Kami sedang membina sebuah pavilion batu bata, diperbuat daripada pertarungan atau blok bangunan

Aturkan berhampiran rumah atau di rumah negara untuk kebab shish. Hampir semua pemilik rumah memikirkan perkara ini. Persoalannya adalah bagaimana untuk melakukannya. Jika anda suka bangunan modal - pilihan anda adalah bata atau batu arbor. Mereka dibina di atas satu projek semua perbezaan dalam cara meletakkan. Dengan peraturan yang sama, mereka membina gazebos dari blok buih atau blok bangunan lain. Mereka lebih murah, tetapi dalam pembinaan bahan-bahan tersebut, kemasan akan diperlukan di dalam dan luar. Selalunya dibina daripada bata gazebo: beliau kini mempunyai pelbagai tekstur yang berbeza dan warna, mempunyai ciri-ciri teknikal yang baik, dan tidak memerlukan kemudian berlepas. 

Unsur asas arbors dari bata atau batu

Unsur asas arbors dari bata atau batu

Berfikir tentang pembinaan seperti itu, anda mesti faham bahawa anda perlu membuat asas yang kukuh. Ini bukan paviliun kayu dan bukan logam, yang boleh berdiri di atas batu bata atau di atas tanah. Jika gazebo akan dibuka - hanya tiang di mana bumbung dipasang, ia akan menjadi asas yang cukup untuk ruangan (kolumnar atau cerucuk, tetapi anda boleh pita). Jika landasan (sekurang-kurangnya sebahagian daripada ketinggian), diperlukan asas pita lebih lama, dan bertetulang (kedalaman 20-30 cm di bawah tanah atas, lebar kira-kira 20 cm, dua benang tetulang 12-14 mm) akan dibentangkan dari batu. Jika ia ditambah kepada satu atau dua dinding yang lain, anda akan perlu untuk membuat papak bertetulang monolitik, sekurang-kurangnya 150 mm tebal, tetapi perlu dipertimbangkan - bergantung kepada tanah. Pada asasnya berapa banyak dia terdedah kepada sebatan. Dan hanya selepas asas siap, pembinaan batu bata (batu) gazebo yang paling awal bermula.

Sekiranya gazebo dengan tukang batu bata atau barbeku, asas yang berasingan diperlukan. Ia menjadikannya tidak sepadan dengan asas bangunan (ia tidak sepatutnya mempunyai titik hubungan). Di bawah brazier bata membuat lekuk bertetulang monolitik dan tidak ada yang lain: bahkan yang kecil memerlukan sekitar 800 batu bata, dan jika ia bersudut, bil itu akan beribu-ribu.

Apa itu

Bahan binaan dipilih berdasarkan rupa baki bangunan di tapak tersebut. Ini juga menentukan pilihan bahan bumbung. Dan bentuk dan struktur boleh menjadi apa-apa.

Selalunya, batu dan pavilion bata membuat bentuk segiempat tepat: mereka biasanya diletakkan di sempadan tapak, sehingga mereka berada di sepanjang jalan. Reka bentuk segi empat atau segi empat tepat menjadi di sudut. Untuk menjadikan suasana lebih banyak ruang, kedua-dua belah pihak yang akan menghadapi kawasan jiran menjadi pepejal.

Arbor batu - dua belah pihak terbuka, dua - ditutup

Arbor batu - dua belah pihak terbuka, dua - ditutup

Paviliun murni batu, dan walaupun yang tertutup jarang berlaku. Ini adalah dapur musim panas, dan bukan gazebo. Jika perlu, perlindungan dari serangga diperbuat daripada kelambu, adalah untuk persekitaran yang lebih selesa untuk menggantung langsir lut ditutup dan serangga, dan dari mata prying. Untuk berehat musim sejuk, kadang-kadang meletakkan kaca. Ternyata ada dapur berasingan, jika ada barbeku atau barbeku di gazebo. Kaca biasanya dilakukan: bingkai kayu atau tingkap, meletakkan kurang polikarbonat, tetapi ia juga adalah amat berguna, tetapi mempunyai kekonduksian haba yang lebih rendah berbanding dengan kaca tunggal.

Selalunya bergabung dengan pokok. Dan batu bata dan batu kelihatan baik dengan mereka. Masih membuat pagar kerangka terbuat dari logam, jarang sekali kombinasi dengan polikarbonat.

Cara membuat pergola kayu sendiri dibaca di sini. 

Bagaimana Membina Tangan Anda Sendiri

Kami menerangkan algoritma langkah demi langkah untuk membina gazebo daripada batu bata atau batu:

  1. Sebuah taman permainan sedang disediakan. Lapisan subur dikeluarkan, parit itu disamakan.
  2. Kerja sedang dijalankan untuk menubuhkan asas. Jenis asas boleh menjadi apa-apa, jadi tidak ada cara untuk menerangkan secara terperinci.
  3. Pada asas kalis air siap dibentangkan. Kertas bumbung yang digunakan sebelum ini digunakan dalam dua lapisan. Sekarang, tetapi lebih baik untuk mengambil sesuatu dari bahan-bahan moden: bahan bumbung moden hanya akan runtuh dalam tiga atau empat tahun. Anda boleh menggunakan bitumen bitumen (smear dua kali). Ini akan memotong kebanyakan kelembapan yang konkrit akan menarik dari tanah.

   Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengusir lajur dan menutupnya dengan bumbung

   Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengusir lajur dan menutupnya dengan bumbung

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   + 15 = 22