Ограда от профлиста със собствени ръце: подробен отчет за снимките

Една от най-евтините огради за дача или частна къща е от велпапе. Структурата на неговите прости - откраднати стълбове, които са прикрепени към напречното закъснение. Гофленият лист е закрепен към тази решетка чрез винтове или нитове. Всичко е много просто, особено ако знаете как да използвате машина за заваряване. Въпреки че има технология без заваряване - върху болтове или върху дървени напречни греди. Във всеки случай можете сами да изградите ограда от профилирани листове. Можете да направите цялата работа самостоятелно, ако имате нужда от нея, но по-удобно е при асистента при монтажа на листа. 

Дизайн с метални стълбове

Най-простото производство - ограда с метални стълбове, изкопани в земята. Можете да използвате тръби от кръгла или квадратна секция, но е по-удобно да работите с квадратни профилирани.

Дизайнът на оградата, изработен от велпапе с тухли

Дизайнът на оградата, направен от велпапе с тухли

Дължината на стълбовете се взема в зависимост от желаната височина на оградата, плюс това се добавя от 1 до 1,5 метра, за да проникне в земята. Погребването в земята е необходимо под дълбочината на замръзване на почвата. За всеки регион, на земята замръзва на различна дълбочина, но в централната част на Русия е около 1,2 м. При определяне на дълбочината, до която погреба на тръбата, е по-добре да играят на сигурно и да направи дупката по-дълбоко. В противен случай силата на зимната щанца ще бъде изтласкана и оградата ви ще падне (виж снимката).

Недостатъчното проникване на подпорните колони доведе до факта, че оградата настрани

Недостатъчното проникване на подпорните колони доведе до факта, че оградата настрани

За стълбове обикновено се взема профилна тръбна секция 60 * 60 мм с дебелина на стената 3 мм. Разстоянието между полюсите е от 2 до 3 метра. Колкото по-дебел е профилиран лист, толкова по-рядко можете да поставите стълбове. Ако земята е трудно да се копае, че има смисъл да се направи разстоянието вече, в противен случай можете да запишете на закупуване на метал - по-тънък, по-евтино и по-значима разлика в цената.

Дървените трупи за ограда от профилиран лист са направени от профилна тръба 40 * 20 или 30 * 20 мм. Вторият вариант - дървени пръти 70 * 40 или така. Когато се използва дърво, значителна сума пари се спасява, но дървото бързо изчезва, освен това буркани от влага. Най-вероятно след няколко години ще трябва да смените трупите и те вече ще бъдат метални. Но като икономика-вариант за няколко години ще отида.

Ограда от велпапе върху дървени трупи

Ограда от велпапе върху дървени трупи

Осъществяване на ограда на гофрирани собствените си ръце с дървени трупи, не забравяйте внимателно да се справят с дървен материал антибактериален агент (например, Ultra Senezh). По-добре е да го направите в банята - да потапяте прътите за 20 минути в разтвора напълно. Така че те ще служат по-дълго.

Броят на трупите зависи от височината на оградата. До 2 метра - двама са достатъчни, от 2,2 до 3,0 метра имате нужда от 3 водачи, дори по-високи - 4.

Подробности за подбора и изграждането на основата за оградата, прочетена тук.

Начините за фиксиране на изоставането на стълбовете

Металните трупи са заварени между колоните или отпред. Първият метод е по-трудоемък, с повече отпадъци: трябва да нарязвате тръбите на парчета. Но с тази подредба на трупа, конструкцията е по-твърда: всяка колона служи като опора за листа и "ходи" по-малко, ако се желае, може да бъде поставена двойка допълнителни захващания по нея.

Ако заварени тръби преди пост (от улицата), работят по-малко, но режат и все още трябва да бъдат отпадъци: необходимо е да се заваряват двете места отчитат полюса. Освен ако няма да отгатнете разстоянието, така че те да са равни. След това купувате материалите предварително и след това изчислявате стъпката за инсталиране на полюсите.

Има два начина за заваряване на метални трупи в постове

Има два начина за заваряване на метални трупи в постове

За закрепване на дървени пръти, заварени отпред или отстрани - метални ъгли или U-образни водачи. Те след това пробиват дупки и закрепват с болтове или винтове.

Има вариант за събиране на ограда от гофрирана дъска без заваряване. За това има специален закрепващ елемент, наречен X-скоба. Това е кръстообразна пластина с извити ръбове, която е прикрепена към самонарезни винтове.

Х-скоба за ограда от профилиран лист без заваряване

Х-скоба за ограда от профилиран лист без заваряване

Така че всичко изглежда в сглобеното състояние

Така че всичко изглежда в сглобеното състояние

Гофрирана дъска за огради

За огради се използва гофрирана дъска с маркировка С за огради и стени. Все още има Н и NS, но те не са подходящи за огради - това е повече покривни материали. Рядко могат да се намерят маркировки А и R, профили А могат да се използват за огради.

В маркировката след буквата има цифра - от 8 до 35. Тя показва височината на реброто в милиметри. Така C8 означава, че гофриран лист е предназначен за ограда, а височината на вълната е 8 мм. Колкото по-висока е височината на вълната, толкова по-твърда ще бъде повърхността. При силни ветрове вземете най-малко C10 или дори C20.

Дебелината на листа е от 0.4 до 0.8 mm. Най-оптималната опция е дебелина от 0,45 мм или 0,5 мм. Те са подходящи за ограда с височина до 2,5 м. Ако имате нужда от по-висока, вземете поне 0,6 мм.

Височината на листа е обикновено около 2 метра, можете да намерите 2,5 м. Ширината е много различна - от 40 см до 12 метра. Различните фабрики произвеждат различни профилирани листове според формата.

Стандартна палитра от цветове, в които листа от профилиран метал

Стандартна палитра от цветове, в които листа от профилиран метал

Профилираните листове могат да бъдат поцинковани, могат да бъдат боядисани (боядисани с 15-25% по-скъпи от поцинковани). Боята се нанася в два типа: прахово и полимерно покритие. Праховото покритие е по-трайно, но и по-скъпо.

На едната страна има листа - втората е поцинкована, покрита със сива почва, има две. Двустранното покритие е естествено по-скъпо от едностранното боядисване, но изглежда по-добре, а експлоатационният му живот е по-дълъг.

Това е гледка от двора към оградата с двустранно боядисване

Това е гледка от двора към оградата с двустранно боядисване

Подпори тръби и трупи за оградата обикновено са грундирани, след това боядисани. И някак си се случи, че те ги наричат ​​с тъмна боя. След като се прикрепи към тях, боядисаната от едната страна боядисана, получава ясно видим "скелет" на светло сив фон. В малка площ това е от решаващо значение. Обърнете внимание и изграждане на ограда от велпапе с ваши собствени ръце, боя на носещата рамка в светло сив цвят. Резултатът ще Ви достави удоволствие: изглежда много по-добре от двора.

Как да закрепите профилирания лист към рамката

Закрепете винтовете или нитовете за самозатягане на листа. Самонарезните винтове за профилния лист са поцинковани, боядисани. Вземете ги в тона на цвета на оградата. Завийте с отвертка, използвайки дюза.

Стъпката на инсталиране зависи от дължината на вълната и височината на оградата. Колкото по-висока е оградата, толкова по-често е необходимо да се монтират скрепителни елементи. Обикновено държи, ако се засили чрез вълната, за да увеличи силата, с две закъснения могат да бъдат монтирани в размазан ред, а не един над друг.

При инсталирането е важно да поставите първия лист вертикално. Тогава всички останали ще бъдат инсталирани без проблеми. Когато полагате чаршафите, следващата отива към вече настроената вълна. Укрепване в долната част на вълната. Монтирайте винта трябва да бъде строго перпендикулярна. Тогава дупката се покрива от пералната машина и утаяването няма да доведе до отлепване на боята.

Начинът, по който може да се поправи вълнообразен лист на оградата, гледайте видеоклипа.

Ограда от велпапе със собствени ръце: снимка доклад

Оградата е построена от съседите и от фронтовата. Общата дължина е 50 метра, височината е 2,5 м. Кафявият профилиран лист се използва отпред, граничният слой е галванизиран, с дебелина 0,5 мм, клас С8.

Освен това такива материали са публикувани:

  • върху колони профилирана тръба 60 * 60 мм, дебелина на стената 2 мм, тръби с дължина 3 м;
  • върху полюсите на вратата и вградения комплект 80 * 80 мм със стена 3 мм;
  • трупи 30 * 30 мм;
  • рамката на вратите и вратите 40 * 40 мм;
Готова за направа ограда, направена от велпапе

Готова ограда от профилирани листове е построена от един човек

Оградата е инсталирана на метални стълбове, между които се изсипва мазето. Необходимо е за собствениците, тъй като се предвижда да се счупи цветна градина преди оградата (оградата, направена под нея, е видима). Също така е необходимо водата да не наводнява двора по време на силни валежи. Металните листове не се закрепват веднага от земята, но леко се отдръпват. Тази пропаст е затворена от прорез - лента, която остава в някои отрасли. Това се прави специално, за да се избегне блокирането на достъпа до въздуха, за да може земята да изсъхне по-бързо.

Изглед отвътре на готовата ограда

Изглед отвътре на готовата ограда

Приготвяне на метал

Първият етап е подготовката на тръби. От склада, тръбата е ръждясала, така че тя да служи дълго време, е необходимо да се чисти ръжта, след това да се лекува с анти-ръжда и след това боя. По-удобно е първо да подготвите всички тръби, primetovat и боя, а след това просто да започнете инсталацията. Ръстът се остъргва с метална четка, монтирана на български.

Тръбите трябва да бъдат почистени от ръжда

Тръбите трябва да бъдат почистени от ръжда

Тръбите в склада бяха само 6 метра високи. Тъй като височината на оградата е 2,5 метра, е необходимо да погребете още 1,3 метра, а общата дължина на стълбата трябва да е 3,8 метра. За да спестят пари, нарязани на половина за 3-футови парчета и варете малко по-дълго липсва различни скрап, на разположение в икономиката на части за скрап, клапани, тръби от различни парчета. След това всичко беше почистено, грундирано и боядисано.

Монтаж на стълбове

Първият, който постави два ъглови поста. Ямите бяха пробити с тренировка, купена в магазина. Почвата е нормална, като дълбочината на дупката от 1,3 метра отнема около 20 минути.

Бур за дупки под полюсите

Бур за дупки под полюсите

Първият стълб беше изложен хоризонтално и така се издигна над земята до височина 2,5 метра. За да изложиш втория, беше необходимо да отблъснеш височината. Използва се нивото на водата. Попълнете го така, че да няма мехурчета - от кофата, а не от кранчето, в противен случай ще лежи.

Поставихме втория пост върху ремонтираната марка (тя беше поставена върху бара, която беше поставена до дупката) и бетонирана. Когато циментът беше хванат, се опъна един ствол между колоните, по който всички останали бяха подравнени.

Технологията на изливане се използва стандартно: в дупката е монтиран валцуван покривен материал два пъти. Вътре поставете тръбата, изсипана с бетон (M250) и изложена вертикално. Нивото бе контролирано от отвесна линия. Правилно поставени полюси - това е много важно, в противен случай цялата ограда ще се изкриви.

В процеса на работа няколко пъти се оказа, че бетонът се излива не в рамките на валцувания покривен материал, а между него и стените на ямата. Беше малко удоволствие да го извадя оттам, защото изпъкналата част беше нарязана на листенца, прикован на земята с големи нокти. Проблемът беше решен.

Така че фиксираха рубеола

Така че фиксираха рубеола

След като бетонът беше иззет, преносимият кофраж беше направен от дъски, покрити с дебел филм. С тяхна помощ те изляха една сос. За да го направим по-силни, в долната част на полюсите от двете страни са заварени пръти на арматурата. Беше поставен кофраж около тях.

Профилактика за смола

Профилактика за смола

Настройка на скока

Пречистени, грундирани и оцветени тръби за напречни греди бяха нарязани и заварени. Разпилява се между стълбовете. Те също са досадни да се постави на ниво за укрепване е по-лесно.

Ние правим джъмпери

Ние правим джъмпери

След като заваряването приключи, всички места за заваряване се почистват с телена четка, обработват се с "Anti-rust" и след това се боядисват.

Монтаж на профилирания лист

Тъй като горният скок минава покрай горната част на оградата и се заварява точно до нивото, няма проблеми с изравняването и монтажа на листовете. Най-напред се закрепва по краищата, след това поставя междинните винтове. За да се улесни равномерното им поставяне, нишката беше опъната между крайностите.

Също така инсталирани крепежни елементи - също красиви

Също така инсталирани крепежни елементи - също красиви

След това вратата е заварена и закрепена. Като окончателно докосване - монтирано върху допълнителните елементи - U-образен профил, който затваря горната част на оградата и запушва тръбите.

Окончателният изглед на оградата, направен от профилен лист, направен самостоятелно

Окончателният изглед на оградата, направен от профилен лист, направен самостоятелно

Както разбирате, няма нищо особено сложно. Важно е да настроите точно полюсите и да заварявате рамката. Това е основната задача. Много време - около 60% се изразходват за подготовката на тръби - почистване, грундиране, боядисване.

Ограда от профилиран лист с тухлени стълбове

Профилираните в комбинация с колоните на тухла изглеждат твърди

Профилираните в комбинация с колоните на тухла изглеждат твърди

Разбира се, оградата с тухлени стълбове изглежда по-декоративна. Ако желаете, можете да го направите, но това ще отнеме повече време. Има две възможности:

  • Направете пълна основа на лентата. Но това е дълго и скъпо. При добре изцедени почви е възможно да се направи основата на плитко полагане, на погребални площадки е необходимо да се копае под дълбочината на замръзване на почвата. И макар че лентата няма да бъде широка, има много работа - изкопаване на окоп през цялата дължина на оградата, поставяне на кофража, плетене на армировката, изливане и след това завършване. Над поставени тухлени стълбове. Издръжлив, надежден, но скъп.
  • За да направите по описаната по-горе схема: носещи колони със скоби. Около стълбовете лежаха тухли. Този метод е по-евтин. За това как да се половете от тухли прочетете тук.
Схематично представяне на ограда с тухлени стълбове

Схематично представяне на ограда с тухлени стълбове

Цялата технология е една и съща, само армировката ще се изисква по-твърда - два колана с две пръти с диаметър 10-12 мм. В колоните ще бъде необходимо да се монтират вградените елементи, към които ще бъдат прикрепени водачите. Техните (ипотеки) могат да бъдат заварени към тръбата, след като тя е изложена и хвана хоросана.

Снимка на дизайн на огради от proflista

Често профилът се комбинира с коване, понякога се заварява рамка от профилна тръба, в нея се монтира гофриран лист и всичко това е украсено с метални шарки - ковани или заварени. Друга възможност е да направите оградата нестандартна - да зададете вълната не вертикално, но хоризонтално. Малка, привидно промяна, но различна. Някои идеи в фотогалерията са по-долу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 7