Како одабрати декоративну маску за вентилацију

За удобну и здраву атмосферу у кући и стану, неопходан је нормалан рад вентилације. Његов саставни део су декоративне вентилационе решетке. Изгледа само на први поглед да су сви исти. У ствари, постоји много суптилности и нијанси, а погрешан избор може знатно погоршати рад вентилационог система. 

Врсте декоративних вентилационих решетки

Пре свега, вентилациона решетка се дели на место уградње. Постоје они:

  • Вањска или фасада. За монтажу на улици.
  • Унутрашња - за унутрашњу уградњу.
  • Проток. Ово је нека врста интерне, али се постављају на рупе за вентилацију које се налазе између просторија, понекад уграђене у врата.

Украсне вентилационе решетке за спољну уградњу најчешће су израђене од алуминијума и поцинкованог челика. За заштиту од атмосферских појава могу се обојати прашкастим слојем боје. Такво бојење издржава мраз и топлину, не плаши се влаге.

Надземне решетке за вентилацију

Надземне решетке за вентилацију

Унутрашње решетке (и надземни) су често направљене од пластике, али постоје и металне. Они су више различити у облику и изгледу. Преливање се разликује по томе што имају решетке са обе стране - да би се отворили у обе просторије или на обе стране врата. У њима су скакачи распоређени тако да светлост из једне просторије не улази у другу, али истовремено кретање ваздуха не омета. Зову се "дупло" или "удвостручено".

По договору

Декоративне вентилационе решетке класификују се према начину употребе: