Mast za umivaonik rublja strojeva za pranje

Mast za umivaonik rublja strojeva za pranje

Perilica je obično kupljena s očekivanjima da će trajati najmanje desetljeće, ali to se ne događa uvijek. Vijek trajanja perilice ovisi o mnogim čimbenicima: dobroj vjeri proizvođača, učestalosti korištenja i usklađenosti s pravilima rada.

Nježno skrb uključuje ne samo izbor kvalitetnih proizvoda za pranje, pravodobno čišćenje i sprečavanje stvaranja ljestvice, već i praćenje stanja unutarnjih elemenata stroja za pranje rublja.

Njega perilice - Mast za brtve ulja

Jedan takav element je omentum. O tome što je i kako ga održavati u funkciji, možete naučiti čitajući ovaj članak.

Što je omentum i zašto je smeared?

Pločica za punjenje (ili, kako se to ispravnije naziva, kutija za punjenje) je detalj mehanizma koji služi kao brtveni element između dva dijela, od kojih je jedan pokretljiv, a drugi nije. Epiploon je obično izrađen od gume, tako da ne samo da se zbijava, nego i brtvi zglob.

Omentum za perilicu rublja

U stroju za pranje su potrebne uljne brtve kako bi se ležajevi zaštitili od ulaska vode. Nalaze se na brončanu čahuru, koja je zauzvrat fiksirana duž poluaksasa. Brtve se moraju mijenjati zajedno s ležajevima, tako da spoj uvijek ostaje nepropusan i zapečaćen.

Epiploon i ležaj za perilicu rublja

Poluosovina je rotirajuća osovina na kojoj su spremnik i bubanj stroj za pranje fiksirani. Rotirajući, osovina dodiruje unutarnju površinu kutije za punjenje. Stalno je izložen trenju, ovaj dio brzo se istroši. Da bi se taj proces usporio, koristi se posebna mast za kutije za punjenje, što osigurava klizanje, čime se smanjuje trenje. Ako se mazivo ne ažurira na vrijeme, uljna brtva će se sušiti i početi strujati kroz vodu, što će dovesti do propadanja ležaja i kvarova u perilici rublja.

Epiploon i ležaj na semiaksi bubnja stroja za pranje rublja

Zahtjevi za podmazivanje

Postoji kategorija vlasnika strojeva za pranje rublja, koji umjesto specijaliziranih skladbi za skrb o punjenim kutijama vole koristiti narodne lijekove, na primjer, biljno ulje ili masti. Takvo rješenje svakako je ekonomičnije, ali nema najbolji učinak na stanje mehanizma.

Stoga vam savjetujemo da koristite samo one proizvode koji zadovoljavaju sljedeće uvjete:

  • Oni su otporni na vlagu, tj. Ne gube svojstva, neprestano su u dodiru s vodom;
  • imaju neagresivnu kemijsku smjesu koja ne uništava površinu kutije za punjenje i metalnu osovinu;
  • otporni su na promjene temperature, nemojte se raspadati i ne gube svoje osobine, grije se;
  • imaju dovoljnu gustoću i viskoznost, tako da ih ne mogu dugo davati vodom.

Mast za pranje strojeva za pranje - zahtjevi

Što je bolje koristiti: savjeti o odabiru

Mast za uljne brtve obično se prodaje u trgovinama specijaliziranima za trgovinu strojevima za pranje rublja ili rezervnih dijelova za različite tipove kućanskih aparata. Cijena ove potrošne stavke može vas neugodno iznenaditi: to je zbog činjenice da je to uska svrha, što je teško naći na tržištu.

Često se proizvođači kućanskih aparata bave proizvodnjom maziva za uljne brtve, koji su namijenjeni izravno za ovu marku strojeva za pranje, ali zapravo su prikladni za sve modele. Većina maziva su međusobno zamjenjivi, samo trebate obratiti pažnju na glavnu komponentu kompozicije. Silikonski i titanski lubrikanti su popularni, koji odbijaju vodu i mogu izdržati temperature do 200 stupnjeva.

Mast za pranje rublja - savjet o odabiru

Upute za uporabu

Da biste zamijenili uljnu brtvu ili osvježili mazivo, najprije morate gotovo potpuno rastaviti perilicu, izvaditi spremnik i izvaditi bubanj iz njega. O tome kako to radimo detaljno smo objasnili u članku "Kako ukloniti ležaj iz bubnja stroja za pranje rublja?".

Promjenom istrošenih ležajeva i brtvila na nove, morate paziti da traju što je dulje moguće. Da biste to učinili, morat ćete pravilno primijeniti masti u kutija za punjenje. Prvo, mazivo se nanosi na vanjsku površinu kutije za punjenje s ravnim, tankim slojem. Zatim nastavljamo s unutarnjim površinskim tretmanom. Ovdje bi sloj trebao biti malo deblji. Nakon toga, umetak se može instalirati na svoje mjesto.

Vizualno i detaljnije, cijeli proces, pogledajte sljedeći video.

Što može zamijeniti mazivo?

Ponekad nije moguće pronaći poseban mazivo za uljne brtve. U ovom slučaju obrtnici ga zamjenjuju s sličnim uljima na bazi ulja, na primjer s solidolom ili litolom. Stručnjaci oprezuju protiv upotrebe tih proizvoda, jer pridonose brzom pogoršanju uljnih brtvila. Takvi maziva se koriste u automobilskim aplikacijama, ali štete kućanskim aparatima više nego dobro. Stoga je bolje trošiti vrijeme i novac na kupnju specijaliziranih proizvoda koji imaju trajni učinak i potpuno su sigurni za perilice rublja.

Korištenje nadomjestaka umjesto specijaliziranih sredstava za podmazivanje kutije za punjenje dovodi do brze razgradnje strojeva za pranje rublja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − = 3