Група за безопасност на котела

Група за безопасност на котела

При инсталирането на котел в жилищна сграда е необходимо да се обръща голямо внимание на безопасността при използването му. Важно е да запомните, че в тази единица в даден момент има значително количество вода с много висока температура. За да се гарантира, че стените на котела не са засегнати от прекомерно високо налягане, в резултат на което от устройството ще изтече нагрята вода, това оборудване е снабдено със специални части, наречени "група за безопасност".

Изтичане от котела

Група за безопасност на котела

уговорена среща

Основната функция на групата за безопасност на бойлерите е да осигурят необходимото налягане в системата и да я контролират. Благодарение на такова оборудване е възможно спешно да се освободи налягането, когато той надвишава максимално допустимите параметри.

Група за безопасност на котела

структура

Елементите на групата за безопасност на бойлерите включват:

 • Вентилът за свръхналягане, наричан още "безопасност".
 • Възвратен вентил, предотвратяващ връщането на водата от котела към водопроводната система.
 • Вентил за изключване (спиране).
 • Адаптер, през който са свързани гъвкави маркучи.

Тези аксесоари могат да бъдат инсталирани отделно или да бъдат представени в един корпус.

Свързаната група за безопасност на котела

При бойлер с голям обем може да се монтира хидравличен акумулатор.

Акумулатор за котел

Акумулатор за котел

видове

При закупуване на група за сигурност за бойлер можете да избирате между следните опции:

 • OSO оборудване. Комплектът OSO KV, предназначен за налягане до 9 бара, включва специален спирателен вентил и специален двойно действащ клапан, който функционира като възвратен и предпазен клапан. В пакета OSO BS има клапан, който играе ролята на устройство за смесване и връщане. Топлата вода се отстранява от дюзата, разположена в горната част на оборудването. Такава група за безопасност може да се инсталира, ако няколко котела се използват едновременно.
 • Оборудване вата. Изчислява се за налягане от 7 атмосфери, снабдено с водач за изтичане. Предимствата на тези групи за сигурност са висока надеждност, добро качество и достъпни разходи.
 • Оборудване SYR. Такова оборудване е проектирано за налягане от 6-10 бара, в зависимост от модела. SYR 330 DN е в състояние да издържа на температури до + 95 ° С. Комплектите SYR 24 DN и SYR 25 DN са с 1 клас звукоизолация, включват обратна система за блокиране на водата, предпазен клапан и спирателен вентил, както и редуктор за налягане и дренажна разширяема фуния. Оборудването е изработено от пресован месинг.

Схема за инсталиране на група за сигурност на Watts

 • SDM комплект GB. Такава група за безопасност оптимално защитава затворените нагреватели. В едно компактно тяло има връщаща и предпазна клапа, както и спирателен вентил. Комплектът може да бъде монтиран на нагревател с обем от 200 до 3000 литра. Той е в състояние ефективно да предпази котела от хидравлично претоварване, като издържа на налягане от 6-10 бара.
 • ACV 10800102. Употребата му ускорява инсталирането и стартирането на котела, тъй като в този комплект има не само група за безопасност, но и специален смесителен вентил, както и други специализирани части за монтаж на нагревателя.

Диаграми за монтаж на групата за безопасност за котли SDM GB

приложение

Предпазният клапан трябва да бъде монтиран на всеки бойлер и ако няма група за безопасност на устройството, това незабавно лишава устройството от гаранцията. Когато клапанът се задейства, той предизвиква отделяне на малко количество вода, което намалява налягането в системата. Настройките на налягането на клапаните обикновено се фиксират и задават от производителя. Те също имат опция за ръчно нулиране.

Групата за безопасност, монтирана на котела

Монтаж и монтаж

При избора на подходяща група за безопасност за Вашия котел е важно да се вземе под внимание налягането, на което е проектиран нейният предпазен клапан. За ефективна защита на устройството от прекомерно напълване с вода, защитната група се монтира на входящата тръба, през която се подава студена вода. В този случай частите трябва да бъдат монтирани по такъв начин, че топлоносителят да се придвижва със стрелката в посока, посочена на тялото на групата за безопасност.

Примери за настройка на групата за безопасност на котела

В следващото видео можете да видите как да събирате прясно закупения предпазен клапан за котела Vaillant.

Правила за безопасност

 • Важно е да запомните, че подробностите за безопасната група се нагряват, така че винаги съществува риск от изгаряния при контакт с тях.
 • Препоръчва се редовна поддръжка на такова оборудване да се извършва във връзка с поддръжката на котела.

Инсталирането и поддръжката на екипа за сигурност трябва да се извършва от специалисти.

Групи за безопасност на котлите на различни производители

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =