Stroj za pranje pod pritiskom: sve o senzoru razine vode

Stroj za pranje pod pritiskom: sve o senzoru razine vode

Većina korisnika perilica ne zanima uređaj uređaja i dijelove. Kada stroj, bilo Bosch, LG ili Ardo, ne uspije, pozivaju čarobnjaka za brzo rješavanje problema. Ako iz bilo kojeg razloga vlasnik stylalke želi sami popraviti, najprije mora razumjeti načela uređaja.

U mnogim slučajevima, kvar se može povezati s tlačnim prekidačem, pa je za samoporučivanje važno znati kakav je to dio, kakav je njegov kvar i može li se popraviti.

pressostat u radnom stanju

Što je ovo?

Takav detalj kao tlačne sklopke na bilo koji stroj za pranje rublja, da li je oprema marka Electrolux, Samsung, Indesit, Zanussi, Ariston, Candy, ili bilo koji drugi proizvođač. Glavna funkcija ovog elementa u perilici je odrediti prisutnost vode u spremniku i njegovu razinu. Zato je drugi uobičajeni naziv za takav detalj "senzor razine vode".

U nedostatku modula prekidač regulatorom tlaka ne može utvrditi je li upisali u spremniku za vodu i koliko je to već unutar stroja. Osim toga, različiti programi zahtijevaju različite količine vode, koji bi također trebali biti regulirani pritisnim prekidačem.

Senzor je sam zaobljeni komad plastike, na koji su spojene žice. Također, tlačna cijev iz tlačne posude pristupa mjeraču tlaka.

Princip tlačne sklopke je da se nakon skupljanja vode u ovom spremniku poveća tlak, što je poticaj za zatvaranje ili otvaranje kontakata u releju.

senzor razine vode

puni spremnik za pranje rublja

tlačni prekidač u stroju za pranje rublja

podešavanje

Za pravilan rad senzora razine trebao bi biti postavljen, ali to nije vlasnikova odgovornost stroja za pranje rublja nego proizvođača, budući da se prilagodba provodi i provjerava na mjestu proizvodnje. Međutim, postoje situacije kada vlasnik opreme želi promijeniti postavke tlačne sklopke. To se može izvesti zakretanjem vijaka za podešavanje koji se nalaze na dijelu.

standardni senzor razine vode

Koji čimbenici mogu ukazivati ​​na kvar?

Činjenica da se kvar pranja može uzrokovati problemom s tlačnim prekidačem upućuju na takve simptome:

  • Voda nije ušla u spremnik, ali stroj se počeo prati. Posljedica ove situacije je obično izgaranje grijača, jer grijač mora raditi u vodi.
  • U spremniku nije bilo dovoljno vode.
  • Stroj je bio pun vode.
  • Pranje je završeno, a voda je još uvijek u spremniku, tako da ste nakon cijeđenja izvadili mokro rublje iz stroja.
  • Ciklus ispiranja se ne uključuje.
  • Osjećate miris spaljivanja koja dolazi iz spremnika.

simptomi neispravne perilice

Provjerite postoji li mogućnost servisiranja

Ako sumnjate da senzor razine vode ne funkcionira, nemojte odmah navaliti na novu. Najprije provjerite je li prekidač tlaka pogrešan. Da biste to učinili, uklonite dio s uređaja koji je prethodno odspojen s mreže. Obično se ovaj senzor nalazi na bočnoj stijenci uređaja bliže njegovom gornjem dijelu. Dakle, vaša prva akcija trebala bi biti odvojiti gornji poklopac.

uklanjajte poklopac iz perilice

oslobađanje tlačne sklopke

Odvijte vijke koji ga drže, gurnite poklopac od sebe i uklonite ga. Nosač senzora koristi 1-2 vijke, koje morate odvrnuti. Također je potrebno odvojiti kontakte i crijevo od pritisnog stola odvrimčivši stezaljku pomoću kliješta.

Nakon toga provjerite senzor pomoću crijeva duljine oko 10 centimetara čiji promjer treba biti isti kao i cijev koja je uklonjena iz stezaljke. Stavite jedan kraj ovog crijeva na usisnu cijev i drugi udarac, primjenite pritisni prekidač na uho. Trebali biste čuti nekoliko klikova (jedan do tri, ovisno o perilici), što ukazuje na rad senzora. Ako je tišina unutar pressostata, onda to ne radi.

Također za ispitivanje, možete koristiti multimetar za mjerenje provodljivosti. Pomoću servisnog prekidača, promijenit će se s povećanim tlakom zraka.

Vizualno, možete vidjeti postupak provjere pritisne sklopke za učinkovitost u sljedećem videozapisu.

popravci

Nakon uklanjanja kompresora iz stroja za pranje, prije svega potrebno je pogledati je li senzor oštećen, a također i procjenu cjelovitosti crijeva. Osim toga, važno je provjeriti postoji li začepljenje unutar cijevi. Zamijenite oštećenu cijev novom, i ako je začepljena, mora se očistiti. Zatim pregledajte kontakte tlačne sklopke i po potrebi ih očistite.

popravak tlačne sklopke

Zamjena novom

Ako ste uvjereni da je senzor razine stvarno neispravan, morat će ga zamijeniti novim dijelom. Možete kupiti novi pressostat u redovitoj trgovini i na Internetu. Da biste to učinili, trebate znati samo marku i model stroja za pranje rublja ili pogledati svoj neobrađeni broj pritiska.

Prilično je lako instalirati novi senzor. Najprije se stavlja cijev na koju su spojeni kontakti, nakon čega je pritisni prekidač postavljen na njegovo mjesto u stroju za pranje rublja. Dalje, ostaje samo za pokretanje uređaja i provjeriti radi li novi senzor.

vodeni stroj Bosch

mjesto tlačnog prekidača u perilici rublja

Više detalja o radu pressostata možete pronaći u ovom videu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 − = 23