Защо газовата колона не загрява водата и какво трябва да направя?

Защо газовата колона не загрява водата и какво трябва да направя?

Газовата колона е устройство, чиято главна цел е да осигури непрекъснато нагряване на чешмяната вода. При благоприятни условия този метод на отопление става по-ефективен и по-бюджетен от централизирания. Често обаче се случва, че газовата колона се справя много зле със задачата си.

Ако въпреки зададената температура течащата вода тече много по-хладна от необходимата, трябва да потърсите причината за проблема. Той не винаги е свързан със самия апарат, може да е случаят с водопроводни тръби, неспазване на правилата за експлоатация или други фактори.

Защо газовата колона не загрява водата и възможните начини за елиминиране на свързаните с нея неизправности, прочетете в днешната ни статия.

Газова колонка в банята

Причини за липса на отопление на водата

  • Натрупване на кал от външната страна на топлообменника. Топлообменникът е вид метален резервоар, в който се отоплява водата. Тъй като е в контакт с продуктите на изгаряне, върху външните му стени може да се образува дебел слой сажди, което предотвратява нагряването на водата до желаната температура.
  • Пламъкът не е достатъчно силен в горелката. Отоплителните мощности понякога не са достатъчни, за да се гарантира, че водата в топлообменника достига предварително определена температура. Ако пламъкът в горелката е постоянно слаб, това означава неправилно функциониране на диафрагмата, което води до недостатъчно натискане на стъблото върху газовия вентил.
  • Топлообменникът непрекъснато се прегрява. Това най-вероятно се дължи на индустриалния брак. Ако няма контрол над температурата в топлообменника, върху стените му се утаява дебел слой мащаб, който предотвратява нормалното му функциониране.
  • Ниско налягане в газовите тръби. Този проблем не е свързан с работата на бойлера, тъй като са виновни външни фактори. Ако смятате, че налягането в газопровода е недостатъчно, свържете се с газовата служба.
  • Пренебрегване на превенцията и поддръжката. При липса на подходящи грижи и навременни ремонтни дейности, работата на газовото оборудване неизбежно причинява неизправности. Ако газовата колона е в лошо техническо състояние, тя няма да може да осигури добра глава и необходимата температура на водата.

Сажди на топлообменника

Чисто топлообменник

Пламък в газовата колона

Методи за отстраняване на неизправности

причина

Какво трябва да направя?

Запаси на сажди на топлообменника

Проблемът се решава чрез просто почистване на топлообменника. Отстранете саждивия слой с твърда четка, основното е да продължите внимателно, за да не повредите металната повърхност.

Нисък пламък в горелката

Необходимо е да се извърши визуална проверка на водния модул, който преди това е изключил газовото оборудване. Ако мембраната е непокътната, проверете състоянието на пръта - тя не трябва да бъде замърсена и движенията й трябва да са гладки и равномерни.

Дупка в мембраната

Ако мембраната показва признаци на повреда на водния модул, е необходимо да я замените с нова (експертите препоръчват силиконови мембрани, тъй като техният експлоатационен живот е по-дълъг).

Мащаб в топлообменника

Скалата депозити, ако те не водят до вътрешни щети на устройството, лесно се отстраняват с импровизирани средства, например, лимонена киселина. Ако има сериозно увреждане на топлообменника, ще бъде по-подходящо да се подмени топлообменника.

За това как да се справите със саждите в топлообменника, вижте каналния видеоклип на Youtube "TVorim".

Какво друго мога да направя?

  • За да увеличите температурата на водата, изтичаща от крана, можете да направите следното: завъртете регулатора докрай надясно, след това отворете крана с вода само по средата. Тъй като движението на водата се забавя, то ще се затопли по-добре.
  • Не е излишно да проверявате налягането в газовите тръби или в цилиндъра. Но не го направете сами - най-добре е да потърсите помощ от професионалисти.
  • Водата може да остане студена, ако смесителят прибави студена вода към вече загрятата. Сравнете (с докосване) температурата на течаща вода с температурата на изходящия маркуч. Ако водата е по-студена, проблемът е в миксера.
  • Ако температурата на чешмяната вода "скача" през цялото време и самата газова колонка се изключва периодично, миксерът или филтърът може да са запушени. Всички тези елементи, както и душ глава, трябва да се проверяват от време на време за натрупване на вар и ръжда.

Ако газовата колона не загрява водата, не се запалва и не се включва, но запалването свети, вижте видеоклипа на Youtube канал "Ремонт на газовото оборудване". Най-вероятно това ще помогне за решаването на проблема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 − 57 =