Kako izbrati najboljši bojler

Rešite problem vroče vode v stanovanju ali zasebni hiši v državi, lahko ogrejete vodo z električnimi grelniki vode. Obstaja več vrst in se odločite, kateri grelnik vode je najboljši za vaš položaj, morate poznati njihove prednosti, pomanjkljivosti in posebnosti vsake vrste opreme za ogrevanje vode. 

Grelniki vode povečujejo udobje življenja

Grelniki vode povečujejo udobje življenja

Kakšni so gospodinjski grelniki vode in kako se razlikujejo?

Prvič, grelniki vode se razlikujejo po načelu delovanja. So:

 • vrsta toka - ogreva vodo, ki poteka skozi napravo;
 • vrsta skladiščenja - voda se segreva v grelniku;
 • Akumulacija pretoka - ima dva načina delovanja;
 • v razsutem stanju.

Kateri grelnik vode je težje reči. Če govorimo o videzu, je glavna zunanja razlika velikost. Akumulacijski modeli so veliki, tekoči - majhni. Ampak velikost ni vse, kar je potrebno za razumevanje, kaj je najboljše za vas. Morate vedeti prednosti in slabosti vsake vrste opreme.

Vrste električnih grelnikov za dom in vikend

Vrste električnih grelnikov za dom in vikend

Kumulativni modeli

Grelnik vode za shranjevanje (drugo ime - kotel) ima kapaciteto trdnih velikosti - od 30 do 200 litrov. V notranjosti je grelni element - grelec. Lahko je ena ali več. Grelne elemente je mogoče povezati vzporedno (vedno delujejo hkrati) ali kaskade (vklopljeni so, kot je potrebno). S kaskadno preklapljanjem je več načinov ogrevanja - za racionalnejšo porabo električne energije.

Veliko več modelov vsebuje termometer za udobno spremljanje temperature vode in termostata za vzdrževanje nastavljene temperature. Želeno temperaturo nastavi termostatni termostat v določenem položaju.

Struktura grelnika vode za shranjevanje

Struktura grelnika vode za shranjevanje

V grelniku za shranjevanje vode vedno obstaja določen volumen vode. Ogreva se z električnimi grelci. Obstajata dve vrsti:

 • TES (Trebrast EelektroHaglomerator). Poceni klasična rešitev. Hitro in enostavno se spreminjajo, v kateri koli specializirani trgovini je na voljo v širokem razponu. Pomanjkljivost je, da se voda segreva za dolgo časa.
 • Spiralni grelni element. Pomembnejši grelci, ki hitro segrejejo velike količine vode, lahko natančno vzdržujejo želeno temperaturo. Vendar so dražji (vpliva na ceno grelnika vode), jih je tudi težje nadomestiti.

Načelo delovanja

Ne glede na vrsto nameščenega grelnika je načelo delovanja grelnika za shranjevanje vode enako. Ko je dosežena nastavljena temperatura, termostat izklopi napajanje, se ogrevanje ustavi. Nadalje se temperatura ohranja v avtomatskem načinu. Ko se voda ohladi do 1 stopinje ali v rezervoarju na račun dodajanja mraza, se ogrevanje vklopi. Takoj, ko je dosežena nastavljena temperatura (natančneje - stopnja nad nastavljeno temperaturo), se ogrevanje ustavi. To je, kako grelniki vode za ogrevanje delujejo z avtomatizacijo. So priročni, ker se ne pregrejejo (če je avtomatizacija v redu) in vedno imate na voljo vročo vodo, ki se ogreva po vaši želji. Takšna oprema ima običajno dva načina delovanja - z ali brez nadzora temperature.

Notranja zgradba kotla

Notranja zgradba kotla

Da bi temperaturo vode ohranili čim dlje, uporabite grelec. Položi se med stene cisterne in lupino. Z dobro toplotno izolacijo, tudi z vročo vodo, telo ostane hladno, nekoliko toplo. Jasno je, če temperatura traja dlje časa, stroški vzdrževanja niso visoki. Tudi če izklopite funkcijo vzdrževanja temperature, bo voda vroča tudi po 24 urah.

Obstajajo zelo preprosti električni grelniki vode, v katerih ni termostata. Ročno stikalo se ročno vklopi / izklopi. Kot veste, v tem primeru obstaja možnost, da bo grelnik vode zavre in ne (če ga pozabite izklopiti).

Obstaja še en odtenek - postopna vključitev grelnikov. Običajno so nameščeni v primeru dveh ali več, prav tako pa se večkrat ogrevajo. Ena - bolj močna, ki vključuje vse grelnike, ostalo je mehkejše - lahko deluje en ali dva grelca, odvisno od njihovega skupnega števila. Za kaj je to? Poleti lahko uporabljate nežno ogrevanje - voda in tako hitro segreje, pozimi običajno uporabite vse grelnike - počakajte manj. Na splošno je možno regulirati hitrost segrevanja kotla. Zmanjšali smo vročo vodo in hitro potrebovali naslednjo serijo - obrnili smo se na polno kapaciteto, ni potrebe - ne morete preobremeniti omrežja tako, da ga obračate na polovično moč.

Kje lahko namestim grelnik vode za shranjevanje, ki ga preberem tukaj. 

Katere materiale izdelujejo tanki in značilnosti njihove storitve?

Rezervoarji akumulacijskih grelnikov vode so iz nerjavečega in navadnega jekla. Običajno jeklo je prekrito z zaščitnimi plasti emajla, nerjaveče jeklo pa jih ne potrebuje. S tega vidika je enostavno reči, kateri grelnik vode je boljši - z rezervoarjem iz nerjavnega jekla. Vendar je tudi dražje. Toda življenjska doba takšne opreme je veliko večja - emajl, celo najboljša kakovost, s časovnimi kosmiči.

Takšen je rezervoar za grelno vodo iz nerjavečega jekla

Takšen je rezervoar za grelno vodo iz nerjavečega jekla

Za podaljšanje življenjske dobe premaza za emajl so magnezijeve anode nameščene v ogrevalne vode za shranjevanje. Potrebujejo periodično zamenjavo - med delovanjem se "talijo", poseben senzor z indikatorjem, prikazanim na sprednji plošči, spremlja njihovo stanje. Status indikatorja spremlja potrebo po zamenjavi anode.

Kako namestiti kotel (grelnik za shranjevanje vode) z lastnimi rokami, glejte tukaj.

Kako izbrati in kaj je bolje

V večini primerov se ogrevalni grelniki vode hranijo v zasebnih hišah ali apartmajih večnadstropnih hiš, kjer ni centralne oskrbe s toplo vodo. Oprema se izbere glede na prostornino rezervoarja. Če vam niso všeč omejitve, lahko računate s hitrostjo 50 litrov vroče vode na člana družine. To bi moralo biti dovolj. V rezervoarju segreje, recimo, do 70 °. Za uporabo takšnega je nerealno, ga boste razredčili. Kot rezultat bo na osebo 100-150 litrov tople vode (odvisno od temperature vode v vodovodni cevi). To je brez upoštevanja dejstva, da se med pretokom ogreva tudi voda.

Iz različnih modelov je enostavno izgubiti

Iz različnih modelov je enostavno izgubiti

O materialu rezervoarjev je jasno: obstaja možnost, je bolje, da shranite električni bojler z rezervoarjem iz nerjavečega jekla. Število načinov delovanja ni tako kritično, ampak tudi dobra izbira, čeprav so takšni modeli zaradi bolj zapletene sheme dražji.

Naslov Kapaciteta rezervoarja Poraba energije Dimenzije (W * D * H) Čas ogrevanja Buck Min / Max tlak Upravljanje Cena:
Electrolux EWH 50 Centurio DL 50 l 433 * 255 * 860 mm 70 min nerjavno jeklo 0,7-6 Bar elektronsko 190 dolarjev
Ariston ABS VLS Evo PW 100 100 l 2,5 kW 506 * 275 * 1250 mm 91 min nerjavno jeklo 0,2-6 Bar elektronsko 185 dolarjev
Atlantik Vertigo 30 30 l 1 kW 490 * 290 * 601 mm 46 min emajl 0,5-6 Bar mehansko 240 $
Thermex Flat Plus IF 80 V 80 l 1,3 kW 493 * 270 * 1025 mm 80 min nerjavno jeklo elektronsko $ 300
Zanussi Smalto ZWH / S 50 50 l 2 kW 470 * 250 * 860 mm 95 min emajl 0,75-6 Bar mehansko 180 $
Gorenje OTG50SLB6 50 l 2 kW 420 * 445 * 690 mm 115 min emajl 0,75-6 Bar elektronsko 155 dolarjev

O podjetju, ki ga je najbolje izbrati. Kateri grelnik vode je najbolje objektivno povedati, da nihče ne more - različne potrebe in zahteve ljudi. Ampak tu je nekaj, kar bi lahko sklepali o izkušnjah z delovanjem. Ljudje se dobro odzivajo na podjetja za skladiščenje grelnikov:

 • Termex. Če govorimo o cenah grelnikov vode z rezervoarjem iz nerjavnega jekla, potem po ceni te družbe ni konkurentov. Kakovost je težko reči, pregledi so drugačni.
 • Resnično. Ni slabih kotlov za ogrevanje, glavna stvar je, da so bili potrošni materiali v vašem mestu.
 • OSO. Zelo dobro, vendar drago.
 • Electrolux (AEG). Dobro znano podjetje s stabilno kakovostjo.

Pretočni grelniki vode

Pretočni grelnik vode ima bolj skromne dimenzije. To je majhna škatla, ki je pritrjena na steno. Tudi v notranjosti je rezervoar s TEN, vendar so njihove dimenzije zelo majhne in TEN-ji so ponavadi v obliki spirale - da bi bolje segrevali tekočo vodo.

Eden od potrebnih elementov je senzor pretoka. Sledi izgledu premikanja vode v napravi (odpre se pipe) in ukazu, da vklopite grelec. Ko se ventil zapre, senzor pretoka izklopi napajanje.

Notranja struktura trenutnega bojlerja

Notranja struktura trenutnega bojlerja

Obstaja tudi termostat, ki določa temperaturo vode. Lahko je vrtljivi tip z lestvico, obstajajo modeli z elektronskim prikazom s tipko ali nadzor nad dotikom.

 Tlačni in nepretenčni neprekinjeni grelniki vode, njihova povezava

Obstajajo dve možnosti za tekoče grelnike vode - sistem in posameznik. Sistem se zruši v dvižne vode hladne in tople vode, ki se imenuje še vedno tlak. Naenkrat lahko ponudite več točk - na primer tuš, umivalnik in umivalnik. Obstajajo sistemski pretočni grelniki vode pri 220 V z relativno majhno porabo električne energije (okoli 8-9 kW), vendar lahko segrejejo majhno količino vode. Obstajajo zelo močne naprave - do 32 kW, vendar so trifazne - za 380 V.

Namestitev sistema (tlaka) pretoka grelnika vode

Namestitev sistema (tlaka) pretoka grelnika vode

Tlačne glave imajo dva velika razreda.

Posamezni pretočni grelniki vode - brez tlaka - so povezani s hladno vodo. Na izhodu imajo prožno cev s šobo ali, kot možnost, pipe za pranje. Te naprave so dobre za čas izklopa sanitarne vode ali kot rešitev problema vroče vode v državi.

Priključitev brezstopenjskega trenutnega bojlerja

Priključitev brezstopenjskega trenutnega bojlerja

Upoštevajte, da se lahko zaporni ventil uporablja samo na oskrbi in bližnji vroči vodi. Priključitev zapornih ventilov na izhodu prej ali slej vodi do porušitve posode, v katerem se voda segreva. To se zgodi, če samodejni izklop vode ne deluje. In ni namenjen sledenju toka vode, in sledi samo njen videz / izguba pri vhodu. Torej, prej ali slej pride do okvare.

Pri povezovanju tlačnih in nestandardnih izvedb je ozemljitev obvezna. Na splošno je zaželeno, da se takšna ločila napajajo z ločeno črto - veliko porabo energije, kombinacijo vode in električne energije - nevarno kombinacijo. Običajno ožičenje morda ne bo preživelo. Zato je potrebna ločena črta od stikalne plošče, na kateri je avtomatska naprava in RCD.

Zakaj potrebujete varnostni ventil za grelec vode, ki ga preberete tukaj. 

Vrsta upravljanja

Obstajajo dve vrsti nadzora vodnih grelnikov pretoka:

 • Hidravlično. Ko je vhod senzor pretoka (prva slika v delu), na signalu, s katerim se grelni element vklopi / izklopi. Slabost takega sistema je, da se vedno vklopi z eno močjo. Nekateri modeli imajo več načinov porabe energije, vendar morajo biti vsakič prisiljeni (pritisnite tipke).
 • Elektronski. Delo nadzira mikroprocesor, ki spremlja stanje naprave z več senzorji. Ti sistemi vam omogočajo, da ohranite želeno temperaturo.

Hidravlični grelniki vode lahko le dodajo določeno število stopinj na temperaturo vode. Kar je točno odvisno od moči grelca, vendar je v povprečju tolikšno od 20-25 ° C. To pomeni, da boste poleti na izhodu prinesli precej toplo vodo - približno + 40 ° C, pozimi pa bo le nekoliko topleje + 20 ° C, saj je mrzlo hladno in naprave ne morete segreti na višje temperature.

Pomembnejši modeli - sistem, s predpono Sistem - imajo elektronski nadzor in se lahko spopadajo z nalogo vzdrževanja nastavljene temperature. Njihova pomanjkljivost - zahteva veliko moči in visokih stroškov. Ampak, če imate takšno priložnost, bo avtomatizacija ohranila konstantno (nastavljeno z vami) temperaturo kadarkoli v letu. Pri polni kapaciteti vgradnja deluje redko, vendar je še vedno potrebno, da napajalni vod povlečete z največjo močjo in izračunate avtomatsko napravo in RCD.

 Kakšni so pretočni grelniki

Notranje polnjenje je lahko:

 • Iz bakra. Ti modeli se zelo razlikujejo glede na slabe lastnosti - hitro segrevajo vodo. Baker ima visoko toplotno prevodnost, hitro prenaša toploto.
 • Iz nerjavečega jekla. Ni slaba možnost, trajna (če voda ni trdna).
 • Od plastike. Najcenejši in ne najbolj trpežni. Čeprav se plastika uporablja posebno, je bolje, da ne kupujete takih protonov.

Na tej podlagi je očitna izbira pretočnega grelnika vode. Če je mogoče, kupite z bakrenim "polnjenjem", ampak tudi iz nerjavečega dela dobro.

Povlecite bakreno žico z močjo najmanj 3,5 mm (pri porabi energije do 7 kW) in 4 mm - do 12 kW. Z vrednostjo porabljenega toka se izbere avtomat, RCD-ji se naredijo korak višje z uvajalnim tokom 10 mA. S to metodo povezave in normalno delovno podlago ne bo nobenih težav.

Značilnosti izbire

Pri izbiri pretoka grelnika vode se morate osredotočiti na več kazalnikov:

 • minimalni / maksimalni delovni tlak;
 • poraba energije - ni veliko kilovatov za hišo ali stanovanje, tako da vsi ne morejo priključiti enote 12-20 kW;
 • material, iz katerega je izdelana posoda in grelni element;
 • stopnja zaščite - ali naj se montira v neposredni bližini pipe ali prhe;
 • s kakšno vodo lahko deluje (ali ga je dovoljeno uporabljati z vodo iz vašega tipa - trda, z visoko vsebnostjo železa itd.);
 • stopnjo ogrevanja - na kakšno temperaturo in koliko vode lahko segrevamo v 1 minuti.

  En način namestitve

  En način namestitve

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 17 = 18