Котел със сух тен

Котел със сух тен

Бойлерът е незаменим помощник в ежедневието, което прави по-удобно живеене в дача или в градски апартамент, когато топлата вода е изключена. Изборът на котел за домашна употреба, неподготвеният купувач може да бъде объркан, изправен пред огромно разнообразие от възможности за избор. На пазара има стотици модели подобни устройства, които се различават по десетки параметри.

Котел със суха ТЕМ

Един от тези параметри е типът на нагревателния елемент. Изберете между две опции - мокро и сухо TEN. Днес ще ви разкажем за бойлери, оборудвани с "суха" ТЕМ. Надяваме се, че тази статия ще бъде полезна и ще ви помогне да направите правилния избор.

Котел със суха ТЕМ

Характеристики на електрически бойлери

Има два вида котли според метода на нагряване на водата:

 • газ;
 • електрически.

Електрически бойлери

Газов бойлер

Електрическите вентилатори са по-популярни сред купувачите, защото се нуждаят само от електрически контакт за свързването им.

Такива бойлери се считат за по-безопасни от тези, работещи с газ, но все пак изискват определени предпазни мерки. Така че, за по-безопасна работа, е необходима заземителна връзка, а при устройства с мощност над 5 kW се изисква отделно електрическо оборудване, оборудвано с предпазител.

Електрически мигащ бойлер

Трябва да се отбележи най-значимият недостатък на електрическите бойлери: те струват на потребителя повече от газ, тъй като газът е по-евтин от електроенергията. За тези, в чиито къщи не е свързан газопроводът, един електрически бойлер е единственият възможен вариант.

Goodies

Нагревателят се нарича сух, защото е затворен в запечатана колба и това помага да се избегне контакт с вода при загряване. Липсата на постоянно излагане на твърда чешмяна вода удължава живота на "сухия" нагревател и това е основното му предимство.

Тъй като сухият тип TET не влиза в контакт с вода, той не образува скала и ръжда на повърхността си, което намалява ефективността на котела. Ето защо, можете да избегнете редовно почистване и да направите без използването на омекотители за вода.

Бойлер със суха ТЕМ

Ако по някаква причина "сухият" нагревател не успее, ще бъде много по-лесно да го смените от "мокро" устройство. За да премахнете "мокрия" нагревател, почти напълно ще разглобявате котела и "сухият" нагревател се намира на по-достъпно място.

Сухите нагреватели струват с около 30% по-малко от "мокрите" нагреватели, така че можете да спестите ремонт или подмяна на повреден уред.

Бойлер със суха ТЕМ

минуси

Недостатъците на котли с "сух" TAN е значително по-малко, отколкото на ползите, но за някой, те могат да бъдат по-силни, и да получите да вземе решение в полза на закупуването на устройството, оборудвано с мокър тип нагревател. Така че основните недостатъци на "сухи" нагреватели са:

 • уникалност - повечето "сухи" ТЕМ са подходящи само за определен модел на бойлера;
 • ниска степен на отопление - се счита, че когато нагревателят контактува директно с водата, той бързо достига желаната температура.

Сух ТЕЦ електрически бойлер

видове

Всички домакински водни нагреватели, независимо дали са оборудвани с ТЕМ, са разделени на два вида:

 • поток;
 • спестявания.

Нагреватели на потока и съхранението

Принципът на работа на котлите за съхранение е, както следва: резервоарът е постоянно запълнен с вода, нагрят до зададената температура. Такава система има своите предимства и недостатъци. Предимството на котлите за съхранение е, че консумират по-малко енергия и могат да "разпределят" вода директно на няколко водопроводни инсталации. За недостатъците на устройствата от този вид има ограничено количество гореща вода, тъй като то се загрява частично и това отнема време.

Акумулиращ бойлер в апартамента

Кумулативен котел

Акумулиращ бойлер в апартамента

Кумулативен котел

Изтичащите бойлери действат по различен начин. Водата се загрява при преминаване през котела, така че не е необходимо време за отопление. Сред предимствата на този тип устройство е компактният размер и неограничен брой топла вода. Най-значителните недостатъци на отоплителните уреди за съхранение са ниската температура на нагряването на водата, както и невъзможността да се обслужват няколко точки наведнъж.

Потопяем бойлер

Потопяем бойлер

Най-добри производители

По-долу ще ви разкажем за фирмите, които произвеждат бойлери, които са най-популярни сред купувачите.

 • Garanterm е местна компания, занимаваща се с производството на битови котли за повече от четвърт век. Днес тя предлага висококачествени продукти, които отговарят на всички световни стандарти на достъпна цена.
 • Тимбърк е международна корпорация, чиято идея е в Скандинавия не толкова отдавна - преди около 10 години. През това време производителят е разработил линия бойлери, която се отличава със своя стилен дизайн и отлични качествени характеристики.
 • Хайер е китайска компания, основана през 80-те години. На световния пазар се появи едва напоследък, но бързо се превърна в един от лидерите в производството на цифрови и битови уреди.

Гарантиращ котел

Гарантиращ котел

Котел Haier

Котел Haier
 • Аристон е италиански производител, известен далеч извън Европа. Има представителства в много различни страни, включително Русия. Отоплителното оборудване е една от ключовите специализации на компанията.
 • Hyundai - производителят на Южна Корея, чиято история започва преди половин век, е известен не само със своите автомобили, но също така и висококачествени продукти за автомобили, електроника, осветителна техника и домакински уреди.

Бойлер на Hyundai

Бойлер на Hyundai

Котли със сух ТЕМ Атлантик

Един от най-добрите производители на бойлери, който не споменахме в предходната част, е френската компания Atlantic. Тя е създадена през 1968 г. и за почти 50 години от своята история се превърна в един от световните лидери на пазара на домашни електроуреди.

Котел със сух ТЕМ Атлантик

Бойлерите от Атлантическия океан са предимно електрически устройства за съхранение Компанията произвежда три линии бойлери - от най-бюджетния Classic до почти елитния Premium.

Бойлер Атлантик със суха ТЕМ

Най-популярните модели на атлантически котли със суха ТЕМ:

 • Steatite Cube VM 50 S3C;
 • Steatite Slim VM 50 N3 СМ (Е);
 • Steatite Slim VM 80 N3 СМ (Е);
 • Steatite Cube VM 100 S4 СМ;
 • Steatite Elite 100.

Бойлер Steatite Cube VM 50 S3C

Бойлер Steatite Cube VM 50 S3C

За да научите повече за атлантическата фирма и за нейните произведени нагреватели със сухи ТЕМ, е възможно в следващия видеоклип на Дмитрий Dehtyarenko.

Популярни томове

Обемът на резервоара е важен фактор, определящ избора на конкретен модел на бойлера. За да изчислите обема, трябва да знаете броя на членовете на семейството и честотата на вземане на водни процедури - въз основа на тези показатели, можете да определите приблизително дневния прием на вода.

Електрически котли с различен обем

Процедура Консумация на вода на ден за 1 човек

 1. Измиване на ръце, измиване 5-15 литра
 2. Вход за душ 50-90 литра
 3. Бани 150-180 литра
 4. Миялни чинии 20-30 литра

50 литра

Бойлерът с капацитет от 50 литра ще позволи на човек да живее комфортно с един човек или двойка, които са вкъщи само няколко часа на ден. Това е необходим минимум, който ще ни позволи да издържим сезонното спиране на топлата вода.

Котел със суха ТЕМ за 50 литра

80 литра

Котел с резервоар от 80 литра може да обслужва едновременно няколко водопроводни инсталации, например кухненска мивка, мивка и душ. Той е идеален за двойки или за един човек, който често е свикнал да се грижи за продължителни процедури за вземане на вода.

Котел със сух нагревател за 80 литра

100 литра

За бойлер с обем от 100 литра вече е възможно безпроблемно да се свържат не само умивалник и душ кабина, но и вана. Устройства, предназначени за такъв обем вода, подходящи за малки семейства, например за двойка с едно дете. Ако имате повече домакинства, по-добре е да закупите по-просторен бойлер.

Котел със суха ТЕМ за 100 литра

С кое TEN е по-добре да изберете котел - сух или мокър?

По-горе описахме подробно предимствата и недостатъците на бойлерите с "сух" нагревателен елемент. Възможно е да се добави само, че външните котли с различни видове нагреватели не се различават по никакъв начин - нито по размер, нито по форма. Ето защо трябва да изберете, въз основа единствено на техническите характеристики.

Сушилен нагревател за сух нагревател

Бойлерите, оборудвани с "мокър" ТЕМ, са по-евтини и по-бързи за затопляне на водата. Устройствата с "суха" TEN са по-удобни за използване и по-трайни. Какви качества са по-важни - от Вас зависи освен това, че освен типа TEN трябва да се вземат предвид много различни параметри.

Съвети за избор

 • Ако вашият апартамент не разполага с много място за монтиране на бойлер, обърнете внимание на хоризонталните модели. Те са по-компактни и закрепени почти под тавана, така че те дават възможност за по-рационално използване на пространството. Вярно е, че тези устройства струват повече.
 • Не пренебрегвайте модерните технологии. Котлите с електронно управление с LCD дисплей и набор от полезни функции като самопочистване и самодиагностика не са много по-скъпи, но са много по-удобни.
 • Доверен и доказан производител е една от най-добрите гаранции, че устройството ще ви издържа колкото е възможно по-дълго, като същевременно осигурява възможно най-малко проблеми. В допълнение към горните марки, продуктите на марките Electrolux, Gorenje, Thermex се оказаха добре.
Котел със суха ТЕМ в къщата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + = 21