Hancurkan jubin dengan tangan anda sendiri

Hancurkan jubin dengan tangan anda sendiri

Jubin seramik tidak berlebihan pilihan yang paling umum untuk menamatkan bilik mandi. Ia kuat, tidak tertakluk kepada kemusnahan di bawah pengaruh air. Kerana seramik tidak praktikal dengan pengembangan termal, ia mudah menimbulkan sebarang perubahan suhu. Juga, ia tidak terdedah kepada pelbagai bahan kimia - seperti detergen untuk membersihkan permukaan atau kosmetik. Tidak kira betapa baiknya, selepas beberapa waktu diperlukan untuk membongkar jubin.

Sebabnya boleh berbeza: dari keinginan mudah untuk mengubah pedalaman dengan keperluan untuk menggantikan seluruh jubin kerana merosakkan beberapa. Membongkar jubin di bilik mandi adalah proses memakan masa. Anda perlu bersabar.

Membongkar jubin lantai lama

Adakah mungkin untuk membongkar jubin lama untuk kegunaan masa depan?

Ia sering berlaku bahawa sebahagian besar jubin atau hampir semua, sangat baik dipelihara. Sayang sekali untuk membuangnya, terutamanya apabila anda telah menemui penggunaan yang sesuai untuknya. Sekiranya anda mempunyai kesabaran yang cukup dan set alat yang kecil, anda boleh menyimpan sebahagian besar jubin utuh dan menggunakannya lagi. Simpan semua jubin, sayangnya, tidak akan berfungsi. Banyak jubin boleh retak atau retak apabila dibongkar.

Jubin keseluruhan

Salah satu momen yang paling penting dalam membongkar jubin - ingat bahawa di bawah penamat boleh menjadi komunikasi: paip atau pendawaian elektrik. Pembongkaran yang tidak disengajakan atau agresif dengan mudah boleh menyebabkan jiran-jiran banjir dari bawah atau berakhir dengan kemalangan.

Satu lagi nuansa yang tidak menyenangkan mungkin adalah habuk dan pecahan gam jubin, grout atau jubin itu sendiri. Debu simen berat tidak disyorkan untuk bernafas. Anda memerlukan topeng atau pernafasan, kacamata, pakaian yang boleh dipercayai, sarung tangan dan kasut. Ia juga disyorkan untuk menanggalkan jubin sebelum pembaikan utama, kerana debu boleh merosakkan penamat dinding dan lantai di bilik-bilik lain dengan mudah.

Mandi selepas pembongkaran jubin

Pemilihan kaedah kerja

Kaedah membongkar jubin lama bergantung kepada dua perkara: komposisi yang dipadatkan dan keinginan untuk penggunaan sekundernya. Sekiranya jubin telah terpaku pada simen dan grouting lapisan jahitan telah dibuat dengan simen, peluang menjimatkan jubin adalah sangat kecil.

Pembongkaran dinding dan jubin lantai dalam hal percubaan untuk meninggalkan jubin keseluruhan untuk kegunaan selanjutnya bermula dengan cara yang sama - keluarkan grout dari jahitan yang berselingkuh. Grout direndam dalam air dan dibuang dengan pisau atau spatula. Kadang-kadang perlu untuk mengeluarkan grout dalam beberapa peringkat, dengan banyak melembabkan lapisan antara bersama antara peringkat. Kaedah ini berfungsi jika grout lembut.

Kami memproses jahitan dengan air

Apabila menggunakan grout berdasarkan simen, pembasahan tidak membantu. Di sini anda perlu melengkapkan diri dengan seorang Bulgaria kecil dan cakera untuk bekerja dengan batu. Anda perlu membersihkan semua lapisan intertil sepenuhnya dan cuba untuk tidak menyentuh jubin. Kedalaman pemotongan dalam kes ini adalah wajar untuk melakukan lebih sedikit daripada ketinggian jubin. Masa ini akan mengurangkan kemungkinan merobek sudut. Satu peluang kecil untuk menyimpan jubin juga akan sekiranya jubin diletakkan pada mortar simen.

Kami membersihkan jahitan dengan bulgarian

Untuk pembongkaran yang tepat kita akan memerlukan spatula besi, atau pahat tipis dan tukul kecil. Ia adalah perlu untuk menggantikan pahat atau spatula di bawah pinggir bawah jubin dan mula mengetuk padanya dengan palu. Anda harus berhati-hati selepas permulaan peralihan jubin, jika ia tidak bergerak sekaligus. Ia perlu menyusun semula spatula atau pahat di bawah jubin yang lain dan terus mengetik. Dan dengan cara ini kita secara beransur-ansur turun. Baris selepas baris.

Berhati-hati mengeluarkan jubin

Ubin dari lantai dikeluarkan dengan cara yang sama. Dalam kes ini, tidak banyak perbezaan dari mana untuk memulakannya.

Untuk membongkar jubin lantai, anda boleh membuat peranti mudah yang akan memudahkan dan mempercepat proses: anda perlu mencari sekeping dawai keluli dan bengkokkan cangkuk di hujungnya. Kami mengambil jubin dengan cangkuk ini dan mula menarik.

Bergantung pada gam atau jubin, peranti mudah seperti itu dapat memendekkan masa pembongkaran dengan ketara, dan peratusan keseluruhan jubin boleh menjadi lebih besar. Walaupun apabila gluing ubin bukan pada gam, tetapi pada mortar simen - kaedah ini tidak mungkin berfungsi.

Hancurkan jubin lantai

Selepas pembongkaran, keseluruhan jubin mesti dirawat - keluarkan sisa-sisa gam atau simen. Di sini, pilihan alat lagi bergantung pada apa jubin itu terpaku. Sekiranya tidak sangat keras, maka anda boleh mengendalikan spatula logam biasa. Sekiranya anda mendapat campuran pepejal atau simen, anda perlu mengeluarkan komposisi batu nilam.

Berhati-hati, kerana peluang untuk memecah jubin apabila mengeluarkan residu gam akan lebih tinggi daripada ketika mengeluarkan dari permukaan.

Berhati-hati mengeluarkan jubin

Dalam kes-kes di mana jubin lama tidak mewakili nilai-nilai atau peluang pembongkarannya dalam bentuk umum hampir sama dengan sifar, kami menggunakan kaedah yang lebih rendah. Yang paling mudah ialah memecahkan jubin dengan tukul, dan baki-baki yang tersisa harus dipotong. Penggunaan perforator akan mempercepat kerja. Dalam hal bekerja dengan pistol ia perlu mengenakan gogal perlindungan, karena, terbang di arah yang berbeda potongan jubin dan lem, dapat merusak mata Anda.

Hancurkan jubin dengan perforator

Jubin baru di atas pelapis lama

Pertimbangkan pilihan itu, apabila kita tidak mahu mengeluarkan jubin lama, tetapi cuba letakkan yang baru secara langsung di atasnya. Varian sedemikian wujud, tetapi kaedah ini mempunyai banyak nuansa.

Peletakan jubin pada jubin lama

Penamat lantai. Untuk memulakan, perlu memeriksa dengan teliti jubin untuk retak di jubin itu sendiri atau jahitan intertidal, dan juga untuk mengeluarkan semua lepuh dan lompang. Jelas jubin itu bukan sahaja diperlukan dari habuk, tetapi juga dari kesan minyak atau kotoran lain. Selepas pembersihan, gunakan lapisan primer. Tanpa ini, tidak boleh dilakukan, kerana kita perlu mendapatkan bukan sahaja lekatan yang baik, tetapi juga penyerapan permukaan permukaan jubin tidak akan dapat memberikan kita.

Komposisi awal harus dipilih dari yang dirancang untuk substrat penyerap lemah.

Langkah seterusnya ialah mengukur permukaan. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan sebatian meratakan sendiri, tetapi anda perlu memilihnya berdasarkan simen. Teruskan ke langkah seterusnya hanya selepas lapisan telah dikeringkan sepenuhnya.

Kami membersihkan jahitan interliter

Ia adalah masa untuk kalis air. Tahap ini mungkin kelihatan terlalu berlebihan, kerana kita sudah mempunyai lapisan yang cukup mampu mengekalkan kelembapan, dan bahkan lapisan ubin tua. Walau bagaimanapun, jubin lama tidak mungkin menjadi penjamin hidroproteksi yang baik, kerana semasa jubin operasi atau jahitannya boleh retak, dan tidak dapat dilihat dengan retak mata akan membolehkan kelembapan melewati. Di samping itu, kalis air mungkin terkecil dalam fasa kos, yang seterusnya, akan menghalang penampilan acuan.

Ia juga wajar menggunakan pita getah. Ia dibentangkan di sepanjang perimeter bilik supaya separuh berada di dinding dan separuh lagi di atas lantai. Seterusnya - peletakan jubin standard.

Kami meletakkan jubin di pangkalan lama

Hiasan dinding. Tetapi ubin yang lebih tua di dinding sangat sedikit orang yang mengesyorkan, dan untuk ini ada sebab. Sebatian pelekat moden mampu mencipta cengkaman yang sangat baik, tetapi yang sama tidak boleh dikatakan tentang komposisi di mana jubin lama disisipkan. Walau bagaimanapun, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk membongkar jubin, yang mana kita boleh mengesyaki lampiran rapuh. Untuk ini, tukul getah sesuai. Mengetik jubin, kita dapat mendengar atau melihat jubin-jubin yang perlu dikeluarkan.

Selepas membongkar semua yang boleh jatuh di bawah berat jubin lama, anda perlu menyediakan permukaan untuk pelapisan. Terdapat beberapa pilihan: dari degreasing mudah untuk menyelesaikan penyingkiran permukaan berkilat. Yang mana yang terpilih adalah terpulang kepada anda. Kami mengesyorkan supaya anda tidak melangkaui masa degreasing.

Sesetengah sarjana menghilangkan lapisan dari jubin sepenuhnya, sesetengah meninggalkan pelantar Bulgaria melintang. Anda boleh menggunakan komposisi seperti "Hubungan konkrit". Tidak ada algoritma sejagat yang tepat untuk penyediaan permukaan - semuanya diputuskan secara individu berdasarkan ciri-ciri salutan lama dan keinginan anda.

Pemotongan silang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 7