Дрвени под у купатилу – карактеристике и уградња

Дрвени под у купатилу - карактеристике и уградња

Свако ко је почео да поправља купатило, пре или касније поставља питање "који спрат треба да ради у купатилу?". Отпорност на воду је главни захтев који се намеће на подне облоге у овом дијелу куће. Због тога је употреба керамичких плочица постала уобичајена. Али данас постоји одлична замјена за традиционални керамички под у купатилу.

Прос

Постоји мишљење да дрвени под за купатило није погодан. Али ово је заблуда. Правилно монтиран, не само да није инфериоран са керамиком за отпорност на воду, али такође има и бројне предности:

  • Топлота. Дрво има ниску топлотну проводљивост. Дакле, дрвени под у купатилу - ово је топла облога без трошкова уградње система грејања.
  • Еколошка и умјетност. Коришћењем дрвених пода омогућава вам да побегнете из хладне коморе у купатилу. Природне текстуре и боје природног материјала испуњавају простор атмосфером спокојства, топлине и удобности.
  • Креативни простор. Купатило, где под није завршен плочицама, већ са дрветом - корак корак даље од стереотипа. Комбинација дрвета са другим материјалима за декорацију и декорацију представља изврсну прилику да покаже индивидуалност.

Дрвени под у купатилу

Цонс

Недостаци дрвеног пода у купатилу укључују могуће деформације под утицајем високе влаге. Иако се технологија подних облога успешно суочила са овим проблемом.

Ако је избор урађен и постављен дрвени под у купатилу, потребно је утврдити материјал. Размотрите неколико најчешћих.

Хидроизолација дрвене куће детаљно је разматрана у још једном чланку.

Избор врста дрвета

Тикво дрво. Брододелци користе овај материјал више од сто година. Густа структура влакана чини не само водоотпорним, већ и омогућава акумулацију топлоте. Теак дрво је отпорно на хабање и хемикалије. Лагана природна површина храпавости чини под неклизајућим, и стога сигурна. Дубока тамна нијанса и изразито дрвеним узорком додаће купатило племству и луксузу. Можда је једини недостатак тиковине под високим трошковима (цена по квадратном метру од 3000 до 10.000 рубаља).

Термо дрво. Модеран материјал који заслужује пажњу. Термално стабло се производи прерадом дрвета са високом температурном паром (+240 ° Ц) без приступа кисеонику. Због тога се неколико пута повећава отпорност на влагу, отпорност дрвета на развој гљива, гњечења и деформација.

Дрвени под у купатилу

Како да уштедим новац? Маце, храст, јесен, брест. Ове врсте дрвета по нижим трошковима и вишим техничким карактеристикама су достојна алтернатива тици.

Такође вам омогућавају да добијете влагу отпорну и поуздану подну облогу, створите атмосферу удобности у купатилу.

Дрвени под у купатилу

Припремни рад пре полагања пода

Основа за уградњу било каквог подног облога, укључујући дрвени под, захтева квалитетну припрему. Она мора бити геометријски стабилна, јака и равна.

Изравнавање пода у купатилу

Ако је цементна кошуљица:

  • Немојте дозволити пукотине или чипове на угловима заливања;
  • површина мора бити нивоа; одступање дуж хоризонталне оси унутар 2 мм на 2 м дужине;
  • пијесак и цементно пуњење треба да буду равномерне, што омогућава најбољу могућу дистрибуцију оптерећења на свим слојевима конструкције.

Поред тога, за уградњу површине, површина се може изравнати листови: шперплоча отпорна на влагу, гипс-влакна, ДСП или ОСБ. Листови су причвршћени за заостали ниво.

Дрвени под у купатилу

Хидроизолација

Темељи су припремљени. Следећи захтевани корак је топлота и хидроизолација.

Повећати карактеристике топлотне изолације на дрвеном поду, посебно када је постављено на цементну кошуљицу, омогућиће ћелијске материјале са нултом хигроскопношћу и минималном топлотном проводношћу. Да би то учинили, најчешће се користи изолација фолије на бази полиетиленске пене, технички утикач, полистиренска пена, или налијте слој гумених чипова или проширене глине.

Ако не желите да се подови губе за неколико година, направите хидроизолацију. Постоје три главне врсте: ливено, фарбно водонепропусно и роло.

Изолација од влаге. Ово је најпоузданији начин за заштиту површине од нежељене влаге. Постоје два главна начина: хладноће и вруће (асфалт-полимер). Изводи се само на чврсте, монолитне основе. Битуменски раствори и мастик се наносе наношењем у неколико слојева дебљине од 5 до 15 цм. Ниво хидроизолације се може ојачати због фибергласа, пене или ојачаних мрежа. Цементна кошуљица се примјењује одозго.

Изолација од хидроизолације са битуменом купатила

Ролована хидроизолација. Произведено лепљењем на припремљену површину ваљаног или плочастог материјала у више слојева. Приликом постављања подова у купатилу, пожељно је користити изолациони ваљак на бази нетканих полиестера или влакана стаклених влакана прекривених слојем модификованог битумена. На пример, унифлек, изопласт, стакло, хидрогласа, техно-еласт. Ниво изолатора се ставља на под и поставља на зидове "са маргином", тако да ивица прође изнад нивоа будућег пода.

Више информација о врстама хидроизолације, њиховим предностима и манама можете научити читањем нашег чланка хидроизолација купатила. Овдје се редослед рада разматра корак по корак.

Хидроизолација дрвеног пода у купатилу

Водонепропусност. Посебне водонепропусне смеше се наносе на површину ваљком или четком. Овај начин хидроизолације је најједноставнији и најниже издржљив.

Водоотпорна купка за боје

Изравнавање пода, подови, обележавање

После хидроизолације површина је изравнана. Најбоље је користити само-нивелацијска једињења. За ово, користећи хидро ниво, ознаке се праве на зидовима исте висине. На њих су уз помоћ кабла постављени светионици. Према упутствима произвођача смеше припремите раствор и попуните површину. Игла ваљак се користи за дистрибуцију раствора равномерно и уклања ваздушне мехуриће. Изливена база се чува неколико дана. Да би решење добило декларисану снагу, неопходно је стриктно пратити препоруке произвођача.

Изравнавање пода са саморазливајућим спојем

Следећи корак је постављање пода. Овај процес захтева максималну тачност и негу. Правило "мјери седам пута, исечено једном" је релевантно као и увијек. Тачност означавања и означавања комуникација утиче не само на квалитет рада, већ и на брзину.

Потребан вам је: мјерење траке, оловка, гумени маллет, клинови, клерички нож, ексери. Сет алата може се мало разликовати, у зависности од врсте материјала који изаберете.

Постављање дрвеног пода у купатилу

Постављање пода

Пре него што наставите са радом, препоручује се да се материјал држи неколико дана у купатилу ради аклиматизације.

Постављање пода почиње од врата. Елементи су чврсто опремљени гуменим кијанкама и фиксирани према упутствима.

После постављања последње плоче, површина се испитује за грешке. Минорне дефекте елиминишу се посебним воском или мастиком, након чега се површина нежно трља.

Дрвени под у купатилу

Последња фаза рада - заштита дрвеног пода. Да би то учинили, површина се поново очисти од могућих загађивача и прашине, осуши и наноси посебан лак, строго поштујући упутства.

За употребу у купатилу постоји посебан тип ламината, карактеристике и карактеристике које можете научити читајући наш чланак о водоотпорном ламинату за купатило.

Савети

Дрвени под у купатилу је добра алтернатива већ застарјани керамици. Савремени материјали вам омогућавају да добијете мање поуздану покривеност и примените најсмислија решења за дизајн. Главно правило је стрпљење и тачност у свакој фази рада. Немојте журити и кршити препоруке специјалиста. На крају, трошени новац, рад и време ће бити награђени дугогодишњим радом.

Дрвени под у купатилу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 7