Kako narediti pergolo z lastnimi rokami

Pod čudno za naše uho beseda "pergola" skriva različne oboki za različne plezalne rastline. Prvotno so jih v južnih državah zgradili kot podporo grozdju. In beseda sama ima italijanske korenine ( pergola - krošnja, podaljšek), kjer so vinske trte podprle palice. Preprostost oblikovanja spodbuja neodvisno od njihove izdelave in v tem članku, kaj je govoril o tem, kaj je in kako bi svoje roke pergola okrasite svoje dvorišče, vikend ali vrt.

Kaj so

V starih časih pergole niso bile le v vinogradih. Takšne strukture, le velike lestvice, so bile izdelane na ladjedelnicah, da bi se zaščitile pred žgočim soncem. Pod njimi so potekali sutrašnji nedeljski uri. To je bil precej krošenj, katerega del je počival na steni. Njihova oblika je ostala enaka, materiali so se spremenili: zdaj pergola ni le lesena, ampak tudi kovinska, betonska in celo plastična. 

Zunaj hišo grozdja, ki je tudi v opoldanskem času - gosta senca

Zunaj hišo grozdja, ki je tudi v opoldanskem času - gosta senca

Poleg tega je tudi ta uporabna struktura - podpora trt in ustvarjanje sence - tudi lepa. To cenijo arhitekti. Postopoma se pergole preselijo v vrtove plemstva. Le tam so imeli bolj rafinirano obliko, dragi materiali so bili uporabljeni do marmornatih stebrov, žarki pa so pretvezne oblike. Bili so na njih ne le in ne toliko grozdja, koliko okrasnih rastlin, vrtnic, vezanega in ličila. 

To je tudi pergola, vendar videz in oblikovanje popolnih drugih, čeprav je načelo konstrukcije enako

To je tudi pergola, vendar videz in oblikovanje popolnih drugih, čeprav je načelo konstrukcije enako

Prav tako so to v obliki galerije, ki pokriva od sonca vse od ene zgradbe do druge. Ti arkadi služijo kot podpora trajnim lianam, plezalnim vrstam vrtnic. Kadar ne preživijo zaradi ostrega podnebja, lahko uporabite letni Bindweed, niso nič manj okrasne, lahko čas cvetenja je treba izbrati tako, da razcvetu ves čas toplo sezono. 

Celotna galerija lokov lahko zapre pot iz ene zgradbe v drugo ali na počivališče

Celotna galerija lokov lahko zapre pot iz ene zgradbe v drugo ali na počivališče

V sodobnem smislu je to precej krošnja ali odprt poletni gazebo, v katerem namesto strehe obstaja mreža žarkov, vzdolž katerih rastline rastejo.

Modificirana pergola je tudi lok, na katerem počivajo rože ali grozdje. Če rečemo "lok", potem bolj pogosto mislimo na kos kovine, z zaobljenim zgornjim delom.

O osnovah in pravilih oblikovanja krajine preberite tukaj. 

Osnovne vozlišča

Kljub dejstvu, da je konstrukcija preprosta, je treba pravilno oceniti obremenitev, ki jo lahko proizvedejo rastline. Za našo državo ne odvrzite uteži in pritiska snega. Še posebej po rastlinah pletenje strukture. Zato so vse povezave, zapirala, zanesljive, bolje je, da so varni in postavljajo vogale, kot da razstavijo blokado iz rastlin in zrušeni lok. V zvezi s tem bi morali biti podprti stebri in žarki luka močni in zanesljivi.

Če nameravate zgraditi drevo, podporne palice za pergole srednje velikosti uporabite vsaj 200 x 200 mm. Grede - iz plošče, ki ni manjša od 40 mm debeline. Obvezno je narediti postanke in kakos: dali bodo togost. Če so stebri zgrajeni iz opeke ali kamna, so postavljeni okoli cevi - okrogle ali kvadratne - vaša izbira, vendar bi morala biti.

Dimenzije

Malo o velikosti pergole. Morali bi biti sorazmerni s ploskvijo. Če je majhna, je lahko razdalja med mestoma en in pol. Manj ni vredno narediti: ob upoštevanju listja in v takšnem prehodu bo le ena oseba. Za večja območja je širina velika - preozka se bo zdelo malo.

Standardna višina vrtne pergole je 2,2-2,4 metra. Nato je celotna konstrukcija harmonična in listje in cvetje ne bodo zdrobile.

Kako povezati podatke na vrhu

Pri gradnji arka je treba posebno pozornost nameniti vozliščem. Kako jih pogledati na fotografijo.

Preprost način povezovanja stojala z glavnimi žarki

Preprost način povezovanja stojala z glavnimi žarki

Za tiste, ki niso preveč trdni v tesarstvu, je težko izrezati vdolbine za vgradnjo žarkov. Brez tega dela je preprost in zanesljiv način: povezati stojala in glavne žarke z dekorativnim podlogo. To ni samo okras, ampak tudi način, kako narediti povezavo bolj zanesljivo.

Na stebru (stojalu) na vrhu nosilca položite in pritrdite skozi žeblje ali dolge samoregalne vijake. Kljub temu se lahko s stranskimi napori izkažejo. Da bi to odpravili, potem, ko so bili pomožni žarki postavljeni in pritrjeni, je dekorativna podloga pretepena. Skupaj ima tri elemente. Še večja togost konstrukcije je pritrjena na distančnik, ki se namesti poševno, kar se pogosto imenuje poševnica.

V najpreprostejšem primeru pergole so glavni in pomožni žarki povezani štirje stojali.

Najenostavnejša gradnja pergole

Najenostavnejša gradnja pergole

Dekoracija robov žarkov

Drugačen videz je lahko zaradi različnih oblik koncev pomožnih in glavnih nosilcev. Na spodnji sliki je prikazanih več načinov žaganja. Da bi jih naredili enako, naredite predlogo iz majhnega kosa. Nato ga pritrdite na obdelovancu, nariskajte tanko zaostril svinčnik, čim bližje predlogi. Za to izrežite konturo.

Kako lahko naredim robove žarkov

Kako lahko naredim robove žarkov

Zmanjšani stroški gradnje

Žarek za kolone mora biti velikega preseka, to pa ni poceni. Glavni žarki morajo biti tudi enake velikosti, kar dodatno poveča stroške strukture. Ampak lahko shranite, če na stojala na vrhu nohta dve debeli plošči na obeh straneh. Kot je prikazano zgoraj, si oglejte naslednjo sliko.

Za zmanjšanje stroškov osnovnih žarkov lahko uporabite dve plošči

Za zmanjšanje stroškov osnovnih žarkov lahko uporabite dve plošči

Povežite jih z nohti, vijaki ali sorniki. Torej še bolj zanesljivi: po potrebi lahko zategnite vijake. Kako izgleda ta struktura »živo« poglej fotografijo.

Pergola z dvojnimi ploščami namesto glavnih žarkov

Pergola z dvojnimi ploščami namesto glavnih žarkov

Kako zgraditi leseno pergolo, ki se glasi tukaj. 

Navodila za sestavljanje po korakih po korakih

Najprej se morate odločiti, kako boste postavili stebre. Če ste poli, ki jih imate iz macesen - brez vprašanj, lahko le pokopljete v tla. Z drugimi gozdovi je vse težje: neposreden stik z zemljo je zelo nezaželen. Lahko, seveda, postopek konča zakopana v tla stebrov-antibiotiki impregnirani tipa SENEZH ali Senezh Ultra, dal nekaj ur v priporu.

Druga možnost je izdelava betona s čepom (ali več zatičev, odvisno od velikosti in teže konstrukcije). Za lasnico z razdaljo 5-8 mm za pritrditev stojala.

Drug način - če je mesto betonirano ali premazano na njej. Potem vzemite kovine. Najpogosteje se pojavijo v obliki obrnjenega "P", ga popravimo na površino mesta. Pritrdite vijake kolone skozi te plošče. Ta vrsta sidrišča je primerna za vrt, kjer napako pokrivajo rastline. Če gradnja poteka na odprtem tleh, uporabite druge poteze.

Metode pritrdilnih stebrov (stojala)

Metode pritrdilnih stebrov (stojala)

Po izbiri načina namestitve polov, se bo les, ki se bo uporabljal v gradbeništvu, prekril z zaščitno sestavo - antibakterijsko in od žuželk. Formulacije morajo biti načrtovane za zunanjo uporabo (ne za uporabo v zaprtih prostorih, ampak le za uporabo na prostem). Po obdelavi lahko začnete gradnjo:

 1. Razpored ploskve. S pomočjo kljuk, čipk, ruleta in ravni stavbe je označena platforma zahtevane velikosti. V svojih vogalih je označen kraj pod polovi, nameščeni so na izbrani način.

  Postavitev mesta in namestitev polov

  Postavitev mesta in namestitev polov

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 30 = 37