Membrana za plinovitu kolonu

Membrana za plinovitu kolonu

U većini modela plinskih stupova postoji takav detalj kao i gumena membrana, koja se naziva i dijafragma. Smatra se slabim dijelom takve opreme, jer se na kraju istroši i često se razbije u procesu rada grijalice.

sudbina

Dijafragma se ugrađuje u vodenu jedinicu plinskog stupca i odgovara za odvajanje šupljina vodenog regulatora. Glavna funkcija takve membrane je regulacija tlaka vode. Kada se zakreće, to dovodi do pomicanja štapa koji otvara dovod plina na plamenik.

Skupljanje vode plinskog stupca s gumenom membranom

Indikacije za popravak

Tijekom upotrebe kolone, zbog pritiska na membranu i tvrd vode koja ulazi u uređaj, na membrani se pojavljuju male pukotine i područja deformacije. Da biste ih vidjeli, morate ukloniti membranu i pažljivo ispitati. Vrlo često procjena stanja dijafragme i njena naknadna zamjena provode se tijekom godišnjeg održavanja stupca.

Činjenica da je membrana istrošena prije planiranog pregleda, potaknut ćete poteškoće s uključivanjem stupca. Istodobno, najprije morate osigurati da se plin isporučuje na kolonu i da se voda isporučuje s dovoljnim tlakom. Ako vaš stupac koristi piezo-paljenje, očistite pilot plamenik (mlaznice). Ako se nakon takvog čišćenja uređaj ne uključi, najvjerojatnije je membrana oštećena i uređaj mora biti rastavljen.

Ako vaš prebacivanje stupac pojavljuje kroz elektronskim paljenjem baterije, a možete ga uključiti i čuti klikova, onda membrana je u redu, ali problem je najvjerojatnije odnosi na putu plina ili elektrode za paljenje. Kada je uključen, bez klikova, oštećenje membrane je najvjerojatnije uzrok kvara, što je lako vidjeti rastaviti jedinicu.

U nekim stupcima, stanje membrane može se odrediti iz šipke koja kontrolira elektroničku sklopku. Nakon uklanjanja poklopca stupca i otvaranja tople vode, provjerite je li se zaliha kretala. Ako je slučaj u dijafragmi, štap će ostati na mjestu.

U situacijama gdje je oštećenje membrane minimalno, ali s vremenom se povećava i dovodi do puknuća, voda će protok unutar šupljina regulatora vode, što dovodi do toga da aparat ne radi punom snagom. Postupno se smanjuje snaga i zbog toga se stupac potpuno zaustavlja.

Pravovremena zamjena membrane u vodnoj jedinici plinskog stupca će ga zaštititi od lomova

Prekomjerna dijafragma stvara probleme pri uključivanju plinskog stupca

Što će se dogoditi ako zamjena nije pravovremena?

Ako se dijafragma ne zamijeni u vremenu, to može uzrokovati neuspjeh plina u stupcu. Zbog toga će voda biti slabo zagrijana ili će općenito proći kroz izmjenjivač topline bez zagrijavanja.

Stara membrana iz plinskog stupca

Savjeti za odabir

Možete kupiti gumenu membranu umjesto gumene membrane za zamjenu. Takav detalj je elastičniji i služi duže razdoblje (od 10 godina).

Gumena membrana od bijele ili crvene boje je najmanje željena opcija, jer takav dio istroši vrlo brzo. Ponekad se razbija odmah nakon zamjene.

  • Odabirom odgovarajućeg membrane za bojler, plinski, morate uzeti u obzir brand stroj, kao što neki zvučnici instaliran oko otvora, a drugi - dijelovi s prilično kompleksnog oblika.
  • Ako niste pronašli okrugli dijafragmu za svoj stup, možete kupiti i instalirati sličnu veličinu komada za stupac drugog proizvođača, na primjer, membranu promjera 73 mm.
  • Ako vam je stupac poslužio više od pet godina, odmah kupite membranu s plastičnim dijelovima koji se nalaze uz nju (tijekom vremena, plastifikatori se ispiru iz njih, što dovodi do lomljivosti).

Membrane za plinske kolone - preporuke za izbor

zamjena

Da biste promijenili oštećenu membranu u grijaču protoka, prilično je stvar s vlastitim rukama:

  • Odvojite priključak vode i plina na jedinicu.
  • Otvorite slavinu za toplu vodu kako biste smanjili tlak.
  • Uklonite poklopac stupca odvrštajući vijke za pričvršćenje.
  • Pronađite regulator vode kroz hladnu vodovodnu cijev.
  • Odvijte matice koji pričvršćuju regulator vodovodnim cijevima, kao i vijke koji učvršćuju dio plinskog dijela.
  • Skinite regulator i rastavite ga.
  • Nakon zamjene membrane montirajte stupac obrnutim redoslijedom.

Vizualno, cijeli proces zamjene membrane, vidi sljedeći video.

Gdje kupiti?

Kupnja membrane moguće je u servisnim centrima proizvođača plinskih stupova, ali su cijene, u pravilu, prilično visoke za takve trgovce. Opsežne verzije membrana prodaju se u lokalnim trgovinama i trgovinskim podovima na Internetu.

Membrane za plinske kolone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 − 14 =