Стенни котли

Стенни котли

Бойлерът - нещо изключително удобно дори за тези, които са изправени пред липсата на топла вода в тръбите, е изключително рядко. Поради това, тези устройства често са инсталирани не само в страната къщи, но също и в апартамента - да не зависи от неочакван дейности по поддръжка на мрежата на вода.

Стенен котел в кухнята

Има много различни видове котли в продажба, които се различават по няколко параметъра. Ще ви разкажем за различните видове нагреватели за стена и за характеристиките на избора на този тип устройства в днешната статия.

Битов стенен котел

За повечето от нас най-често срещаните са котли, монтирани на стена.

Бойлер на стена

видове

Бойлерите на стената се различават помежду си, предимно чрез метода на отопление, който зависи от вида на използваната енергия. Има два сорта:

  • Бойлери, работещи с газ;
  • бойлери, захранвани с електричество.

Прочетете повече за всеки от тях по-долу.

Електрически бойлер

Газов бойлер

газ

Известно е, че газът е по-евтин източник на енергия от електроенергията, поради което газовите котли са по-изгодни от гледна точка на финансовите разходи. Но за да можете да инсталирате такова устройство, трябва да се свържете с газопровода. Поради това газовите нагреватели се срещат по-често в частните жилища, отколкото в градските апартаменти.

Стенни газови нагреватели

Сред недостатъците на този тип котли е необходимо да се отбележи сложността на инсталацията и необходимостта от регулиране на системата за отвеждане на вентилацията. Оптималната опция за използване при такива условия е газовите нагреватели, които се наричат ​​"газови колонки".

Газова колона

електрически

Този вид битови котли е по-често срещан, тъй като те могат да се използват почти навсякъде. Но тук има някои нюанси. Например, няма да има трудности с малко захранващо устройство. Въпреки това, ако капацитетът на бойлера е повече от 5 kW, ще е необходимо да се оборудва отделно окабеляване, оборудвано с предпазител. Предимствата на електрическите котли включват простотата на инсталиране и работа.

Електрически бойлери

В допълнение към конвенционалните бойлери, задвижвани с електричество, има устройства с непряк тип. Те се отнасят и за електрически уреди, но отоплението на водата не се извършва от електричество или газ. Това са котли за съхранение, които използват вода, нагрята в отоплителен котел.

Нагревател за котли, монтиран на стената

комбиниран

Невъзможно е да не говорим за друго разнообразие от стенни котли, което не е толкова често, но все пак - намерени устройства комбинирани тип. Те съчетават принципите на действие на електрически и индиректни бойлери.

Котел апарат от този вид е много прост: запечатан корпус с резервоар, чрез които намотката и тръбен нагревателен елемент се захранва с електричество. Водата от отоплителния котел през бобината влиза в резервоара, където се отоплява от ТЕМ.

Стенен котел

Такъв котел е универсално устройство, което може да осигури както пряко, така и непряко отопление на водата в зависимост от времето на годината. Такива устройства могат да работят както от газ, така и от електрическа енергия.

Схема за комбинирана работа на стена на котела

Съвети за избор

Методът за отопление на водата е един от ключовете, но в никакъв случай не е единственият критерий за избор на котел. Трябва да обмислите такива параметри като обема на резервоара, формата, вида на устройството, както и мощността и максималните параметри (време на загряване, температура и т.н.).

Бойлер за домашни нужди

Ако е възможно, купете бойлер от надеждни и доказани производители. Най-голям брой положителни отзиви от продукти на фирмите Hotpoint Ariston, Electrolux, Thermex, Gorenje, Атлантик.

Стенни газови нагреватели
Електрически бойлер за стена

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 − 27 =