Namestite bojler z lastnimi fotografijami in videoposnetki

Za nakup bojlerja ni vse. Še vedno ga je treba namestiti in nato priključiti. Povežite se z vodo in električno energijo. Kako namestiti grelec vode je odvisen od vrste: tok ali skladiščenje. Glede na velikost in obliko je izbrano mesto namestitve. Napajanje je odvisno od zahtev za napajalni vod in na notranji napravi grelnika vode - shema priključitve na vodovod.

Vrste električnih grelnikov vode

Obstajata dve veliki skupini: pretok in kopičenje. Pretočni grelniki vode segrejejo vodo, ki prehaja skozi njih. V zvezi s tem imajo relativno majhno velikost, vendar zelo veliko moč - do 24 kW, vendar je to največja. Za pranje posode in tuširanja, dovolj moči 4-6 kW, za kopalnico - 10-12 kW. Torej, če želite priključiti takšno opremo, potrebujete namenski daljnovod z RCD.

Grelniki vode različnih tipov

Grelniki vode različnih tipov

Grelniki vode za ogrevanje se imenujejo tudi "kotli", imajo rezervoar in majhen, v primerjavi s pretočno močjo, od 0,8 kW do 4 kW. Vendar pa je za njih tudi zaželen ločen daljnovod. Dimenzije kotlov so odvisne od količine vode, ki jo vsebuje rezervoar. Oblika je cilindrična in jeklenka lahko postavljena navpično (cenejša možnost) in vodoravno (stane več).

Mesto za vgradnjo grelnika vode je izbrano predvsem glede na razpoložljive pogoje priključitve. Najpogosteje je kopalnica ali kuhinja: v obeh sobah je voda. Drugič, kraj je izbran iz estetskih razlogov: da oprema ni "vržena" v oči. S tega vidika običajno izberete stranišče ali kopalnico. Če obstaja prostor, je ta izbira optimalna.

Kako namestiti kotel (grelnik vode za shranjevanje)

Začnimo z namestitvijo na steno, ker je tam običajno pritrjena. Prazni kotli imajo trdno težo in celo voda v njih vsebuje do 150 litrov. Zato se na pritrditev naložijo toge zahteve: vzdrževati morajo dvojno težo, ki je enaka dvakratni zmogljivosti. To pomeni, da če imate kotel za 80 litrov, mora pritrditev držati 160 kg. V zvezi s tem je nameščena samo na osnovo z dobro nosilnostjo za sidra s kavlji.

Viseči kotel na steno

Viseči kotel na steno

Na hrbtni strani bojlerja je na vrhu pritrdilna plošča (včasih sta dva na vrhu in na dnu). Ima reže, v katerih so trnki navojni. Tako je kotel obešen na steno. Obstajata dva načina, kako si zapomniti, kje se pogoni:

  • Če so pomočniki in prostor omogoča sorazmerno prosto gibanje, je možno, da se ogrevalni kotel naslanja na pravo mesto na steno in nato kroži reže.
  • Izmerite razdaljo, po kateri se nahaja črtica z vrha bojlerja, prav tako izmerite razdaljo med središči montažnih lukenj. Vse te parametre položite na steno, poiščite potrebne točke.

Eno opozorilo: če boste visi grelca na stropu, je nujno, da je iz bil namig na strop preteči vsaj 5 cm treba mogli dvigniti, drsna kljuke .. V nasprotnem primeru ne boste mogli obesiti kotla.

Kako priključiti kotel na oskrbo z vodo

Izhajali bomo iz dejstva, da je že na voljo hladno vodna točka, pa tudi glavnik porazdelitve tople vode. Malo o tem, kako priključiti izhode kotla s cevjo vroče in hladne vode. Primernejše je, če uporabljamo gibke cevi, ne pa tiste, ki so le elastične pri pletenju, in fleksibilne iz valovitega nerjavnega jekla. Imajo tudi različne dolžine, imajo oreške na koncih s tesnili, vendar je njihovo življenjsko dobo in zanesljivost večkrat višja. Če kotel visi nad kopalnico in so vse povezave na istem mestu, potem tudi v primeru razpok cevi, vam nič ne ogroža: voda bo v kopalnici. Če ne, lahko poplate svoje sosede.

Druga možnost je uporaba plastičnih (polipropilenskih ali kovinskih plastičnih) cevi. Ta možnost se uporablja, če se istočasno opravi porazdelitev tople vode na distribucijskih točkah. V nasprotnem primeru je bolj priročno uporabljati prožne priključke. Samo pri uporabi cevi, upoštevajte, da topla voda dajejo posebne cevi, ki se običajno uporabljajo rdečo oznako na cevi za hladno vodo, da ne more biti v celoti, ali pa ima modro / cyan.

Shema ožičenja vodnega grelnika za oskrbo z vodo

Shema ožičenja vodnega grelnika za oskrbo z vodo

Zdaj, neposredno o priključni shemi kotla za oskrbo z vodo. Čeprav so sodobni grelniki vode pogosto opremljeni z avtomatizacijo, občasno, ko se segrejejo, obstaja nenaden pritisk na tlak, kar lahko vodi do kršitve tesnosti rezervoarja. Da bi se izognili preskokom, je na vstopu v dovod hladne vode nameščen varnostni ventil. Ko je mejna vrednost prekoračena, se v njej odpre, in del vode se izprazni, izenačuje se tlak. Zato pri montaži pipa poskrbite, da je odvod (majhni zvonec) usmerjen navzdol. Če želite, da bo vaš kotel dolgo deloval, ga vključite.

Udobno je, če ima drugo funkcijo, deluje kot nepovratni ventil, ki blokira odtok vode v odsotnosti tlaka v sistemu.

Varnostni ventil za kotle

Varnostni ventil za kotle

Če pogledate fotografijo, je na ohišju prikazana puščica, ki prikazuje smer gibanja vode. Če obstaja takšna puščica, naprava deluje kot nepovratni ventil, ki preprečuje izlivanje vode. Če ni puščice, je treba postaviti nepovratni ventil (nad varnostnim ventilom).

O tem, kaj varnostni ventil izvaja in kako je najbolje namestiti, če ni nad kopalnico, si oglejte videoposnetek.

Drugi obvezni del sheme so zapiralni ventili. Običajno so nameščene na veji vroče in hladne vode. Ti žerjavi so obvezni. Včasih so postavljeni pred varnostno ekipo, vendar niso več zavezujoči, ampak služijo le za bolj priročna popravila.

Varnostna skupina je grobi filter in reduktor tlaka. Če te naprave niso na vhodu v hišo ali stanovanje, je zelo zaželeno, da jih postavite: podaljšajo življenjsko dobo grelnika vode.

Za razlago povezovalnega diagrama kotla glej video, tu smo tudi razstavili tipične napake pri povezavi z vodo.

Priključitev kotla na električno energijo

Vsi proizvajalci grelnikov vode priporočajo vključitev kotlov na električno energijo v ločeno črto od stikalne plošče, na kateri je dvojna samodejna in RCD. Upoštevajte, da mora biti naprava dvakrat - to je tista, ki istočasno prekine fazo in nič. Potrebno je tudi priključek na tleh. Ti ukrepi zagotavljajo varnost, zato jih ni treba zanemarjati.

Kako namestiti bojler: električni tokokrog

Kako namestiti bojler: električni tokokrog

Namesto kupa avtomatov RCD + lahko postavite Difttatt. Nadzoroval bo tudi tok toka in kratkega stika, vendar je v istem ohišju. Pri kotelu srednje kapacitete je dovolj 16A avtomat, tok prepuščanja RCD pa 10 mA. Prerez bakrene žice (mono-cev) je 2,5 mm.

Kako namestiti pretočni grelnik vode

Kot že omenjeno, ima tekoč bojler manjših dimenzij, zato je lažje najti prostor za to. Lahko ga obesiš ob steni ali pa ga skriješ v omarico. Njene mere so ponavadi 15 * 20 cm * 7 cm ali tako. Na splošno - majhna. Teža - na trdnost 3-4 kg, tako da so zahteve za pritrditev minimalne. Značilno je, ali obesijo na dveh moznika privita v steno majhnega premera, ali ima montažno ploščo, ki je privita na steno, in ni visela kotla. Kako namestiti pretočni grelnik vode ugotovljeno, zdaj o povezavi.

Priključitev tekočega grelnika vode na oskrbo z vodo

S te strani je vse preprosto. Ampak pomanjkljivost je, da hkrati lahko oskrbi samo eno točko z vodo. Odvisno od lokacije namestitve je na izhodu tople vode nameščena cev za vročo vodo ali glava tuša s prilagodljivo cevjo ali ganderom za pranje posode. Obstaja možnost, da se skozi "čaj" (kot desna slika) postavi "gander" in zalivanje.

Kako priključiti tekoči električni grelnik vode

Kako priključiti tekoči električni grelnik vode

Da bi lahko, če je potrebno, odstranili grelnik vode in ne blokirali vode v celotnem stanovanju ali hiši, so krogotokovi nameščeni v vstopu in izstopu. Nanašajo se na obvezno opremo. Povezava od šob do točke vstavljanja v dovod hladilne vode poteka na enak način kot pri priklopu kotla: valovite cevi iz nerjavečega jekla ali plastičnih cevi. Vročo vodo do točke, če je potrebno, vzdržuje prilagodljiva cev: tukaj so temperature previsoke, načeloma se to ne zgodi, zato mora to vzdržiti.

Shema za priključitev tokovnega grelnika vode v sistem oskrbe z vodo

Shema za priključitev tokovnega grelnika vode v sistem oskrbe z vodo

Druga značilnost pretočnih grelnikov vode je, da lahko normalno segrejejo le določeno količino vode. S povečanim pretokom ali prenizko temperaturo na vhodu se spopadajo z nalogo. Zato se najpogosteje uporablja tako ogrevalni kot začasen - na dacha ali pri odklopu tople vode za profilakso (za poletje).

Rešite problem s prekomernimi količinami vode (če je tlak višji od normativnega), ni težko: bodisi postavite reduktor na vstopu ali omejevalnik pretoka. Reduktor je bolj resna naprava in priporočljivo ga je postaviti na vhod v stanovanje, omejevalnik pretoka pa je majhen valj z ventilom. Namakana je na vstopni cevi hladne vode. Primer, kako namestiti grelec vode za pretok in kje je vijak omejevalnika pretoka, je v videoposnetku.

Priključitev na električno energijo

Z električnim delom povezave je vse enako kot pri kotlu: namensko linijo, RCD + avtomatsko. Druge samo ocene in presek žic. Nazivna vrednost z močjo do 5 kW je 25 A, do 7 kW je 32 A, od 7 do 9 kW pa 40 A. Prečni prerez bakrene žice je 4-6 mm (mono).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 38 = 48