Как да направите подово отопляем под

В стаите отоплението се осъществява по технологията на топъл под, усещането е много по-удобно, отколкото при традиционната радиаторна система. Когато подът се нагрява, температурата се разпределя по оптимален начин: по-топъл от краката, а на главата вече е по-хладен. Има два начина за отопление: вода и електричество. Водата е по-скъпа при инсталиране, но е по-евтино да работи, така че често се извършва. Малко, за да се намалят разходите за монтаж, може да бъде направено чрез подово отопление на пода с вашите ръце. Технологията не е най-лесната, но не изисква енциклопедично знание. 

Разпределение на топлинните потоци за различните отоплителни системи

Разпределение на топлинните потоци за различните отоплителни системи

Устройството и принципът на работа

За отоплението на топлата подова вода се използва тръбна система, по която циркулира охладителната течност. Най-често тръби се излива в замазката, но има системи за сухо инсталиране - дърво или полистирол. Във всеки случай има голям брой тръби с малко напречно сечение, поставени под подовото покритие.

Къде мога да монтирам

Поради големия брой тръби, отоплението на водата се извършва главно в частни къщи. Факт е, че отоплителната система на високите сгради от ранно строителство не е проектирана за такъв метод на отопление. Направете топло етаж от отопление е възможно, но това е вероятно, че или ще бъде твърде студено, или съседите по-горе или по-долу - в зависимост от вида на захранването на системата. Понякога цяло става студено спру: вода хидравлично съпротивление етаж няколко пъти по-висока от системата за отопление радиатор и може да включите движението на охлаждащата течност. Поради тази причина, за да получите разрешение на управляващото дружество за монтаж на подово отопление е много трудно (монтаж без разрешително - административно нарушение).

Подово отопляемият под настилва голям брой тръби с малък диаметър

Подово отопляемият под настилва голям брой тръби с малък диаметър

Добрата новина е, че в новите сгради са направени две системи: една за отопление с радиатор, а другата за подово отопление. В тези къщи и разрешителни не са необходими: е разработена подходяща система, като се вземе предвид по-високото хидравлично съпротивление.

Принципи на организацията

За да разберете какво трябва да направите подово отопляем под с вашите ръце, трябва да разберете от какво се състои системата и как тя работи.

Регулиране на температурата на охлаждащата течност

За да сте сигурни, че краката на пода са удобни, температурата на охлаждащата течност не трябва да надвишава 40-45 ° C. Тогава подът се загрява до комфортни стойности - около 28 ° С. По-голямата част от отоплителното оборудване не може да даде такава температура: минимум 60-65 ° C. Изключение - кондензни газови котли. Те показват максимална ефективност при ниски температури. От техния изход, нагретият топлоносител може да се подава директно към тръбите на топъл под.

При използване на котел от друг вид е необходим смесител. В него към горещата вода от котела се добавя охлаждащата охлаждаща течност от възвратния тръбопровод. Съставът на тази връзка, който виждате в схемата за свързване на топлата етаж към котела.

Схема на устройството на подово отопляемия под

Схема на устройството на подово отопляемия под

Принципът на работа е следният. Отопляемата охлаждаща течност идва от котела. Той пада върху термостатичния вентил, който, ако температурният праг е превишен, отваря смес от вода от връщащата линия. На снимката преди циркулационната помпа има джъмпер. Инсталира двупосочен или трипътен вентил. Отваряне и смесване на охлаждащата течност.

Смесеният поток през циркулационната помпа пада върху термостата, който контролира работата на термостатичния вентил. Когато достигне зададената температура, захранването от обратния поток спира, а когато се превиши, се отваря отново. Това е регулирането на температурата на охлаждащата течност на подово отопляемия под.

Разпределение по контури

Тогава охлаждащата течност влиза в разпределителния колектор. Ако вода, загрята етаж се прави в една малка стая (баня, например), при което само един цикъл е поставен от тръбите, че възловата точка не може да бъде. Ако няколко вериги, между тях трябва да по някакъв начин разпространява на охлаждащата течност, а след това той някак си се съберат и да изпрати в обратния тръбопровод. Тази задача се изпълнява от разпределителния колектор или, както се нарича и колекторът на топъл под. В действителност, това две тръби - на тръбите за подаване и връщане, които са свързани към входовете и изходите на всички подови отоплителни кръга. Това е най-простият вариант.

Смесителна единица на топъл под с възможност за автоматично поддържане на температурата

Смесителна единица на топъл под с възможност за автоматично поддържане на температурата

Ако отопляемият под е направен в няколко помещения, по-добре е да поставите колектора с възможност за регулиране на температурата. Първо, различните стаи изискват различни температури: някой предпочита в спалнята +18 ° C, някой се нуждае от + 25 ° C. На второ място, най-често контурите имат различни дължини и различни количества топлина могат да се предават. Трето, има стаи "вътрешни" - които имат една стена с лице към улицата, а има ъглови стаи с две или дори три външни стени. Естествено, количеството топлина в тях трябва да е различно. Осигурете този гребен с термостати. Оборудването не е евтино, веригата е по-сложна, но такава инсталация позволява поддържането на зададената температура в помещението.

Терморегулаторите са различни. Някои контролират температурата на въздуха в стаята, а втората - температурата на пода. Вие избирате самия тип. Независимо от това, те контролират сервомоторите, инсталирани на гребена за подаване. Сервомоторите, в зависимост от командата, увеличават или намаляват напречното сечение, като регулират скоростта на потока на охлаждащата течност.

Теоретично (и на практика се случва) може да има ситуации, при които захранването на всички вериги ще бъде блокирано. В този случай циркулацията ще спре, котелът може да кипи и да се счупи. За да предотвратите това, трябва да направите байпас, през който преминава част от охлаждащата течност. С тази конструкция котелът е безопасен.

Можете да видите една от системните опции във видеоклипа.

Полагане на топъл воден под

Един от основните компоненти на системата са тръбите и тяхната система за фиксиране. Има две технологии:

 • Сухо - полистирол и дърво. На системата от полистиронови подложки или дървени плочи се полагат метални ленти с формовани канали за полагане на тръби. Те са необходими за по-равномерно разпределение на топлината. Тръбите се вкарват в вдлъбнатините. Твърдият материал - шперплат, OSB, GVL и др. - е поставен на върха. На тази база можете да нанесете меко подово покритие. Възможно е да се поставят плочки върху лепило за паркет, паркет или ламинат.

  Дървена система за подово отопление

  Дървена система за подово отопление

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  22 − = 20