Korita z lastnimi rokami (risbe in fotografije)

Njegovo dobro na mestu je priročno, vendar so storitve za njihovo vrtanje in vzdrževanje vredni veliko. No, vsaj obstajajo načini za vrtanje in, če je potrebno, sami očistite vodnjak. Ena takšna naprava je upravitelj. Običajno je narejen iz kosa cevi in ​​na dnu ventila je pritrjen. In to ni težko, da se potopite z lastnimi rokami, pa tudi uporabite. Delo je dolgotrajno in fizično utrujajoče, vendar brez drugih težav.

Gradnja bajerja

Korita - dolžina cevi je do 4 metrov. V spodnjem delu je nameščen čevelj z ventilom. V velikih lupinah postavite ravne ventile, razrezane iz jeklene pločevine z gumijastim tesnilom, trakovi kože, včasih brez kompaktiranja. Pri manjših in manjših se uporabljajo kroglični ventili. Te naprave se imenujejo mehanični bailers - delo je zaradi gravitacije.

To je samonastavljen aparat z ravnim ventilom - ena od možnosti za svojo napravo

To je samonastavljen aparat z ravnim ventilom - ena od možnosti za svojo napravo

Skozi okno v zgornjem delu telesa so skale odstranjene, ki so med vrtanjem ali čiščenjem vodnjaka zapakirane. Pri vrtanju viskoznih kamnin - gline ali ilovice je treba okno narediti dolge in ozke - skoraj celotno dolžino: zelo težko je to obremenitev spustiti skozi majhno luknjo.

Konstrukcije ploskih ventilov za samovozne lijake

Konstrukcije ploskih ventilov za samovozne lijake

Krogelni ventil je olajšan. Premer krogle mora biti približno polovica premera cevi (lahko nekoliko več). V spodnjem delu je nameščena podložka, katere notranji premer je manjši od premera obstoječe krogle. Na določeni višini v notranjosti posode (tri ali štiri polmera krogle) je varjen omejevalnik - to ne omogoča, da se dvigne previsoko. Če se to ne naredi, se večina tal, ki je padla v tla, lahko razlije (izlije). To je posledica predolgega časa, da je obremenitev potrebna za spuščanje in zapiranje luknje na dnu.

Oblikovanje izravnalnika s kroglastim ventilom

Oblikovanje izravnalnika s kroglastim ventilom

Na dnu cevi v obeh različicah so včasih varjene ali izrezane s kljami ali pa mlet rob cevi, zaradi česar je oster. Tako je tla ali mulj bolje prekinjena. Toda ker previsoki notranjosti notranjosti premorejo premalo zemlje. Pri uporabi kroglastih ventilov mora biti dolžina krošenj takšna, da žoga ne štrli. Enako sliko - majhno količino tal, ki se zaposluje hkrati - je mogoče opaziti tudi v plazilcih z ravnim ventilom. V tem primeru zmanjšajte globino čevlja.

Isti rezultat lahko povzroči premajhno notranjo luknjo v podložku, nameščeno na dnu s kroglastim ventilom. Izhod je, da ga zapravi.

Na zgornjem delu bajerja je narejena zanka ali nosilec, za katerega je mogoče pritrditi kabel ali vrv. Za to vrv se lupina vzame iz vdolbine, na njej se spusti nazaj.

Morda vas bo zanimalo, kako prebrati "Kako narediti anteno za dacho z lastnimi rokami."

Kako deluje

Korito se uporablja za vrtanje svobodnega, sedimentnega in ohlapnega plamena (gramoz, pesek, gramoz itd.). Uporablja se tudi za čiščenje vodnjakov iz mulja ali peskalnih čepov, da bi povečali debet. V vsakem primeru je načelo enako: projektil se spusti v vodnjak. Pod vplivom sile udarca se ventil odpre, v notranjost pride do določene količine tal. Ponavadi ni veliko. Zato se dvigne nekoliko navzgor in spet pade. Ponavljam, dokler ni napolnjena vsa notranjost cevi.

Popolnoma bailer je odstranjen, obrnjen na glavo in tla se izlije. Tukaj in koristna luknja na strani: lažje je prečistiti skozi to stran in lahko pride do ventila.

Ostro vržejo bailerja v luknjo, tipizira tla. Valve ga ne morejo spati spet

Ostro vržejo bailerja v luknjo, tipizira tla. Valve ga ne morejo spati spet

Ta tehnologija se imenuje šok-kabel (razumljivo je, zakaj). Tako vrtanje kot čiščenje zahtevata večkratno ponavljanje te operacije. Samo za čiščenje vodnjaka lahko traja več dni dela - od dveh do treh do sedmih ali osmih, pa tudi za izsekavanje, še več.

Delo je težko: če je cev dolžine enega metra zadostna za čiščenje vdolbinice, je lahko vrtalni stroj 2-4 metra za vrtanje s pomočjo kablovske in kabelske metode. In čim lažje je lupina, bolje: tla se učinkoviteje sprošča in izvleče, vrtina se vrti hitreje.

Da bi delo naredili nekoliko lažje, postavite stojalo, vrv pa prehaja skozi blok sistem. Taka namestitev, tudi brez pogona, olajša delo.

Stojalo za bajer

Stojalo za bajer

Včasih domači bailer ni dovolj težek: sila udarca je zanemarljiva in delo počasno. V tem primeru je potrebno ponderiranje. Obstaja več načinov uteži:

  • Z vrha cevi nalijemo beton.
  • Preden priklopnik priklopi breme (kot na zgornji sliki). Samo poučite, da bi morala biti povezava močna, vendar premična.
  • Izkoristite balon s svojimi rokami, uporabite debelo steno cevi. Če najdete debelino stene 1 cm, ne bodo potrebne druge metode ponderiranja: projektil bo težek.

Korito z lastnimi rokami

Če obstaja varilni stroj in nekaj veščin pri delu z železom, se izplača v roke čez nekaj ur.

Korito s kroglastim ventilom z roko (brez obratovanja)

Ta različica krogličnega ventila je sestavljena iz rezervnih delov, ki jih lahko kupite v trgovinah. Za proizvodnjo je bila uporabljena vodovodna cev s premerom 89 mm. Prav tako so kupljeni koncentrični adapter 89 * 57 mm in premer s premerom 60 mm.

Vse, kar potrebujete za izdelavo izravnalnika s kroglastim ventilom

Vse, kar potrebujete za izdelavo izravnalnika s kroglastim ventilom

Krogla se popolnoma prilega notranjosti adapterja in se tam zatakne. Ampak to ne ustreza tesno. Za boljše prileganje je notranja površina adapterja obdelana z brusnim papirjem - skoraj popolnoma opremljen.

Torej, vse izgleda v pol sestavljenem stanju. Spodaj desno je fotografirana žoga v prehodu - tako da bo v notranjosti

Torej, vse izgleda v pol sestavljenem stanju. Spodaj desno je fotografirana žoga v prehodu - tako da bo v notranjosti

Prehod ozkega dela se vstavi v cev in je varjen. Krogla se vrže navznoter, zamašek je zavarjen. In končni dotik je, da naredite sponko za vrv ali vrvico. Vse je, pripravnik je pripravljen.

Morda vas bo zanimalo, kako brati o čiščenju vode iz vrtine.

Kako narediti bailerja doma

Če potrebujete čiščenje vdolbinice in pri vaših rokah ni pločevine in varjenja za resno delo, je izstop: iztočnik z ventilom iz plastične steklenice.

Domači bajer z ventilom iz plastične steklenice

Domači bajer z ventilom iz plastične steklenice

Ta možnost je primerna za čiščenje vodnjaka, ne pa za vrtanje. Rabite vijak, katerega dolžina je nekoliko večja od premera cevi za bajker in matico. Dvignite dva ali tri centimetre od roba cevi, ki sta nasprotno druga, vrtata se dve luknji. Njihov premer sovpada s premerom vijaka.

Ventil je izrezan iz plastike. To je elipsa. Manjši premer elipse je enak premeru cevi. Izrez mora biti zelo natančen, tako da je vstavljen navznoter in se prilega steni. Izrezani ventil v sredini se pritrdi na vijak, zato se v plastiko, skozi katero je žica navojna, izdelajo štiri luknje. Kako bo vse to prikazano na spodnji sliki na levi.

Le tak pritrditev, kot je na sliki zgoraj, je zelo nezanesljiva. Po nekaj udarcih se lahko lupina izklopi, in se boste morali odločiti, kako priti iz rešetke. Najboljša montažna možnost je en kos, brez šivov in pletenin. Kako to storiti, bo postalo jasno, če gledate video. Mimogrede obstaja pomembna stvar - kako narediti kljuke, tako da lahko, če je potrebno, potegnete iz pomola luknjo.

O organizaciji avtonomne oskrbe z vodo iz vrtine ali vdolbine smo prebrali tukaj.

Značilnosti uporabe na tleh različnih vrst

Pri vrtanju peščenjaka je potrebno uporabiti ohišja cevi - brez njih se bo vodnjak strmoglavil. Pri vrtanju v takih tleh morate zagotoviti, da projektil ne potone v pesek brez ohišja več kot polovico dolžine. To lahko povzroči propad, napajalnik bo napolnjen, ne morete ga izvleči.

Prelivanje peska je bilo lažje, voda se vlije v vdolbino, opozarja plazove in olajša delo. Če je peščenec med obdelovanjem in ne ujeti, uporabite dleto.

S peskovimi stožci delujejo samo s konstantno poglabljanjem ohišja cevi. In le, če je vodonosnik pod plastjo parkov, sicer lahko vdolbinica ne deluje.

Za prehod z ostanki žlindre se bajler uporablja za dolžino vsaj 2 metra. Imeti mora ravno, dobro prilegajočo ventil z usnjenim tesnilom. Delo bi moralo biti vsaj dve osebi: pri izvleku izravnalnika iz štrlečih površin je treba ohišje ročati in spuščati. Prej ko je ohišje padlo, hitreje bo ta sloj prešel. Prvič, ohišje se z lahkoto spusti, potem je vse bolj zapleteno. Včasih pride čas, ko se popolnoma nehajo premikati. Skoraj vsa cev je napolnjena s peskom. V tem primeru se cevi spustijo pod pritiskom. Za to je na cevi nameščena cev, na katero je položen tovor (vrečke s peskom). In vse se združi. Običajno je ta metoda zelo učinkovita.

Ko prečkajo prodnat in prodnat sloj, se dleto uporablja skupaj z dleto. Prvič, dleto se zniža dleto, drobljenje skale, nato pa jo dobi upravitelj. Podlaga na takšnih tleh se dvigne le 5-10 cm, udare so majhne in pogoste.

Za hitrejši prehod na ohišje je izdelana platforma, delavec ne stoji. Nahaja se nad vrtino in postopoma dviguje in spušča bajer. Ko je tla zaposlen, se ohišje pod težo delavca zmanjša.

V viskoznih glinenih tleh lahko delujejo brez ohišja cevi. Če je glina preveč gosta, najprej z dleto uporabite dleto, pri čemer je tla približno 50-70 cm, nato pa se iz njega izloči. Prav tako se uporablja ploski ventil s tesnilom iz gume ali usnja.

Če je glina suha in gosta, vsakič, ko iztegne iztočnik, se v bučko vlije več vedrih vode. Ko se pojavi voda iz vodonosnika, je ni potrebno dopolnjevati.

Če so skale zelo mehke, se ventil včasih odstrani. In samo vrtanje cevi se dvigne 2-3 metre nad dnom in ga spusti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 − 55 =