Kako izračunati število odsekov radiatorjev

Pri nadgradnji ogrevalnega sistema se poleg zamenjav cevi spreminjajo tudi radiatorji. In danes so iz različnih materialov, različnih oblik in velikosti. Kaj ni manj pomembno, imajo drugačen prenos toplote: količina toplote, ki lahko prenaša zrak. To se upošteva pri izračunu odsekov hladilnika. 

Prostor bo toplo, če bo količina toplote, ki izgine, nadomestila. Zato se pri izračunih upoštevajo toplotne izgube prostorov (odvisne so od podnebnih območij, stenskega materiala, izolacije, okenske površine itd.). Drugi parameter je toplotna moč enega odseka. To je količina toplote, ki jo lahko daje pri največjih sistemskih parametrih (90 ° C na vstopu in 70 ° C na izhodu). Ta značilnost je nujno navedena v potnem listu, ki je pogosto prisoten na embalaži.

Izračun števila odsekov radiatorjev - upoštevajte značilnosti prostorov in sistemov

Izračunajte število odsekov radiatorjev z lastnimi rokami, upoštevamo posebnosti prostorov in ogrevalni sistem

Ena pomembna točka: pri samih izračunih upoštevajte, da večina proizvajalcev navaja najvišjo vrednost, ki so jo prejeli v idealnih pogojih. Zato je vsaka zaokrožena v veliki zabavi. Pri nizkotemperaturnem ogrevanju (vstopna temperatura pod 85 ° C), si prizadevajo pridobiti toplotno moč za ustrezne parametre ali narediti preračun (opisano spodaj).

Izračun površine

To je najpreprostejša tehnika, ki omogoča približno oceno števila odsekov, potrebnih za ogrevanje prostora. Na podlagi številnih izračunov so izpeljane norme za povprečno moč ogrevanja enega kvadratka površine. Da bi upoštevali podnebne značilnosti regije, sta bili v SNiPe predpisani dve normi:

 • za regije osrednje Rusije je potrebno od 60 W do 100 W;
 • za površine nad 60 ° je stopnja ogrevanja na kvadratni meter 150-200 vatov.

Zakaj so norme dane tako široko? Da bi lahko upoštevali materiale sten in stopnjo izolacije. Za hiše, izdelane iz betona, upoštevajte najvišje vrednosti, za opeko je mogoče uporabiti medij. Za izolirane hiše - najmanjši. Druga pomembna podrobnost: te norme izračunavamo za povprečno višino stropa - ne več kot 2,7 metra.

Kako izračunati število odsekov radiatorja: formula

Kako izračunati število odsekov radiatorja: formula

Če poznate območje prostora, pomnožite svojo porabo toplote, ki je najbolj primerna za vaše razmere. Skupno izgubite toploto sobe. V tehničnih podatkih za izbrani model radiatorja poiščite toplotno moč enega odseka. Skupna izguba toplote se deli z močjo, dobi svojo številko. Lahka je, ampak da bi bila jasnejša, dajmo zgled.

Primer izračuna števila odsekov hladilnika po površini prostora

Soba v kotu 16 m2, v srednjem pasu, v opečni hiši. Namestite baterije s toplotno močjo 140 vatov.

Za opečno hišo v sredini območja segrevamo toplotno izgubo. Ker je soba kotna, je bolje, da vzamemo večjo vrednost. Naj bo 95 vatov. Potem se izkaže, da za ogrevanje prostora potrebuje 16 m* 95 W = 1520 vatov.

Zdaj upoštevajte število: 1520 W / 140 W = 10,86 kosov. Zaokroženo, se izkaže 11 kosov. Potrebno bo namestiti toliko delov radiatorjev.

Izračun grelnih baterij za območje je preprost, vendar daleč od idealnega: višina stropov se ne upošteva v celoti. Pri nestandardni nadmorski višini uporabite drugačno tehniko: po prostornini.

 Baterije računajte po prostornini

V SNiPe so norme za ogrevanje enega kubičnega metra prostora. Dane so za različne vrste stavb:

 • za opeko na 1 m3 Zahteva 34 vatov toplote;
 • za panel - 41 W

Ta izračun odsekov radiatorja je podoben prejšnjemu, le zdaj ne potrebujemo območja, vendar obseg in norme prevzamejo drugi. Volumen se pomnoži z normo, dobljena slika se deli s močjo enega dela radiatorja (aluminij, bimetalni ali litoželezni).

Formula za izračun števila odsekov radiatorja po prostornini

Formula za izračun števila odsekov po prostornini

Primer izračuna po prostornini

Na primer, izračunamo, koliko razdelkov na 16 min višino stropa 3 metre. Stavba je zgrajena iz opeke. Radiatorji imamo enako moč: 140 W:

 • Našli smo količino. 16 m2 * 3 m = 48 m
 • Upoštevamo potrebno količino toplote (norma za opečne stavbe je 34 W). 48 m3 * 34 W = 1632 vatov.
 • Določite, koliko oddelkov potrebujete. 1632 W / 140 W = 11,66 kom. Zaokrožimo, dobimo 12 kosov.

Sedaj veste, kako izračunati število radiatorjev na sobo.

Prenos toplote enega odsekov

Danes je obseg radiatorjev velik. Z zunanjo podobnostjo večine se toplotna učinkovitost močno razlikuje. Odvisno od materiala, iz katerega so izdelani, od velikosti, debeline stene, notranjega dela in glede na to, kako konstruirana je konstrukcija.

Zato, natančno rečeno, koliko kW v 1 delu aluminijastega aluminija (bimetalnega litega železa) lahko rečemo samo glede na vsak model. Te podatke označuje proizvajalec. Konec koncev, obstaja velika razlika v velikosti: nekateri so visoki in ozki, drugi so nizki in globoki. Moč dela iste višine istega proizvajalca, vendar različni modeli, se lahko razlikuje za 15-25 W (glej spodnjo tabelo STYLE 500 in STYLE PLUS 500). Še bolj oprijemljive razlike lahko najdemo pri različnih proizvajalcih.

Tehnične značilnosti nekaterih bimetalnih radiatorjev. Upoštevajte, da ima lahko toplotna moč istih višinskih odsekov opazno razliko

Tehnične značilnosti nekaterih bimetalnih radiatorjev. Upoštevajte, da ima lahko toplotna moč istih višinskih odsekov opazno razliko

Kljub temu za predhodno oceno, koliko oddelkov baterij potrebujemo za ogrevanje prostorov, so izločene vrednosti toplotne moči za vsak tip radiatorjev. Uporabljajo se lahko za približne izračune (podatki so navedeni za baterije z osno razdaljo 50 cm):

 • Bimetalni - en odsek namenja 185 W (0,185 kW).
 • Aluminij je 190 W (0,19 kW).
 • Litoželec - 120 W (0,120 kW).

Natančneje koliko kW v enem delu radiatorja bimetalni, aluminij ali litoželezno lahko, ko izberete model in določite velikost. Zelo velika je razlika v litoželezni akumulatorjih. So s tankimi ali debelimi stenami, zaradi česar se močno spremeni njihova toplotna moč. Zgoraj so povprečne vrednosti baterij običajne oblike (harmonika) in tistih, ki so blizu nje. Pri radiatorjih v stilu "retro" je toplotna moč časovno manjša.

To so tehnične značilnosti litoželeznih radiatorjev turškega podjetja Demir Dokum. Šivanje je več kot trdno. Lahko je še več

To so tehnične značilnosti litoželeznih radiatorjev turškega podjetja Demir Dokum. Razlika je več kot trdna. Lahko je še več

Na podlagi teh vrednosti in povprečnih norm v SNiPe je bilo povprečno število odsekov radiatorja ugotovljeno za 1 m2:

 • bimetalni del segreje 1,8 m2;
 • aluminij - 1,9-2,0 m2;
 • litoželezni - 1,4-1,5 m2;

Kako izračunati število odsekov radiatorjev iz teh podatkov? Še vedno je lažje. Če poznate območje sobe, ga razdelite za faktor. Na primer, soba 16 m2,  za ogrevanje je približno potrebno:

 • bimetalni 16 m2 / 1,8 m2 = 8,88 kosov, zaokroženo - 9 kosov.
 • aluminij 16 m2 / 2 m2 = 8 kosov
 • litega železa 16 m2 / 1,4 m2 = 11,4 kosov, zaokroženo - 12 kosov.

Ti izračuni so le približni. Na njih boste lahko približno ocenili stroške nakupa grelnih naprav. Natančno izračunajte število radiatorjev na sobo, lahko izberete model in nato ponovno izračunate številko, odvisno od temperature hladilne tekočine v vašem sistemu.

Izračun delcev hladilnika glede na dejanske pogoje

Še enkrat opozarjamo na dejstvo, da je toplotna moč enega odseka akumulatorja označena za idealne pogoje. Akumulator bo dal toliko toplote, če ima hladilna tekočina na vstopu + 90 ° C, na izhodu +70 ° C, v prostoru pa vzdržuje pri + 20 ° C. To pomeni, da bo temperatura glave sistema (imenovana tudi "delta sistem") 70 ° C. Kaj storiti, če je vaš sistem nad vhodom v ohišje nad + 70 ° C? Ali je potrebna sobna temperatura + 23 ° C? Ponovno izračunajte zahtevano kapaciteto.

Če želite to narediti, izračunajte temperaturno glavo vašega ogrevalnega sistema. Na primer, na dovodu imate + 70 ° C, na izstopu 60 ° C in v sobi potrebujete temperaturo + 23 ° C. Poiščite delte vašega sistema: to je povprečna aritmetična temperatura na vstopu in izstopu, minus sobna temperatura.

Formula za izračun temperaturne glave ogrevalnega sistema

Formula za izračun temperaturne glave ogrevalnega sistema

V našem primeru dobimo: (70 ° C + 60 ° C) / 2 - 23 ° C = 42 ° C Delta za take pogoje je 42 ° C. Nato najdemo to vrednost v tabeli pretvorbe (spodaj) in pomnožimo deklarirano moč s tem koeficientom. Izvedemo moč, ki jo lahko ta razdelek poda za vaše pogoje.

Tabela koeficientov za ogrevalne sisteme z različnimi temperaturami delta

Tabela koeficientov za ogrevalne sisteme z različnimi temperaturami delta

V stolpcih, obarvane v modri barvi, najdemo črto z delto 42 ° C. Ustreza koeficientu 0,51. Zdaj izračunajte toplotno moč 1 odseka radiatorja za naš primer. Na primer, deklarirana moč 185 W, ki uporablja ugotovljeni koeficient, dobimo: 185 W * 0,51 = 94,35 W. Skoraj polovica tega. To je moč, ki jo morate zamenjati pri izračunu odsekov radiatorjev. Samo ob upoštevanju posameznih parametrov v sobi bo toplo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 − = 46