Отопление с инфрачервени нагреватели

Една от опциите за електрическо отопление използва лъчение в инфрачервения диапазон. В същия диапазон слънцето излъчва топлината и тялото ни. Тъй като такова отопление е описано от собствениците като много удобно.

Какво е инфрачервено отопление

Инфрачервеното (IR) отопление не действа като по-конвенционален конвектор. От излъчените вълни се отопляват предмети - стени, под, таван, мебели - и вече от тях се отоплява въздухът в стаята. Човек, който е в стая, загрята от инфрачервено лъчение, се загрява от всички страни и отстрани на пода. Поради тази причина нивото на комфортна температура се намалява с няколко градуса, което означава, че при същите условия разходите за отопление ще бъдат по-ниски.

Разликата между традиционните видове отопление и инфрачервени лъчи

Разликата между традиционните видове отопление и инфрачервени лъчи

Независимо от това, чудеса не се случват и само отоплението на къщата ще бъде икономично, при което топлинните загуби се свеждат до минимум. При такива условия, естествено, всички разходи за отопление ще бъдат по-малко, включително и за електричество. Но при инфрачервено отопление температурата наистина трябва да бъде по-ниска. Втората причина за спестяванията е наличието на термостат. С неговото присъствие нагревателите работят за кратко време, когато температурата в помещението падне под зададената температура. В противен случай, нагревателите през цялото време на работа, в стаята горещо, трябва да отворите прозорците, а сметките за електричество са големи (за да го наречете меко).

Можете да използвате инфрачервено отопление като основно, но можете да го използвате като допълнителна, за да създадете по-удобни условия на определено място - в близост до десктоп, в зона за отдих и т.н.

Видове IR нагреватели и нагреватели

Инфрачервеното отопление има много опции. Има няколко типа нагреватели, някои от които могат да бъдат монтирани на различни повърхности - на пода, таван и стени - създавайки необходимата температура и може да бъде зонирана.

Принципът на инфрачервеното отопление

Принципът на инфрачервеното отопление

Таванни нагреватели

Този вид IR нагревател се намира изключително на тавана. Нагревателният елемент е тръба, която излъчва вълни в желания диапазон. Радиацията се разсейва чрез метални сплитери, въпреки това потокът от вълни остава все още мощен, повърхностното отопление е силно. В тази връзка, инсталирането на таванни инфрачервени нагреватели се препоръчва не по-ниско, отколкото на височина от 3,2 метра, но по-удобно чувство, ако те са на надморска височина от около 3,6 метра.

Не много атрактивни таванни инфрачервени нагреватели от естетическа гледна точка. Те могат да бъдат въведени в модерен стил, минимализъм, таван и други технократни тенденции. В по-класически или романтичен интериор това е малко вероятно да работи.

Филмови инфрачервени нагреватели

Един от най-популярните инфрачервени нагреватели през последните години е полимерен филм с въглеродни ленти, депозирани върху него. Чрез тези ленти протича ток, под влияние на който въглеродната паста излъчва инфрачервени лъчи. Предимството на филмовите инфрачервени нагреватели е тяхната гъвкавост, така че те могат да бъдат монтирани на почти всяка извита повърхност. Почти - защото имат минимален радиус на огъване и не е желателно да се надвишава. Ако говорим за местоположението на повърхностите - тогава има още къде да се оправи - поне на пода, дори на стените или тавана. Това е много полезно, ако трябва да нагреете мансарден етаж с наклонените му стени. В момента, филм отопление - най-мобилните и лесно монтирани.

Загряването на филми може да бъде на всякаква повърхност

Загряването на филми може да бъде на всякаква повърхност

Филмът е прикрепен към плоска повърхност. Най-често срещаният материал за закрепване е двустранната залепваща лента. Ако този нагревател е прикрепен към стените или тавана, допълнително е възможно да фиксирате скобите от свързания. Само задвижване на скоби, трябва да влязат във филма, а не в гуми, които носят ток, или в въглеродни (тъмни) ленти. Между другото, ако няколко ленти са повредени, системата остава работеща - само повредените ивици са изключени от работата. Но ако гумата е повредена, цялото парче филм няма да работи.

Този филм се произвежда от ролки, може да има различни ширини - от 30 см до 100 см. Дължината се нарязва според нуждите - има линии за рязане. Нарязаните ленти са монтирани на повърхността, след това те са свързани чрез проводници (успоредно), след което те се подават към термостата, който контролира работата на цялата отоплителна система. Тази система има друг компонент - датчик (сензори), който измерва състоянието на въздуха или температурата на нагревателните повърхности. Те също са свързани към термостата и, според указанията им, работата на отоплителните елементи се регулира. Между другото, има модели терморегулатори с вградени сензори. След това не е нужно да инсталирате нищо друго, но ако сензорът не успее (това не се случва толкова рядко), ще трябва да изтриете термостата и може да се гарантира ... В общи линии изборът е ваш.

Може да нагрее инфрачервения филм на пода

Може да нагрее инфрачервения филм на пода

Филмът се поставя под довършителния материал. На стените могат да бъдат листове от гипсокартон, пансион или нещо подобно. На тавана, такава система може да се монтира под окачен таван или да се победи с подплата. Подходящи за всякакви покрития, подходящи за топъл под.

Стенни термо инфрачервени панели

Тези инфрачервени нагреватели се появяват съвсем наскоро. Те представляват многопластова структура: задната стена може да бъде изработена от метал и прахово покритие, прикрепена към нагревателния елемент (въглеродна нишка), затваря керамичния екран. Някои производители добавят топлинен акумулатор към този "пай" - табела с поглъщащ топлина материал, която се нагрява до определена температура и излъчва топлина дори след изключване на устройството.

Структура на инфрачервения нагревателен панел

Структура на инфрачервения нагревателен панел

По метода на инсталацията, инфрачервените панели за отопление са стени и тавани. Таванът може да бъде монтиран в профили като "Armstrong" или фиксиран към тавана на специални фиксатори. Всички модели стени могат да бъдат оборудвани с термостат и електрически кабел. В този случай, инсталацията - просто се мотае на удари в правилната куки. Има стенни инфрачервени панели, които се комбинират в една система (проводници) и се контролират от един термостат. В този случай, в допълнение към механичната инсталация, също е необходимо да се монтира електрическата част.

Тези панели могат да бъдат само бели, могат да бъдат приложени към чертеж - обикновено или под формата на фотопечат. Панелите с картина обикновено се окачват на стената, служат едновременно като декорация.

Инфрачервено отопление, използващо первази

Със същия принцип като отоплителните панели са разположени нагревателите с инфрачервени первази. Навън те са много сходни с обикновените, те имат само голяма височина и са изработени от керамика. Те са инсталирани по всички стени или части от тях, но на външните стени инсталацията е желателна. Те могат да бъдат монтирани върху съществуващите первази или вместо това.

Инфрачервеното отопление с помощта на керамичен плинт е добра идея за неприятно, удобно и ефективно отопление

Инфрачервеното отопление с помощта на керамичен плинт е добра идея за неприятно, удобно и ефективно отопление

Това отопление е най-рационално и удобно: първо стената се нагрява и въздухът вече се загрява от нея. Отопляемият стенен масив е отличен акумулатор за топлина. Той е в състояние да поддържа температурата в продължение на часове дори след изключване на нагревателите.

Газови инфрачервени нагреватели

Не всички инфрачервени нагреватели работят от електричество. Има инсталации, работещи на втечнен газ. Те се предлагат в две версии - за вътрешна и външна употреба.

Втечненият газ се смесва с инжектирания въздух, влиза в камерата, където налягането на сместа се повишава. При високо налягане, сместа газ-въздух навлиза в керамичната горелка, която е панел с малки клетки. Тези клетки окисляват газа, което води до керамично нагряване (до 800 ° С) и започва да излъчва топлина в инфрачервения диапазон.

Някои видове инфрачервени нагреватели и техните устройства

Някои видове инфрачервени нагреватели и техните устройства

Температурният режим се контролира от регулатора, който се намира в близост до горелката. Сигурността се осигурява от сензори за наличие на огън и газ. Има и устройство, което изключва горелката, когато падне.

Такъв нагревател може бързо да затопли дачата, да повиши температурата на удобно на терасата, в беседката, в някоя част от двора. Така че инфрачервеното отопление може да бъде без електричество. Нагреватели от този тип също се предлагат в портативна, маршируваща версия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 66 = 72