Газови колонки

Газови колонки

В днешно време е възможно да се осигури наличието на топла вода в апартамент по различни начини, а отоплителните уреди са представени в голямо разнообразие. Сред тях газовите колонки са много популярни. Те ви позволяват да забравите за прекъсване на получаването на топла вода и да сте по-изгодни от отоплителните тела, използващи други горива.

газов бойлер в банята

газова печка в кухнята

миниатюрна газова колонка

газовата баня в банята

Принцип на отоплението на водата

Водата влиза в топлообменника на колоната от водопровода. Вътре в оборудването, топлината, получена от газовата горелка, действа върху водата. Докато водата се движи по извитата тръба на топлообменника над горелката, то се нагрява и след това навлиза в изпускателната тръба и отворения кран.

принцип на загряване на водата в газовата колона

видове

модерен

Наличните в момента бойлери, които работят с природен газ, са много удобни за използване, те бързо затоплят водата и имат добри технически характеристики. Производителите подобряват запалителната система в такива нагреватели и разработват модели с различен капацитет, за да предложат на потребителите широк избор. В допълнение, модерните колони имат система за сигурност, благодарение на която оборудването служи дълго време и може да издържи на различни условия на използване.

модерна газова печка в кухнята

модерен газов бойлер

Стара извадка

Първите колони се отличаваха с тяхното качество, дизайн и надеждност. Те не могат да бъдат наречени икономически, тъй като устройствата, използвани преди няколко десетилетия, прекарваха много газ. Нямаше такова оборудване и беше безопасно, тъй като в него нямаше сензори, които да гарантират изключването на горелката при неблагоприятни условия на употреба, например, когато налягането на водата беше превишено.

старият стил газовата колона

газовата колона Astra

видове

електронен

Тези колони се считат за най-надеждните устройства. Искрата в тях се формира от батерията, представена от пръстите батерии. Те нямат допълнителни бутони и за да ги включите, няма нужда да запалите мач. Просто отворете крана и вземете топла вода.

Освен това тази версия на нагревателя икономично консумира газьол, тъй като след затваряне на клапана в устройството с електронно запалване, горенето също спира едновременно. Докато при устройства с пиезоелектрическо запалване запалката продължава да гори, дори и с кран.

колона във вътрешността на кухнята





електронен газов нагревател





топла вода в кухнята

ръка

Такива колони постепенно се заменят с по-модерни, тъй като за да ги включите, първо трябва да донесете запалка или мач на запалителя и след това да завъртите съответния бутон.





ръчна колона

С пиезо искра

Работата на този тип колони се основава на пиезоелектричния ефект, чиято същност е да превърне механичния ефект в електрически заряд. С натискането на бутона, разположен на панела на устройството, ще предизвикате искри от пиезоелектричния елемент, което ще предизвика запалването на запалването. Освен това колоната ще работи автоматично - след отварянето на крана, за няколко секунди ще започне да изтича топла вода.





пиезо-искрова колона





маскирана газова колона

Дали всички текат?

Въпреки че моделите на потока на газови нагреватели са най-често срещаните, съществуват и кумулативни модели, чиято работа е подобна на тази на котела. Въпреки това в нашата страна те трудно се срещат поради такива недостатъци като големи размери, по-малко удобно използване и висока цена.





устройство за нагряване на бойлера за газ





Водонагревател за съхранение на вода Mor-Flo.

Технически спецификации

Купете колона, обърнете внимание на следните параметри:

  • Измерения.
  • Вид запалване.
  • Капацитет на устройството.
  • Производителност на модела. Измерена в литри гореща вода, загрята от устройството в минута.
  • Консумация на газ.
  • Вид на горелката. По-практичен и изгоден ще бъде апарат, в който мощността на горелката може да бъде модулирана.
  • Система за сигурност.
  • Отвеждане на отработените газове. Тя може да бъде турбина (тръбата отива директно на улицата) или комин.
  • Тегло на оборудването.




параметри на газови влакна

Как да определите необходимата мощност?

Силата на този тип бойлер, като например газовата колона, определя степента на нагряване на водата в устройството. Колкото по-мощно е устройството, толкова повече вода ще има време да се загрее за по-кратък интервал от време. Например, с най-мощната колона можете едновременно да се измиете и да си направите душ.

Ако трябва да донесете топла вода само до една точка, можете да ограничите устройството с мощност до 20 кВт. Капацитетът на тази колона ще бъде до 11 литра загрята вода на минута. Ако искате да получите топла вода в няколко точки, мощността на устройството трябва да бъде по-висока - минимум 20-26 kW.





мощен газов бойлер





мощна газовата колона





среден газов бар

Общ преглед на 15 производители на домакински газови колонки и цени за тях

Нева

Колоните на този популярен производител в нашата страна стоят в диапазона от 7 до 15 000 рубли. Средно газовата колонка Neva може да бъде закупена за 9000-10000 рубли. Апаратите се произвеждат в Русия от немски компоненти. Те имат инсталиран меден топлообменник. Продуктите от тази марка са лесни за управление и отопление на водата много бързо. Те често се избират както за къщи, така и за вили, както и за градски апартаменти.





газов бойлер Нева

Bosch

В зависимост от вида на колона запалване от Bosch управлява в 10-14 хиляди рубли (електронно запалване) или 14-18 хиляди рубли (pezorozzhigom). За апарат с хидрогенератор ще плащате средно 21-23 хил. Рубли. Колоните на този известен производител на качеството са компактни и удобни за употреба. Горелките и топлообменниците за тях са изработени от неръждаема стомана. Предимствата на такива колони са наличието на енергоспестяващ режим, ниско ниво на шум, безопасна работа, екологосъобразност и модерен дизайн.





Газов влак на Бош





газова печка в кухнята

Electrolux

За колоната с електрическо запалване на тази шведска марка, трябва да платите 8000-10000 рубли, а апаратът с пиезо-запалване струва от 10-12 хил. Рубли и повече. Продуктите на този производител са с добро качество, безопасност и надеждност. Те бързо ще затоплят водата в крайградска или селска къща. В такива апарати има меден топлообменник и стоманена горелка. Линията Nano от Electrolux се характеризира с повишена защита от течове.





газовата колона Electrolux Nano Plus





газовата колона Electrolux

Ariston

Газови нагреватели на тази марка струват от 15 до 23 000 рубли. Моделите от Аристон привличат купувачи с висока надеждност, модерен дизайн, компактен размер и лекота на използване. В серията модели на колоните на този производител има устройства с различни видове запалване и различна мощност. По-скъпите модели имат микрокомпютър за контрол на температурата на водата.





газовата колона Аристон

Vaillant

Цената на колоните на този немски производител се различава от широк ценови диапазон - от 12-13 до 27-29000 рубли. Предимствата на тези продукти са атрактивен дизайн, тиха работа и липса на нагряване на външната повърхност. Това са безопасни и надеждни устройства, адаптирани към условията на труд в нашата страна (те издържат на падане на газа). В такива колони има ограничител на температурата и контрол на пламъка.





газовата колона Vaillant

Junkers

Колоните на тази марка от Германия струват от 7-10 хил. За устройство с пиезо искра до 11-13 хиляди за модел, управляван от хидродинамичен генератор. Продуктите от марката Junkers са адаптирани към руските газопроводи, характеризиращи се с висока производителност, безопасна експлоатация и дълъг експлоатационен живот. Производителят дава 2-годишна гаранция на своите продукти.





Junkers газовата колонка в кухнята





газовата колонка Junkers

оазис

Цената за колона от такава марка е средно 6-9 хил. Рубли, в зависимост от капацитета на модела, размерите на колоните и други параметри. Продукти от Oasis са на разположение и доста високо качество. Те са налични в няколко серии и мощността на тези високоговорители варира от 12 до 26 кВт. В такива колони има мрежест филтър на горелката и магнитен филтър в резервоара. Използва се топлоустойчива сплав за топлообменника в моделите Oasis, а за по-икономична работа в устройствата има превключвател "зима-лято".





газовата колона





газовата колона Оазис с природа

богородичка

Бойлерите на този руски производител могат да бъдат закупени за 7000-9000 рубли. Тяхната мощност е до 20 кВт. Aster Columns са достъпни и безопасни за използване. Техният дизайн включва качествен регулатор на налягането и термостат. Апаратите издържат високо налягане на водата, но запалването в тях се извършва ръчно.





газов бойлер Astra





газовата колона Astra

Zanussi

Потопяеми нагреватели от тази марка струва средно 6-8000 рубли. Те привличат купувачите чрез тиха работа, бързо загряване на водата, елегантен дизайн и екологичност. Освен това такива устройства имат висока степен на сигурност, така че оборудването да работи без прекъсвания. На LED дисплея на колоната, потребителят вижда температурата на водата, която тече през машината.





газовата колона Zanussi





газов бойлер Zanussi

Beretta

Купете тази колона от италианския производител като възможно 10-14 хиляди рубли, а над 23 000 и повече, в зависимост от начина на запалване, електрически устройства, размера и производителността на оборудването. В такива колони има затворена горивна камера и икономична работа се осигурява от консумацията на газ само по време на приема на вода. За по-безопасна работа с такива устройства съществуват различни сензори, а процесът на нагряване на водата е напълно автоматизиран.





Бензиностанция Beretta





Газова колонка Beretta

Termet

Средната цена на колоните на тази полска марка е 10-12 000 рубли. Продуктите термити се оценяват благодарение на тяхната надеждност и безопасност. Поточните нагреватели на този производител са създадени с помощта на нови технологии и модерно оборудване. В състава има и модели с пиезо-искра и продукти с електрическо запалване. Предимствата на такива колони също се наричат ​​висока ефективност, компактност и атрактивен дизайн.





газовата колонаTermet

Mora

Цените на говорителите на този производител варират от 11-18 хил. Рубли в зависимост от капацитета и капацитета на модела. В такива чешки колони е монтиран меден топлообменник. Предимствата на оборудването от Мора са малки размери на колоните, многостепенна защита, адаптиране към руските условия на използване и висока ефективност.





Газовата колона на Мора

Ladogaz

Средната цена на колоните на този местен производител е 8000-9000 рубли. Продуктите се произвеждат с модерни енергоспестяващи технологии. Те се отличават с уникална горелка и специален дизайн на топлообменника. Поради многостепенен сигурност и защита срещу мащаб оборудване система работи за дълго време, както и специална колона газ-вода Lazogaz възел позволява да работят при ниско налягане на водата.





газови говорители Ladogaz

Demrad

Нагревателите на тази турска марка струват средно 8000 рубли. Техните предимства са модерен дизайн, ниска цена и многоетапна система за сигурност. Водещият на колоните Demrad е представен от продукти от 5 kW до 24 kW. Те са в състояние да работят дори при ниско налягане на вода и газ. Различните модели се различават не само в системата за запалване, но и в дизайна на комина.





газовата колона Дедрад





газов бойлер Demrad

Lemax

Колони от този местен производител струва средно 8-10 хил. Рубли. Такова оборудване бързо ще осигури на потребителя топла вода, може да работи при понижено водно налягане и има добра защита срещу замръзване, високо налягане или изгаряне на пламъка. Предимството на високоговорителите Lemax е и наличието на подобрен газов блок, в който има превключвател на захранването (зима-лято).





Газовата колона Lemax

Съвети за избор

След като сте решили с производителя, е важно да намерите гаранционни срокове за продукта, както и наличието на сервизен център. След това трябва да изберете желания тип запалване и необходимото захранване. Също така е важно да обърнете внимание на безопасността на колоната, за която са отговорни различни сензори (тяга, изгаряне, прегряване, поток и др.). В заключение, научете за допълнителните функции на избраната колона и изберете подходящия дизайн на продукта.





съвети за избор на газовата колона





вградена газ колонка

За това как да изберете висококачествена и надеждна газова колонка вижте видеото на канала "Domomania":

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − 98 =