Как да почистя котела самостоятелно?

Как да почистя котела самостоятелно?

Нагревателят на вода за съхранение е невероятно полезен домакински уред, който ни позволява да не зависим от сезонните спирания на топла вода. През първите няколко години от използването на котела проблемите с него обикновено не възникват. Но след две или три години собствениците на устройството започват да забелязват прекъсвания с нагряване и натиск на водата. Обикновено такива проблеми са свързани с игнориране на правилата за работа на устройството, сред които един от най-важните е редовното почистване.

Котел в банята

В тази статия ще говорим за начини за почистване на бойлера за бой в къщи.

Необходимост от почистване

Не е тайна, че качеството на чешмяната вода в нашите апартаменти оставя много да се желае. Ето защо домакинските уреди, които постоянно са в контакт с твърда вода, страдат от натрупвания на вар и мащаб. Това важи за перални и съдомиялни машини, чайници и, разбира се, котли. Тръбният нагревателен елемент и вътрешните стени на резервоара на бойлера най-вероятно ще повредят утайките от кал.

Замърсен нагревателен елемент на котела

Ако започнете процеса на замърсяване на котелните води, последствията ще бъдат много неприятни. Първо, нагряването на водата ще настъпи изключително бавно или напълно ще престане. На второ място, нагревателят ще прегрее и ще спре да работи.

Котел, изискващ почистване

Правила за почистване у дома

Професионалните техници и занаятчиите са разработили цялата система от правила и препоръки, които позволяват поддържането на котела в отлично състояние. Да се ​​запознаем с тези полезни съвети по-подробно.

Почистване на котела у дома

химични агенти

Най-простият начин е да почистите бойлера от мръсотия, мащаб и ръжда със специални инструменти за съхранение. Средствата за отстраняване на находища на вар и други депозити в голям диапазон се продават в железопътни магазини, в отделите за битова химия на големите хипермаркети, както и в придружаващите ги стоки в магазините, продаващи домакински уреди. Експертите препоръчват закупуване на средства за почистване на електрически чайници - съставът и принципът на тяхната работа са еднакви, но те са по-евтини.

Средства за почистване на котела

В допълнение към специализираните продукти, можете да използвате традиционни рецепти, като газирани напитки или разредена оцетна киселина.

В следващото видео можете да видите как да почиствате котела от стъпка по стъпка.

Оцетна киселина за почистване на котела

Механичен метод

Ако сте против използването на агресивни химикали в дома си, можете да почистите бойлера ръчно. Времето за това ще отнеме повече, но ефектът ще бъде по-забележим. За да се отстрани натрупаната акула с механични средства, устройството първо трябва да бъде разглобено. По-удобно и по-безопасно е да направите това, след като сте извадили котела от стената.

Механично почистване на котела

Демонтаж на бойлера

Демонтирайте устройството, като го обърнете надолу. След това продължете в следния ред:

 • извадете предния панел, издърпайте ключалките, които го фиксират, и го извадете с отвертка;
 • издърпайте ръкохватката на регулатора на температурата, внимателно я извадете;
 • отслабнете и извадете винтовете, на които е закрепен панелът;
 • изключете кабела, през който се захранва устройството (поддържа се от три зъба);
 • извадете регулатора на температурата и фланеца, който осигурява нагряването на водата.

Демонтаж на котел за Chita

Как да почистите нагревателя от мащабиране?

Нагревателят се намира на фланеца, който извадихме от бойлера, когато устройството беше демонтирано.

TAN котел, изискващ почистване

Замърсен бойлер

След като проверим нагревателния елемент, най-вероятно ще открием върху него дебел слой мащаб и други кални натрупвания. Най-ефективният начин е просто да премахнете тази плака механично. За да направите това, ние се изравняваме с не много остър нож или режещ инструмент и внимателно отстранете мръсотията, опитвайки се да не повредите металната повърхност на нагревателя. След това поставете нагревателя на място и събирайте котела в обратен ред.

Натъртване на бойлера

Почистване на резервоара

Премахването на такова замърсяване от вътрешната повърхност на резервоара се препоръчва само с химически средства, тъй като в противен случай има голям шанс да се повреди резервоара. Действайте както следва:

 • ръчно махнете цялата мръсотия от резервоара, който лесно излиза;
 • Вътре в резервоара запълнете почистващия препарат, разреден във вода;
 • ние чакаме времето;
 • изливаме вода от резервоара;
 • почистваме замърсяванията с мека гъба;
 • Изплакваме от резервоара от мръсотия и препарат.
Почистване на резервоара на котела

Когато почиствате резервоара, не използвайте остри предмети или nazhdachkoy и докоснете магнезиевия прът.

Характеристики на почистващите котли на различни производители

Дизайнът на повечето модели котлета е същият и се различава само при незначителни нюанси. Въпреки това не е излишно да се знае за характеристиките на почистването на отоплителни уреди за съхранение на различни марки.

 • Бойлери от Ariston се различават по необичаен начин на фиксиране и конфигурация на фланеца. За да премахнете фланеца, първо трябва да го натиснете към вас, да го завъртите и след това да го махнете. Тъй като този производител поставя нагревателя на дъното на устройството, няма нужда да изваждате котела от стената преди почистване.

Бойлер от Аристон

Бойлер от Аристон
 • Потребители на котела Gorenje често се оплакват, че устройството е трудно да се отвори за поддръжка. Всъщност предният панел се отстранява доста лесно: просто трябва да натиснете долния му ръб и да го издърпате към вас. Също така трябва да се отбележи, че бойлерите на тази компания са много тежки, така че ще ви е необходима помощ, за да извадите уреда от стената.

Бойлер Gorenje

Бойлер Gorenje
 • Водонагреватели Thermex нямат дизайн, но магнезиевите пръчки, които този производител използва, бързо изтичат много бързо, така че те трябва да се променят всяка година.

Бойлер THERMEX

Бойлер THERMEX

Какви филтри да използвате?

За да сте сигурни, че бойлерът за вода за съхранение е ви служил колкото е възможно по-дълго, препоръчваме Ви да използвате специални филтри, които пречистват и омекотяват водата от чешмата. Добрият филтър не само подобрява качеството на водата, но и поддържа отоплителната система в добро техническо състояние.

На входа на бойлера се монтират филтри за потока, така че водата вече е почистена в резервоара. В допълнение към малки частици от отпадъци, филтърът събира соли и някои метални съединения.

Филтър за котел

Филтър за котел

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − 5 =