Uređenje bušotine: kuca (otvorena i zatvorena)

Dobro u zemlji, a ponekad iu blizini kuće - nužno. Ali samo betonski prsten koji izlazi s tla s nekim poklopcem ne zadovoljava izgled, a udobnost korištenja je niža od prosjeka. Kako bi se ispravila situacija, potrebno ga je pročistiti i staviti vrata koja će olakšati podizanje vode. Prodaje gotove ograde koje se prodaju - s krovom i ovratnikom, ali oni ili cijena su čvrsti ili izgledaju jadno. Stoga je najčešće kuća sama za sebe. Zatim možete staviti svoju maštu i organizirati sve što vam treba. 

Vrste kućica i njihovih zadaća

Primarni cilj kućice je zaštititi vodu od ulaza različitih tvari - prašine, lišća i drugih sličnih kontaminanata. To zahtijeva uski poklopac. Otvorene bušotine su moguće samo za tehničku vodu - za navodnjavanje. U druge svrhe, voda se ne može koristiti. Dakle, ako planirate barem prati posuđe, dobro treba čvrsto zatvoriti.

Poklopac na bušotini mora biti čvrst

Poklopac na bušotini mora biti čvrst

Također moraju biti zaštićeni od bilo kakvog taloženja: kiše i vode rastopiti nositi sa sobom vrlo prljavu vodu s otopljenim gnojiva, životinjskog otpada, različitih ostataka i nečistoća. Njegov ulazak u bušotinu obiluje ozbiljnim onečišćenjem. Da bi se zaštitili od oborina, napravite krov, najčešće - kopčica - tako da je lakše ukloniti kišu.

Drugi cilj kuće je zaštititi od stranaca ili, barem, osigurati sigurnost djece. Da biste to učinili, zaključajte ili zaključajte brave.

Mogućnost zatvorene kuće za dobro

Mogućnost zatvorene kuće za dobro

Za podizanje vode bilo je lakše instalirati police i vrata - u najjednostavnijem slučaju, rotirajući trupac s ručkom na koju je lanac pričvršćen. I sve to zajedno treba i dalje zadovoljiti oči vlasnika, ali istodobno zahtijevati minimalnu brigu.

Otvoreno ili zatvoreno

Kao što možete vidjeti na slici, kuća za bunar može biti otvorena i zatvorena. Jeftiniji i lakši za otvaranje: dobro se može ukloniti kamenom ili drvom, poklopcem, policama i krovićima - od drveta ili metala - koji će biti jeftiniji. Materijali s ovom strukturom zahtijevaju minimalno. Postoji samo jedan "ali" - zimi u tako dobroj vodi može zamrznuti. Ako ga ne namjeravate koristiti na hladnoći - bez problema.

No, za zimsku upotrebu potrebna je toplana kuca. Ali čak i tada se može otvoriti:

 • kupiti polistirensku pjenu "ljusku" za bušotinu - to su pravilna veličina, popravite ga, a na vrhu je već stavio doradu;
 • preklapanje prstena i poklopca izrađuju se od nekoliko slojeva drva, a ploče za ležanje u različitim smjerovima preklapaju zglobove.
Zatvorena kuća za dobro

Zatvorena kuća za dobro

Druga je mogućnost napraviti zatvorenu kuću. To je nešto veće od prstena. Postojeći zračni sloj već je dobar izolator topline, ali još je uvijek moguće poboljšati zaštitu polaganjem prašine s pjenom, na primjer.

Što učiniti

Izbor izgleda ponekad traje dugo. Posebno "lijepa" polovica čovječanstva ima "želju" za ukrašavanje bunara, gledajući kroz brojne mogućnosti dizajna i trošeći puno vremena to radeći. Zapravo, sve je jednostavno: ako postoji kuća i nalazi se bušotina, vrijedi ga napraviti u istom stilu i, ako je moguće, u istoj boji. Slažem se, izgleda dobro.

Kućica je dizajnirana u istom stilu kao i kuća

Kućica je dizajnirana u istom stilu kao i kuća

Što ako je kuća cigla ili ožbukana? Odaberite završetak koji odgovara stilu web-lokacije. Ako je ovo jedna od prvih zgrada na web mjestu, učinite to kako vam se sviđa.

Često se postavlja pitanje: napraviti metal ili drvo. Drveni izgled, naravno lijep. No, bez brige, brzo izgubiti svu privlačnost i postati siva i ružna. Ako se ne bojiš mogućnosti redovito, barem jednom godišnje, obnovite zaštitni sloj (uklonite staru boju, ponovno obrišite), napravite od drva. Ako ovo nije za vas, izradite ga od metala. Cijela konstrukcija ili samo okvir je vaš izbor. Gornja je varijanta: kostur od zinziranog metalnog profila, obložen sporednošću. Pogotovo ako je kuća završena na isti način.

Sporedna kuća za bunar

Sporedna kuća za bunar

Kao što razumijete, postoji mnogo mogućnosti. Izaberite prvi tip - otvoreno zatvoreni, zatim materijali i završite okusom, razumijete dizajn, napravite kuću za dobro s vlastitim rukama.

Ovdje je opisana organizacija akvedukta iz bušotine. 

Prolivena za dobro s poklopcem - otvorena kuća

Strukturno, uređaj je jednostavan: postoje dva stalka koja se nalaze jedna nasuprot drugoj. Oni služe kao potpora za krovište, kao i vrata koja su pričvršćena na njih - uređaj za podizanje kante s vodom. Crtež otvorene kuće s dimenzijama prikazan je na donjoj slici.

Crtež dobro s poklopcem i ovratnikom

Crtež dobro s poklopcem i ovratnikom

Imajte na umu da se stalci mogu iskopati nakon završetka bušotine. Ovisno o tome, redoslijed radova se mijenja, ali dizajn u svakom slučaju ostaje isti.

Stalci koji podupiru krovište mogu se nalaziti unutar ljuske prstena izvora ili van

Stalci koji podupiru krovište mogu se nalaziti unutar ljuske prstena izvora ili van

Na proizvodnji pjesama na mjestu je napisano ovdje, možete pročitati o klupe ovdje.

Kako napraviti baldahin

Najprije se montira baldahin. Izradite dva bočna trokuta prema potrebnim dimenzijama. Na crtežu se na vrhu daje samo približno širenje dviju ekstremnih točaka. Ako je potrebno, možete učiniti više. Duljina krovišta ovisi o tome gdje su stoji - blizu bunarića ili iza obloge. Približne veličine krovišta s promjerom prstena od 100 cm prikazane su na donjoj slici.

Proširite dimenzije promjera 100 cm

Dimenzije bušotine promjera 100 cm

Struktura se može sastaviti od pocinčanog profila, metalne profilne cijevi ili drvenog greda. Da biste spriječili savijanje profila, učvršćuje se na mjestima za pričvršćivanje - možete staviti drvenu šipku ili metalni kutak.

Kako bi se osiguralo da kiša ne pada unutra, širenje mora biti učinjeno puno više od veličine klita - barem 20 cm sa svake strane.

Krov iznad bušotine mora biti mnogo veći od promjera

Krov iznad bušotine mora biti mnogo veći od promjera

Ako su police pričvršćene izravno na betonski prsten, redoslijed rada je nešto drugačiji. Prvo, okvir koji pokriva prsten sastavljen je. Na fotografiji je napravljen od ploče debljine 30 mm. Stalci su također izrađeni od iste ploče, pričvrsna točka na beton je ojačana slojevima. Oni također igraju dekorativnu ulogu.

Ako se krovište pokazalo teškim, preporučljivo je koristiti šipku veće debljine, inače ne može izdržati opterećenje.

Okvir za bušotinu

Okvir za bušotinu

Nakon toga krov se skuplja na šalteru. Moguće je napraviti trokuta na licu mjesta, ali je praktičnija pripremiti ih unaprijed, sastaviti sustav za kosu, au gotovom obliku staviti je na police.

Skupljeni, ali ne i obrubljeni

Skupljeni, ali ne i obrubljeni

Sljedeća - završetak. Šivanje ploče, obloga, krovnog materijala. Ne zaboravite da se ploče, ako se koriste sirovom, nakon nekog vremena osuše, između njih će se stvoriti pukotine do debljine 5 mm. Ni od čega zdravlja tada ne govorimo, a kiša će pasti i prašina ... Koristite suho za glačanje - nije jako dobar - u vlažnim vremenskim uvjetima da nabubri, podnice „će val”. Općenito, ako želite imati čistu vodu, izgradite kuću s vratima - zatvorena. Postoji mogućnost štednje vlage od zagađenja.

Krov za dobro s vlastitim rukama: crteži i dimenzije

Krov za dobro s vlastitim rukama: crteži i dimenzije

Kako izgraditi zasipac sa svojim rukama ovdje pročitati.

Zatvorena kuća za dobro s vlastitim rukama

To je pitanje takve varijante zaklona za dobro - s vratima. Ako još uvijek postoji poklopac, kao da nema prašine.

Dobro zatvoreno

Dobro zatvoreno

Kostur je konstruiran, zatim je stavljen na glavu bunara i pričvršćen sidrenim vijcima.

Kuća za dobro vlastite ruke

Kuća za dobro vlastite ruke

 1. nosač stupca od 100 x 200 mm
 2. kratki potporni stupovi izrađeni od iste šipke 100 * 200 mm
 3. Montažni snop 30 * 60 mm
 4. trokutaste zrake

Okvir se montira, uz pomoć kratkih šipki pričvršćenih na prsten. Nakon što nastavimo s okupljanjem palete. Sakupite podnice od ploče 30 x 100 mm ili tako. Okvir je prekriven pločama ili lima, na primjer vodootporna šperploča.

Redoslijed okupljanja kuće za bunar

Redoslijed okupljanja kuće za bunar

Da biste dobro držali vrata, možete staviti dodatnu kososiniju. Vješamo vrata - jedan ili dva, po volji. Da biste lakše kretali dolje, crteži su s dimenzijama.

Mala kuća za vlastite crteže s dimenzijama

Mala kuća za vlastite crteže s dimenzijama

Pod istom shemom, možete napraviti krov za kuću od metala. Ako postoji stroj za zavarivanje, može se koristiti profilna cijev. Pogodnije je popraviti završni materijal.

Kako napraviti potpuno zatvoreni okvir

Možete sakriti betonski prsten u kući. U tom slučaju, vrata se obično postavljaju odvojeno, a zatim se okviri okupi. Dimenzije su odabrane tako da dizajn slobodno pokriva prsten. Visina - iznad vaše visine centimetara za 20: tako da možete sigurno saviti i izvaditi kantu.

Takav sklonište za dobro izrađen od pocinčanog profila za gipsane ploče, metalne pločice i sporedni kolosijek

Takav sklonište za dobro izrađen od pocinčanog profila za gipsane ploče, metalne pločice i sporedni kolosijek

Od profila od plemenitog metala, pocinčani. Iz vodiča prikupljamo dva identična okvira - "pod" i gornju razinu prstena. Pridružili su ih stalcima (profil za police). Rezultat je bila kocka s popunjenim bočnim zidovima.

Montaža okvira

Montaža okvira

Na profilu vodilice odrežavamo strane, "leđa" ostavlja cjelinu. Tako možete napraviti trokut. Popravljamo stalak, koji je jednak visini cijele kuće. Ako želite imati jednake nagibe, postolje je pričvršćen na sredini. Moguće je strmom padinu naginjati, a postolje se kreće 15-20 cm od središta.

Ispravljeni profil postavljamo na fiksno postolje. Dobivamo jedan od elemenata sustava raftera. Ista operacija je učinjena s druge strane. Rezultirajući vrhovi trokuta pridružuju se poprečnom trakom.

Priprema za vrata

Priprema za vrata

S bočne strane vrata dodajemo police - s dvije strane. Bolje ih je ojačati - staviti unutar drvenih blokova i pričvrstiti vijcima.

Početak instalacije krova

Početak instalacije krova

Fiksiramo krovni materijal, na primjer profilni list, s šperpločom. Šperploča se zatim položi i naliježe u mekane pločice - tko ima kakvu tehnologiju. "Stop" i bočna strana krova završava se s bilo kojim materijalom. Želite - možete drvo - podstava, imitacija drva ili drva, želite - sporedni kolosijek.

U ovom slučaju koriste se isti materijali, da se gledaju u kuću: da sve izgleda kao jedan ansambl.

Sporedna kuća za bunar

Sporedna kuća za bunar

Drugi video primjer skupštine iz profila za suhozidom u video formatu.

Ovdje je opisana izgradnja vidikovca od metala.

Izrada prstena bunara vlastitim rukama

Ako je napravljena glava ili nadstrešnica, sivi betonski prsten ostaje vidljiv. Ljubazno nije najatraktivniji, a bilo bi poželjno ukrasiti ga.

Kamena dorada

Najpopularniji način ukrašavanja bunara je završiti kamenom - kamenčićima ili malim šljunkom. Ako je završni materijal više ili manje jasan - za kupnju ili skupljanje, tada ostaje pitanje što se držati. Postoji nekoliko recepata:

 1. Vaga za pločice i prirodni kamen 25 kg + vreća suhe smjese 300 - 50 kg. Svi su pomiješani, u suhom obliku, razrijeđeni u tijesto s vodom. Namočimo kamenje u vodi. Stavili smo tankog sloja na prsten - okomitu traku od vrha do dna, odabrati i stisnuti kamenje, potonuvši ih u otopinu. Kada je napravljen neki komad, dok se otopina ne osuši, kamenje se očisti, šavovi se protrljaju.

  Bunar od kamena

  Bunar od kamena

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 15 = 16