Как да изберем котел за отопление на дома

За да изберете котел за отопление на частна къща, трябва да имате предвид много фактори. За целта е необходимо да има информация за основните характеристики на всеки тип котли, техните предимства и недостатъци. 

Как да изберем котел за дома

При избора на котел трябва да се вземат предвид няколко фактора едновременно. Първо - кой от видовете гориво във вашия регион е най-достъпен. Това означава не само цената, но и наличието на този вид гориво в складовете или възможността за неговото извличане / покупка без особени проблеми.

Второто нещо, на което трябва да обърнете внимание, е възможността за автономна работа. Ако винаги има някой в ​​къщата, този елемент може да бъде пропуснат. Но ако всичко е на работа или учене през седмицата, по-добре е котелът за отопление на частна къща да работи дълго време без човешка намеса.

Изберете котел за отопление на частна къща не е лесно

Изберете котел за отопление на частна къща не е лесно

Третият фактор е лекотата на използване и необходимостта от поддръжка. Не всеки и не винаги искат редовно да посещават котела. В този случай е по-добре да вземете най-автоматизираната версия. Да, те са по-скъпи, но услугите изискват минимални разходи. За поддръжката - някои видове гориво изискват редовно почистване - горивни камери или горелки. Ако не сте доволни от този аспект, струва си да изберете котел, който се нуждае от минимална превенция. Между другото, това са единици, работещи с газ и електричество.

Ако има газ

Ако има газопровод близо до къщата, има смисъл да се помисли за закупуване на газов котел. В момента в повечето райони газовото отопление е най-евтино. В същото време котлите за отопление на газ са автономни - не могат да се прибягват за седмици, на практика не се изискват превантивни работи. Единственият недостатък на това решение е сумата пари, която се изисква за свързване към магистралата.

Газовете се наричат ​​синьото злато на страната

Газовете се наричат ​​синьото злато на страната

Видове газови котли

По вид местоположението газовите котли са монтирани на стена и на пода. Максималната мощност на стенните варианти е 60 кВт, подовите единици са също 100 кВт и повече. Освен това някои модели могат да работят в каскада. Какви са добрите газови котли на стена? Фактът, че те могат да бъдат инсталирани в кухнята, особено, тъй като те са предназначени да се вписват в дизайна на кухнята.

Стенните котли могат да се монтират в кухни

Стенните котли могат да се монтират в кухни

При инсталирането на газов подов котел с мощност над 60 кВт изисква отделно помещение. Тя може да бъде стая, разпределена в къщата или анекс с отделен вход - котелно помещение. За изискванията за такива помещения за инсталиране на газов котел вижте тук.

Подът изисква отделна стая

Подът изисква отделна стая

Възможно е да се инсталира газов котел дори и да няма главна линия, но е възможно да се купува втечнен газ. В тази версия е инсталиран външен газов котел с горелка, който може да работи с втечнен газ (обикновено е необходимо преконфигуриране). Що се отнася до икономиката на подобно отопление, трудно е да се каже веднага: необходимо е да се вземе предвид колко kW на топлинна енергия при използване на наличните горивни опции. Въз основа на резултатите от изчисленията, да се направят изводи.

Газът може да бъде в бутилки

Газът може да бъде в бутилки

Видове горелки

При стенни газови котли могат да бъдат инсталирани два вида горелки - атмосферни (отворени) и турбини (затворени). Атмосферните горелки изискват комин с добра тежест, турбините са свързани към коаксиален комин, който може да се изтегли директно през стената близо до котела.

Тези камери за горене също се различават по начина, по който те приемат горивния въздух. При горелки на открито въздухът се извежда от помещенията, поради което в тези помещения трябва да се осигури достатъчно вентилационен капацитет. В затворени горивни камери, кислородът се подава през една от тръбите на коаксиален комин. Тъй като няма специални изисквания за вентилация. Но турбокомпресорите имат своите недостатъци: коминът, вграден в стената, може да надрасне със слана, снежна покривка и т.н. В този случай котелът не се включва.

Основната разлика между монтираните на стената газови котли е типът на горелката

Основната разлика между монтираните на стената газови котли е типът на горелката

При избора на газов котел трябва да обърнете внимание и на броя на позициите, в които газовата горелка може да работи. Има три модификации:

 • Едностъпална. Има само два режима на работа - при пълна мощност и изключен. Най-евтините горелки, но консумацията на газ е най-голямата, т.е., в действие такива котли са неикономични.
 • Две етап. Има два режима на работа - 100% мощност и 50%. Третата позиция е изключена. Тези горелки вече са по-икономични, за тях е по-лесно да поддържат зададената температура.
 • Променяйки. Най-скъпите, но и най-икономичните горелки. В зависимост от нуждата те могат да бъдат включени както при пълна мощност, така и при 10%, като регулирането е гладко.

Ясно е, че в дългосрочен план по-добър котел за отопление на частна къща с модулираща горелка. Те са по-скъпи при покупка, но по-икономични по време на работа.

Кондензиращи газови котли

Над това беше въпрос на традиционните газови котли за отопление на частна къща. Те се наричат ​​и високотемпературни, тъй като те дават охлаждаща течност при температура 45-50 ° C и по-висока. Тези единици са идеални за работа с отопление с радиатор.

Кондензационните котли се отличават с факта, че те са ефективни, когато работят в нискотемпературен режим - с температура в тръбата за връщане не по-висока от + 40 ° С. В този случай газът се използва най-икономично - чрез кондензиране на парите, съдържащи се в димните газове, се прехвърля повече топлина, което води до значително намаляване на потреблението на газ.

Кондензиращ газов котел за отопление на частна къща с топъл под - идеален

Кондензиращ газов котел за отопление на частна къща с топъл под - идеален

Тази характеристика на кондензационните котли ги прави идеални за отопление на къщата с топла вода. Този котел за отопление на частна къща може да даде охлаждаща течност при + 35 ° C, при завръщането ще има температура от + 30 ° С. Поради това отоплението ще бъде икономично.

Но, както обикновено, имаше някои недостатъци. Първият - образуваният кондензат е много корозивен. Тъй като коминът е поставен само от неръждаема стомана и с високо качество. Вторият недостатък е, че цената на кондензационните котли е по-висока от тази за традиционните такива с един и същ капацитет. Това се дължи на по-сложна схема и на факта, че се използват материали, които са устойчиви на кондензация.

На електроенергия

Ако има техническа възможност (заделя се значително количество киловат), е възможно да се постави електрически бойлер за отопление на частна къща. За по-лесна работа това е по-добро от устройствата. Ако има електричество, те работят в даден режим, почти безшумни, не изискват поддръжка. Основният им недостатък са големите суми, които трябва да платите за отопление.

Под отоплението могат да се разпределят не само 220 V, но и 380 V

Под отоплението могат да се разпределят не само 220 V, но и 380 V

Видове електрически бойлери

Днес има електрически бойлери за отопление на частна къща от три типа:

 • На ТЕМ. Най-често срещаната и позната форма на електрически бойлери. Устройствата, които могат да работят в няколко режима на захранване (многостепенен), са по-икономични при работа. Недостатъци - доста ниска ефективност - поради самите топлинни загуби TEN. Достойнство - обикновени ремонти и сравнително евтини консумативи (нагревателни елементи).

  По този начин електрическият бойлер разглежда ТЕМ

  По този начин електрическият бойлер разглежда ТЕМ

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  73 + = 78