoriumtests, een hygiënisch certificaat met de daarin aangegeven emissieklasse. Uitstekende indicator - Super E en E1 (zoals in natuurlijk hout), acceptabel - E2. Alles wat hoger is (meer cijfers) thuis is beter niet te gebruiken.

Wandpanelen van spaanplaat voor binnenafwerking worden gelamineerd (filmcoating) of gefineerd geproduceerd. Hun assortiment is niet zo breed - het materiaal is enigszins plastic, omdat de platen meestal glad zijn. Slechts enkele fabrikanten hebben moderne apparatuur die het mogelijk maakt om een ​​opluchting te vormen. Maar zelfs met nieuwe apparatuur is het maximale dat kan worden gegoten de imitatie van metselwerk, keramische tegels, houtstructuur.

Zelfs in deze versie kunt u ook wandpanelen met spaanplaatfineer gebruiken

Zelfs in deze versie kunt u ook wandpanelen met spaanplaatfineer gebruiken

Montage kan worden verborgen - met behulp van Kleimers - of zelftappende schroeven. Bevestig gaten met een kleinere diameter bij het bevestigen van de schroeven in het materiaal. En we moeten niet vergeten dat het niet mogelijk zal zijn om dezelfde bevestigingsmiddelen opnieuw te installeren. U moet een grotere diameter gebruiken, omdat het materiaal wordt verpletterd / verkruimeld en niet wordt hersteld.

Gipsplaten voor wandafwerking

Ongeveer 5 jaar geleden verschenen er wandpanelen voor interieurdecoratie van gips op de markt. Het is een milieuvriendelijk afwerkingsmateriaal, absoluut ongelofelijk en hypoallergeen. Een ander van zijn voordelen is absolute onbrandbaarheid. Het is zo brandbaar als rotsen. Over het algemeen een goede keuze.

Hier in deze vorm verkoop gipspaneelmuurpanelen 3D voor binnenhuisarchitectuur

Hier in deze vorm verkoop gipspaneelmuurpanelen 3D voor binnenhuisarchitectuur

Met productietechnologie kunt u elke complexiteit opheffen, zodat deze platen een uitgewerkt voorvlak hebben. Ze worden ook 3D-muurplaten genoemd. De soorten reliëf zijn heel verschillend. Geometrische patronen van verschillende complexiteit, gebogen lijnen, cirkels, plantmotieven en dit alles in combinatie. Varianten en variaties - heel, heel veel. De technologie van productie van beperkingen heeft bijna geen effect. En deze hele variëteit is beschikbaar in twee versies:

  • Gemaakt van zuiver gips, verdund in water. Het kan alleen worden gebruikt in kamers met een normale luchtvochtigheid, omdat gips hygroscopisch is. Nat wordt het instort. Toepassingsgebied - gangen, woonruimten.
  • Vochtbestendig met hydrofobe additieven. Additieven verminderen dus het absorptievermogen, dat dit type afwerking kan worden gebruikt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Met sommige soorten additieven kunnen ze worden gemonteerd op plaatsen van direct contact met water - in de buurt van baden, wastafels. Ze kunnen worden geïnstalleerd in badkamers, als keukenschorten.

In elke versie - vochtbestendig of niet - kan gipsplaat voor interieurdecoratie worden geverfd. Dit is de enige, misschien, optie voor schilderen. Verf kan elk zijn. Het type wordt gekozen voor de taak indien nodig natreiniging aangenomen Verf moet bestand zijn tegen wassen, als het paneel wordt geschilderd pleister aangebracht op het zwembad muren moeten schilderen met waterbestendige effect (of bedekken de nagel).

Installatie van gipsplaten voor wandafwerking - op lijm. Als het oppervlak glad is, kunt u direct op de muur staan, als er een verschil is, moet u een lat schuiven of rechtzetten of installeren. Lijm is universeel, maar zorg dat het geschikt is voor de gebruikte materialen en weerstaat voldoende lading. Eén plaat weegt ongeveer 2-4 kg. Niet te veel, maar veel.

De naden tussen de platen kunnen worden overgelaten en er kan een naadloos oppervlak worden gemaakt. De keuze is afhankelijk van het type terrein en het type kamer. Er zijn platen die duidelijk "vierkant" zijn, zodat de naden er aantrekkelijk uitzien. Houd er rekening mee dat ze in de badkamer of de keuken beter niet kunnen doen - onnodige schoonmaakproblemen. Met huiskamers zijn er geen dergelijke problemen - er zijn geen sterke vervuiling.

Bamboe afwerkingpanelen

Niet al te vaak, maar een interessante optie: bamboepanelen voor binnenhuisinrichting. Ze zijn gemaakt van plakjes bamboe en worden vervolgens met elkaar verweven in platen van verschillende groottes. Daarna wordt het materiaal geperst, geverfd en gevernist. Dergelijke bamboepanelen zijn geschikt voor interieurs in etnische stijl en meer - oosterse. De verkregen vlecht heeft een verschillende dikte - van 1 mm tot 7 mm. Afhankelijk van de dikte worden bamboepanelen op het plafond (1-3 mm dik) of wanden (vanaf 4 mm en dikker) geplakt.

Er is een andere technologie voor het produceren van bamboewandpanelen. In dit geval worden de stelen gemalen tot vezels, bij hoge temperatuur gecomprimeerd. Dus haal eco-panelen 3D uit bamboe. Dezelfde technologie produceert een soortgelijk materiaal voor hun cellulose, riet. De verscheidenheid aan patronen is hier niet minder dan in gips-analogen en de thermische geleidbaarheid is iets minder. Van de nadelen - ze behoren niet tot de categorie van niet-brandbare materialen. En toch: ze worden geproduceerd in China, Thailand, terwijl er in Rusland geen productie is.

De manier van installeren van deze driedimensionale afwerkingspanelen - op lijm. Naden shpaklyutsya, niveau. Het oppervlak kan worden geverfd, maar moet eerst worden bedekt met een primer - om het absorptievermogen te verminderen en gelijk te maken en de verf gelijkmatiger te verven. Breng verf beter aan op de spuit - het reliëf is moeilijk om met een penseel te schilderen en het is volledig onmogelijk om te rollen.

Metalen panelen voor binnenhuisinrichting

Wandpanelen voor binnenhuisdecoratie worden niet vaak gebruikt. Metaal is niet geassocieerd, zijn glans is bij ons thuis. Af en toe zijn ze te zien in interieurs in de stijl van hightech, loft, minimalisme, art deco. In de regel vormen ze een accentmuur. In de meest avant-gardistische interieurs zijn aan het plafond metalen panelen voor wanden te zien.

High-tech maakt gebruik van gepolijst of mat roestvrij staal, in loft en art deco - er kan geschilderd of kunstmatig "roestig" zwart staal zijn. Staalplaten, maar geschilderd in grijs, zwart, rood, kunnen in minimalisme zijn.

Vanwege de weerstand tegen water en vocht kunnen roestvrijstalen panelen als een keuken worden beschouwd

artuka. Over het algemeen is dit een goede optie voor het afwerken van balkons en loggia's. Er zijn metalen panelen bedekt met een laag gekleurd polymeer. Ze worden gebruikt voor de buitendecoratie van gebouwen, zodat ze nergens bang voor zijn op onverwarmde balkons. Er zijn trouwens golfplaten van metaal, die perfect zijn voor verlaagde plafonds in vochtige ruimtes (badkamer, zwembad) en die de ventilatie niet hinderen.

Glas en spiegel

Wandpanelen voor binnenafwerkingen van glas en spiegels verschenen enkele jaren geleden. In de regel zijn ze op eerder geverfde oppervlakken gemonteerd en worden ze tegen vocht beschermd. Deze methode werkt goed in kamers met hoge luchtvochtigheid - badkamers, keukens. Glas wordt gebruikt in de vorm van een gehard, bestaande uit meerdere lagen, aan elkaar bevestigd door een transparant polymeer. Dergelijke glazen worden gebruikt als toegangsdeuren. Dus als de afwerking op de muren zijn ze veilig.

Er zijn nog steeds nieuwe trends: fotoprint op het glas. Met behulp van nieuwe technologieën wordt elke tekening of zelfs een foto op het glas aangebracht. Aangezien dergelijke decoratieve panelen nog steeds doorschijnend zijn, moet de muur worden geverfd. Maar de keuze van kleur en toon is afhankelijk van het gewenste effect.

Nog een niet-standaard soort wandpanelen - van spiegels. Ze zijn ook gemaakt van sterke, filmgelijmde vellen. Een volledig gespiegelde wand maken is niet altijd een goede oplossing, maar het maken van strepen - verticaal of horizontaal - is een interessant idee. Het interieur wordt onmiddellijk modieus en dynamisch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 6 =