UPS untuk dandang gas

Dandang gas moden adalah baik dengan itu, dengan kehadiran keadaan kerja biasa, mereka berfungsi sepenuhnya secara autonomi. Campur tangan manusia biasanya diperlukan hanya untuk menyesuaikan parameter. Tetapi bagi operasi yang stabil, mereka memerlukan tekanan dan kualiti gas tertentu, serta bekalan kuasa yang berkualiti tinggi dan berterusan. Dengan tugas terakhir, bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas sedang diurus. Pilihan dan parameter mereka akan dibincangkan. 

Apakah UPS?

Di negara kita di musim sejuk tanpa pemanasan tidak boleh dilakukan. Dan pemanasan adalah wajar tanpa kegagalan dan berhenti - dalam frosts yang teruk pembelahan sistem mungkin. Semasa menganjurkan sistem, harus diingat bahawa kebanyakan dandang moden dikawal oleh automasi, dan peredaran penyejuk dalam sistem disediakan oleh pam edaran. Semua peralatan ini dikuasakan oleh elektrik.

Apabila mencipta sistem kuasa yang berlebihan, perlu memasang bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas (juga dikenali sebagai UPS, UPS atau bekalan kuasa yang tidak terganggu)

Apabila mencipta sistem kuasa yang berlebihan, perlu memasang bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas (juga dikenali sebagai UPS, UPS atau bekalan kuasa yang tidak terganggu)

Memandangkan hakikat bahawa semasa musim sejuk kekurangan kuasa tidak biasa, langkah-langkah tambahan perlu diambil untuk mencipta bekalan kuasa yang berlebihan. Dalam kebanyakan kes, UPS dipasang - bekalan kuasa tidak terganggu. Tugasnya adalah untuk membekalkan kuasa dari bateri apabila voltan dalam rangkaian hilang atau "reda".

Ciri-ciri pilihan untuk dandang gas

Bekalan kuasa tidak tergenggam untuk dandang gas perlu dipilih dengan syarat bahawa ia membekalkan voltan bentuk yang betul - sedekat mungkin ke sinusoid yang ideal. Dalam kes ini, penyegerakan sinusoid dalam fasa masih penting.

Semua keperluan ini diperlukan untuk memastikan operasi biasa unit kawalan. Di kebanyakan dandang gas yang diimport, automasi dipasang secara elektronik, dan ia menuntut kualiti bekalan kuasa. Untuk menilai betapa pentingnya keperluan ini, adalah wajar untuk mengatakan bahawa mengikut statistik pusat perkhidmatan, kira-kira 40-55% kerosakan dandang gas dikaitkan dengan kegagalan kad kawalan. Dalam kes ini, papan hampir tidak pernah dibaiki. Mereka hanya perlu diganti.

Kira-kira ini kelihatan seperti gambarajah blok sambungan UPS

Kira-kira ini kelihatan seperti gambarajah blok sambungan UPS

Ia juga perlu diingat bahawa kegagalan papan kawalan disebabkan oleh kuasa yang tidak stabil adalah kes tidak dijamin (hampir semua pengeluar). Jadi kos lembaga dan penggantinya harus dibayar dari saku anda sendiri. Dan banyak papan datang "adat", dan ini - beberapa minggu menunggu. Pada masa ini untuk memanaskan rumah - satu persoalan yang menarik ... Jika anda masih berfikir bahawa harga lembaga - ia adalah kira-kira 40-50% daripada kos unit, secara sukarela mula berfikir tentang pengambilalihan berkualiti tinggi dan bekalan kuasa tidak terganggu dipercayai untuk dandang gas.

Berita baiknya adalah bahawa satu UPS kuasa yang mencukupi dapat "memberitahu" teknik lain, yang memerlukan kuasa yang berkualiti dan terjamin, atau anda hanya ingin memastikan operasinya tidak terganggu. Selalunya ini adalah komputer, set TV dan beberapa mentol lampu kecemasan.

Jenis bekalan kuasa yang tidak terganggu

Hari ini rangkaian perdagangan menawarkan tiga jenis UPS:

 • off-line (on-line);
 • on-line (off-line);
 • Talian-Interaktif (line-interaktif atau linear-interaktif).
Jenis UPS untuk dandang gas dan rajah blok untuk sambungan mereka

Jenis UPS untuk dandang gas dan rajah blok untuk sambungan mereka

Ofline UPS (jenis sandaran)

Ini adalah bekalan kuasa yang paling mudah dan paling tidak termaju. Off-line dari bahasa Inggeris boleh diterjemahkan sebagai "tidak selaras", yang mencerminkan prinsip pengendalian peranti ini. Dalam jenis yang tidak terganggu jenis ini, had voltan atas dan bawah ditetapkan, di mana dandang itu beroperasi secara normal. Selagi parameter rangkaian dalam julat ini, kuasa dibekalkan terus - dari garisan.

Sekiranya voltan menjadi lebih kurang, geganti beralih dipicu, kuasa dibekalkan melalui UPS dari bateri. Apabila parameter rangkaian kembali normal, relay bertindak balas sekali lagi, memecahkan bekalan kuasa yang tidak terganggu. Untuk dandang gas, perlindungan sememangnya lebih baik daripada apa-apa, tetapi apabila beralih / mati, lonjakan voltan yang ketara diperhatikan dalam rangkaian. Jadi penstabilan dalam kes ini tidak lengkap - tiada penurunan atau puncak besar, tetapi voltan bekalan jauh dari ideal. Kelemahan kedua peranti tidak terganggu luar talian adalah bahawa mereka tidak boleh membetulkan bentuk sinusoid.

Skim kerja UPS luar talian (UPS)

Skim kerja UPS luar talian (UPS)

Oleh itu, bekalan kuasa luar talian yang tidak terganggu untuk dandang gas harus digunakan hanya jika anda sudah mempunyai penstabil yang dipasang di sekerap atau pangsapuri. Ia menyediakan voltan ideal, dan UPS dalam litar ini hanya menghubungkan bateri tanpa ketegangan. Skim ini mahal, tetapi ia mewujudkan keadaan normal untuk operasi peralatan yang menuntut kualiti bekalan kuasa.

UPS dalam talian (jenis tetap)

Jenis ini juga dipanggil bekalan kuasa tidak terganggu dengan penukaran berganda. Semua kerana prinsip kerja:

 • Input input voltan AC ditukar kepada voltan malar dan digunakan untuk mengecas bateri yang disambungkan ke peranti.
 • Voltan DC ditukar menjadi pemboleh ubah dengan bentuk sinusoidal.

Ternyata bekalan kuasa ditukar dua kali. Ini menjamin penstabilan voltan dan bentuk ideal sinusoid.

Skim kerja dalam talian

Skim kerja dalam talian

Bekalan kuasa tidak terganggu dalam talian disambungkan kepada litar bekalan kuasa. Selagi voltannya adalah normal, kuasa talian ditukarkan, di bawah voltan dikurangkan, kekurangannya dikompensasi dengan mengecas bateri, jika tiada bekalan kuasa dibekalkan dari bateri.

Kelemahan peralatan ini adalah harga yang tinggi dan pelepasan bateri yang cepat, yang disebabkan oleh hakikat bahawa ia dibelanjakan untuk meluruskan melompat. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan bekalan kuasa yang tidak terganggu terbaik untuk dandang gas - membeli peralatan dalam talian jenis.

Line-Interactive (linear-interactive)

Ciri-ciri dan ciri-ciri jenis peranti tidak terganggu ini tidak sepadan dengan model dalam talian, tetapi mereka tidak sepadan dengan unit luar talian. Terdapat semua bateri dan suis yang sama, apabila voltan diturunkan, menghubungkan UPS. Tetapi untuk menstabilkan voltan terdapat unit khas - pengatur voltan automatik (AVR dalam angka di atas).

Bagaimanakah bekalan kuasa tidak terganggu interaktif

Bagaimanakah bekalan kuasa tidak terganggu interaktif

Kelemahan bekalan tenaga tak interinteraktif linear-interaktif untuk dandang gas adalah pensuisan tidak serta-merta dengan perubahan voltan. Tetapi ia jauh lebih kecil daripada peranti luar talian, tetapi voltannya tetap malar (dalam had tertentu). Peralatan ini adalah pilihan yang optimum, kerana pada harga yang relatif kecil menjamin hasil yang baik.

Menentukan parameter UPS

Tentukan jenis bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas yang anda perlukan - itu tidak semua. Ia perlu mengetahui sekurang-kurangnya dua lagi parameter: kuasa UPS dan kapasiti bateri, yang boleh dikenakan.

Contoh ciri teknikal bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas

Contoh ciri teknikal bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas

Bagaimana untuk menentukan kuasa bekalan kuasa yang tidak terganggu

Untuk menentukan berapa kuasa yang anda perlukan bekalan kuasa yang tidak terganggu, cari garisan "penggunaan kuasa" dalam pasport gas dandang. Secara purata, ia adalah 150-170 watt. Sekiranya terdapat pam edaran kedua dalam sistem, penggunaan tenaga harus ditambahkan pada angka ini.

Bezpereboyniki mesti dipilih mengikut kuasa peralatan bersambung

Bezpereboyniki mesti dipilih mengikut kuasa peralatan bersambung

Untuk bekerja tanpa masalah, rizab kuasa sekurang-kurangnya 20-30% diperlukan. Jika boleh, apabila memilih UPS, hasilnya boleh dua kali ganda - sekiranya berlaku. Cepat atau lambat anda akan mahu menambah beberapa peranti ke beban, kerana ia sangat mudah - apabila tanpa elektrik, anda mempunyai sekurang-kurangnya sesuatu yang berfungsi. Ini akan menjadi kuasa minimum bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas.

Tentukan kapasiti bateri

Banyak model bekalan kuasa yang tidak terganggu mempunyai bateri terbina dalam. Dalam kes ini, anda tidak perlu mengira sesuatu. Sekiranya bateri disambung secara berasingan, adalah perlu untuk mencari dalam data teknikal baris "arus cas maksimum". Nombor ini didarabkan tidak sebanyak 10, kami mendapat kapasiti bateri yang dikenakan oleh UPS ini. Anda boleh menyambung lebih banyak bateri, tetapi dalam kes ini, mereka tidak akan dicas sepenuhnya, yang memendekkan hayat perkhidmatan mereka.

Ketergantungan keupayaan bateri penyimpanan dan tempoh operasi dandang

Ketergantungan keupayaan bateri penyimpanan dan tempoh operasi dandang

Bagaimana untuk memilih UPS dengan bateri terbina dalam? Mengikut hayat bateri yang anda perlukan. Ketergantungan waktu operasi ke atas kapasiti bateri dan penggunaan kuasa diberikan dalam jadual. Tidak sukar untuk memilih bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas.

Kriteria untuk memilih UPS untuk dandang gas

Dari semua yang telah dikatakan, adalah mungkin untuk memperolehi keperluan berikut untuk bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas:

 • Memerlukan UPS khas dengan voltan keluaran dalam bentuk sinusoid. Komputer kekal tidak sesuai untuk komputer. Mereka keluaran bukan gelombang sinus, tetapi berliku - voltan juga berubah, tetapi tidak bulat, seperti sinusoid, tetapi dengan ujung terputus. Untuk komputer tekanan seperti bukan penghalang, dan untuk sistem pemanasan - walaupun apa. Ketegangan ini tidak baik untuk pam peredaran - mereka bersenandung, bekerja tersentak-sentak. Hasilnya - cepat haus pendesak, pam perlu berubah.
 • Kuasa UPS dipilih dengan margin. Jika boleh, gandakan penggunaan kuasa dua kali ganda.
 • Adalah dinasihatkan untuk memilih jenis dalam talian, pilihan yang baik adalah jenis interaktif.
 • Kapasiti bateri perlu dipilih supaya apabila bekalan kuasa dipotong, pemanasan boleh berfungsi selama beberapa jam (sekurang-kurangnya). Keperluan ini tidak kritikal jika terdapat penjana. Dalam kes ini, bateri perlu bertahan hanya untuk mendapatkannya. Dengan cara ini, ini adalah satu lagi sebab mengapa ia tidak perlu memasang kerosakan komputer untuk dandang - ia direka bentuk untuk mengendalikan peralatan dalam masa 10-15 minit. Pada masa ini, anda boleh menutup semua program dengan betul dan mematikan peralatan. Untuk dandang, minit ini terlalu singkat.
 • Adalah wajar untuk menyambungkan bateri luar tambahan (mesti ada penyambung). Ini berguna jika anda memutuskan untuk meningkatkan masa pemanasan daripada sumber kuasa sandaran atau apabila menyambungkan peralatan lain.

  Skim menyambungkan dandang gas ke bekalan kuasa tidak terganggu (UPS)

  Skim menyambungkan dandang gas ke bekalan kuasa tidak terganggu (UPS)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  6 + 2 =