Kako staviti linoleum ispravno

Linoleum je praktičan i atraktivan otvoreni podni pokrov koji se nalazi u kućama, apartmanima, kućama, uredima, trgovačkim centrima, javnim institucijama ... Gotovo svugdje. Kako postaviti linoleum, kako to ispravno raditi - pročitajte dalje. 

Na kojim osnovama

Čak i pri odabiru podnog obloga, postoji pitanje o tome što staviti linoleum. Je li potrebno pripremiti osnovu i, ako je tako, koliko ozbiljno. Odgovor je jednostavan: linoleum se može nanijeti na bilo koji supstrat. Glavna stvar je bila glatka, izdržljiva i čista. Priprema se odvija i može biti jednostavna i brza ako je temelj razina. U tom slučaju pod jednostavno se čisti i osuši. Ako poda s rupe, velike nepravilnosti, priprema traje više vremena. Za korekciju, estrih ili samo-izravnavajuće smjese mogu se koristiti, kao i suha estriha pomoću materijala za izradu listova (šperploča, OSB, MDF ploče). Sve ovisi o vrsti temelja.

Možete postaviti linoleum sami

Možete postaviti linoleum sami

Beton i drveni pod

Na betonskom podu možete jednostavno ležati linoleum. Općenito, na površini mogu biti ljuljačke, glavna stvar je da nisu lokalne - male su i duboke rupe i brkovi isključeni. Razlike mogu biti, ali glatke. Ako postoje značajne neujednačenosti, prije postavljanja linoleuma, bolje je popuniti izravnavajuću estrihu.

Na ravnom betonskom podu, linoleum postavlja bez problema

Na ravnom betonskom podu, linoleum postavlja bez problema

Postavite ovaj kaput i na ravnom drvenom podu. Mnogi ljudi misle da će ispod njega drvo propasti. Ako je drvo suho, bez znakova infekcije gljivicama i plijesni, ništa se neće dogoditi s njom. Kada se pravilno položi, dobiva se zapečaćeni sloj, tako da vlaga ne prodire unutra. Ako postoje šavovi, zavareni su, tako da je vjerojatno da prodiranje vlage u njih nije vjerojatno. Kako biste osigurali da voda ne padne pod postolje, odaberite široke modele i dobro ih utisnite na pod. Pouzdaniji način je staviti pod linoleum oko perimetra samoljepljiva traka za brtvljenje.

Ako je šetalište pravilno izvedeno, uz normalnu ventilaciju, nema ničega što bi ga trebalo truliti. Ako ste jako zabrinuti, prije polaganja linoleuma, tretirati pod antisepticima.

Ako su u dnu poda vidljive pukotine, nakon nekog vremena bit će vidljive na površini. Ako su mali, mogu se staviti, i uz pomoć brušenja, izravnati površinu. Ponekad su podne ploče zaobljene, lagano podizane na rubovima. Za poliranje takvog poda neće raditi - puno noktiju. U tom slučaju, ili ako su utori preveliki, preporučuje se postavljanje lima na vrh ploča - šperploča, OSB, MDF. Oni su dobri, jer oni nemaju veliku termičku ekspanziju, a OSB još uvijek ne upija vlagu (možete uzeti šperploča otporan na vodu), što je važno u vlažnim područjima (u kuhinji, na primjer).

Prije polaganja linoleuma na drvenom podu, bolje ga je razvrstati u šperploču ili OSB

Prije polaganja linoleuma na drvenom podu, bolje ga je razvrstati u šperploču ili OSB

Drvena ploča i vlaknasta ploča kao baza za linoleum nisu baš dobra opcija - kada se vlažnost podigne, oni se nabubre, vlaknasta ploča ide u valove. Nakon sušenja, izvorni oblik nije obnovljen, tako da je linoleum postavljen na vrh pogrbljen i naboran.

Prije polaganja linoleuma, morate staviti OSB ili šperploču. To je potrebno ako se šetalište "igra", ploče se savijaju. Ako poklopac položite izravno na ploče, ispucat će se na mjestima odmaka i vrlo brzo. A to znači - zamjena podnog obloga, a postoje i problemi s pločama - vlaga se može upasti u pukotine.

To je ono što znači.

To je ono što znači "s preusmjeravanjem šavova"

Prilikom polaganja bilo kojeg materijala za lima za izravnavanje poda ispod linoleuma, položi se struganjem šavova - tako da se oni ne podudaraju (poput opeke). Ostavite male šavove između listova, koji se zatim pune elastičnim (ne-otvrdnjavajućim) mastikalom.

Mogu li staviti novi linoleum na staru oblogu

Odmah ćemo reći da je prije nego što položi linoleum stari pokrov je poželjno ukloniti. Ali ovo je problematično, a potom je dopušteno parkirati na već postojeću plohu. Istina je samo ako stari pod - čak i neujednačenost može biti zapečaćena. Novi linoleum položen je na staru, na pločici, na parketu. Ako postoje nedostaci u podnožju - rezani, zubnuti, izbočenja - oni se uklanjaju, mljeveno od kitova, ukrutaju, šavovi između pločica su obrisani tako da je površina ravnomjerna.

Lay linoleum na parket, pločica ili drugi linoleum. Ali samo pod jednim uvjetom - tlo mora biti ravno

Lay linoleum na parket, pločica ili drugi linoleum. Ali samo pod jednim uvjetom - tlo mora biti ravno

S starim linoleumom, kao s podlogom, obično se problemi ne događaju. Ako postoje humci, probode se, ispunjavaju ljepilom, pukotine su premazane popravkom spoja - hladnim zavarivanjem za linoleum tipa "C" ili hermetički. Prilikom polaganja novog linoleuma na staru može se pojaviti još jedan problem - to će se pretvoriti prenisko, a ispod nogu namještaja mogu se pojaviti znatni utori.

Na parketu, kao i na pločnom podu, poželjno je postaviti podlogu od lima - barovi također mogu "hodati", kopiranje premaza.

Ljepilo ili ne

Prije nego stavite linoleum, morate odlučiti hoćete li ga lijepiti ili ne. Postoji mišljenje da u kućama i apartmanima nije potrebno ga ljepiti. To je prešano s podnožjima, namještajem, velikom opremom itd. Sve to "drži" na mjestu. Ponekad to radi, ponekad ne. Obično radi na krutim polu-komercijalnim i komercijalnim vrstama pokrivenosti, ali ne radi na mekšim - kućanstvima.

Radi se o termičkoj ekspanziji. U ljeto, kada je vruće, linoleum se širi "puzanje" iz pokućstva i strojeva. U jesen se smanjuje na svoju dosadašnju veličinu, ali se ispod namještaja ne vraća. Oblik valova i humaka. Stoga, većina se slaže da je potrebno popraviti.

Linoleum je bio natečen, jer nije zalijepljen na pod

Ako ne zalijepite, možda je to vrsta

Sjeti se da linoleum ili ne trebaju ljepilo na sve, ili ljepilo u potpunosti. Ljepilo na nekim mjestima - gotovo zajamčeno da će nakon nekog vremena dobiti grbu i oteklinu.

Kako ljepiti

Prije nego što stavite linoleum, trebate shvatiti što ćete ga lijepiti. Ako je soba mala, jedan linoleum položi se u jedan komad na glatkoj podlozi (lima, stari linoleum itd.), Možete ga popraviti na dvostrani škotski sloj. Čvrsto je pričvršćen, ali zbog temperaturne ekspanzije između vrpce trake mogu formirati grbu. Stoga, ako ljepilo linoleum, a zatim ljepilo.

Postoje dvije vrste ljepila:

 • Ljepilo, koje nakon sušenja stvara čvrstu vezu između poda i podova (najpoznatije i često koristi za linoleum podove - PVA);
  • mokro lijepljenje, nanesen valjkom ili četkom (za apsorbirajuće podloge);
  • suho lijepljenje se nanosi s lopaticom (univerzalno, uključujući i za neabojne podloge);
 • Fiksiranje - sastav koji se prvo primjenjuje na podlogu, osuši, formira ljepljivi sloj (kao na vrpci). Ovaj sloj je izvađen linoleum, koji drži i, tijekom rada, ne kretati.

  Ljepilo za linoleum nanosi se valjkom ili spatulom

  Ljepilo za linoleum nanosi se valjkom ili spatulom

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  81 − = 77