Kako napraviti pergolu sa svojim rukama

Pod neobičnim za naše uho riječ "pergola" skriva različite lukove za razne biljke za penjanje. Izvorno su izgrađeni u južnim zemljama kao potpora grožđu. I sama riječ ima talijanske korijene ( pergola - nadstrešnica, produžetak), gdje su vinove loze podupirale štapove. Jednostavnost dizajna pridonosi njihovoj samostalnoj produkciji, au ovom ćemo članku govoriti o tome što je, i kako će sami izrađeni pergola ukrasiti vaš dvorište, šah ili vrt.

Što je

U antičko doba, pergolama nisu bili samo u vinogradima. Takve strukture, samo velike ljuske, napravljene su u dvorištima kako bi se zaštitile od užarenog sunca. Ispod njih su proveli sjajan noćni sat. Bilo je to prije svega nadstrešnica, od kojih se jedan dio odmarao na zidu. Njihov dizajn ostao je isti, materijali su se promijenili: sada pergola može biti ne samo drvena, već i metalna, betonska, pa čak i plastična. 

Proliti pergola blizu kuće grožđa - gusta sjena čak u podne

Proliti pergola blizu kuće grožđa - gusta sjena čak u podne

Osim toga, ova je korisna struktura - podrška vinove loze i stvaranje sjene - također lijepa. To su cijenjeni od strane arhitekata. Postupno se pergole preselili u vrtove plemstva. Samo tamo imali su profinjeniji oblik, skupi su materijali iskorišteni do mramornih stupova, grede su napravile pretenciozne oblike. Bili su na njima ne samo, a ne toliko grožđa, koliko ukrasnih biljaka, ruža, vezica i kvrga. 

Ovo je također pergola, ali izgled i ukras su savršeni drugi, premda je načelo gradnje jednako

Ovo je također pergola, ali izgled i ukras su savršeni drugi, premda je načelo gradnje jednako

Oni također čine ga u obliku galerije, koja pokriva od sunca sve na putu iz jedne zgrade u drugu. Ove arkade služe kao podrška višegodišnjim lianama, penjanjem na vrste ruža. Gdje ne preživljavaju zbog oštre klime, može se koristiti višegodišnja veziva, oni su ne manje ukrasni, mogu se odabrati razdoblje cvjetanja tako da se cvjetanje nastavlja kroz toploj sezoni. 

Cijela galerija lukova može zatvoriti put od jedne zgrade do druge ili na odmorište

Cijela galerija lukova može zatvoriti put od jedne zgrade do druge ili na odmorište

U suvremenom smislu riječ je o krovištu ili otvorenoj ljetnoj sjenici, u kojoj umjesto krova postoji mreža greda na kojima biljke rastu.

Modificirana pergola također je luka na kojoj se cvijeće ili grožđe odmaraju. Ako kažemo "luk", onda češće mislimo na komad metala, s zaobljenim gornjim dijelom.

Na osnovi i pravila uređenja krajolika, pročitajte ovdje. 

Osnovni čvorovi

Unatoč činjenici da je konstrukcija jednostavna, potrebno je točno procijeniti opterećenje koju biljke mogu stvoriti. Za našu zemlju, nemojte bacati utege i pritisak snijega. Pogotovo nakon što biljke pletu strukturu. Stoga, svi spojevi, učvršćenja, pouzdani, bolje je biti sigurni i postaviti kutove nego rastaviti blokadu od biljaka i urušeni luk. U tom smislu, potpornim stupovima i gredama luka trebaju biti snažni i pouzdani.

Ako namjeravate graditi drvo, potporni stupovi za pergole srednje veličine koriste najmanje 200 * 200 mm. Grede - od ploče ne manje od 40 mm debljine. Obvezno je zaustaviti i kola: oni će dati krutost. Ako su stupovi izgrađeni od cigle ili kamena, oni su postavljeni oko cijevi - okrugli ili kvadratni - vaš izbor, ali to bi trebao biti.

veličina

Malo o veličini pergole. Oni bi trebali biti proporcionalni zemljištu. Ako je mali, udaljenost između stupova može iznositi jedan i pol metara. Manje se ne isplati: uzimati u obzir lišće i u takvom će odlomku biti samo jedna osoba. Za veća područja, širina je velika - suviše uske izgledat će malo.

Standardna visina vrtnog pergole je 2,2-2,4 metara. Onda je cijela konstrukcija skladna, a lišće i cvijeće neće se slomiti.

Kako spojiti pojedinosti na vrhu

Prilikom gradnje luka, posebna pozornost treba posvetiti čvorovima čvorova. Kako ih pregledati.

Jednostavan način povezivanja stalaka s glavnim gredama

Jednostavan način povezivanja stalaka s glavnim gredama

Za one koji nisu previše jaki u stolariji, teško je rezati udubljenja za ugradnju greda. Postoji jednostavan i pouzdan način bez ovog rada: spojiti police i glavne grede pomoću ukrasnog potpornja. To nije samo ukras, već i način povezivanja pouzdanije.

Na stup (nosač) na vrhu grede položi se i noktira preko noktiju ili dugih samoreznih vijaka. Ipak, s lateralnim naporima, oni se mogu ispostaviti. Da bi se to uklonilo, nakon što su pomoćne grede postavljene i učvršćene, uklanja se dekorativni potpornjak. Sadrži tri elementa. Još veća krutost konstrukcije pričvršćena je na razmak, koji je postavljen koso, što se često naziva šipka.

U najjednostavnijem slučaju pergole postoje četiri stalka povezana glavnim i pomoćnim gredama.

Najjednostavnija izgradnja pergola

Najjednostavnija izgradnja pergola

Uređivanje rubova greda

Nešto drugačiji izgled može biti posljedica različitog oblikovanja krajeva pomoćnih i glavnih greda. Na donjoj slici prikazano je nekoliko načina piljenja. Kako bi ih sve učinili istim, napravite predložak iz malog komada. Zatim ga nanesite na obradak, izvucite tanku oštrenu olovku što bliže predlošku. Za to, izrežite konturu.

Kako mogu napraviti rubove greda

Kako mogu napraviti rubove greda

Smanjeni troškovi gradnje

Greda za stupce bi trebala biti velikog poprečnog presjeka, a to nije jeftino. Glavne grede također trebaju biti iste veličine, što dodatno povećava troškove strukture. Ali možete spasiti, ako na policama na vrhu noktiju dvije debele ploče s obje strane. Kako izgleda odozgo, pogledajte sljedeću sliku.

Da biste smanjili troškove osnovnih greda, možete koristiti dvije ploče

Da biste smanjili troškove osnovnih greda, možete koristiti dvije ploče

Spojite ih čavlima, vijcima ili vijcima. Zato još pouzdanije: vijčane spojnice se po potrebi mogu pooštriti. Kako ova struktura izgleda kao "uživo" pogled na fotografiju.

Pergola s dvostrukim pločama umjesto glavnih greda

Pergola s dvostrukim pločama umjesto glavnih greda

Ovdje se čita kako graditi drvenu pergolu. 

Upute za montažu po korak

Prije svega, morate odlučiti kako ćete montirati stupove. Ako pola imate od ariša - bez pitanja, možete ga jednostavno zakopati u zemlju. S ostalim šumama sve je teže: izravan dodir s tlom vrlo je nepoželjan. Naravno, moguće je obraditi krajeve stupova zakopanih u tlo s antibakterijskom impregnacijom kao što su SENEZH ili Senezh Ultra, koji se stavljaju na par sati u izradi.

Druga je mogućnost napraviti betonsku hrpicu s klinom (ili nekoliko iglica, ovisno o veličini i težini strukture). Na vrpcu s razmakom od 5-8 mm da biste pričvrstili stalak.

Drugi način - ako je mjesto betonirano ili presvučeno na njemu. Zatim uzmi metalne potiske. Najčešće se pojavljuju u obliku obrnutog "P", popravljaju ga na površinu stranice. Pričvrstite vijke stupova kroz ove ploče. Ova vrsta sidrišta prikladna je za vrt, gdje je pogreška prekrivena biljkama. Ako konstrukcija ide na otvorenu površinu, upotrijebite druge udarce.

Metode učvršćenja stupova (stalci)

Metode učvršćenja stupova (stalci)

Nakon odabira metode postavljanja polova, sve drvo koje će se koristiti u građevini pokriveno je zaštitnim pripravkom - antibakterijskim i od insekata. Formulacije trebaju biti dizajnirane za vanjsku upotrebu (ne za unutarnju upotrebu, ali samo za vanjsku upotrebu). Nakon obrade možete početi graditi:

 1. Izgled zemljišta. Uz pomoć pribadača, čipke, ruleta i razine zgrade, označena je platforma potrebne veličine. U uglovima se označava mjesto pod polovima, oni se instaliraju na odabrani način.

  Izgled stranice i ugradnja stupova

  Izgled stranice i ugradnja stupova

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  74 − = 72