Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Ondanks de hoge sterkte zijn keramische tegels gemakkelijk te beschadigen, dus tijdens de reparatie moeten alle handelingen hiermee zorgvuldig worden uitgevoerd. Om met tegels te werken, is het belangrijk om over de juiste kennis te beschikken, vooral als het niet alleen gaat om het leggen, maar ook om gaten boren. Anders kunt u grote verliezen lijden door beschadigd materiaal en in sommige gevallen moet u opnieuw repareren.

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Functies van tegels

Geconfronteerd met tegels is een universeel materiaal, omdat Het kan in verschillende kamers worden gebruikt, of het nu een badkamer, een toilet, een keuken of zelfs een niet-residentieel gebouw is. Door middel van tegels kunt u een origineel en praktisch interieurontwerp maken, de geometrie van de kamer en de hoogte van de muren wijzigen. Maar net als elk ander materiaal hebben keramische tegels nadelen - broosheid en een glad oppervlak, wat het boren van gaten enorm bemoeilijkt.

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Tijdens de reparatiewerkzaamheden is het niet ongebruikelijk om een ​​tegel te boren om een ​​plank, een handdoekhouder, enz. Op te hangen. Vervolgens moet worden opgemerkt dat de noodzaak voor deze manipulatie niet alleen kan optreden voordat het materiaal wordt gelegd, maar daarna. In beide gevallen moet de procedure zo zorgvuldig mogelijk worden uitgevoerd om te voorkomen dat de tegel breekt. Daarnaast is het belangrijk om de juiste tools te gebruiken die de taak snel en gemakkelijk kunnen uitvoeren.

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Dan om te boren?

Gebruik voor het boren van gaten in de tegel verschillende soorten gereedschappen: een stoot, een schroevendraaier, een handboor of een elektrische boor. De keuze van het hulpmiddel hangt niet alleen af ​​van de voorkeuren, maar ook van de diameter van het gat dat moet worden gemaakt. Een kleine handboor is bijvoorbeeld geschikt voor kleine gaten. de snelheid kan gemakkelijk worden geregeld, waardoor het splijten van het materiaal wordt voorkomen. Ook geschikte schroevendraaier, die een klein aantal omwentelingen heeft.

Voor het boren van gaten met grote diameter is het raadzaam om een ​​perforator of elektrische boren met kronen te gebruiken. Wanneer u met gereedschappen werkt, is het belangrijk om de schokmodus uit te schakelen en de minimale snelheid te gebruiken. U hebt onder meer gereedschap nodig zoals een geleider, een boor, een niveau, een potlood, een verftape of een plakband.

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Kies een boor

Als u besloten heeft met de tool, is het noodzakelijk om een ​​geschikte drill te kiezen, die het beste is om met de taak om te gaan. Het is belangrijk om rekening te houden met de kenmerken van de tegel - hardheid, porositeit, dikte. De boren worden gepresenteerd in een breed scala, ze verschillen in materiaal, diameter en doel.

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Om het juiste product te kiezen, is het raadzaam om vertrouwd te raken met de meest voorkomende opties:

 1. Spear. De meest gebruikelijke boor, geschikt voor het maken van kleine gaten voor deuvel. Het heeft een lange levensduur en betaalbare kosten.
 2. Met carbide punt, aan één zijde geslepen. Geschikt voor elk type tegel, behalve porseleinen tegels. Met zijn hulp is het mogelijk om gaten met een diameter tot 12 mm te boren.
 3. Diamanten kronen. Nodig om grote gaten te maken - 10-70 mm. Dergelijke producten zijn bestand tegen elk materiaal, zoals een fragiele tegel, en met porselein. Eén kroon is genoeg voor 20-50 cycli.
 4. De ballerigheid. Het product is een instelbare cirkelvormige boor, ontworpen voor het boren van gaten tot een diameter van 90 mm. De ballerina bestaat uit 2 schijven die parallel zijn gerangschikt, en de afstand tussen hen komt overeen met de straal van het toekomstige gat.
 5. Kronen met sputteren van carbide-wolfraam. Ze zijn geweldig om niet alleen met tegels te werken, maar ook met materialen zoals porseleinen tegels, marmer en bakstenen. Gebruik de kronen om gaten te maken voor kasten, stopcontacten en verwarmde handdoekrekken en andere dingen.

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Zoals de praktijk laat zien, is het het beste om boren met diamantspuiten te kiezen, omdat hiermee kunt u de meest vloeiende en nauwkeurige gaten maken en tegelijkertijd het risico van het kraken van tegels aanzienlijk verminderen.

Hoe correct te boren?

Vaak is het nodig om gaten te boren wanneer de tegel al op de muur is gelegd, dus deze optie wordt aanbevolen om als eerste te beschouwen. Het werk begint met het voorbereiden van gereedschappen en het markeren op de tegel. Om uitglijden van de boor te voorkomen, is het mogelijk om een ​​scotch op de tegel te plakken en er een markering op te plaatsen. Begin met boren op minimumsnelheid en verhoog deze stapsgewijs. Bij het bereiken van de onderkant van de muur, wordt het aanbevolen om de tegelboor te vervangen door een meer geschikte, bijvoorbeeld voor het werken met beton of steen.

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Tijdens gebruik moet het gereedschap strikt onder een hoek van 90 graden ten opzichte van de muur worden gehouden en geen druk uitoefenen op het oppervlak. Voor een betere zichtbaarheid kunt u een extra verlichtingsapparaat of een speciale LED-spuitmond voor een boormachine of schroevendraaier gebruiken.

Als de keramische tegels nog niet zijn gelegd, moet deze een tijdje in een bak met water worden gezet en vervolgens worden verwijderd, afgeveegd, op een houten ondergrond worden geplaatst en worden gemarkeerd. In dit geval kunt u ook tape gebruiken om uitglijden te voorkomen. Het verdere boorproces wordt op dezelfde manier uitgevoerd als hierboven beschreven, maar u hoeft de boor niet te vervangen.

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Boorgaten met grote diameter kunnen alleen worden gemaakt met behulp van kronen of een ballerinka, en dit moet worden gedaan voordat de tegels worden gelegd. Eerst moet u de markering aanbrengen op de tegel, vervolgens het gereedschap in de gewenste positie plaatsen en met lichte druk beginnen met boren op lage snelheid. In het proces van werken, is het raadzaam om met water bevochtigd te worden om stofvorming te verminderen.

Masters worden niet aanbevolen om gaten in de naden van de tegel te maken, tk. Er is een grote kans op afbreken en barsten van het materiaal. Maar als er desondanks behoefte aan is, dan is het noodzakelijk om boren te kiezen, waarvan de breedte overeenkomt met de grootte van de naad. Het gaat dus precies tussen de tegels en de kans op schade wordt tot een minimum beperkt.

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Nuttige tips

Boor gaten in tegels is een moeilijke taak, die vaardigheden vereist bij het werken met bouwgereedschappen en materialen. Maar toch, als je wilt en een beetje oefening, kun je het werk goed doen zonder de medewerking van een professionele meester.

In dit moeilijke geval is het aanbevolen om naar enkele belangrijke tips te luisteren:

 1. Het is belangrijk om het juiste gereedschap te kiezen, dat niet alleen praktisch, maar ook handig is, omdat de meester het met vertrouwen in handen moet houden.
 2. Het werk moet op de minimumsnelheid zijn - niet meer dan 1000 tpm.
 3. Druk niet op het instrument of verander de retentiehoek niet, omdat dit zal leiden tot scheuren.
 4. Gebruik bij het boren van gaten in de naden een dunne boor en deze kan niet voor tegels, maar voor beton worden ontworpen. Maar toch wordt aanbevolen om het materiaal direct door te boren, in plaats van de naden, indien mogelijk.
 5. Stapel geen keramische tegels voordat u gaat boren, moet 1 uur in water worden gedrenkt - dit vermindert de kans op scheuren.
 6. Het wordt afgeraden om gaten dicht bij de randen van de tegel te maken. op deze sites is het het meest kwetsbaar.
Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Voordat je een muur gaat boren, is het beter om eerst te oefenen. De meester moet het instrument "voelen" en hoe de boor de tegel penetreert. Professionals voelen altijd de kans om de tegel te breken en op het juiste moment de boorsnelheid te verlagen.

Veiligheidsmaatregelen

Bij het uitvoeren van werkzaamheden met tegels en elektrisch gereedschap, is het noodzakelijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Allereerst moet je beschermende kleding dragen, namelijk handschoenen, een veiligheidsbril en gesloten schoenen, die de huid beschermen in het geval van een splitmateriaal. Bovendien verwijst het proces van het boren van gaten in keramische tegels naar vuil werk als gevolg van de vorming van een grote hoeveelheid stof, zodat het ademhalingstoestel, gewaden en hoofdtooi niet zullen storen.

Hoe een tegel boren zodat deze niet kraakt?

Zie de volgende video over het nauwkeurig boren van een steen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 4