UPS за газов котел

Съвременните газови котли са добри, тъй като при нормални условия на работа те работят напълно автономно. Интервенцията на хора обикновено се изисква само за регулиране на параметрите. Но за стабилна работа те се нуждаят от известно налягане и качество на газа, както и висококачествено и постоянно електрозахранване. При последната задача се управлява непрекъснатото захранване на газовия котел. Изборът и параметрите им ще бъдат обсъдени. 

За какво е UPS?

В нашата страна през зимата, без отопление не може да направи. И отоплението е желателно без повреди и спирания - при тежки студове размразяването на системата е възможно. При организирането на системата трябва да се има предвид, че повечето съвременни котли се контролират от автоматизацията, а циркулацията на охлаждащата течност в системата се осигурява от циркулационните помпи. Цялото това оборудване се захранва с електричество.

Когато създавате излишни електрозахранващата система, трябва да инсталирате непрекъсваемо захранване за котела на газ (наричан също UPS, UPS (UPS) или bespereboynik)

Когато създавате излишни електрозахранващата система, трябва да инсталирате непрекъсваемо захранване за котела на газ (наричан също UPS, UPS (UPS) или bespereboynik)

Предвид факта, че през зимата прекъсванията на електрозахранването не са необичайни, трябва да се вземат допълнителни мерки за създаване на резервно електрозахранване. В повечето случаи UPS е инсталиран - непрекъсваемо захранване. Неговата задача е да доставя енергия от батериите, когато напрежението в мрежата се загуби или "утихна".

Характеристики на избор за газови котли

Необходимо е непрекъсваемо захранване за газов котел, за да изберете такова състояние, че то се прилага правилно форми на напрежение - възможно най-близо до идеалната синусоида. В същото време по-важно синхронизация синусоида във фаза.

Всички тези изисквания са необходими, за да се осигури нормална работа на управляващото устройство. При повечето внесени газови котли, автоматиката се сглобява на базата на електрониката и изисква високо качество на захранването. За да се прецени дали това изискване е важно, то трябва да се каже, че според статистиката услуга центрове около 40-55% газово котле аварии, свързани с провала на контролното табло. В този случай дъските почти никога не се ремонтират. Те просто трябва да бъдат заменени.

Приблизително това изглежда като блокова схема на UPS връзката

Приблизително това изглежда като блокова схема на UPS връзката

Също така си струва да помним, че неизправността на контролния панел поради нестабилна мощност е негарантиран случай (почти всички производители). Така че цената на борда и замяната му трябва да бъдат изплатени от собствения ти джоб. И много дъски се доставят "по поръчка", а това - няколко седмици на чакане. По това време за отопление на къщата - интересен въпрос ... Ако все още мисля, че цената на борда - това е около 40-50% от стойността на единицата, неволно започнем да мислим за придобиване на висококачествени и надеждни непрекъсваемо захранване за газовия котел.

Добрата новина е, че един UPS достатъчна мощност да "история" техника за почивка, което изисква високо качество и гарантирано електрозахранване, или просто искате да се гарантира гладкото протичане на операцията. Най-често това е компютри, телевизори и няколко аварийно осветление лампи.

Видове непрекъсваеми токозахранващи устройства

Днес търговската мрежа предлага три вида UPS:

 • офлайн (он-лайн);
 • он-лайн (офлайн);
 • Линейно-интерактивни (линейно-интерактивни или линейно-интерактивни).
Видове UPS за газови котли и блок-диаграми за тяхното свързване

Видове UPS за газови котли и блок-диаграми за тяхното свързване

Ofline UPS (тип резервно копие)

Това са най-простите и евтини непрекъсваеми захранвания. Офлайн от английски език може да се преведе като "не в линия", което отразява принципа на работа на това устройство. При непрекъснат тип от този тип се определят горните и долните граници на напрежението, при които котелът работи нормално. Докато параметрите на мрежата са в този диапазон, захранването се доставя директно - от линията.

Ако напрежението става повече или по-малко, превключващото реле се задейства, захранването се подава от UPS от батериите. Когато параметрите на мрежата се възстановят нормално, релето отново реагира, като изключи непрекъсваемото захранване. За газовия котел подобна защита със сигурност е по-добра от нищо, но при включване / изключване се наблюдават значителни напрежения в мрежата. Така че стабилизацията в този случай не е пълна - няма големи спадове или върхове, но захранващото напрежение далеч не е идеално. Вторият недостатък на безжичните устройства за безжична връзка е, че не могат да коригират формата на синусоида.

Схема за работа с офлайн UPS (UPS)

Схема за работа с офлайн UPS (UPS)

По тази причина непрекъсваемите захранващи устройства за газови котли на отоплителна мрежа трябва да се използват само ако вече имате стабилизатор, инсталиран в скрап или апартамент. Тя осигурява идеално напрежение, а UPS в тази схема просто свързва батериите при липса на напрежение. Тази схема е скъпа, но създава нормални условия за работата на оборудването, което изисква високо качество на захранването.

Онлайн UPS (постоянен тип)

Този тип се нарича и непрекъсваемо захранване с двойно преобразуване. Всичко това заради принципа на работа:

 • Входът на входното напрежение AC се преобразува в постоянно напрежение и се използва за зареждане на батериите, свързани към устройството.
 • DC напрежението се преобразува в променлива със синусоидална форма.

Оказва се, че захранването се преобразува два пъти. Това гарантира стабилизирането на напрежението и идеалната форма на синусоида.

Схемата на работа онлайн

Схемата на работа онлайн

Непрекъсваемите захранващи устройства в мрежата се свързват към веригата за захранване. Докато напрежението е нормално, мощността на линията се преобразува, при намалено напрежение, неговият дефицит се компенсира чрез зареждане на батериите при липса на захранване от батерията.

Недостатъкът на това оборудване е висока цена и бързо изхвърляне на батериите, което се дължи на факта, че той се изразходва за изправяне на скокове. Въпреки това, ако имате нужда от най-доброто непрекъсваемо захранване за газов котел - купете оборудване онлайн тип.

Line-Interactive (линейно-интерактивни)

Свойствата и характеристиките на този тип непрекъсваеми устройства не са толкова добри, колкото тези на онлайн модели, но те не са толкова лоши, колкото тези на офлайн единици. Има всички същите батерии и ключ, който, когато напрежението се снижи, свързва UPS. Но за стабилизиране на напрежението има специален блок - автоматичният регулатор на напрежението (AVR във фигурата по-горе).

Как функционира интерактивно непрекъсваемо захранване

Как функционира интерактивно непрекъсваемо захранване

Недостатъкът на линейно-интерактивните непрекъсваеми източници на захранване за газовия котел е непосредственото превключване с промяна на напрежението. Но тя е много по-малка, отколкото в офлайн устройства, но напрежението се поддържа постоянно (в определени граници). Това оборудване е оптимален избор, тъй като при относително малка цена гарантираме добри резултати.

Определяне на параметрите на UPS

Определете какъв тип непрекъсваемо захранване за котел, от който се нуждаете - това не е всичко. Необходимо е да знаете поне още два параметъра: мощността на UPS и капацитета на батериите, които може да зарежда.

Пример за технически характеристики на непрекъсваемо електрозахранване за газов котел

Пример за технически характеристики на непрекъсваемо електрозахранване за газов котел

Как да определите силата на непрекъснато захранване

За да определите колко енергия имате нужда от непрекъсваемо захранване, потърсете линията "консумация на енергия" в паспорта на газовия котел. Средно тя е 150-170 вата. Ако в системата има втора циркулационна помпа, нейната консумация на енергия трябва да се добави към тази цифра.

Безpereboyniki трябва да бъде избран според силата на свързаното оборудване

Безpereboyniki трябва да бъде избран според силата на свързаното оборудване

За да работим безпроблемно, е необходим резерв на мощност от поне 20-30%. Ако е възможно, при избора на UPS резултатът може да бъде удвоен - само за всеки случай. Рано или късно ще искате да добавите няколко устройства към товара, тъй като това е наистина удобно - когато в отсъствието на електричество имате поне нещо работещо. Това ще бъде минималната мощност на непрекъсваемо захранване за газов котел.

Определете капацитета на батерията

Много модели непрекъсваеми токозахранващи устройства имат вградена батерия. В този случай не е нужно да броите нещо. Ако батериите са свързани поотделно, в техническите данни е необходимо да намерите линията "максимален ток на зареждане". Този номер се умножава не с 10, получаваме капацитета на батерията, която този UPS може да зареди. Можете да свържете повече батерии, но в този случай те няма да бъдат напълно заредени, което скъсява техния експлоатационен живот.

Зависимост от капацитета на акумулаторните батерии и продължителността на работа на котела

Зависимост от капацитета на акумулаторните батерии и продължителността на работа на котела

Как да изберем UPS с вградени батерии? Съгласно живота на батерията, от който се нуждаете. Зависимостта на работното време за капацитета на батерията и консумацията на енергия е дадена в таблицата. Не е трудно да се избере непрекъсваемо захранване за газов котел.

Критерии за избор на UPS за газов котел

От всичко казано е възможно да се извлекат следните изисквания за непрекъсваемо захранване на газов котел:

 • Нуждаете се от специални UPS изходното напрежение под формата на синусоида. Вечните компютри не са подходящи за компютри. Те са изход не е синусоида и квадратна вълна - AC напрежение, също, но не и кръг като синусоида, и гарнирани. За компютри такъв стрес не е пречка, а за отопление - дори и това, което. Това напрежение е лошо за циркулационни помпи - те си тананика, пастърма работа. В резултат на това - бързо се износва турбината, помпата трябва да се промени.
 • Мощността на UPS е избрана с марж. Ако е възможно, удвоете консумацията на енергия.
 • Препоръчително е да изберете типа онлайн, добра опция е интерактивен тип.
 • Капацитетът на акумулаторите трябва да бъде избран така, че при прекъсване на захранването, отоплението да работи за няколко часа (поне). Това изискване е некритично, ако има генератор. В този случай батерията трябва да издържи достатъчно, за да я навие. Между другото, това е друга причина, поради която не е необходимо да се инсталират компютърни неизправности за котела - той е проектиран да работи с оборудването в рамките на 10-15 минути. През това време можете правилно да изключите всички програми и да изключите оборудването. За един котел тези минути са твърде кратки.
 • Желателно е да можете да свържете допълнителни външни батерии (трябва да има съединители). Това е полезно, ако решите да увеличите времето за загряване от резервен източник или при свързване на друго оборудване.

  Схемата за свързване на газов котел към непрекъсваемо захранване (UPS)

  Схемата за свързване на газов котел към непрекъсваемо захранване (UPS)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 8 = 1