Sistemi ogrevanja plina za zasebne hiše

Cene plina nenehno naraščajo, vendar zaenkrat ogrevanje s to vrsto goriva ostaja eden najbolj poceni. Ampak govorimo o mesečnih stroških - sodobni kotli imajo visoko učinkovitost - 95-98%, kar zmanjšuje stroške. Tudi visoka stopnja avtomatizacije dopolnjuje priljubljenost - lahko hišo zapustite za precej dolga obdobja brez velikega tveganja (če se električna energija ne izklopi). Zato mnogi menijo, da gre za plinsko ogrevanje zasebne hiše.

Plinsko ogrevanje zasebnega doma, medtem ko je še vedno najbolj ekonomično

Plinsko ogrevanje zasebne hiše, medtem ko je še vedno najbolj ekonomično

Kaj je plinsko ogrevanje

Za ogrevanje lahko uporabite dve vrsti plina - glavni in utekočinjeni. Glavni plin se dobavlja pod določenim pritiskom skozi cevi za potrošnike. To je enoten centraliziran sistem. Utekočinjeni plin je lahko dobavljen v jeklenkah različnih zmogljivosti, običajno pa v 50 litrih. Prav tako se vlije v nosilce za plin - posebne zapečatene posode za shranjevanje te vrste goriva.

Približna slika stroškov ogrevanja različnih vrst goriva

Približna slika stroškov ogrevanja različnih vrst goriva

Cenejše ogrevanje - uporaba glavnega plina (brez priključka) je uporaba utekočinjenega plina le nekoliko nižja od uporabe tekočih goriv. To je splošna statistika, vendar jo je treba posebej upoštevati za vsako regijo - cene se znatno razlikujejo.

Ogrevanje vode

Tradicionalno zasebne hiše naredijo ogrevalni sistem vode. Sestavljajo ga: