Kako napraviti podnu vodu

U sobama, grijanje se vrši pomoću tehnologije toplog poda, osjećaj je puno ugodniji nego kod tradicionalnog sustava radijatora. Kada se pod zagrije, temperatura se raspoređuje na optimalan način: toplija od stopala, a na razini glave već je hladnija. Postoje dva načina grijanja: voda i struja. Voda je skuplja u instalaciji, ali je jeftinije za rad, tako da se često radi. Malo kako biste smanjili troškove instalacije, možete napraviti tako što ćete vodom zagrijati poda s vlastitim rukama. Tehnologija nije najlakša, ali ne zahtijeva enciklopedijsko znanje. 

Distribucija toplinskih tokova za različite sustave grijanja

Distribucija toplinskih tokova za različite sustave grijanja

Uređaj i načelo rada

Za zagrijavanje vode na toplom podu, koristi se cijevni sustav, uz koji cirkulira rashladno sredstvo. Najčešće, cijevi se ulijevaju u estrih, ali postoje sustavi suhog montaže - drvenih ili polistirena. U svakom slučaju, postoji veliki broj cijevi malog poprečnog presjeka, postavljen pod podnim pokrovom.

Gdje mogu montirati

Zbog velikog broja cijevi, grijanje vode vrši se uglavnom u privatnim kućama. Činjenica je da sustav grijanja visokih zgrada rane izgradnje nije dizajniran za takav način grijanja. Moguće je zagrijavanje topline, ali postoji visoka vjerojatnost da ćete biti previše hladni ili susjedi na vrhu ili dnu - ovisno o vrsti snage sustava. Ponekad cijeli nosač postaje hladan: hidraulički otpor podzemnog voda je nekoliko puta veći od sustava grijanja radijatora i može začepiti pokreta rashladnog sredstva. Zbog toga je vrlo teško dobiti odobrenje od tvrtke za upravljanje za instaliranje toplog poda (instalacija bez dopuštenja je administrativno djelo).

Poda pod vodom podrazumijeva veliki broj cijevi s malim promjerom

Poda pod vodom podrazumijeva veliki broj cijevi s malim promjerom

Dobra vijest je da su dva sustava napravljena u novim zgradama: jedan za grijanje radijatora, a drugi za grijanje pod vodom. U takvim kućama i dozvolama nisu potrebni: razvijen je odgovarajući sustav uzimajući u obzir veći hidraulički otpor.

Načela organizacije

Da biste razumjeli što vam je potrebno za izradu vodenog grijanja s vlastitim rukama, morate razumjeti što se sustav sastoji i kako to funkcionira.

Podešavanje temperature rashladnog sredstva

Kako bi se osiguralo da noge na podu budu udobne, temperatura rashladnog sredstva ne smije prijeći 40-45 ° C. Tada se pod zagrijava do ugodnih vrijednosti - oko 28 ° C. Većina opreme za grijanje ne može dati takvu temperaturu: najmanje 60-65 ° C. Izuzetak - kotlovski plinski kondenzatori. Oni pokazuju maksimalnu učinkovitost pri niskim temperaturama. Iz njihovog izlaza zagrijani nosač topline može se unositi izravno na cijevi toplog poda.

Kada koristite bojler bilo kojeg drugog tipa, potrebna je jedinica za miješanje. U njemu se vrućoj vodi iz kotla dodaje ohlađena rashladna tekućina iz povratnog cjevovoda. Sastav ove veze vidite na shemi spajanja toplog poda s bojlerom.

Shema uređaja na podu grijane vodom

Shema uređaja na podu grijane vodom

Načelo rada je sljedeće. Grijana tekućina dolazi od kotla. Padne na termostatski ventil koji, ako se prekorači temperaturni prag, otvara mješavinu vode iz povratne linije. Na slici prije cirkulacijske crpke nalazi se skakač. Instalira dvosmjerni ili trosmjerni ventil. Otvaranje i miješanje ohlađene rashladne tekućine.

Miješani protok kroz cirkulacijsku crpku pada na termostat, koji upravlja radom termostatskog ventila. Kad se postigne zadana temperatura, hranjenje iz povratnog toka prestaje, kada se prekorači, ponovno se otvara. Ovo je podešavanje temperature rashladne tekućine na podu grijane vodom.

Distribucija po konturama

Zatim rashladna tekućina ulazi u razdjelnik. Ako je podno grijani pod napravljen u jednoj maloj prostoriji (kupaonica, na primjer), u kojoj je postavljena samo jedna šarkica cijevi, ovaj čvor možda neće biti. Ako postoji nekoliko petlji, potrebno je na neki način distribuirati rashladno sredstvo, a zatim nekako sakupiti i poslati ga na povratni vod. Taj zadatak obavlja razdjelni razvodnik ili, kao što se i zove, sakupljač toplog poda. Zapravo, to su dvije cijevi - na opskrbu i povratak, na koje se povezuju ulazi i izlazi svih krugova toplog poda. Ovo je najjednostavnija opcija.

Jedinica za miješanje toplog poda s mogućnošću automatskog održavanja temperature

Jedinica za miješanje toplog poda s mogućnošću automatskog održavanja temperature

Ako je grijani pod napravljen u nekoliko prostorija, bolje je staviti kolektor s mogućnošću podešavanja temperature. Prvo, različite sobe zahtijevaju različite temperature: netko preferira u spavaćoj sobi + 18 ° C, netko treba + 25 ° C. Drugo, najčešće, konture imaju različite dužine, a različite količine topline mogu prenositi. Treće, tu su sobe "unutarnje" - koje imaju jedan zid prema ulici, a tu su i kutne prostorije s dva ili čak tri vanjska zida. Naravno, količina topline u njima mora biti drugačija. Pružite ovo češaljima s termostatima. Oprema nije jeftina, sklop je složeniji, ali takva instalacija omogućuje održavanje zadane temperature u sobi.

Termoregulatori su različiti. Neki kontroliraju temperaturu zraka u sobi, drugi - temperatura poda. Vi sami odaberete tip. Bez obzira na to, oni upravljaju servomotorima instaliranim na češlju za hranjenje. Servomotori, ovisno o naredbi, povećavaju ili smanjuju poprečni presjek, regulirajući brzinu protoka rashladnog sredstva.

Teoretski (i u praksi se događa) mogu postojati situacije kada se hrane svim krugovima blokiraju. U tom slučaju, cirkulacija će prestati, kotao može kuhati i propasti. Kako biste to spriječili, morate napraviti zaobići kroz koji prolazi dio rashladnog sredstva. Ovom konstrukcijom kotao je sigurno.

Možete vidjeti jednu od opcija sustava u videozapisu.

Polaganje toplog poda vode

Jedna od ključnih komponenti sustava su cijevi i njihovi sustavi fiksacije. Postoje dvije tehnologije: