Амортисьори и амортисьори за перални машини

Амортисьори и амортисьори за перални машини

За да се гарантира, че тежкият, напълнен с вода и пералнята барабан не преобръща цялата машина, инженерите са предоставили амортизационна система. Неговата цел е да гаси вибрациите по време на работа на устройството. Амортисьорите са прикрепени към дъното на резервоара. С течение на времето те могат да загубят своята еластичност и еластичност. На Bosch машини, LG, Samsung, Indesit, ARDO, Hotpoint Ariston Beko и проявява повишена вибрация и появата на скърцане и външни удари, причинени от ударите на тялото резервоар на машината по време на измиване и центрофугиране.

Амортисьори за перални машини

приспособление

Външно, амортисьорът изглежда като цилиндър. В цилиндъра има пръчка. Състои се от пръчка (държач) и уплътнение, импрегнирано със специална смазка с повишено триене. Затихването на вибрациите се дължи на движенията на буталото. При остър ход на бутилката буталото е потопено във вътрешността на цилиндъра, като по този начин се намалява вибрацията. Обикновено във цилиндъра има и пружина, която връща буталото в първоначалното му положение (нарича се "върнато").

Доскоро всички амортисьори бяха същите. Днес технологията се придвижи напред: да замени възвратна пружина дойде система от пружини, които са монтирани в горната част на резервоара и го предоставят "е спрян" състояние. Амортисьорите от този тип се наричат ​​"амортисьори", те са по-надеждни и по-добре потискат колебанията.

Амортисьор за пералня

Причини и симптоми на неизправност

Най-често втулките на буталото и пръта са обект на износване. Тези елементи осигуряват еластичност на амортисьора. Понякога цилиндърът изчезва. Понякога амортисьорите се разпадат или се огъват. Външно това може да се прояви чрез методически удари или чести неизправности, свързани с летящите колани на двигателя.

При всички обстоятелства, описани по-горе, амортисьорът изисква ремонт или подмяна.

Амортисьори за пералня

Ако демпфериращите части не успеят, не се препоръчва да използвате оборудването, тъй като тази незначителна неизправност може да причини много по-сериозни повреди на машината.

Оттегляне и валидиране

Първо, уверете се, че проблемът е в системата за амортизация.

Отстранете и извадете амортисьорите от тялото на измиващото устройство. При някои модели, за да направите това, е достатъчно да поставите машината настрани; Достъпът до амортисьорите ще се отвори отдолу.

При миялното оборудване на други модели, за да се осигури достъп до необходимите детайли, предната стена на корпуса се отстранява. Тази процедура е много обезпокоителна.

  1. Първо отвийте фиксиращите болтове (те се намират на задния панел) и свалете горния капак на устройството. След това се изважда контейнер за праха и панел, който предпазва филтъра за източване.
  2. След това развийте болтовете и извадете контролния панел, разположен в горната част на устройството. Не бързай! В допълнение към болтовете, панелът е свързан към машината с много проводници. Тяхната дължина ви позволява да прикрепите парчето някъде наблизо, без да го отделяте напълно.
  3. Сега от предната стена на машината е необходимо да махнете маншета и да го пъхнете в резервоара.
  4. Последният етап - в горната и долната част на машината, развийте болтовете, които фиксират предната му стена. Не забравяйте да отвинтете и заключете вратата, в противен случай кабелите, които идват от нея, няма да ви позволят да премахнете напълно панела. (Алтернативно: не развивайте ключалката, но внимателно изваждайте контактите от нея).
  5. След всички тези манипулации ще се отвори достъп до амортисьорите.

За да проверите амортисьора, извадете го от корпуса, като развиете болта, разположен отдолу. Опитайте се да го натиснете с ръка, за да изтласкате и разкопаете механизма. Ако тя едва се придава - амортисьорът е в работно състояние. Ако буталото се движи без много усилия от ваша страна, такова устройство изисква подмяна.

Амортисьори и амортисьори за перални машини

Как да поправя

На теория, със значително намаляване на способността за абсорбиране на вибрации, би било достатъчно да се заменят износените части вътре в амортисьора или амортисьора. Най-често уплътнението между буталото и цилиндъра излиза от сградата, в резултат на което и двете са забележимо деформирани. Разбира се, уплътнението може да бъде заменено с направата на подобна от плътна тъкан. Трябва да имате предвид, че ако сте направили нещо нередно, резултатите от "ремонта" може да повлияят неблагоприятно на работата на машината като цяло.

Амортисьори и амортисьори за перални машини

Амортисьори за перални машини

Не се произвеждат резервни части за ремонт на подобни устройства, тъй като замяната на този или този детайлен елемент не гарантира подобрения в работата на уреда. Когато възникнат проблеми в работата на системата за амортизация, професионалните поправки не препоръчват да се ремонтират отделните компоненти, а да се заменят напълно.

Амортисьори и амортисьори за перални машини

Как да се замени

пружина

Пружините ви позволяват да държите резервоара на тежест и с внезапни движения на механизма да го върнете в първоначалното му положение. На всеки край на такава пружина има малка кука, която ви позволява да прикрепите метална спирала към резервоара и тялото. Местата, разположени непосредствено до крепежните елементи, постоянно се подлагат на силно натоварване, поради което пружината в крайна сметка става неизползваема или разкъсана.

Преди смяната е необходимо да се отстрани повредената част. Има два начина да направите това:

  • извадете пружината от горната част на корпуса;
  • от свързващия модул, разположен на резервоара на машината.

В първия случай първо свалете капака на корпуса. След това, възможно най-високо, повдигнете резервоара и го поставете в това положение, като поставите предмет под него. Издърпайте пружината в посоката на резервоара и го отделете с помощта на клещите. Остава да отключите другия край на частта от тялото на машината - и можете да преминете към подмяната.

Ако няма достатъчно място за извършване на тези действия, ще трябва да премахнете всички смущаващи части от корпуса.

Във втория случай също е необходимо да се премахне стената, разположена в горната част на корпуса, максимално повдигнете и фиксирайте резервоара на пералната машина. Провеждане на счупена ръка пролет, тънка отвертка или друг инструмент, кука и се откачи от куката, е отговорен за определяне части на каросерията на автомобила. След това вземете пружината настрани и я извадете от дъното.

Амортисьор за пералня

заглушител

За да смените износения амортисьор, първо го извадете от тялото на машината, както е описано по-горе. В някои модели, вместо монтажния болт в долната част на амортисьора, има щифтове с пластини от пластмаса. За да получите такъв щифт, трябва да докоснете ключалката и да го натиснете навътре. Ако пин е трудно да се даде, да се справя малко с мазнини.

По същия начин демонтирайте крепежния елемент, свързващ амортисьора, с резервоара на пералната машина. Новата част е монтирана в резервоара в обратен ред.

Амортисьор за пералня

Амортисьор

Амортисьорите могат да бъдат фиксирани в машината по два начина: вертикално или под определен ъгъл. Единият край на тази част е фиксиран към тялото на машината, а другият е свързан към резервоара. В случай, че амортисьорът е прикрепен с пръчка, за да се извърши подмяна, ще трябва да се разглоби по-голямата част от пералната машина и дори да се извади резервоарът от нея.

Амортисьор за пералня

Как да подмените амортисьорите на пералнята Electrolux, вижте видеоклипа на Олег Белокуров.

Моля, обърнете внимание!

  • Всеки специфични машини, да го Bosch, LG, Samsung, Indesit, Ardo, Hotpoint Ariston или Beko, - вид амортисьор. Възможно е някои модели да са оборудвани със същите амортисьори, но вероятността за това е ниска. Ето защо, отивайки за резервните части, вземете "оригинала" от къщата или се консултирайте, когато избирате за квалифицирана помощ.
  • Ако само един амортисьор е повреден, трябва да смените и двете. В противен случай товарът ще бъде разпределен неравномерно и те отново ще се провалят.

Амортисьорите Bosch, по правило, са по-добри от, например. LG. За това как да поставите амортисьор на Bosch върху пералня LG, описана в следващото видео.

Къде да купя

За да не правите грешка при избора, по-добре е да закупите подменени амортисьори в сервизните центрове. Като правило, такива компании не само ремонт оборудване, но също така предлагат качествени (оригинални) резервни части. Цените на компонентите там са много достъпни и диапазонът е изключително широк. Друг плюс на такива покупки е възможността да се консултирате с квалифициран експерт, който ще ви даде добър съвет и ще ви помогне да изберете точно частта, от която се нуждаете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 35 = 40