Системи за парно отопление

Една от най-важните системи за поддържане на живота в нашия доста неприятен климат е отоплението. Има няколко различни начина да се направи отоплителна система. И един от тях е парно отопление. Системата е ефективна, но се използва много рядко - има прекалено много минуси. 

Какво е и какво е различно от обичайните водни системи

Много хора вярват, че отоплението с пара и вода е едно и също. Това е погрешно схващане. При парно отопление има и батерии и тръби, има бойлер. Но тръбите не движат вода и водни пари. Котелът се изисква напълно различен. Неговата задача е да се изпари водата, а не само да се затопли до определена температура, съответно, нейната мощност е много по-висока, както и изискванията за надеждност.

Няколко парни котли

Няколко парни котли

Елементи на системата

При нагряването на пара, водната пара преминава през тръбопровода. Температурата му е от 130 ° C до 200 ° C. Такива температури налагат специални изисквания върху елементите на системата. Първо, тръбите. Това са само метални тръби - стомана или мед. И те трябва да бъдат безшевни, с дебела стена.

Опростена схема за парно отопление

Опростена схема за парно отопление

На второ място, радиатори. Могат да се използват само чугун, регистри или тръба с перфорация. Чугунът при тези условия е по-малко надежден - в загрято състояние от контакт със студена течност те могат да се спукат. По-надеждни в тази връзка регистри на тръби, намотки или тръби с прикрепени ребра - конвектор тип нагревател. Стоманата е по-толерирана от навлизането на студена вода върху нагрятата й повърхност.

Живот и обхват на услугата

Но не мислете, че стоманената система за парно отопление ще работи много дълго време. В нея се циркулира много гореща и влажна пара. И това - идеалните условия за корозия на стомана. Елементите на системата бързо излизат и се изграждат. Обикновено те избухнаха в най-ръждясалите места. Докато вътре е под налягане е пара с температура повече от четири градуса, опасността е очевидна.

Структурна схема на котел за парно отопление

Структурна схема на котел за парно отопление

Ето защо парното отопление е признато като опасно и е забранено за отопление на обществени места и жилищни сгради. Тя все още се използва в някои частни домове или за отопление на производствените мощности. В производството е много икономично, ако парата е производна на технологичния процес. В частни къщи парното отопление се използва главно в къщи със сезонен вид - във вили. Всичко се дължи на факта, че е нормално да понасят студове - водата в системата е малък и няма да е лошо, но и защото на икономиката на по устройство етап (в сравнение с водни системи) и високоскоростни подгряващи райони.

Предимства и недостатъци

Парно отоплението не е най-популярно, но има положителни и отрицателни аспекти. И плюсовете са доста значителни:

 • Висока ефективност на отоплението. Факт е, че парата в системата не само загрява до някаква температура радиаторите и тръбите. Поради голямата разлика в температурата се кондензира. И с кондензация на 1 литър пара дава 2300 kJ топлина. Докато същото количество вода се охлажда при 50 ° С, се дава само 100 kJ. За да отоплявате стаята, се изисква много малък брой радиатори. В някои случаи достатъчен брой тръби са достатъчни.
 • Тъй като системата за парно отопление е малка, тя има ниска инерция. Стаята започва да се загрява буквално няколко минути след стартирането на котела.

  Парата в радиаторите кондензира, тече надолу, след това се отцежда през специален тръбопровод

  Парата в радиаторите кондензира, тече надолу, след това се отцежда през специален тръбопровод

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  59 − 50 =