Hur man lägger korken på golvet

Cork är ett utmärkt golvbeläggning om du behöver en "tyst", behaglig vid beröring, varmt golv. Korkläggning är väldigt olika beroende på vilken typ av material som väljs. Låskork golvet läggs enkelt, limet kräver viss kunskap. Men med båda kan du klara dig själv. 

Korkläggning är inte en lätt uppgift. Det är komplicerat av det faktum att materialet är naturligt och det finns nackdelar vid framställning av vissa plattor på ytan. Det finns också skillnader i kakelens storlek (skillnaden är upp till 1 mm) och tjocklek. För självbeläggning är det därför bättre att välja antingen ett låsalternativ - det passar som ett normalt laminat. Du kan också lägga en korkpåse, som sätts på limet. Men det är bättre att ta det med en avfasning - det blir lättare. Om det finns en avfasning under läggning är tjockleken på plattorna inte annorlunda (skillnaden är fast) och det är lättare att arbeta med lederna. Men när du köper måste du ta ett material med stor marginal - ca 10%: förskjutningen måste vara exakt densamma och det här är en extra kostnad för materialet.

Ett golvbeläggning av kork, som läggs på limet, kallas korkparkett

Ett golvbeläggning av kork, som läggs på limet, kallas korkparkett

I vilket fall det är värt att läsa noggrant läsningsinstruktionerna - många nyanser som har en betydande inverkan på resultatet.

foundation

Korkläggning kräver noggrann förberedelse av substratet. En betongplatta eller skikt, fodrad med en självnivellerande blandning, är lämplig som ett substrat under det limmade korkgolvet. De kallas fortfarande ett massagolv. Inte dåligt visade sig kompositioner Vetonit 3000 eller Found T-45, men du kan använda dem.

Under golvets luddiga golvbeläggning rekommenderar tillverkarna att de uppnår en helt platt botten utan några skillnader. Under låsningen på golvet kan det falla upp till 2 mm vid 2 meter (kontrolleras av linjal, nivå eller regel). I praktiken visar det sig att limstoppet (korkparkett) normalt läggs ner och inte helt jämnt baser. Det är bara viktigt att urtagen / bultarna är mycket släta, utan steg, sprickor, grottor etc.

Kork kan bara avlägsnas efter att skiktet har torkat helt. Tillåtlig luftfuktighet - högst 5%. Om det inte finns någon fuktighetsmätare, ta en bit av polyeten med en yta på ca 1 kvadratmeter, lim den till basen med tejp. Det ska vara förseglat. Lämna en dag och slita sedan av. Om det inte finns någon kondens på filmen, har golvet rätt fuktighet, du kan klistra fast kontakten på den.

På en sådan grund kan du lägga ett korkskydd - det är jämnt, torrt, rent

På en sådan grund kan du lägga ett korkskydd - det är jämnt, torrt, rent

Innan du lägger grunden noggrant rengöras - först med en kvast, sedan med en dammsugare. Det får varken vara skräp eller damm på ytan.

Trägolv planeras med en "torr screed" - fuktbeständig plywood, OSB, fiberboard, spånskiva, gipsskivor. Skivor läggs "i en runaway" - så att sömmen inte matchar. När du lägger mellan lakan på 3-4 mm, läggs lakan på det grova golvet med skruvar. Deras hattar måste vara försänkta i materialet (vid behov, före borrning).

Sömmar och öppningar males med kitt. Det är bättre att ta ett akrylfyllmedel - det är mer elastiskt än ett gipsskiva, lim på det utan några problem. Efter torkning sätta på fyllmedlet för att göra hela ytan jämn. Basen rengörs av damm, kan primeras - för att minska förbrukningen av lim.

instrument

Att lägga kork på limet kräver ett visst antal verktyg. Satsen är inte så stor och kräver inte stora materialkostnader. Svårigheter kan uppstå endast med en hakad trowel - den borde vara med en mycket liten tand, och sådana inträffar sällan.

 • Stål linjal.
 • Skarp klädes- eller konstruktionskniv med utbytbara blad. Bladhållaren måste vara metall, eftersom krafterna måste appliceras betydligt.
 • Gummihammare.
 • Velourrulle för applicering av lim, och sedan för lack. Rullar behöver flera - ett för lim och för lack - med antalet lager.
 • En metall- eller plastspatel med små tänder (2-3 mm). Gör inte ett misstag, en spatel med en kvadratiskt tand kommer inte att göra.
 • Roulette och penna.

  Verktyg för att lägga limmade golv av kork

  Verktyg för att lägga limmade golv av kork

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  2 + 5 =