Možni načini priključitve radiatorjev

Hiši je bilo toplo, zato je pomembno pravilno oblikovati ogrevalni krog. Ena od komponent njegove učinkovitosti je povezava radiatorjev. Ne glede na to, ali boste želeli dati iz litega železa, aluminija, bimetalnih ali jeklenih radiatorjev, je pomembno, da izberejo pravi način za povezavo.

Način povezovanja radiatorja vpliva na prenos toplote

Način povezovanja radiatorja vpliva na prenos toplote

Vrste ogrevalnih sistemov

Količina toplote, ki bo radiacijo radiatorja, ne glede na vrsto sistema ogrevanja in vrsto izbranega priključka. Če želite izbrati najboljšo možnost, morate najprej razumeti, kakšni so sistemi ogrevanja in kako se razlikujejo.

Enotna cev

Enosistemski ogrevalni sistem - najbolj ekonomična možnost glede stroškov za montažo. Ker je ta vrsta ožičenja prednostna v večnadstropnih zgradbah, čeprav v zasebnem sistemu takšen sistem ni neobičajen. S to shemo so radiatorji serijsko priključeni na glavno linijo in hladilno sredstvo najprej preide skozi en ogrevalni del, nato gre na vhod drugega in tako naprej. Izhod iz zadnjega radiatorja je povezan z vhodom grelnega kotla ali z dvigalom v visokih stavbah.

Primer enocevnega sistema

Primer enocevnega sistema

Pomanjkljivost te metode ožičenja je nemogoče prilagoditi prenos toplote radiatorjev. Z nastavitvijo regulatorja na katerikoli od radiatorjev boste regulirali preostali del sistema. Druga pomembna pomanjkljivost je različna temperatura hladila na različnih radiatorjih. Tisti, ki so bližje kotelu, zelo dobro počutijo, kar dodatno - postanejo hladnejše. To je posledica serijske povezave radiatorjev.

Dvocevna napeljava

Dvocevni ogrevalni sistem je značilen po tem, da ima dva niti cevovoda - dovod in odvod. Vsak radiator je povezan z obema, torej se izkaže, da so vsi radiatorji vzporedno priključeni na sistem. Dobro je, da vhod vsakega od njih prejme hladilno sredstvo ene temperature. Druga pozitivna stvar je, da lahko namestite termostat na vsakem radiatorju in jo uporabite za spreminjanje količine toplote, ki jo oddaja.

Dvocevni sistem

Dvocevni sistem

Slabost takšnega sistema je, da je število cevi v sistemu ožičenja skoraj dvakrat večje. Toda sistem je enostavno uravnotežen.

Več informacij o zasebnih sistemih ogrevanja hiš lahko najdete tukaj. 

Kje postaviti radiatorje

Običajno so ogrevalni radiatorji postavljeni pod okna in to ni naključno. Naraščajoči tok toplega zraka odreza mraz, ki prihaja iz oken. Poleg tega toplega zraka segreje steklo, ki ne omogoča kondenzacije na njih. Samo zato je potrebno, da radiator zaseda najmanj 70% širine odprtin oken. Samo na ta način okno ne bo megle. Zato pri izbiri moči radiatorjev izberite to, da širina celotne grelne baterije ni manjša od nastavljene vrednosti.

Kako postaviti radiator pod okno

Kako postaviti radiator pod okno

Poleg tega je potrebno izbrati pravilno višino in prostor za hematizacijo za postavitev pod oknom. Postaviti ga je treba tako, da je razdalja do tal približno 8-12 cm. Če jo spustite spodaj, je neprimerno, če ga očistite, če ga dvignete višje, bo mrzlo na noge. Prav tako je razdalja do okenske police urejena - mora biti 10-12 cm. V tem primeru bo toplo zrak prosto prelet čez pregrado - okensko polico - in se dvigne vzdolž okenskega stekla.

In zadnja razdalja, ki jo je treba vzdrževati pri povezovanju radiatorjev, je razdalja do stene. To bi moralo biti 3-5 cm. V tem primeru se bo vzdolž zadnje stene radiatorja dvignilo naraščajoče tokove toplega zraka, se bo stopnja ogrevanja prostora izboljšala.

Kako vgraditi in priključiti radiatorje z lastnimi rokami, ki jih tukaj preberete.

Diagrami povezave radiatorjev

Kako bodo radiatorji ogreti, je odvisno od načina, kako oskrbujejo hladilno tekočino. Obstaja vedno manj učinkovitih možnosti.

Radiatorji s spodnjo povezavo

Vsi radiatorji imajo dve vrsti povezave - stran in dno. Z nižjo povezavo ni razlike. Na voljo sta le dve cevni priključki - vhod in izhod. Skladno s tem se hladilno sredstvo na eni strani prenaša v radiator, na drugi strani pa se izprazni.

Spuščanje radiatorjev za enocevne in dvocevne ogrevalne sisteme

Spuščanje radiatorjev za enocevne in dvocevne ogrevalne sisteme

Natančneje, kje se poveže strežnik in kjer je obratno zapisano v navodilih za namestitev, ki morajo biti nujno na voljo.

Grelne baterije s stransko povezavo

S stransko povezavo možnosti je veliko več: tukaj se lahko dovodni in povratni cevovod poveže v dve cevni priključki, torej štiri možnosti.

Številka opcije 1. Diagonalna povezava

Tovrstna povezava grelnih radiatorjev velja za najučinkovitejšo, je standardna, zato proizvajalci testirajo svoje grelne naprave in podatke v potni list za toplotno moč - za takšno povezavo. Vse druge vrste povezav so manj učinkovite pri zagotavljanju toplote.

Diagramski priključni diagram grelnih radiatorjev z dvocevnim in enocevnim sistemom

Diagramski priključni diagram grelnih radiatorjev z dvocevnim in enocevnim sistemom

To je zato, ker je priključena diagonalna baterija vroča hladilna tekočina na zgornji vhod na eni strani, prehaja skozi celoten radiator in izvira iz nasprotne, spodnje strani.

Številka opcije 2. Enostransko

Kot je razvidno iz naslova, so cevovodi povezani z ene strani - krma od zgoraj, vrnitev - od spodaj. Ta možnost je primerna, kadar je dvižnik nameščen na strani grelnika, kar se pogosto dogaja v apartmajih, ker običajno prevlada ta vrsta povezave. Ko se hladilna tekočina napaja od spodaj, se takšna shema redko uporablja - cevi se ne postavljajo zelo udobno.

Stranski priključek za dvocevne in enocevne sisteme

Stranski priključek za dvocevne in enocevne sisteme

S to povezavo radiatorjev je učinkovitost ogrevanja le nekoliko nižja - za 2%. Ampak to je le, če so deli v radiatorjih malo - ne več kot 10. Z daljšo baterijo je daleč od roba, da se bo slabo ogrevalo ali celo ohladilo. V panelnih radiatorjih, da bi rešili težavo, so postavili pretočne cevi, ki s hladilnim sredstvom dajo malo več od sredine. Isti pripomočki se lahko namestijo v aluminijaste ali bimetalne radiatorje, hkrati pa izboljšajo prenos toplote.

Številka opcije 3. Spodnja ali peta povezava

Od vseh možnosti je najmanjša učinkovitost sedalnega priključka radiatorjev. Izgube znašajo približno 12-14%. Toda ta možnost je najbolj opazna - cevi so običajno postavljene na tleh ali pod njim in ta metoda je najbolj optimalna z vidika estetike. In tako, da izgube ne vplivajo na temperaturo v prostoru, lahko grete radiator nekoliko močnejši, kot je potrebno.

Sedežna povezava radiatorjev

Sedežna povezava radiatorjev

V sistemih z naravno cirkulacijo se ta vrsta povezave ne sme opraviti, vendar s črpalko deluje dobro. V nekaterih primerih ni celo slabše od strani. Samo pri neki hitrosti pretoka hladilne tekočine se pojavijo vrtinčasti tokovi, celotna površina se segreva in prenos toplote se poveča. Ti pojavi še niso bili preučeni do konca, zato je nemogoče napovedati obnašanje hladila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 − = 59