Комин за газов котел: устройство, дизайн, диаметър

При монтажа на газови котли е необходимо стриктно спазване на нормите. Също така, съгласно правилника, е необходимо да се монтира комин за газов котел. Въпреки че температурата на димните газове е ниска и няма цвят, тя няма да причини по-малко щети и голяма - защото течовете са лошо дефинирани. Ето защо трябва незабавно да направим всичко внимателно, като обърнем специално внимание на стягането на ставите. 

Изисквания за комини на газовите котли

Всички изисквания за димни канали са предписани в нормативните документи - SNiP 2.04.05-91 и DBN B.2.5-20-2001. Тяхното изпълнение е задължително. Ако се обобщим, тогава всичко може да бъде намалено до няколко точки:

 • Напречното сечение (диаметърът) на комина не може да бъде по-малко от изпускателната тръба на котела. Това означава, че ако изходът на газовия котел е 150 mm, тогава коминът трябва да има вътрешна част от най-малко 150 mm. Повече - може би по-малко - не. В крайни случаи те могат да затворят очите си до разлика от няколко милиметра.
 • Коминът трябва да се изправи. Желателно е конструкцията да се проектира така, че наклонените участъци да не са. В екстремни случаи се допуска наклон от 30 °. Дължината на наклонената секция е не повече от височината на помещението.
 • На цялата дължина на комина не трябва да има закръгления и стеснения.

  Възможности за монтаж на комини за подов газов котел (с отвор за дим нагоре)

  Възможности за монтаж на комини за подов газов котел (с отвор за дим нагоре)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  20 + = 27