Bagaimana untuk mengeluarkan cat dari dinding di bilik mandi?

Bagaimana untuk mengeluarkan cat dari dinding di bilik mandi?

Terdapat beberapa cara untuk menghiasi dinding di bilik mandi, yang paling popular di antaranya masih menjadi jubin seramik. Bagaimanapun, apa sahaja bahan penamat yang anda pilih, pada awal pembaikan anda akan menghadapi tugas yang sukar - mengeluarkan salutan penamat lama.

Pembeli pangsapuri di bangunan baru, menugaskan "turnkey" sering menjadi pemilik bilik mandi, dengan kemas dicat warna emulsi warna neutral. Mereka yang membeli sebuah apartmen di bangunan lama sering menghadapi masalah yang lebih serius - dinding yang ditutup dengan banyak lapisan cat lama.

Mengenai cara membersihkan lapisan lama dan menyediakan dinding bilik mandi untuk kemasan baru, kami akan terperinci dalam artikel ini.

lukisan dinding di bilik mandi

hiasan dinding asli di bilik mandi

Kaedah mekanikal

Cara paling asas ialah mengeluarkan cat lama dengan bantuan tindakan mekanikal. Dalam erti kata lain, salutan itu hanya dapat ditebang atau dikikis. Mengenai kaedah penyingkiran mekanikal cat menggunakan pelbagai alat di tangan, baca di bawah.

kaedah mekanikal mengeluarkan cat dari dinding

Spatula

Ini adalah kaedah tertua dan paling mudah, tetapi ia juga memakan masa yang paling lama. Persediaan khas tidak diperlukan, hanya meliputi semua permukaan marmar di bilik mandi dengan kain minyak. Apabila dinding dirawat dengan spatula, tidak ada terlalu banyak debu, jadi tidak perlu melindungi mata dan saluran pernafasan.

Kelebihan kaedah ini termasuk ketersediaan alatan (spatula boleh digantikan dengan pisau atau pengikis khas) dan ketidaksamaan komparatif. Di samping itu, anda boleh menghilangkan cat di mana-mana, walaupun di sudut dan tiang sempit.

mengeluarkan cat dari dinding dengan spatula

dinding bilik mandi dicat

Spatula dengan pahat

Sekiranya cat digunakan pada dinding dalam satu lapisan nipis, di samping itu, salutan itu terlalu lama atau tidak bermutu sehingga ia mula jatuh sendiri, anda boleh menyingkirkannya dengan hanya spatula dan pahat.

Dengan syarat bahawa cat telah mula mengupas, anda akan menghadapi tugas dengan cepat. Anda hanya perlu mengikis penutup dari dinding dengan pergerakan translasi. Bunyi pada masa yang sama akan menjadi minimum, dan jumlah debu sangat kecil.

pencelupan dengan pahat

Ax atau bata tukang batu

Alat ini harus digunakan jika anda mempunyai sebuah bilik, dinding yang ditutup dengan beberapa lapisan tebal cat. Kapak mesti kecil dan tidak terlalu tajam, supaya ia lebih selamat untuk bekerja dengannya. Kiron Mason adalah alat pada pemegang kayu dengan ujung logam, satu sisi yang tumpul, dan yang lain ditunjuk.

Pertama, di sepanjang dinding, anda perlu membuat takuk dengan kapak atau hujung tajam pick. Lebih sayatan ada dan jarak yang lebih kecil di antara mereka, lebih mudah bagi anda untuk membersihkan cat. Bunyi dari alat ini akan menjadi lebih besar, tetapi ia akan lebih cepat daripada dengan spatula.

mengupas cat

penyingkiran cat dari dinding oleh kapak

Beberapa petua profesional tentang cara menggunakan kapak untuk mengeluarkan cat, terkandung dalam video ini:

Palu dan pahat

Penyelesaian ini adalah salah satu yang paling jelas, ia adalah sesuai untuk mengeluarkan salutan lapisan tunggal dan pelbagai lapisan. Tukul itu memerlukan yang paling biasa, tidak terlalu berat, sehingga tangan tidak letih. Pakar menasihatkan untuk menyimpan seketika dengan beberapa jenis pahat, seperti dari semasa ke semasa alat itu akan tumpul. Anda juga mungkin memerlukan batu permata.

Bekerja dengan pahat dan tukul akan cukup susah payah, kerana hanya beberapa sentimeter persegi cat boleh dikeluarkan dalam satu stroke. Pertama, kami meletakkan pahat di dinding, kemudian perlahan-lahan melanda dengan tukul. Kebisingannya akan mencukupi, tetapi ada sedikit debu, kerana cat terbang dengan plat nipis dengan cara ini.

bagaimana untuk menggunakan tukul dan pahat

Bagaimana untuk mengeluarkan cat dari dinding di bilik mandi?

Mesin pengisar, penggiling atau perforator

Menggunakan alat kuasa adalah penyelesaian yang lebih moden. Sudah tentu, kebisingan dan habuk akan menjadi lebih besar daripada ketika bekerja dengan alat tangan, tetapi dengan tugas anda akan dapat mengatasi lebih cepat.

Ia adalah paling mudah untuk mengeluarkan cat dari dinding dengan penggiling dengan pemotong berlian, penggiling atau perforator. Kelebihan kaedah ini adalah bahawa ia membolehkan anda mengeluarkan walaupun cat yang diterapkan terus ke asas konkrit. Tetapi anda memerlukan kemahiran untuk bekerja dengan alat kuasa. Di samping itu, sejumlah besar habuk boleh menjadi masalah yang sebenar, jadi kerja harus berada di pernafasan dan dalam gogal khas. Tidak diperlukan untuk memakai topi atau selendang, serta sarung tangan.

pencelupan dengan alat kuasa

Bagaimana untuk mengeluarkan cat minyak lama dengan bantuan alat kuasa, diberitahu dalam video Alexander Shcherbakov:

Bahan kimia

Mereka yang tidak mahu terlibat dalam kerja-kerja fizikal berat, anda boleh menasihati kaedah yang kurang susah payah - melarutkan cat melalui pelbagai bahan kimia. Mari kita pertimbangkan beberapa cara yang paling mudah diakses.

penghilang cat lama

pengurusan kimia

Pelarut organik

Jenis bahan termasuk, sebagai contoh, aseton atau semangat putih. Perlu diingat bahawa mereka jauh dari tidak berbahaya dan mampu menghasilkan kesan toksik yang kuat. Oleh sebab itu, pada masa kerja di rumah tidak boleh mengandung atau menyusu wanita, kanak-kanak, alahan dan asma. Sesiapa yang mengeluarkan cat harus menjaga perlindungan mata, saluran pernafasan dan membran mukus.

Pelarut digunakan pada dinding dengan roller atau berus lebar dan dibiarkan sehingga cat melembutkan. Selepas itu, ia dikeluarkan dengan pengikis atau spatula. Jika dinding ditutup dengan beberapa lapisan cat, maka setiap lapisan dibuang secara berasingan. Pada peringkat akhir kerja, disarankan untuk mencuci sisa-sisa pelarut dari dinding.

kaedah kimia mengeluarkan cat

basuh untuk cat

Campuran soda abu dan kapsul

Satu penyelesaian untuk mengeluarkan cat lama juga boleh disediakan di rumah sendiri. Untuk melakukan ini, anda memerlukan setengah kilogram kapur dan setengah kilo soda. Sediakan bekas yang sesuai, tuang kedua-dua komponen ke dalamnya, kemudian tambah air perlahan-lahan dengan kacau perlahan-lahan. Hentikan apabila campuran kelihatan seperti krim masam cair.

Campurkan siap hendaklah sama rata digunakan pada dinding dan dibiarkan semalaman (sekurang-kurangnya 12 jam). Pada masa ini, cat akan melembutkan dan ia akan mudah untuk membersihkan dinding bersama-sama dengan campuran.

mengeluarkan cat lama dari dinding

Kaedah terma

Pengkhususan masters profesional sering digunakan untuk penyingkiran cat secara meluas yang dikenali sebagai kaedah terma, yang terdiri daripada pendedahan kepada salutan penamat lama suhu tinggi. Panaskan cat dengan pengering rambut pembinaan yang kuat, dan keluarkannya dengan spatula biasa.

Sebuah jet udara panas harus diarahkan pada sudut; Tuan yang berpengalaman boleh secara serentak memanaskan permukaan dengan pengering rambut dan bekerja dengan spatula. Kelemahan kaedah ini ialah ia tidak boleh digunakan pada bahagian dinding di mana pendawaian elektrik diletakkan. Di samping itu, apabila dipanaskan, cat melepaskan bahan-bahan toksik, yang berbahaya untuk menyedut.

penyingkiran terma

cat penyingkiran dengan membina pengering rambut

Pembuangan cat berasaskan air

Untuk menyelesaikan dinding di bilik dengan kelembapan yang tinggi sering digunakan cat berasaskan air. Walaupun air adalah salah satu komponen utamanya, ia tidak mungkin untuk mengeluarkan emulsi air, hanya membasuhnya dengan air. Pertama, anda perlu melembapkan dinding dengan air suam dengan teliti, tunggu sehingga cat melembutkan, dan hanya selepas permulaannya dikeluarkan.

Untuk melembabkan dinding dengan baik, ia adalah lebih mudah untuk menggunakan roller. Dalam kes ini, air mesti digunakan pada cat lagi dan lagi, kerana ia sangat kering. Cat direndam sangat kotor, jadi disyorkan untuk menutup semua permukaan sebelum memulakan kerja.

Selain air untuk menghilangkan cat berasaskan air, anda juga boleh menggunakan gam kertas dinding, tampal atau dicairkan dalam PVA air.

prosedur untuk mengeluarkan cat berasaskan air

Pembuangan cat berasaskan air

Pembuangan cat akrilik

Sekiranya dinding di dalam bilik mandi dicat dengan cat berasaskan akrilik, maka dengan air sahaja ia tidak mungkin untuk menyingkirkannya. Cat akrilik hanya boleh ditebang atau dikikis. Adalah lebih baik untuk tidak melembapkan salutan, tetapi bekerja di permukaan yang kering.

Keluarkan cat akrilik boleh menjadi nazhdachkoy dengan bijian besar atau berus logam biasa untuk perkakas. Ingat bahawa semakin banyak cat yang berkualiti, semakin sukar untuk menyingkirkannya. Jika anda bercadang untuk menggunakan semula cat akrilik untuk dinding, maka lapisan lama tidak boleh dikeluarkan.

bermaksud untuk mengeluarkan cat dari dinding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 4 =