Sådan laver du en pergola med dine egne hænder

Under det underlige for vores øre gemmer ordet "pergola" en række buer til en række klatreplanter. Oprindeligt blev de bygget i de sydlige lande som en støtte til druer. Og selve ordet har italienske rødder ( pergola - en baldakin, udvidelse), hvor vinstokken understøttede pindene. Designets enkelhed bidrager til deres uafhængige produktion, og i denne artikel vil vi tale om hvad det er, og hvordan pergola lavet af dig selv vil dekorere din gård, dacha eller have.

Hvad er

I oldtiden var pergolaer ikke kun i vinmarkerne. Sådanne strukturer, kun store skalaer, blev lavet i værfter for at beskytte sig mod den brændende sol. Under dem blev de sultne noonday timer brugt. Det var snarere en baldakin, hvoraf en del hvilede på en mur. Deres design forblev det samme, materialer har ændret sig: nu kan pergola ikke kun være træ, men også metal, beton og endda plast. 

Shed pergola nær druehuset - tæt skygge selv ved middagstid

Shed pergola nær druehuset - tæt skygge selv ved middagstid

Desuden er denne nyttige struktur - støtten af ​​vinstokke og skabelsen af ​​en skygge - også smuk. Dette er værdsat af arkitekterne. Gradvist pergolaer migreret til adelernes haver. Kun der havde de en mere raffineret form, dyre materialer blev brugt op til marmor søjlerne, bjælkerne lavede pretentiøse former. Var der ikke kun på dem og ikke så meget druer, hvor mange prydplanter, roser, bindweed og creepers. 

Dette er også en pergola, men udseendet og udsmykningen er perfekte andre, selvom princippet om konstruktion er det samme

Dette er også en pergola, men udseendet og udsmykningen er perfekte andre, selvom princippet om konstruktion er det samme

De gør det også i form af et galleri, der dækker fra solen hele vejen fra en bygning til en anden. Disse arkader tjener som støtte til flerårige lianer, klatring af roser. Hvor de ikke overlever på grund af det hårde klima, kan man bruge flerårige bindingsstoffer, de er ikke mindre dekorative, blomstringsperioden kan vælges, så blomstringen fortsætter gennem hele den varme årstid. 

Et helt galleri af buer kan lukke en sti fra en bygning til en anden eller til et hvilested

Et helt galleri af buer kan lukke en sti fra en bygning til en anden eller til et hvilested

I moderne mening er det snarere en baldakin eller en åben sommer havepavillon, hvor der i stedet for et tag er et netværk af bjælker, hvor planterne vokser.

En modificeret pergola er også en bue, hvor blomster eller druer hviler. Hvis vi siger "bue", så oftere mener vi et stykke metal, med en afrundet overdel.

På det grundlæggende og reglerne for landskabsdesign, læs her. 

Grundlæggende noder

På trods af at konstruktionen er enkel, er det nødvendigt at skønne den belastning, som planterne kan oprette korrekt. For vores land må du ikke smide vægten og trykket af sneen. Især efter planterne flettet strukturen. Derfor er alle tilslutninger, fastgørelser, pålidelige, det er bedre at være trygge og lægge hjørner end at adskille en blokering fra planter og en kollapset bue. I denne henseende bør støttebjælker og bjælker af buen være stærke og pålidelige.

Hvis du planlægger at opbygge et træ, skal du støtte poler til pergolaer med mellemstørrelse på mindst 200 * 200 mm. Bjælker - fra et bræt på mindst 40 mm tykkelse. Det er obligatorisk at lave stop og kakos: de vil give stivhed. Hvis søjlerne er bygget af mursten eller sten, placeres de rundt om et rør - runde eller firkantede - dit valg, men det skal være.

dimensioner

Lidt om størrelsen på pergolaerne. De skal være proportional med plottet. Hvis den er lille, kan afstanden mellem stolpen være en og en halv meter. Mindre er ikke værd at gøre: under hensyntagen til løvet og i en sådan passage vil kun være en person. For større områder er bredden stor - for smal virker som en smule.

Standardhøjden på en havepergola er 2,2-2,4 meter. Så hele konstruktionen er harmonisk, og løv og blomster vil ikke knuse.

Sådan forbindes detaljerne øverst

Ved opbygning af en bue skal der lægges særlig vægt på knudepunkterne. Sådan får du dem til at se på billedet.

En enkel måde at forbinde stativer med hovedbjælker på

En enkel måde at forbinde stativer med hovedbjælker på

For dem, der ikke er for stærke i tømrerarbejde, er det svært at skære fordybningerne til montering af bjælker. Der er en simpel og pålidelig måde at gøre uden dette arbejde: at tilslutte stativer og hovedbjælker ved hjælp af en dekorativ bøjle. Dette er ikke kun et ornament, men også en måde at gøre forbindelsen mere pålidelig.

På søjlen (rack) på toppen af ​​bjælken lægges og nagles gennem negle eller lange selvdrejende skruer. Ikke desto mindre kan de med senere anstrengelser udvises. For at eliminere dette, efter at hjælpebjælkerne er blevet lagt og fastgjort, slås en dekorativ bøjle ned. Det holder sammen tre elementer. Endnu større stivhed af konstruktionen er fastgjort til afstandsstykket, som er placeret skråt, hvilket ofte kaldes en jib.

I det enkleste tilfælde af pergola er der fire stativer forbundet med hoved- og hjælpestråler.

Den enkleste konstruktion af pergolaer

Den enkleste konstruktion af pergolaer

Dekoration af kanterne af bjælker

Et lidt anderledes udseende kan skyldes forskelligt udformning af enderne af hjælpe- og hovedbjælkerne. Flere billeder til savning er vist på billedet nedenfor. For at gøre dem ens, lav en skabelon fra et lille stykke. Derefter anbringes det på emnet, tegner en tyndt skærpet blyant så tæt som muligt på skabelonen. Til dette skal du klippe konturen ud.

Hvordan kan jeg lave kanterne af bjælker

Hvordan kan jeg lave kanterne af bjælker

Reduceret omkostninger ved opførelse

Strålen til søjlerne skal have et stort tværsnit, og det er ikke billigt. Hovedbjælkerne skal også være af samme størrelse, hvilket yderligere øger strukturomkostningerne. Men du kan redde, hvis man på stativene på øverste søm to tykke brædder på begge sider. Som det ser ud ovenfra, se på nedenstående figur.

For at reducere omkostningerne ved basisbjælker kan du bruge to brædder

For at reducere omkostningerne ved basisbjælker kan du bruge to brædder

Forbind dem med negle, skruer eller bolte. Så endnu mere pålidelig: Bolteforbindelser kan strammes om nødvendigt. Hvordan ser strukturen ud som "live" se på billedet.

Pergola med dobbeltborde i stedet for hovedbjælker

Pergola med dobbeltborde i stedet for hovedbjælker

Sådan bygger du en pergola af træ her. 

Trin-for-trin montagevejledning

Først og fremmest skal du bestemme, hvordan du skal montere søjlerne. Hvis polerne du har fra lærk - ingen spørgsmål, kan du bare begrave det i jorden. Med andre skov er alt vanskeligere: direkte kontakt med jorden er yderst uønsket. Det er selvfølgelig muligt at behandle enderne af søjlerne, der er begravet i jorden med antibakteriel imprægnering, såsom SENEZH eller Senezh Ultra, sat i et par timer i håndværk.

Den anden mulighed er at lave en konkret bunke med en stud (eller flere ben, afhængigt af strukturens størrelse og vægt). Til hårnålen med et mellemrum på 5-8 mm for at feste stativet.

En anden måde - hvis webstedet er betonet eller belagt på det. Tag derefter metalstødene. Oftest forekommer de i form af en omvendt "P", fikseres den til overfladen af ​​stedet. Fastgør kolonneboltene gennem disse plader. Denne form for forankring er egnet til en have, hvor fejlen er dækket af planter. Hvis bygningen går på den åbne jord, skal du bruge andre trykstød.

Metoder til fastgørelse af søjler (stativer)

Metoder til fastgørelse af søjler (stativer)

Efter at metoden til montering af polerne er valgt, vil alt træ, der skal bruges i byggeri, være dækket af en beskyttende sammensætning - antibakterielle og fra insekter. Formuleringerne skal være beregnet til udendørs brug (ikke til indendørs brug, men kun til udendørs brug). Efter behandling kan du starte konstruktion:

 1. Layout af plottet. Ved hjælp af pinde, snørebånd, roulette og bygningsniveau er en platform af den krævede størrelse markeret. I hjørnerne er stedet under polerne markeret, de er installeret på den valgte måde.

  Layout af webstedet og installation af poler

  Layout af webstedet og installation af poler

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 4 = 6