Kako kuhati inverter varjenje: nasveti za začetnike

V zasebni hiši in v državi je stalna potreba kuhati nekaj. Da ne bi se obrnili na profesionalce (in ne plačali), lahko kupite poceni varilni stroj in se naučite sami. Za nakup teh spretnosti je priporočljivo kupiti enosmerne varilne aparate, še posebej varilne inverterje. Imajo majhne dimenzije, tehtajo malo, s svojo pomočjo lahko dobite kakovosten šiv tudi brez veliko izkušenj. Kaj ni manj pomembno, v tej kategoriji so zelo dobre naprave po nizki ceni (5-10 tisoč rubljev). Ker je varilni pretvornik za začetnike - najboljši, ki lahko ponudi trg danes. 

Kaj je varilni pretvornik in kako deluje?

Pretvornik je naprava imenovana saj pretvarja izmenični tok omrežje 220 V s frekvenco 50 Hz, visokofrekvenčnih vibracij A, in nato - na enosmerni tok. Hkrati ima naprava visoko učinkovitost: približno 85-90%, in tudi pri precej visokih obremenitvah, meter "vrti" malo. V vsakem primeru vam ne bo treba plačati zmedenih računov. Poraba bo nekoliko višja kot brez varjenja, vendar ne veliko.

Ta majhna škatla je inverter varilni stroj

Ta majhna škatla je inverter varilni stroj

Večina inverterjev varilnih strojev delujejo iz gospodinjstva 220 V (obstajajo naprave in od 380 V). In to je ena od njihovih prednosti. Poleg tega nimajo praktično nobenega vpliva na to, t.j. ne "napeti" napetost. Kar se tiče sosedov, bodi miren: ne bodo vedeli, da se ukvarjate z varjenjem. Druga pomembna prednost je, da lahko delajo bolj ali manj običajno pod zmanjšano napetostjo. Seveda je treba upoštevati značilnosti, vendar pri 170 V večina od njih še vedno omogoča delo z elektrodo 3 mm. To je zelo pomembno zlasti za podeželska območja, kjer je nizka napetost bolj normalna kot izjema.

Za začetnike je dobro, da je lok varjenje inverterja, lažje je pridobivanje in držanje. In na splošno, glede na veliko brews iz "mehkejših" in lok je "lažje". Torej želite izvedeti, kako kuhati - poskusite najprej varjenje v inverterju.

O izbiri varilnih inverterjev za dom in vikend, ki jih preberete tukaj.

Osnove varilnega pretvornika

Najprej si oglejmo zasnovo varilnega pretvornika. "Polnjenje" se ne bo upoštevalo, videli bomo, kaj je na vrhu in kaj bo treba uporabiti.

Kaj sestavlja inverterjev varilni stroj?

Kaj je stroj za varjenje z inverterjem (Za povečanje velikosti slike, kliknite na desno miškino tipko)

Ta naprava je majhna kovinska škatla, ki, odvisno od moči, tehta od 3 kg do 6-7 kg. Primer je navadno kovinski, nekateri proizvajalci v njem izdelujejo prezračevalne luknje - za boljše hlajenje "polnjenja" (večinoma - transformatorja). Za nošenje je pas, včasih je tudi ročaj: pas je na rami nosilec, če je delo potrebno premikanje.

Na eni od plošč je gumb za vklop ali stikalo. Spredaj so kazalniki moči in pregrevanja. Prav tako so gumbi za nastavitev napetosti in varilnega toka. Tudi na sprednji plošči sta dva izhoda - "+" in "-", na katere so priključeni delovni kabli. En kabel se konča s sponko, ki se obesne na del, druga pa držalo elektrode. Priključek za napajalni kabel je običajno nameščen na zadnji strani. To je vse, pravzaprav.

Pri nakupu razsmernika upoštevajte, da so kabli dovolj dolgi in fleksibilni: primernejši so za delo. Bilo je dovolj dolgo in trdo delo svinca največ pritožb uporabnikov priljubljeno blagovno znamko inverter varjenje "Resanta".

V tem videoposnetku so opisane splošne principe dela z inverterjevim varilnim strojem.

Inverter varjenje za začetnike

Tako kot pri vsakem električnem varjenju pride do taljenja kovin zaradi toplote električnega loka. Pojavi se med varilno elektrodo in kovino zvara. Če želite ustvariti lok, so povezani z nasprotnimi polovicami: ena je napajana "+", druga "-".

Ko priključite elektrodo na "minus" in dele na "plus", se povezava imenuje "direct". Če se elektroda napaja "plus" - povezava je obratna. Obe varianti se uporabljata za varjenje, vendar le za različne debeline kovin: obratno - za varjenje tankih kovin; Ravni - za varjenje debele kovine (debeline več kot 3 mm). Toda to ni absolutno pravilo, včasih pa nasprotno.

Neposredna in obrnjena polarnost povezave na varilnem pretvorniku

Neposredna in obrnjena polarnost povezave na varilnem pretvorniku

Kakšen je razlog za tako ločitev v praksi? Fizika procesa. Elektrode se gibljejo od minus do plus, ko nastane lok. Hkrati pa tudi pozitivno napolnjena površina prenaša svojo energijo in s tem poveča njegovo temperaturo. Ker ta element, ki je povezan s pozitivnim izhodom, se segreje več. Pri varjenju kovin z zadostno debelino jih je treba dobro ogreti, tako da so se zlili in šiv je bil kakovosten. Ker služijo "+". Tanka kovina, nasprotno, lahko pregrejejo in zapisovanje nanj oklepajo "minus" trdne ogrevanja elektrodo, s katero daljši šivanje vstopi staljene kovine.

Pravilno za varjenje kovinskega pretvornika je možno le, če elektroda dobro nadzirate. Če želite to narediti, morate pravilno držati držalo. Kako to storiti, si oglejte videoposnetek.

Kako variti oblikovali šiv

Da bi bil indukcijski varilec bolj razumljiv, upoštevajte, kaj se zgodi, ko se oblikuje šiv. Za zagon navesti, da je varilna elektroda za varjenje kovin sestoji iz kovinskega jedra in speremo - poseben premaz, ki pokriva območje varjenja od stiku s kisikom v zraku. Preberite več o elektrodah za inverterje.

Zdaj v resnici o varjenju. Električni lok se oblikuje tako, da pride v stik z elektrodo in kovinsko jedro (oglejte si, kako luči spodaj levo). Hkrati se začne opekati. Delno se topi, prehaja v tekoče stanje, delno pretvori v pline. Ti plini obkrožajo varilni prostor - varjeno kopel. Ne dopuščajo "zlomitve" kisika iz taline iz zraka. Tisti del prevleke, ki je prešel v tekoče stanje, prekriva staljeno kovino in tako ustvari drugi sloj zaščite. Po hlajenju se pretvori v žlindro, ki pokriva šiv s pluto. Na tej stopnji žlindra ščiti vročo kovino iz kisika.

Kako varjenje poteka v pretvorniku

Kako varjenje poteka v pretvorniku

Toda žlindra in zaščita nikakor niso edini proces, ki poteka in ki ga je treba nadzorovati. Pri varjenju poskrbite, da se spoja dveh kosov kovine enakomerno in zadostno segrevata. Oba dela morata taliti na isti razdalji od roba. Za ogrevanje je bilo enakomerno, morate na isti strani ohraniti enako razdaljo od konice elektrode. Narediti to ni zelo enostavno: elektroda se med varjenjem topi in delci njegovega staljenega kovinskega loka se prenesejo na šiv. Zato je držalo elektrode postopoma potisnjeno bližje delu. Toda tudi to se ne konča z elektrodno varilno tehniko. Prav tako je potrebno napisati nekaj svojih številk - zigzags, kroglice, jelke itd. - s svojim konico. Omogočajo vam širjenje šiva in združitev obeh delov skupaj. Najpogostejši gibi elektrod so prikazani na spodnji sliki.

Gibanje elektrode pri varjenju inverterja: za začetnike, varilci morajo izdelati nekaj gibov v avtomatizmu

Gibanje elektrode pri varjenju inverterja: za začetnike, varilci morajo izdelati nekaj gibov v avtomatizmu

To pomeni, da elektroda mora premakniti iz ene strani na drugo na širino šiva za eno od teh trajektorij, sledijo hkrati za stanje, v katerem je privarjena kopel in nadalje Nižja kot razdalja utekanja elektrode na nosilni deli konstantna. To je težka naloga za tiste, ki se želijo naučiti kuhati kovine. Varilni pretvornik je lažji - lok je konstanten in ne skoči, vendar na začetku morda ne bo uspelo.

V tem posnetku z zelo velikim pojemkom je prikazan postopek prenosa kovinskih delcev iz elektrode v varjeno kopel in način, na katerega se oblikuje.

Kako se naučiti, kako variti kovinski pretvornik

Začnite usposabljanje z vžigom loka. Da bi to naredili, boste morali poleg stroj, kovine (debeline 5-6 mm), druga maska ​​elektroda in gamaše (debele usnjene rokavice) varilec, kot tudi tesen oblačila in obutev iz debele kože - za zaščito pred iskrami in žlindre.

Začnite s priklopom varilnih kablov. Nato vstavite izbrano elektrodo v držalo (najprej vzemite premer MP 3 3 mm - jih lahko zlahka vžge in dobro kuhamo). Po vklopu napajanja nastavite varilni tok (glejte tabelo). Za elektrodo s premerom 3 mm je nastavljen tok 90-120 A. Tok med varjenjem se lahko nastavi. Če vidite, da to ni valjček, ampak le nekaj neprekinjenih črt, ga povečajte. Če je nasprotno, je kovina zelo tekoča in premikanje varjene kopeli je težko, zmanjša. Nastavitve so zelo odvisne od stroja in izbrane elektrode. Zato poskusite, spremenite. Ob izpostavitvi toka, ki je na maski varilca (začetniki bodo lažje delati v maski-kameleon), je mogoče delati.

Splošna priporočila za izbiro premera elektrode glede na debelino kovine

Splošna priporočila za izbiro premera elektrode glede na debelino kovine

Varilni pretvornik za začetnike se začne z učenjem za vžig loka. Obstajata dva načina: večkrat potegnite konico elektrode ali jo udarite kot tekmo. Oba načina dela. Ker boste bolj priročni, ga uporabite. Toda v prihodnosti ne pozabite, da se morate obriti ob liniji šiva - tako da na izdelku ni sledi. Če želite vztrajno vžgati lok, boste morali nekaj časa trenirati in spali več elektrod.

Ko se loka vžge že brez težav, lahko premikate naprej - obvladujete gibanja. Naredite to tako, da se lotite debelih kovinskih valjev. Na kovinski plošči potegnite kredo s kredo, ki bo nadomestila šiv. Potem spustite lok. V kraju, kjer je počival, se je stopil v kovino in prekril s filmom tekoče žlindre. Ta kraj se imenuje varilna kopel. Tukaj je in se morate premikati po črto. Naredite to eno od premikov, prikazanih na zgornji sliki.

Za premikanje kopeli mora biti elektroda rahlo nagnjena, približno pod kotom 50-45 °. Nekdo ima večji kot, nekdo je manj. Na splošno, nagibanje elektrode, spremenite velikost (širino) varjene kopeli. Lahko poskus: v veliko različnih tehnik varjenja, in je pomembno le, da je kakovost šiva, in kako boste to dosegli - vaše podjetje, več, da boste delali za sebe in za sebe.

Obstajata dva glavna delovna mesta elektrode: kota naprej in kot nazaj. Pri varjenju z kotom naprej dobimo manj toplote, šiv bo širši. Ta tehnika se uporablja pri varjenju tankih kovin. Debel zvara, praviloma kot nazaj.

Položaji elektrod med varjenjem in njihovo uporabo

Položaji elektrod med varjenjem in njihovo uporabo

Ampak naklon nagiba ni vse parametre, ki jih boste morali prenesti. Obstaja tudi dolžina loka. To je razdalja od konice elektrode do površine dela. Povprečni lok je 2-3 mm, kratki je 1 mm ali celo precej blizu, dolg je 5 mm in več - dokler se ne odklopi. Praksa se začne z delom na povprečno dolžino loka. Odporen na kovino 2-3 mm. Potem bo šiv izkazalo, gladka in bolje: na prevelika vrzel lok začne galopu, okvare kovinsko ogrevanje, šiv postane zamegljen, nezanesljive povezave. S kratkim lokom se pojavi še en problem: šiv je preveč konveksen zaradi dejstva, da je ogrevalna cona premajhna. To tudi ni dobro, saj so spodrezki - žlebovi vzdolž šiva na delih - zmanjšanje moči sklepa.

Dolžina varilnega loka in njegov vpliv na kakovost zvarov

Dolžina varilnega loka in njegov vpliv na kakovost zvarov

Ob usposobljeni za nekaj časa v polaganje valji različnih gibanj, ti sledi kot valji prejme enako širino, navarjanje kosmiči imajo približno enakih dimenzij, ki jih lahko poskusite kuhati sklepov. Si lahko preberete več o vrstah šive in sklepov, kot tudi njihovo usposabljanje tukaj, in si lahko ogledate še eno lekcijo "varjenje za telebane."

Osnove varilnega pretvornika za začetnike. Potrebujete le vadbo: za aparat boste potrebovali več kot eno elektrodo. Tudi, morda, ne en kilogram. Ko bo roka sama naredila vse premike, se bo zdelo, da se vam zdi precej preprosto.

Če želite to utrditi, poglejte tudi ta video. Tukaj je predlagano, da začnete z malo vadbe roke brez elektrode, ki prakticira gibanje s svinčnikom v roki. Tudi dobra izbira, morda bo za vas bolj sprejemljiva. V tej video lekciji na varilnem inverterju za začetnike je zelo smiselna, enostavna in dostopna je vse, kar je določeno. Če obstajajo dvoumnosti, preglejte. Razumeti, kako pravilno invertirati varjenje. Za začetnike varilce je veliko koristnih.

In nazadnje o nekaterih značilnostih delovanja varilnih inverterjev. Zelo se bojijo prahu, zlasti kovin. Ker je zaželeno, da poleg njih in ne za uporabo Mlin za opravljanje rednega sesanje notranjosti (po garancijskega roka je več). Ni jim priporočljivo delati na dežju ali v vlažnih prostorih. Še zlasti se nanaša na poceni gospodinjske modele. Čeprav imajo zaščito pred električnim udarom, vendar je bolje, da je sploh varen.

Ko izberete elektrode, bodite pozorni na območje njihove uporabe: biti morajo primerni za obratovanje s trenutnim tokom. Pri varjenju pri najvišjem toku ali napetosti je način obratovanja prekinjen. Označena je za vsako napravo v potnem listu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 45 = 55