Как да поставите ламинат със собствените си ръце: начини и схеми

Как да направите пода да бъде надежден, красив, лесен за инсталиране и в същото време евтин? Тези привидно несъвместими качества се комбинират в ламинат. Тъй като тази настилка се използва по-често. Независимо от това, за да може подът да служи дълго време, е необходимо да знаете тънкостите на технологиите. Например, преди полагане на ламинат, е необходимо да се провери колко гладка основа. Максималното допустимо отклонение е не повече от 1-2 мм на метър от повърхността. Само при такива условия тя ще лежи здраво, няма да изплюе и да скърца. Ако има повече капки, дори ключалката може да счупи или да счупи борда. 

Ако основата има неравности, размерите на които надвишават допустимите, тя трябва да бъде изравнена. При циментовите подове всичко е просто - се излива изравнителна замазка. Ламинатът трябва да започне, след като разтворът е събрал най-малко 50%.

Полагане на ламинат е възможно само на равни начала

Полагане на ламинат е възможно само на равни начала

Ако основата е старият дървен под, технологията трябва да бъдат отстранени, а след това направи пълен под на циментова замазка, с всички необходими слоеве (спално бельо, хидро и топлоизолация, укрепване на предпазните колани и равенство). Възможно е да се инсталира отоплителна система в този етаж и да се полага подова настилка върху топъл под. Само в този случай е необходимо да се използват специални ламинати, които толерират добре отоплението. Цената на такъв етаж е висока и ви е необходимо много време. Защото това не винаги се прави. Ако дървените трупи и дъските не са повредени, можете да изравнете дървения под с шперплат и вече да поставите ламината върху него.

Когато изравняване дюшеме, всички много известни фрагменти отзвучаване на самолет или да използват циклене, пълнител празнина е вграден. На подготвените стари дървени подови настилки се полагат листове (използва се по-често, въпреки че е възможно да се постави някакъв листов материал с еднаква повърхност). Те се закрепват с винтове към пода: около периметъра, 15 см, в средата в разредна последователност.

Листовите връзки са изместени - те не трябва да съвпадат (виж снимката по-долу). Така че по-равномерно предавания товар. Още едно нещо - между листовете оставят някои празнини - те не трябва да се доближават един до друг. Дървото променя размерите си в зависимост от влажността и температурата. И тези пропуски ще дадат необходимата свобода, така че да няма "гърбица" и изкривявания.

Полагане шперплат на дървен под под ламинат - общ начин за подготовка на основата по време на ремонт. Ако дървесината не е повредена и шперплатът е положен плосък, не "играе" и не се огъва, такава основа служи за години

Така изглежда като стар дървен под, подготвен за полагане на ламинат

Така изглежда като стар дървен под, подготвен за полагане на ламинат

.

Субстрат под ламинат

На плоска и чиста основа субстратът първо се поставя. Тя прикрива тези неравности от 1-2 мм, които са допустими и правят пода по-малко "шумен". Също така служи за обезценяване и по-добро преразпределение на товара.

Подложката е изработена от няколко типа:

 • Corkboard. Изработен е от корк. Има добри топлоизолационни свойства, абсорбира звуци. Недостатъци: страх от влагата и не харесва отоплението. Ето защо, областта на неговото приложение - помещенията без подгряване на пода, с нормално значение и минимален риск от "наводнение". Това означава, че това са дневни. Корковият субстрат под ламинат се използва рядко: скъп. Ако го сложат, то е по-под паркетната плоскост - за запазване на подовата настилка.

  Корк е най-добрият, но и най-скъпият вид субстрат. Фолиран - леко по-евтин и плюс - той е подходящ за отопляеми подове

  Корк е най-добрият, но и най-скъпият вид субстрат. Фолиран - леко по-евтин и плюс - той е подходящ за отопляеми подове

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  18 − 9 =